Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Założony przez wojtas 911 wpisów ostatni wpis 4 miesiące temu Strona 12 z 46

Transkrypcja

A pytanie brzmi następująco. Czy Ty próbowałeś ten mikrofon jeszcze podpiąć w inne wejścia? Bo to czasami pomaga.

Transkrypcja

Proszę bardzo Puszkinie, dałem na 100% i dałem, żeby wyciszyć te standardowe, czyli nie zaznaczone i tak właśnie ten mikrofon nagrywa. Właśnie tak. Dokładnie tak. Ale niestety za bardzo do nagrywania, aż tak się chyba nie nadaje, no ale cóż.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Widocznie mikrofon po prostu jest jakiś tani i za bardzo się po prostu nie nadaje, ale jeśli AGC wyłączyłeś i nic Ci to nie dało, no to nie wiem. Fajnie by było wiedzieć, jaka to jest firma mikrofonu, co to jest dokładnie za mikrofon. W ogóle rozszerzenia jakieś powinny tam być do wyłączenia, a tu nic nie ma. Tylko AGC to odznaczeniownik standardowy. Dziwne.

Transkrypcja

No nic, będę nagrywał z tamtego mikrofonu na czek, no bo z tego to się za bardzo bądź co bądź nie da nagrywać i taka jest prawda, no przykro mi to mówić.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Tak będzie, Łukaszu, najlepiej jak będziesz nagrywał z tego mikrofonu na jack, bo on w ogóle fajniej nawet brzmi niż ten na jack, bo ma więcej góry. Ten ma jakby dołu trochę więcej, ale ile masz pokrętów w tym mikrofonie, bo może jakieś trybie tu się da przestawić. Fajnie by było, gdybyśmy wiedzieli coś więcej o tym mikrofonie. Jaka to jest firma, jaki model, może trzeba sterowniki znaleźć na stronie internetowej jakiejś. Wtedy może dałoby się coś z tym zrobić.

Transkrypcja

Jak pytasz o mikrofon ten na USB, który zaraz zostanie wyłączony, bo się nie nadaje tego matryku, jedno pokrętło właśnie to, z ciszenia, niestety tylko, a tamten mikrofon po prostu, no co, jest tylko na przełącznik, żeby go wyłączyć i włączyć. Zaraz się na niego przełączam z powrotem, no bo przecież to się nie da. Tutaj jest, o, zapomniałem, przecież on nawet może go nie wychwycić. No tak, zapomniałem, no cóż, to to jest mój ostatni post z tego dziadowskiego mikrofonu, następny post już będzie z tego mikrofonu obok, który kosztował osiemdziesiąt parę złotych, no i jeszcze tu był pokazywany mikrofon za trzydzieści cztery złotych, no dobra. Do usłyszenia, jeżeli chodzi o ten mikrofon, to był mój ostatni post.

Transcription

A ile on kosztował Łukaszu ten mikrofon? Właśnie tak jak mówię, jakby po więcej szczegółów można było coś poszukać o tym mikrofonie, ale tak od razu się poddawać, a dziadowski mikrofon.

Transcription

Sześć dych, niestety nie wiem jak on się dokładnie nazywa, nie mam jak tego przeczytać.

Transcription

Ale przez ten mikrofon tak sztucznie brzmisz, po prostu tak, on Ci tak ten głos zniekształca dziwnie, że po prostu tak brzmisz jak taki jeden przewodnik na takiej wycieczki jednej, wiesz.

Transcription

Dobra, miałem się z tego mikrofonu już nie nagrywać, ale a propos przewodników, podsunąłeś mi pewien pomysł i być może ta jego bardzo niska jakość nagrywania mi się do czegoś przyda, aczkolwiek zobaczę. Dlatego, bo to, być może co zrobię, nie będzie na ten wątek, bo ten wątek nie jest ku temu poświęcony. Ale dzięki, coś mi podpowiedziałeś, co coś znaczy.

Transcription

Co do cen mikrofonów, to szczerze powiedziawszy to jest akurat różnie, dlatego że no kupimy mikrofon za 30 parę, będziemy twierdzić, że będzie źle nagrywał, a będzie dobrze, a mikrofon za 80 parę, co już jakbyśmy mieli więcej wymagań co do sprzętu, on będzie nagrywał źle. Też jak kupowałem ten mikrofon, no to też szczerze powiedziawszy byłem pełen obaw, czy on w ogóle sprosta tym zadaniom. No to jest mikrofon na jack, a dlatego na jack, że po prostu jeszcze poza tutaj Eltenem, poza moimi projektami z Audacity, chociaż czasami... parę dem nagrywam, on jest też używany do rejestratora. No szczerze powiedziawszy troszeczkę za dużo góry ma, ale no nie ma co tutaj wymagać od mikrofonu za 80 parę, że on by nie wiadomo jak super nagrywał, ale i tak jestem zaskoczony jego nagrywaniem, jeżeli chodzi o rejestrator, no bo komputer, no to słychać jak słychać. Co do AGC, no to u mnie jest w ogóle ciepło. Ciekawa sytuacja, dlatego że jest ten jeden poziom głośności, ale nie ma drugiego poziomu, i jako co znaczy AGC, pomimo że jest na stówę, to on jest w ogóle ciszej, więc muszę mieć zaskoczony AGC, bo inaczej to musiał przy nim prawie siedzieć. I taka ostatnia ciekawostka, mam dwa mikrofony dynamiczne, jeden tam jakiś tam szur, więc cały z tych porządniejszych, a drugi taki jakiś tam, nie wiem, pięć tych siostrę mi coś tam dała. I dwa te mikrofony nie są widziane przez komputer, jak je podepnę. Czyli po prostu jak się bym chciał nagrać, to jest cisza. A na rejestratorze one normalnie działają, tylko że jednokanałowe. I się zastanawiam czemu tak może być. Będę musiał troszeczkę jeszcze parę kombinacji tutaj alpejskich porobić. Może mi się uda jakoś te dynamiczne do życia przywrócić. Chodzi o komputer, bo na rejestratorze działa.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Ja postanowiłem zrobić taki eksperyment. Nie wiem czy nam się uda, czy nam się nie uda. Znaczy, wiem że się uda, ale nie wiem jak mnie będzie słychać. Ja nagrywam się teraz z mikrofonu ze słuchawek podpięty pod zwykły jack w karcie dźwiękowej do mikrofonu. To jest mikrofon słuchawek z firmy Nokia podpięty pod jack. I powiem, że nie wiem, ale za jakiś przesteryl bardzo przepraszam. No, tak więc to tyle z mojej strony.

Transcription

No cóż, mikrofon ma duże popy, brzmi to trochę jak z kasety. Nawet to takie charakterystyczne, trochę takie kasetowe stereo jest. Dosyć wąskie to stereo i widać, że to jest mikrofon od słuchawek.

Transcription

To nie jest mikrofon od słuchawek, tylko to są słuchawki, które Grażuś sobie podłączył do wejścia od mikrofonu i próbuje nam zaszpanować. Tym niż, że z słuchawkami. Nie wiem po co do gry sobie nie zrobiłeś, co to miało na celu. Wiadomo, że jak buzią do słuchawek mówisz, to będą popy i według mnie to jest bez sensu i nie ma po co takich rzeczy robić. Proponuję wrócić do faktycznie jakichś mikrofonów, a nie, że sobie słuchawki podłączysz i jesteś happy.

Transcription

Ale jakby wiesz, masz na nich ten taki mikrofon chyba jak masz w telefonach, taki, nie wiem do końca, bo przynajmniej on mi to tak kiedyś tłumaczył, więc wiesz, mi się wydaje, że tam po prostu masz taki mikrofon jak masz na takich słuchawkach telefon, masz taki kwadracik i na nich masz taki przycisk do nich albo, bo on mi tak kiedyś tłumaczył, że on ma właśnie taki mikrofon na nich, więc dlatego mówię, że to jest mikrofon.

Transcription

Na pewno tak nie brzmiało, to jakby Grocen mówił buzią do tych słuchawek, ale jeśli jest inaczej, to niech kolega poprawi i wyjaśni, ale dla mnie to strasznie brzmiało. Dobrze, że się dało zrozumieć, ale jednak tyle to popów miało, że według mnie to nawet nie ma co pokazywać takiego gównianego z przeproszeniem mikrofonu.

Transcription

w puszkinie to mogło brzmieć nawet tak jak przykładasz buzię do mikrofonu to chyba tak się brzmi o, proszę bardzo, miło mi jestem Łukasz ale posknij inny głos no i tak to wygląda heh, pozdrawiam

Transcription

No i masz, piękny mi się przestar zrobił.

Transcription

No, przester fajny, lekko irytujący, ale w tym wypadku tylko test, więc... Więc uprawiedliwiony... Nie no, jak kolega Gracjan... No może ja czegoś nie zrozumiałem w tym pisarze, właśnie dużo popów, to... Drugi raz tego słuchał, niestety nie będę. No może i faktycznie kolega Gracjan mówił do tego mikrofonu, właściwie z słuchawek i może on... Po prostu, no taki jest ciulowy. Być może on kwestionuje, nie będę się kłócił, bo nie o to tu chodzi, a... Jak kolega Gracjan nagra jeszcze raz na swoim normalnym mikrofonie starają i powie szczegóły, to będzie fajnie, bo...

Transcription

... Powiem w ten sposób co do tego mikrofonu Ja nie miałam zamiaru się z niego nagrywać To był tylko taki pokaz Generalnie Nie mówię, że ja będę do tego mikrofonu mówił teraz To będzie mój domyślny mikrofon Co do tego czy to były słuchawki No te słuchawki generalnie są z mikrofonem Ale ja nie wiem bo Bo ja mam taki problem Że jak ja podpinam sobie te słuchawki Do normalnego wejścia jack To nie Windows mi Nie wykrywa tego Tego mikrofonu w tych słuchawkach I dalej się nagram Z laptopowego Dlatego postanowiłem zobaczyć co się stanie jak ja podłączę Do tego drugiego wyjścia Na mikrofon Ale wyszło jak wyszło I nie będę tego więcej robił Nie wiem Jak ktoś będzie wiedział To może powiedzieć Nie wiem