Transcription
Przepraszam, pomyliłem się, ja go kupowałem w 2017, w grudniu. To taka pomyłka, przepraszam.
Przepraszam, pomyliłem się, ja go kupowałem w 2017, w grudniu. To taka pomyłka, przepraszam.
Dzień dobry wszystkim. Nagrywam się teraz dla Państwa z Olympusa WS-831. Jest on podłączony do komputera jako karta dźwiękowa. No i oczywiście lewo, prawo. Nic nowego, starego oczywiście. I cóż, to są domyślne ustawienia. Ja widzę, że tu jest dużo komprechy, którą trzeba zdjąć. Niestety ten Olympus nie ma swojej wybudowanej mowy, więc będę musiała poprosić kogoś widzącego. A tak to według mnie generalnie jest okej, ale możecie mi jeszcze tutaj odpowiadać, żebym mogła przy najbliższym spotkaniu z osobą widzącą wyłączać wszystko, co wadzi w tym mikrofonie. Przepraszam Was za niemrawość tego wpisu, ale jest ósma rano praktycznie i to nie jest mój czas, kiedy się nie budzi na wykład z logiki. Tak więc dobranoc.
Generalnie to Cię dobrze słychać, naprawdę jak na ustawienia fabryczne to bardzo dobrze Cię słychać, bo ja pamiętam jak kupowałem tego Olympusa właśnie z którego nagrywam, to w nim trzeba było sporo ustawiać, no bo tam było bardzo dużo komprechy i był 100 razy głośniejszy. Więc to jest pierwsza sprawa. Druga sprawa, to zaszokowałaś mnie. Dlaczego? Ponieważ po raz pierwszy spotykam się z Olympusem, który nie jest udźwiękowiony. No to tak to wygląda. Mnie też mam nadzieję, że teraz dobrze słychać, bo oczywiście też nagrywam się teraz z Olympusa, który jest podpięty. Pod laptopa. Nie jest ustawiony jako domyślna karta dźwiękowa już, tylko jest na nim ustawiony mikrofon. Znaczy w laptopie, znaczy na LTE nie jest ustawiony, żeby nagrywało z tego mikrofonu Olympusowskiego. I też mam nadzieję, że jakoś problemu nie ma, bo tak jak ja mówię, tego Olympusa czasami jest bardzo trudno idealnie ustawić, ale chyba w końcu się udało. Także no nie ma tutaj u mnie jak najmniejszego problemu. No w każdym bądź razie na pewno dużo więcej Ci podpowie użytkownik Mati D25. Także tak to wygląda, ale generalnie no co by tu nie mówić. No nawet dobrze Cię słychać. Fajnie. Także no nie ma problemu. To tyle. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Nie wiem, troszkę popieprzyłam, generalnie było tam coś konfigurowane, ale to nie były żadne takie ustawienia, które rzucałyby się w oczy jakoś bardzo, a raczej w uszy. No i cóż, tak, właśnie ten Olympus nie zagadał do mnie, ale to jest WS, więc chyba żaden niewidomy nie miał. Poza tym to jest... to już jakiś swój wiek ma, ponieważ ja to wygrałam. To nie jest kupione przeze mnie, bo gdyby było kupione przeze mnie, to bym sobie kupiła udźwiękowanego. No ale cóż, i tak bywa.
no swoją drogą to tak z ciekawości to ciekawe ile ma lat ten Olimpus i szczerze ci powiem, że tak ja też jakbym kupował Olimpusy to tylko udźwiękowionego chociaż większość osób niewidomych ma te zoomy które nie mają gadacza jakoś tam sobie radzą co prawda ja kiedyś tam miałem zooma w ręce ale ja po prostu powiem ci tak nie lubię po prostu za bardzo prosić osób trzecich o pomoc jeżeli chodzi o to co jest na ekranie żeby mi druga osoba pomogła skonfigurować coś jeżeli ja mam taką możliwość mieć jeżeli ja mam możliwość mieć jakiś rejestrator dźwięku udźwiękowiony to wolę mieć udźwiękowiony a nie rejestrator dźwięku który nie jest udźwiękowiony i częściowo jest się zależnym od kogoś widzącego tylko po to żeby mniej więcej móc ustawić tam jakieś parametry nagrywania i tak dalej i tak dalej no bo wiadomo że jak to już się ustawi to potem osoba niewidoma już jak na przykład tego zooma sobie ogarnę to sobie ogarnie tak no ale to chyba nie do końca na ten wątek bo od rejestratorów dźwięków jest inny wątek a tutaj jest mowa o mikrofonach tylko tak po prostu napomknąłem że jeżeli chodzi o mnie to osobiście wolę mieć udźwiękowiony rejestrator dźwięku tyle no co prawda dużo się słyszy że zoomy tam w jakiś kwestiach przewieszczają onimpusy ale jeżeli chodzi o to że znowu się słyszy że zoomy tam w jakiś kwestiach przewieszczają onimpusy ale jeżeli chodzi o to że znowu się słyszy że zoomy tam w jakiś kwestiach przewieszczają onimpusy ale jeżeli chodzi o to że znowu się słyszy że zoomy tam w jakiś kwestiach przewieszczają onimpusy jeżeli chodzi o mnie to na moje jakby wymagania to ten onimpus się sprawdza 100% zarówno jak nagrywam coś nie wiem czy to na dworze czy to gdzieś czy tutaj na przykład jak teraz z niego korzystam jako mikrofon do Altena w której no jako mikrofon na Altena tak że no tak że tyle no jeszcze raz powtórzę bardzo dobrze cię słychać
Ja Ci powiem, ten Olympus ma, będzie miał jakieś 5-6 lat, bo ja go dostałam w gimnazjum, a teraz jak wiadomo jestem na studiach, więc wiek jego jest, jakby może być wyznacznikiem zastosowanych technologii, ale nie jest wyznacznikiem stopnia zużycia, dlatego że ja go nie używam praktycznie w ogóle, bo się nim nie interesowałam nigdy, a teraz stwierdziłam, że trzeba by nie spróbować.
Eee, to jak ma tyle lat, no to, no to jakby to Ci powiedzieć, to i tak bardzo dobrze moim zdaniem nagrywa jak na taki wiek, to jest raz, no a dwa, no to, nie wiem, jeżeli chcesz na przykład nie nagrywać notatki głosowe, na przykładowo tam na lekcje, na przykład, no to mogę się w tym momencie mylić, no to w tym momencie tak czy owak musi ktoś widzący Ci pokazać jak to robić. No to chyba na razie tyle.
Spoko, spoko, ja wiem jak się nagrywa.
No to elegancko, bo jak ja sobie przypomnę moje pierwsze chwile z Olympusem, to nawet nie wiedziałem za co się złapać. Ale w końcu doszedłem do tego z pomocą użytkownika MatiD25.
Tak szczerze to brzmi w takiej troszkę przeciw fazie mam wrażenie i tą kompresję masz niestety.
Ty, ale wiesz co, że ja nie zauważyłam tej przeciwfazy, tylko to jest jak ja stanę na środku tego mikrofonu, w sensie ja nie będę tak tego nagrywać, przynajmniej jak będę na jakimś forum głosowym ani nic, ale test, test i rzeczywiście ona jest, ta przeciwfaza, ona jest mała, ale ona jest.
Daszku, czy ty mówiłeś to do mnie, czy to użytkowniczki Paulinux? Bo ja tutaj też poruszałem kwestię mojego Olympusa parę postóp wstecz.
A, w porządku, mówiłeś to do Paulinuxa, no dobra. Z jednej strony Paulinuxie szkoda, że nie będziesz tego Olimpusa używać do nagrywania wpisów na forum głosowym, no bo... Nawet fajnie brzmisz, tak jak ci już zresztą mówiłem, no ale to jest jakby to powiedzieć... Twój wybór. Ja jak zapewne już wiecie wszyscy, na co dzień to używałbym Blue Yeti. Ale z racji tego, że jestem w Tarnowie, no to nie mogę Blue Yeti używać, a taszczenie tego mikrofonu z Warszawy, no to jednak byłoby to trochę takie męczące, bo to ciężkie jest.
W sensie nie, mi chodziło o to, że ja nie będę stać na środku tego mikrofonu, ja to będę nagrywać w ten sposób, o tak jak jestem teraz, 3, 2, 1...
A no chyba, że tak, to przepraszam, bo w takim razie trochę cię źle zrozumiałem. No ja akurat nagrywam w taki sposób, że na chwilę obecną ten Olympus sobie tutaj jest, koło mnie po prawej stronie, chociaż zapewne będzie mnie słychać po lewej stronie, a to tylko dlatego, ponieważ mikrofony są do mnie ustawione. A ten Olympus tak ma i zapewne większość tak ma, że niestety, ale jest tak, że jakby to powiedzieć, są jakby kanały odwrócone. Czyli, że na przykład teraz po mojej lewej stronie jest laptop, to będzie go słychać po prawej stronie. Jeżeli, wiecie o co chodzi. Żeby było słychać tak jak powinno być słychać, to by Olympus... Olympus musiał być skierowany mikrofonami do ściany, co by skutkowało to tym, że no niestety, ale by to kable byłyby na zewnątrz. A tak to mikrofony są do mnie ustawione, no i niestety tak chyba, z tego co wiem, tak jest w większości Olympusach, ale mogę się mylić, no. Ale tak jak ja mówię, jak ja coś nagrywam, to Olympus jest teraz po mojej prawej stronie, także tutaj problemów aż tak wielkich nie ma. Jeżeli, o to chodzi.
że to się nagrywa, przepraszam za cichość, ale niestety tak już będzie chyba fajny masz głos przez ten kompresor znaczy tak się śmiesznie odbija momentami w ogóle jak Ci się udało podpiąć jego kartę, bo słyszałem, że był z tym problem kiedyś jakiś tam że ponoć się średnio dało chyba a jednak się da no wiadomo jest kompresja ale no to w większości rejestratorów chyba przed taką konfiguracją jest takie coś, bo tam są te wszystkie nie wiem, bo to się różnie gdzieś w różnych rejestratorach to się inaczej nazywa albo tak samo, też nie do końca się na tym znam, aczkolwiek no wiadomo o co chodzi, te ustawienia fabryczne z reguły są do przekonfigurowania aby to funkcjonowało
Należało wejść do ustawień, potem ustawień USB, ustawień klasy USB i wybrać tryb mieszany.
Dla mnie tu chyba każdy olympus ma możliwość działania jako karta dźwiękowa do komputera, nie wiem, mogę się mylić, ale chyba tak.
każdy, na pewno te pierwsze nie miały.
Nie, nie każdy Olympusy mają możliwość kartki dźwiękowej. Na przykład Olympusy seria VN nie mają. LS już mają. I nie pamiętam jak Olympusy DM i DS. Ale te takie proste dyktafony niegadające nie mogą być jako karta dźwiękowa.