Inne

Przepisy kulinarne

Założony przez Celtic1002 122 wpisy ostatni wpis 2 lata temu Strona 3 z 7

Dziękuję. Na ile to porcji?

Na 5 osób.

#43 1 polubienie

A przepis na przepyszne i przeproste ciasteczka kruche tu padł? Jeśli nie, to proszę.

Szklanka mąki, szklanka cukru, jeśli ktoś chce, żeby były naprawdę potwornie słodkie, można dać półtorej, sześć żółtek, pół kostki masła, najlepiej po prostu sto gramów masła klarowanego, łyżeczka proszku do pieczenia.

Cukier mieszamy na stolnicy z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, później żółtka. Zagniatamy szybko i energicznie. Zwijamy ciasto w kulę, wkładamy do foliowego worka i wkładamy na conajmniej pół godziny do lodówki lub zamrażarki. Po wyjęciu posypujemy stolnicę mąką, odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Foermką lub foremkami, można też po prostu pokroić w kwadraty, czy mniej więcej kwadraty, wykrawamy ciasteczka i układamy na posypanej mąką blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy od 15 do 20 minut.

Teraz inne ciasteczka, tylko nie pamiętam dokładnie proporcji, ale generalnie chyba mniej więcej po róno.
Składniki to smalec, mąka i cukier. Mieszamy z tego ciasto, lepimy kulki, układamy na posypanej blasze i wstawiamy do piekarnika, jak wyżej. Są pyszne, za....iście kruche i wprost rozkruszają i rozpływają się w ustach.
P.S. W palcach niestety trochę też. :D
Miarą miłości jest miłość bez miary

Te pierwsze szczegulnie wydają się super, tylko takie małe pytanko- czy po przrzyądzeniu są bardziej twardsze, niż miększe?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#45 1 polubienie

Są, jak sama nazwa mówi, kruche. Przypominają herbatniki, są jednak trochę mniej twarde.

Łatwy przepis? Banany w szynce. Bierzemy szerokie plastry szynki, obranego banana kroimy na połowy lub trzy części. Bananki zawijamy w szynkę, na górę plaster żółtego sera. Wbijamy na wykałaczkę. Na 3-5 minut do mikrofali, aż się ser roztopi. Przekąskę jemy ciepłą.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

banan i szynka? ehmmm

Naprawdę dobre, szybkie i nietrudne.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

slodko slone no .... zastanawiam sie czy smakujje mi cos co jest slodko slone .... ale niemowie, moze byc fajne.

Coooo- to już prędzej ananas.
--Cytat (Mimi):
Łatwy przepis? Banany w szynce. Bierzemy szerokie plastry szynki, obranego banana kroimy na połowy lub trzy części. Bananki zawijamy w szynkę, na górę plaster żółtego sera. Wbijamy na wykałaczkę. Na 3-5 minut do mikrofali, aż się ser roztopi. Przekąskę jemy ciepłą.

--Koniec cytatu
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

no chocias, jadlam kiedys taka zapieczona bulke serem i ananasem i bylo fajne.

Może być ananas, brzoskwinia, ale trochę za mokre i puszczają sok.

Ananas generalnie pasuje do mięsa czy pizzy, a banan- no cóż- ja tego nie widzę.

taa pizza z ananasem jest fajna.
w ogole ja lubie rysz z brzoskwiniami.

ryż to ja lubię, ale z truskawkami lub jabłkiem, z jabłkiem to zapiekany
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

taaaaaak jak najbardziej z jablkiem tes fajnieee

ludzie a podal by ktos jakis recept do soczewicy? ja moge to jesc chyba odrana dowieczora:D wiec cos by sie przydalo.

Z soczewicą mogą być pierogi, zupa krem albo pieczeń - podobna do klopsa. Może też być sałatka z różnych warzyw z gotowaną soczewicą.

salatka oooooo zupa kremaowa ojjeeeeeej mniam.

Co do bananów w szynce, to jest na pewno bardzo dobre. Lubię połączenia słodkiego i słonego. Z innych, podobnych.

Suszone śliwki, banany i wędzony, surowy boczek
Śliwki, bez pestek, nadziewamy kawałkami banana i zawijamy w plasterki boczku: jedna śliwka, kawałek banana w środku i jeden plasterek boczku. Zapiekamy w piekarniku. Temperatura nie może być zbyt wysoka, bo boczek się spiecze i potrawa będzie niesmaczna.