komputer ucina początek każdego dźwięku
Wróć do Systemy (Windows)#81 DJGraco
Właśnie nie wiem czy firma do odstrzału.
Dell swego czasu władowywał np narzędzie maxx audio, w którym wyłączenie ugorszeń było po niewidomemu tródne. a ich ostatnie laptopy zawierają całkiem dobre integry i ulepszenia da się wyłączyć. No i nie ucina to najważniejsze.
#82 misiek
Della nie miałem i miał nie będę.
#83 wesolek
OK. Definitywnie uznaję za wygraną tego walniętego ms. Ostatecznie sterownik niezależny od aktualizacji włączyłem, bo mimo prób zainstalowania dodatkowych sterowników od producenta, szlag i tak trafił. Nie wiem, może mi się już słuch przyzwyczaił albo te wszystkie cudawiankishow sprawiły, że nie brzmi mi to najgorzej. W każdym razie dodadkowa ciekawostka - nim jeszcze sterowniki zamilkły, to zauważyłem, że dźwięk sobie skakał z głośnością, tj. mimo ustawionych, np. 30%, które nie ulegały zmianie, słyszalny dźwięk był raz ciszej, a raz głośniej. No majstersztyk, kuźwa. XD
#84 wesolek
Cześć, ziomeczki! A czy ktoś mnie uświadomi, jak ja mogę teraz ustawiać port combo jack? Bo zanim zmieniłem sterownik na HD, to z realteka wyskakiwały powiadomienia i kontroler, gdzie mogłem wybrać sobie, co port ma wykrywać. Teraz jest to nieaktywne, oczywiście. Wobec tego, gdzie mogę ustawiać takie rzeczy teraz? :)
#85 DJGraco
A co się dzieje jak podpinasz słuchawki?
#86 wesolek
W tej chwili nic. Przełączam odsłuch w pasku powiadomień jedynie, ale mikrofonu to nie dotyczy. Co prawda jeszcze 2 dni temu samo się przełączało na słuchawki (choć nie wiem, czy mikrofon słuchawkowy też), ale kolega po remoucie mi ustawiał pewne rzeczy, więc nie wiem, co i gdzie dokładnie. Osobiście prócz panelu sterowania i realteka to ja nie wiem, gdzie jeszcze szukać jakichkolwiek ustawień dźwięku.
-- (DJGraco):
A co się dzieje jak podpinasz słuchawki?
--
#87 DJGraco
Tworzą ci się osobne profile głośniki realtek i słuchawki realtek?
Taka to specyfika karty dźwiękowej i nic zz tym nie zrobisz
#88 wesolek
Hmm... Póki co mi wyświetla:
Głośniki (High Definition Audio Device)
I zamiennie słuchawki, ale to jak na liście wybiorę. Gorzej, że combo jack sobie działa jak mu się podoba. Ale dziwi mnie, że wcześniej było tak, że samo się przełączało na słuchawki po ich podłączeniu, a teraz muszę ręcznie to robić. Gdzie takie coś można ustawiać?
-- (DJGraco):
Tworzą ci się osobne profile głośniki realtek i słuchawki realtek?
Taka to specyfika karty dźwiękowej i nic zz tym nie zrobisz
--
#89 DJGraco
Już wiem!
Ustaw w panelu dźwięk mmsys.cpl słuchawki jako domyślne urządznie. Jak będziesz wpinać słuchawki to powinno ci się automatycznie przełączyć.
#90 wesolek
Dobra, jest, ale nadal widzi tylko słuchawki (bez ich mikrofonu), niestety.
#91 wesolek
Hej! A co to może być, że będąc podpiętym na interfejsie Focusrate Scarlet tnie się dźwięk? Chodzi o wszystko - nagrania mikrofonu, muzyka, synteza.
#92 camila
Chyba znalazłam - przynajmniej u mnie działa to:
Wchodzimy w regedit:
Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e96c-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0005\PowerSettings
* Conservation Idle Time; - na 0
* Idle Power State; - na 0
* Performance Idle Time; - na 0.
po restarcie kompa można się cieszyć nie ucinaniem transientów. <3
#93 zvonimirek222
To ustawienie działa. nie ma żadnej kobinatoryki, tylko klasy w enumeracji się różnią.
#94 Lowca_Androidow
A może by wyeksportować tą gałąź rejestru i wrzucić w załączniku bo u każdego właśnie może zaistnieć problem z klasami numeracji, a trochę tego tam jest.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#95 camila
Nie chodzi o to. Każdy zsterownik realteka wygląda trochę inaczej i trzeba znaleźć te parametry - wspólna cecha to to, że zawsze są w power settings.
#96 Lowca_Androidow
OK, dzięki, nieco szybciej jest jak piszesz tylko, przechodzimy do gałęzi
Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class
teraz wciskamy Ctrl+F i odszukujemy frazę PowerSettings
Szukajka odszuka pierwszy i tu po prawej są opisane przez Ciebie klucze
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#97 camila
I ważnym jest, aby te parametry przestawić na zupełne zero. Nie może być żadnych dwójek, trójek itp.
#98 Lowca_Androidow
Tak, tak, podałem tylko sposób na szybkie odszukanie tych właściwych kluczy, reszta jest już w Twoim poście :)
#99 zywek
Przestawiłęm, jak mi padnie dźwięk to będę wiedział kto mi to rozwiązanie podsunął xD
#100 camila
Daj potem znać. :D