#21 Monia01
"Bracia Koala" byli super, chociaż mnie zawsze Benio denerwował, bo głópi byl.
🇺🇦 🇵🇱
#22 iskierka1983 Konto zarchiwizowane
Pimpusia sadełko też kochałam.
Swoją drogą rodzice nakupowali mi tyle tych słuchowiskowych bajek, że ech...
Do dziś leżą na strycho, a niektóre mają gdzieś ze 25 lat i wychowywałam się na nich ja, i jeszcze dwie
moje kuzynki.
#23 daszekmdn
Co do Filonka, ciekawe czy jest gdzieś w TXT :D
#24 Celtic1002
Na pewno. :)
Anna Frankowska
#25 denis333
U mnie ta lista też jest dość długa: Z słuchowiskowo/kasetowych to tradycyjnie jaś i małgosia, czerwony
kapturek... tak... Wiem. Oklepańce. Ale ilekroć w głowie wracam do treści to gdzieś w środku mnie te
historie urzekają. A przede wszystkim, wzbudzają we mnie straszną ilość sentymentu. Idąc dalej: Koszmarny
karolek, no i oczywiście słoń beniamin! Jak ja to uwielbiałem! Z innych bajkopodobnych to oczywiście
opowieść wigilijna z głównym bohaterem scruge, i to chyba było realizowane przez polskie radio. pamiętam,
że narratorem tam był chyba Marian Opania. Wspomniany wcześniej koszmarny Karolek też się u mnie przewinął.
Edit: Oczywiście bym zapomniał. Niestety dokładnego tytułu nie pamiętam, ale w każdym razie to była bajka
o słowiku, którą mi babcia zawsze czytała jak byłem mały.
#26 Celtic1002
Oooo, Scroge. :D Zapomniałam o nim. :D Ale ja to wolę to słuchowisko od tego, jak się nazywało to studio
czy co tam. Aa, Soliton, już znalazłam. Jaś i Małgosia, bajki słuchowiskowe, jak najbardzij, taka fajna
pani narratorką była. :D Ale ja też te wszystkie baśnie lubiłam, Braci Grimm, Andersena i tak dalej.
Co do Opowieści Wigilijnej, to wracam zawsze do tego słuchowiska co roku, właśnie w Wigilię. Chyba stało
się to moją tradycją. Link poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=60Ngt8KReMs
"Najpiękniejsza przyjaźń istnieje między ludźmi, którzy wiele od siebie oczekują, ale niczego nie żądają.", Albert Schweitzer
04.11.2017 20:56
27/41
Anna Frankowska
#27 misiek
Denis333- czy nie chodzi ci o bajkę Spóźniony słowik? Co do Jasia i Małgosi- też miałem kasetkę. Bajkę
czytał taki młody lektor i bardzo dobrze oddawał klimat tej bajki. Do dziś nie wiem kto był lektorem.
W każdym razie na kasecie było tylko napisane apropo lektora- opowiada Pan Krzyś. Jeszcze przez całą
bajkę przewijał się taki spokojny soundtrack grany chyba na flecie i skrzypcach. Co do tego Pimpusia-
czy ta bajka była o jakimś piesku, bo zbytnio sobie nie przypominam. I jeszcze polecam wspomnianego w
innym wątku Pana Kleksa a zwłaszcza Akademię i podróże filmy jak i książki. Z akademii nawet miałem kiedyś
soundtracka.
#28 daszekmdn
Chyba o kocie już nie pamiętam
#29 denis333
Akademia pana kleksa! Jak bym mógł o tym zapomnieć. Co prawda miałem tylko soundtrack, ale warto było
odgrzebać to wspomnienie.
#30 iskierka1983 Konto zarchiwizowane
Pimpuś Sadełko, to był kotek, którego rodzice oddali do kociej szkoły i tam uczył się różnych rzeczy,
i psocił.
Nie pamiętam dokładnie, bo ta bajka gdzieś poszła sobie do kogoś młodszego.
No i ktoś tu mówił o Koniku garbusku.
Piękna bajka, jedna z moich ulubionych.
A czy ktoś pamięta telewizyjne bajki o misiu i tu się zastanawiam jak to się pisze.
Miś koralgol chyba no i o misiu uszatku?
#31 Monia01
O, "Akademia Pana Kleksa" była moją lekturą w III klasie.
🇺🇦 🇵🇱
#32 Celtic1002
O, tak, pamiętam, i Misia Kolargola i Misia Uszatka, bardzo dobrze. I proszę pana, panie słoniu, i jeszcze
coś było. A i Akademia Pan Klesa również.
Anna Frankowska
#33 misiek
Coralgola też się oglądało swego czasu i ten niezapomniany wierszyk szczeniackich czasów- Miś Coralgol
wielki ham. Wziął pół litra wypił sam. Teraz sobie smacznie śpi. Goła baba mu się śni.
#34 daszekmdn
Dobreee ;) Misia uszatka pamiętam, zapomniałem wpisać.
#35 piotrk77
moje bajki to bolek i lolek,krecik,zaczarowany ołówek,sąsiedzi,żwirek i muchomorek,wilk i zając,miś uszatek,reksio,smerfy,gumisie,pankracy i wiele więcej :D
#36 Monia01
"Reksia" i "Bolka i Lolka"nigdy ni lubiłam. Byłateż kiedyś bajka "Sąsiedzi", której też wprost nienawidziłam,
bo miała tylko melodyjkę i zero dialogów, tylko jakieś dwa ludziki sobie tam były
🇺🇦 🇵🇱
#37 daszekmdn
Aaa, sąsiadów też się oglądało :D, wiadomo, ktoś audiodeskrybował.
#38 Monia01
A ja nie miałam tyle szczęścia
🇺🇦 🇵🇱
#39 Celtic1002
Eeeej, a Myszkę Miki i Kaczora Donalda pamiętacie?
Ja jeszcze jednej bajki nie lubiłam. Pomysłowego Dobromira. Ale Rumcajs, Hanka i Cypisek byli świetni.
:D
"Najpiękniejsza przyjaźń istnieje między ludźmi, którzy wiele od siebie oczekują, ale niczego nie żądają.", Albert Schweitzer
06.11.2017 07:02
40/40
Anna Frankowska
#40 Elanor
Jak ja uwielbiam "Opowieść wigilijną"!
@Celtic1002
Robię dokładnie tak samo. Myślałam, że to tylko ze mną coś nie tak. :)