Forum

Jakiego używacie screenreadera

Forum mieszane

Poprzednia 2 / 4 Następna

longshoot

#21 ·

Transcription

No właśnie nie mogę, bo po prostu jest to zabronione i wszystko co tam jest zainstalowane to jest zainstalowane i tego trzeba używać.

daszekmdn

#22 ·

1 likes
Transcription

Słyszałem o tym, że było właśnie coś takiego jak ten Orfeusz, czy jak go tam zwą, a jakikolwiek u mnie w Supernowej gadała Agata.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#23 ·

Transcription

Ale słuchaj, mi nie o to chodziło, żebyś tam cokolwiek instalował. Mi chodziło o to, że... To może inaczej. Miałeś tam możliwość podpięcia swojego własnego pendrive'a? Bo jeśli miałeś możliwość podpięcia własnego pendrive'a, to ja tak właśnie robiłem. Na pendrive'ie miałem folder, który nazywał się programy i tam był NVDA wersji Portable. I ja po prostu jak wchodziłem na lekcje informatyki, no to po prostu tam był chyba JAWS zainstalowany, tylko ja już dokładnie nie pamiętam, jaka to była wersja JAWS'a. I ja po prostu wyłączyłem tego JAWS'a, miałem tak wszystko skonfigurowane, że mniej więcej wiedziałem, ile co muszę kliknąć. Podpinałem pendrive'a i po prostu wchodziłem do tego pendrive'a, klikałem P, Enter, N, Enter, jeszcze raz N i mi się NVDA uruchamiał. I nawet... lepiej mi z tego było korzystać. Nie wiem, może była taka sytuacja, że po prostu u Was tam nie pozwalali podpiąć pendrive'a do portu USB, bo też mogli mieć pretensje o to, że może być zewirusowany i inne takie swoje podejrzenia mogli mieć. Ale ja tak robiłem i 100 razy mi się lepiej nad tym pracowało, niż na JAWS'ie w tamtych czasach. No i tyle raczej. Też miałem zainstalowane inne programy, znaczy zainstalowane, no skopiowane w wersji przenośnej na pendrive'a typu Miranda, coś tam jeszcze było. A pamiętam nawet jak byłem w Laskach, to nawet Winapa miałem w wersji przenośnej na pendrive'ie zainstalowanego. Także jakoś sobie tam radziłem w miarę możliwości, bo też byłem w Laskach tylko przez krótszy czas, niż w Dąbrowie Górniczej. Ale jakoś sobie trzeba było radzić, więc w miarę możliwości, sobie jakoś tam radziłem. I pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

monstricek

#24 ·

Transcription

Thank you. Bye.

monstricek

#25 ·

1 likes
Transcription

Dzień dobry, mam nadzieję, że wszystko się uda, bo po raz pierwszy jakoś nagrała się cisza. I w sumie szkoda, że nie da się usuwać własnych wiadomości z forum, bo byłoby dobrze. Moim screenreaderem na dzień dzisiejszy jest NVDA i użyłem NVDA już od roku 2011. Kiedyś używałem JOSA, chyba od wersji 3 i coś tam, nie 3 i 7, a coś tam prędzej niż 3 i 7. I chcę powiedzieć, że zrezygnowałem z JOSA, ponieważ cena jest za wysoka przede wszystkim. Po drugie aplikacja jest za monstruozna, co by to nie znaczyło, czyli jest wielka, nie zawsze jest dobra w obsłudze, nie zawsze są tam dodawane jakieś opcje, których mnie brakowało i tak dalej. No a plus dla NVDA w te czasy, kiedy zacząłem... NVDA korzystać, powstał rosyjski dobry syntezator i z tego powodu jeszcze jakoś tak zacząłem korzystać z NVDA. No cóż, nie wiem, myślę, że NVDA w ogóle najtaki jakiś popularny screenreader i taki screenreader, który chyba będzie jeszcze długo popularny, ponieważ grono deweloperów jest wielkie i dzieje się wokół NVDA dużo.

lukasz1993258

#26 ·

Transcription

Tak, NVDA jest bardzo dobrze rozwijany. Dużo tam chyba osób nad nim pracuje. Aktualizacje są wydawane co parę miesięcy. Ja już nie pamiętam kiedy była ostatnia aktualizacja, ale była. I najważniejsze jest to, że jest o otwartym kodzie źródłowym, co to jest bardzo istotne pewnie dla niektórych. Tak, no i co najważniejsze to to, że można sobie wtyczki doinstalowywać jakieś, co daje. Większą funkcjonalność NVDA. Natomiast teraz przejdźmy do JOS-a, bo o nim chciałem coś jeszcze wspomnieć. Ja pamiętam, że instalacja tego JOS-a była dosyć taka, jak dla mnie specyficzna, bo pamiętam, że, bo nawet sam potrafiłem tego JOS-a zainstalować, więc to nie było problemu. No ale pamiętam, że włączało się właśnie tą instalację. Tam jakiś angielski syntezator mowy się odzywał, tylko już niestety nie pamiętam jaki. No i też była instalka pokazała się, tak, więc można było czytnikiem ekranu to NVDA przykodowo to odczytać, tak. No ale po zatwierdzeniu, okej, to akurat bardzo dobrze pamiętam, była taka sytuacja. Żeby taki charakterystycznie nic nie było. To był dźwięk takiego klikania, takie, no nie mam jak tego pokazać, ale było coś takiego. No i to chyba w zależności od prędkości komputera jakim, znaczy od prędkości procesora, to w zależności ile to trwało, u mnie to trwało gdzieś tak z koło, żeby nie skłamać, z 2-3 minuty, coś w tym stylu. Potem komputer się na nowo uruchamiał, trzeba było to zatwierdzić. To już... To okej. Uruchamiał się i znowu coś tam jeszcze wprowadzał, dopiero potem się instalka uruchamiała. No i potem trzeba było instalować tam, wybierać czy to jakaś użytkownika, czy coś tam. Potem trzeba było... Podejrzewam, że chyba z tym kluczem licencyjnym się bawić, czy coś. Już nie, naprawdę średnio kojarzę, bo to jest... Naprawdę... Znaczy to było już bardzo dawno temu, więc... Jakoś tak... Tak jak wspomniałem. Średnio to kojarzę. No ale no co, zainstalowało się to i tak, trzeba było to wprowadzić, potem w ustawieniach, coś tam. Ja pamiętam, że no niestety, ale... Jak by to powiedzieć wprost... Moje początki z JOS-em jakoś nie za bardzo... Już od samego początku mi się ten JOS tak średniawo podobał. Ten 710. Może pod tym względem, że no niestety, ale... Niestety, ale ciągle miałem problemy, żeby on zapamiętywał z jakim syntezatorem mowy ma się odpalać. Mimo to, że tam się zaznaczało. Ja tak bynajmniej miałem. Ale potem pamiętam, że ktoś mi to chyba wyjaśnił. I już mniej więcej wiedziałem, jak to można ustawić. No i jeszcze, no co, zainstalowało się tego JOS-a. To potem trzeba było osobny RearSpeak Agaty instalować. Tak wszystko trzeba było... Krok po kroku. Na szczęście ja chyba... Chyba tam płyta z tym RearSpeak-iem była dołączana. Coś mi się wydaje. Ale już tego nie pamiętam. Dlaczego ja to mówię? No bo porównajmy sobie instalację JOS-a a instalację NVDA. Co prawda miałem kiedyś JOS-a przez chwilę w wersji przenośnej. Bo ktoś mi zgrał. Parę ładnych lat temu. Ale to było dosyć dawno, dawno temu. Więc średnio to pamiętam. Ja nawet nie wiem, czy ja to kiedykolwiek odpaliłem. Czy sobie dałem z tym spokój. Po prostu miałem to na pendrive'ie, który... Którego już nie mam, bo... Może w ten sposób się wypowiem. Którego już nie mam. No i co? No i tak jak mówię. NVDA instaluje się w ciągu jednej sekundy. Nawet można w wersji portabie uruchomić. Więc to jest jak na mnie lepsze udogodnienie. Zmienia się z instalacją JOS-a. I potem z innymi rzeczami. Jeszcze biorąc pod uwagę to, że czasami zdarzały się problemy. Z tym nieszczęstym sterownikiem przechwytywania obrazu. No i szczerze powiedziawszy. Nie wiem, czym to było spowodowane. A jeżeli chodzi o Windowise'a. To osobiście nigdy sam go nie instalowałem. Więc nie wiem dokładnie jak wygląda proces Windowise'a. Jedynie co usłyszałem to tylko... Co słyszałem? No to tylko to, że ponoć już w instalacji jest wbudowany polski syntezator mowy Agata. Czyli jak się włącza instalacja. To się normalnie już Agata włącza. I nie ma problemu. No w JOS-ie niestety jest angielski. To tak dla tych... Bo ja sam jestem lewy w angielskim. Więc na szczęście. Jakoś sobie kiedyś radziłem z tym czytnikiem NVDA. Mówię jeszcze o takiej wersji czytnika NVDA. Bo osobiście miałem kiedyś taką pierwszą płytę. Z czytnikiem NVDA. W ogóle. Która się odpalała. Znaczy po tym jak się płytkę włożyło. To była akurat taka wersja, która niestety nie była w stanie ogarnąć internetu. Nie dało się przez tą wersję NVDA internetu przejrzeć. Jedynie co to można było takie proste rzeczy na komputerze zrobić. Czy to ikonki pożeglądać. Czy tam coś innego zrobić. Ale już do internetu. No to niestety nie. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

monstricek

#27 ·

Transcription

Z JOS-em w ogóle było śmiesznie, bo kiedy były wersje typu 4.5.1, 5.0, nawet 3.7, chyba do 8.0 tak było w rosyjskim środowisku, że trzeba było zainstalować na dobry początek angielski JOS. Przy czym, jeżeli wy Polacy macie łacinkę i jakby problemów nie będzie, chociażby ten syntezator z angielskim akcentem, ale przeczyta wszystko, to my Rosjanie mamy cyrylicę. I problem polega na tym, że angielski syntezator nie umie czytać cyrylicy, czyli włącza się instalator i mówi coś w stylu ła, ła, ła, ła, ła i tak dalej, ponieważ on jakby nie może odczytać, co tam jest. No i dobra, instalujesz jakoś, bo jednak next i cancel napisane literkami angielskimi i to już świetnie. Instalujesz tego JOS-a, potem dobra, jak jest blisko ciebie albo osoba widząca, albo jak ty masz blisko JOS-a w tymże samym folderze na przykład, plik z instalacji. Z instalatorem, no u was to się nazywało spolszczenie, u nas to się nazywało rosyfikator, czyli takiej dodatkowej paczki plików, która pozwala na to, żeby JOS jednak już przemówił do nas normalnym głosem i w naszym ojczystym języku. No i po instalacji to działało, ale było śmiesznie. Do wersji chyba ósmej... ... ...

lukasz1993258

#28 ·

Transcription

Nie no to To ja powiem może w ten sposób Co to Josa to Ja tą wersję którą używałem A była to wersja 7.10 Ona była spolszczona Ale jakiś czas później udało mi się Załatwić wersję 13.0 Która już nie była spolszczona Nawet nie mogłem osobiście Spolszczenia do niej nigdzie pobrać A co do window ice To tylko gdzie używałem window ice To tylko w laskach był zainstalowany Bo na przykład u mnie W szkole jeszcze w Dąbrowie Górniczej Tam też był Josa zainstalowany Tylko żeby tam było śmieśniej To jak ja już miałem Wersję 7.10 To W sumie Chyba były trzy Tak w Dąbrowie tam były trzy sale informatyczne Przy czym w jednej Był zainstalowany Josa 6.20 W drugiej był zainstalowany Też Josa 7.10 A w trzeciej sali uwaga Dokąd pamiętam dokąd chodziłem Tam cały czas widniał Josa 4.20 Więc to to już było Totalna porażka było Ścięcia były tak masakryczne Że tego się nie da opisać A dodatkowo jeszcze Żeby było tego mało No to Może to było spowodowane Tym że Komputery w tej sali Też że tak powiem Pozostawiały Przez jakiś tam czas Wiele dożyciałów I no jeśli chodziło o tą salę To naprawdę było biednie Bo komputery były bardzo stare Nie wiem sprzed ile one lat były One jeszcze miały stacje diskiety Jak Aletona Bank Były jakieś komputery Nie wiem z 2003 czy 2004 roku Bo Nawet pamiętam Że tam żeby Nvidia uruchomić No to było ciężko bo trzeba było Sporo czekać No i było trochę nikt nie No to tyle

DJGraco

#29 ·

Transcription

Co do użytników ekranów to NVDA i JAWS.

da_blindmasterz

#30 ·

Transcription

Witam serdecznie. Moja historia z czytnikami ekranu jest trochę obszerna. Mój pierwszy czytnik ekranu, jakim miałem styczność, był... Proszę Państwa, czy stoicie, czy siedzicie, proszę usiąść. Dual. Dual wersja 4.2.5. Jedynym plusem i tylko jedynym plusem była Agata, która reagowała na wpisywane znaki bardzo szybko. To była Agata z kanałów Agata Full 11kHz. Dobra w intonacji. Fakt, że mówiła głos z telefonu, jednak bardzo dobra intonacja. Reszta funkcjonalności w tym programie była naprawdę żałosna. Po tygodniu czasu obsługi Duala wszystkie opcje dotyczące czytania okien do kursora, od kursora nie były możliwe do zrealizowania. Ogłaszało mi, że okno jest puste. 12.00 Przepraszam. Tak. Przez 5 lat używałem Duala. Właściwie przez 4 lata. Dlatego, że... W 28 roku... W 9 roku, przepraszam. Kupiłem laptopa. Wojciech mi kupił laptopa w Anglii. Dostałem od niego laptopa z Windowsem Vista. I wtedy zacząłem używać narratora z Microsoft. I też była to porażka, jak do tej pory. Zrobiliśmy... W ogóle nieświadomy błąd. Wcześniej. Dlatego, że... W ok. 29 roku... Dostałem komputer stacjonalny. I dostałem programowanie dofinansowania. Ponieważ tam nie złożyliśmy... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... I tutaj otworzyły mi się oczy, kiedy powiedziałem rodzicom, że ja nie będę używał HAL-a. Dlatego, że teraz są takie czasy, wtedy były takie czasy, że ten program NVDA zaczął pojawiać się w internecie. Od 2009 roku bodajże, w 2011 roku ściągnąłem NVDA za pomocą nauczyciela. I wtedy wszystko zaczęło iść na dobre. Zacząłem obsługiwać internet w całości, programy, mikroaplikacje mi przydatne. I stwierdziłem, że NVDA jest bardziej dopracowany niż wszystkie programy. Do grania JOS-a nie używałem tego JOS-a, dlatego, że cena JOS-a jest bardzo wysoka. Bardzo wysoka. A wtedy... Jeszcze... Był ten RISP-ik, a RISP-ik nie był taki responsywny syntezatorem. Nie reagował szybko na wciskane klawisze. No i tak... Tak wyglądała cała historia. Aha, i jeszcze... Jeszcze miałem okazję... Zapomniałem, przepraszam, jeśli pomyliłem. Dostałem od znajomego schrakowanego JOS-a. Jeszcze w 2008 roku. I... Po kilku latach przestała mi działać Agata. I odinserwowaliśmy JOS-a. I... Bardzo długo nie miałem tego JOS-a. Natomiast, jeżeli chodzi o obsługę JOS-a, to... Mam okazję go testować. Mam okazję... Prowadzić test JOS-a. W trybie 40-minutowym. I powiem tak. Trzeba go określać. Nie jestem ani przeciwnikiem NVDA, ani JOS-a. Jestem zwolennikiem i tego, i tego. Nie powiem, bo każdy ma swoje usta. Ja... Używam JOS-a. Ze względu na to, że darmowy jest dostęp do syntezatorów Vocalizer. I Vocalizer jest bardzo responsywny. Bardzo szybko reaguje na naciskane klawisze. Nawet szybciej niż NVDA. I... To wszystko zależy od tego... Co chcę robić. Jeżeli... Chcę robić coś innego, używam NVDA. Jeżeli chcę coś innego robić, inną rzeczą używam JOS-a. Jeżeli chcę szybko pracować, używam JOS-a. Nie ma tak, że ja... Używam jednego programu, który mi się podoba, i drugiego programu, który mi się podoba. Tylko... Tylko używam obok programów JOS-a i NVDA. Ze względu na to... W zależności od tego, co chcę robić. Więc... W tym razie posiadam VoiceOvera i posiadam iPhone 5S. I to był najlepszy wybór, jeżeli chodzi o zakup iPhone'a. I nic nie pobiję VoiceOvera w komputerach Macu. I nic nie pobiję przytyków ekranu w innych telefonach komórkowych. W najbliższej przyszłości planuję zakup Maca. I... Myślę, że nie pożałuję. To tyle byłoby ode mnie. Na razie.

Pieniądze to nie wszystko.

da_blindmasterz

#31 ·

Transcription

Jeszcze jedna sprawa, o ile się nie mylę wspomnieliście Państwo tu o Funderze, mi się wydaje, bo testowałem osobiście przez 5 minut tego Fundera, już na Windows 7 i niestety na Microsoft Anna, bo nie miał innego głosu w sterowniku SAPI, mi się wydaje, że to jest to samo co Dual, to jest to samo co dawny czy taki RAM Dual, z tym, że jest darmowy. A za Duala wtedy trzeba było płacić, trzeba było mieć klucz licencyjny, bezpośrednio od Harpo, to było naprawdę wtedy, wtedy naprawdę był... popełniliśmy niesamowity błąd kupując tego Duala. A ten Funder to jest sklonowany Dual, tylko, że on jest darmowy. A nie przekaz mi osobiście ten Funder do gustu, tylko, że moim zdaniem to jest jedna marmna kopia Duala. I wyszedłem z założenia, że będę miał obawy, że yyy... będzie podobna sytuacja jak w przypadku obsługi czytnika Duala.

lukasz1993258

#32 ·

Transcription

Dlatego ja cały czas powtarzam, że NVIDIA jednak jest najlepszym czytnikiem ekranu, jeżeli chodzi o nas, byli mi takie jest moje zdanie, bo jej za to nie trzeba płacić, a jej są wtyczki rozbudowane i zdania swego nie zmienię.

da_blindmasterz

#33 ·

Transcription

Tak, zgodzę się z Tobą w 100%, natomiast jeżeli chodzi tak naprawdę o wykorzystanie czynnika ekranu w Apple'u, firmy Apple, to jak się nauczysz obsługi Apple'a, jak się ja nauczę obsługi Apple'a, ktokolwiek by się jej nauczył i się przekonał, to VoiceOver ma wszystkie bije na kolana, wszystkie czynniki ekranu systemu Windows. A co do NVDA, to się z Tobą zgodzę, no ale przeciwnikiem JOS-a nie jestem, ale zależy od czego używam tych dwóch screen readerów, natomiast VoiceOver bije na kolana wszystko i firma Apple bije. Chyba nie muszę powtarzać.

lukasz1993258

#34 ·

Transcription

No, może powiem w ten sposób, że jakiś czas próbowałem tego voice-overa, jeszcze muszę troszkę tak dokładnie nad nim popracować, żeby zobaczyć i żeby sobie wyrobić o nim opinię, no także zobaczymy.

wojtas

#35 ·

1 likes
Transcription

A jeśli chodzi o screeny widowne mobilne, to teraz jest to TalkBack, wcześniej był to Toks, a jeszcze wcześniej MobileSpeak. Jeszcze w międzyczasie gdzieś je tam przełnią w VoiceOver.

lukasz1993258

#36 ·

Transcription

Jeżeli ty masz na myśli Nokia z systemem Symbian, na którym mówiłeś, że był Tox i Mobile Speak, to się akurat z tym zgodzę, ale zapomniałeś o najważniejszej, też może mało istotnej rzeczy, bo fakt, że to była okrojona wersja, ale jednak była i jakoś mi to na początku mojego korzystania z telefonu komórkowego na Symbianie ułatwiało życie. Nokia z kim lider? Nawiasem mówiąc, gdzieś do niej instarkę jeszcze mam, więc tak to wygląda.

DJGraco

#37 ·

Transcription

O kurde, ja się wypowiedziałem tylko chyba raz w tym wątku, że używam NVDA i Joe'sa, no. Chyba może troszeczkę tej historii bardziej, bo jakoś się zdziwiłem, że nie powiedziałem nic więcej, dobra. Tak and tak. Od 2011 roku, czyli od zakupienia mojego pierwszego komputera Samsunga, używałem Joe'sa w wersji 12.0. Później był Joe's 13.0, 14.0 i 15.0 i jeszcze chyba 16.0. Tych Joe'sów, tych wersji Joe'sów się trochę przewinęło. I powiem tak, Joe's nie jest złym czetnikiem. Nawet dość stabilnie chodził, szczerze powiem. Dla mnie Joe's jest porównywalny do NVDA, w pewnym sensie. Później, gdzieś tak 2020 roku, 2016 roku bodajże, zacząłem się nieco bardziej w NVDA zagadniać. Bo ja się tak do tego Joe'sa przekonywałem, że podtór, żadnego NVDA nie używałem. W 2016 roku postanowiłem sobie NVDA zainstalować, a tu właściwie jedna osoba mi jakoś to zasugerowała, żebym NVDA sobie zainstalował. Tej osoby nie ma na LTE, więc nie powiem jaka. No to... No to mówię sobie, no dobra, spróbuję, no nie? Na początku jakoś mi to tak szło, że a sobie, aaa, to jest w Joe'sie, a tego nie ma w NVDA. Już nie pamiętam o co chodziło, ale coś tam się bałem, że ten... Nie podobało mi się przeglądanie stron internetowych za pomocą NVDA, ale później jakoś się do tego przekonałem i teraz praktycznie, i w 2017 roku praktycznie tego Joe'sa już w ogóle nie używam. Mam gdzieś płytę instalacyjną, ale nie instaluję sobie już, bo... No, NVDA już, jakbym się tak powiem, moim głównym czytnikiem. No ale, jeszcze wracając do Joe'sa, od wersji bodajże 17.0 się popsuł, bo na SAP-ie nie można było zmieniać wysokości głosu, a szkoda, no. Tak więc teraz to już się bardziej do NVDA przekonałem. No to nara.

ankafurman

#38 ·

Transcription

No ja używam MVDA. Jestem bardzo zadowolona. Pa!

lukasz1993258

#39 ·

Transcription

Nie musiałeś dwa razy tego samego wątku nagrywać, przecież to słychać, jak raz nagrałaś to już na pewno jest ten wątek, ten wpis, bo nie musisz drugi raz nagrywać tego samego. Nawiasem mówiąc, słyszałem gdzieś, że NVDA ma kiedyś przestać być wspierane, mam nadzieję, że to nie jest prawda. Bo jedne plotki mówią tak, drugie plotki mówią tak i szczerze powiedziawszy, idzie się trochę pogubić w tym momencie.

ankafurman

#40 ·

Transcription

No, przez jakiś czas też nie mam supernową i tu się, jak Denis się wypowiadał śnieżnie mówił właśnie z Ania Skropet o tego, ale nie mam supernową, wywaliłam od razu go w cholerę, bo to taki wieszący programik śnieżny. No, dziękuję. Dziękuję.

Poprzednia 2 / 4 Następna