Transcription
Dzień dobry wszystkim Państwu. Dziękuję tutaj poprzednikowi Mikołajowi za pomysł w sumie utworzenia tego wątku w wersji głosowej, bo w wersji tekstowej wątek już powstał i dobrze.
Czyli widzę mamy reaktywację z Klangą. Zdaje się na Klangą na forum głosowym wątek też o Team Talku był, ale mogę się mylić.
No cóż, ja osobiście już nie akceptuję zbytnio innych klientów do komunikatorów głosowych, do rozmów audio, no gdyż jednak co by nie mówić Team Talk ma naprawdę szereg różnych możliwości.
Audio i audio-wizualnych również tutaj należy dodać, bo Team Talk jest naprawdę bardzo świetnym i jednym z najlepszych klientów do rozmów głosowych, do rozmów konferencyjnych,
szczycący się naprawdę wysokimi możliwościami streamingu audio. To jeszcze oferuje również dla osób, które jednak jakieś tam resztki wzroku mają, bądź całkowicie normalnie widzą.
Oferuje również możliwość streamingu wideo, co też należy dodać i w tym momencie mogą nas zobaczyć wszystkie osoby, które są zalogowane na danym pokoju, bądź kanale, jak kto woli.
Znaczy to tyle co to samo.
No i co, na przykład bardzo dużą zaletą Team Talka jest kodek, który...
jest wspierany w Team Talku, mianowicie kodek Opus, chociaż niby w Skype'ie ponoć też jest wykorzystywany kodek Opus ostatnimi czasy, ale niestety nie wspiera czegoś, co się nazywa stereofonia, dźwięk przestrzenny, czyli no na Skype'ie nie zrobimy tego, czego możemy zrobić i dokonać na Team Talku, pod warunkiem, no jeżeli dysponujemy jakimś tam sprzętem, który posiada mikrofony stereofoniczne,
które odzwierciedlają...
odzwierciedlają nam poniekąd jakby rzeczywistość realną, czyli ja to na laptopie spróbuję, no ja mam takie mikrofony, spróbuję im pokazać, o co chodzi.
Chodzi o to, proszę Państwa, że, o, bo Elten też to wspiera, za moją inicjatywą tutaj, interwencją, że teraz ja sobie mówię z tej strony i to będzie powinno gdzieś być w lewym, bardziej w lewej słuchawce, czy w lewym głośniku, jeżeli ktoś na głośnikach słucha,
a teraz się przesunę powolutku, powolutku, powolutku.
powolutku się przesunę i teraz powinienem być teoretycznie słyszalny bardziej w prawym głośniku w mojej słuchawce, tylko że, no niestety, to serial jest, bo jest w laptopie i jest bardzo wąziutkie.
Natomiast, jeżeli ktoś dysponuje jakimś rejestratorem cyfrowym, bądź to Zoomem, bądź to jakimś Olympusem, który ma te mikrofony, no to jednak to już jest wyższej klasy, są te mikrofony.
I Team Talk właśnie to robi.
I to właśnie, proszę Państwa, pozwala na streaming audio właśnie w takim formacie i w takim przekazie tego dźwięku, czego na Skype nie uzyskamy, nie uzyskaliśmy i raczej chyba nie uzyskamy, no chyba, że Microsoft coś raczej z tym zrobić, bo kiedyś słyszałem pogłoski, że ponoć w stereo w Skype miało się pojawić, no ale póki co wychodzi wersja, wersja na wersję Skype wychodzi, ale póki co tego stereo nie ma i ja już się osobiście pogodziłem z myślą, że po prostu go nie ma.
Nie będzie, więc Skype'a, powiedzmy sobie szczerze, porzuciłem jako taką i, a nawet jeżeli już, to staram się wszystkich ludzi przeciągnąć na Team Talka, tym bardziej, że on oprócz tego, że dysponuje dobrą i bardzo przejrzystą jakością dźwięku, potrafi się bardzo ładnie, można go dostosować do naprawdę bardzo niziutkich łącz internetowych, tak zwanych nawet dial-upowych, tych łączy takich jeszcze nie szerokopasmowych, modemowych,
gdzie jeżeli ktoś, no w dzisiejszych czasach już raczej nie, ale nawet jeżeli by ktoś dysponował takim łączem typowo dial-upowym, modemowym po prostu, to myślę, że na Team Talku byłby w stanie porozmawiać i byłoby to słyszalne sensownie, gdyż po prostu Team Talka można dostosować wedle własnych preferencji i wedle własne tego, jakim łączem internetowym dysponujemy,
a nie to co w Skype'ie.
Tak samo, jeżeli na Skype'ie połączenie nam się zerwie, to przynajmniej, chociaż nie, teraz już chyba naprawili, że jednak teraz, bo kiedyś było tak, że Skype jak zerwał połączenie, to koniec, ale chociaż teraz, z tego co pamiętam, Skype teraz jakoś tam się podniósł i jako tako próbuje wznowić to połączenie, aczkolwiek nie zawsze mu to wychodzi,
a Team Talk będzie nawiązywał połączenie.
Do skutku po prostu, kiedy znowu połączenie z serwerem nie zostanie nawiązane.
No i tu jest jeszcze fajna kwestia, kolejna Team Talka, że nie musimy zakładać teoretycznie specjalnego konta, chyba, proszę Państwa, że właściciel serwera podwziął taką politykę, że no niestety każdy użytkownik, który chce się podłączyć do serwera, bo tu jest troszeczkę inna w ogóle specyfika i logika działania komunikacji użytkowników,
tutaj nie zakładamy typowego konta.
Tutaj nie ma konta z loginem i hasłem jak w Skype'ie, teoretycznie, czy jakimś tam innym komunikatorze, żeby sobie porozmawiać, tutaj nie ma listy kontaktów, tutaj nie ma czegoś takiego jak znajomi, tutaj jest serwer.
Tutaj podłączamy się do serwera i podajemy konkretny host, wpisujemy ewentualnie odpowiednie porty, na których dany Team Talk stoi domyślnie, są to porty 10.330.
10.333, TCP i UDP, chyba, że administrator danego serwera wymyśli i wskaże inne porty, bo też tak może być, bo tutaj serwer może tak naprawdę Team Talka postawić każdy, nawet na własnej domowej maszynie, jeżeli ktoś dysponuje oczywiście sprawnym, szybkim łączem i publicznym adresami IP, również może dla testów sobie taki serwer uruchomić i będzie mu to działać.
I w normalnej konfiguracji, jeżeli nic nie zmienia się, to jest to serwer, który będzie działać.
I w normalnej konfiguracji, jeżeli nic nie zmienia się, to jest to serwer, który będzie działać.
I w normalnej konfiguracji, jeżeli nic nie zmienimy i dodamy oczywiście możliwość przy konfiguracji takiego serwera, łączenia się dla tak zwanych anonimowych użytkowników, to po prostu wystarczy wpisać host serwera i nacisnąć klawisz Enter i zostaniemy podłączeni do serwera i będziemy domyślnie wskoczymy od razu na kanał główny serwera i będziemy mogli sobie tam poprzeglądać te kanały, ewentualnie z kimś tam porozmawiać.
Aczkolwiek z ostatnimi wersji wzięła się polityka taka, że jest możliwość edycji tego, czyli możemy zrobić tak zwaną symulację troszeczkę, jak w większości komunikatorek, że administrator może w danego serwera podjąć politykę tutaj na tym serwerze, każdy musi być zidentyfikowany i oprócz tego, że ustalamy swoją jakąś tam ksywkę, którą chcemy mieć przy połączeniu, to jeszcze jesteśmy identyfikowani za pomocą nazwy użytkownika i hasła.
Które ustala nam administrator danego serwera.
O serwerze, którym chciałbym powiedzieć, z którego jestem jakby też współzałożycielem, jestem tutaj z Żywkiem.
Nasza ideologia jest taka, nie zamykamy się, jesteśmy otwarci na każdego, na wszystkich, nawet mało tego, serwer jest na tak zwanej liście publicznych serwerów Team Talka.
I po prostu można do nas wejść na kilka sposobów, na pewno na dwa, czyli albo po pobraniu Team Talka, bo jeszcze chyba nie wiem, czy zostało tu powiedziane, skąd pobrać w ogóle program.
Program można pobrać ze strony producenta, niejakiego Rasmusena, Björn Rasmusena, ze strony bearer.dk, pisane bearware.dk,
No i stamtąd możemy pobrać klienta, klikamy download, klient application, czyli jakoś tak i możemy program pobrać.
I teraz po zainstalowaniu aplikacji, jeżeli jesteśmy osobą niewidomą, aha, warto przy instalacji zaznaczyć, żeby zaznaczyć sobie przy instalacji Team Talk 5 from accessibility i Team Talk 5 accessibility server.
I można sobie oczywiście odznaczyć Team Talk.
Team Talk 5 i Team Talk 5 server, to są dwie instancje napisane w języku Qt, który dla nas niewidomych jest średnio dostępny, aczkolwiek jakoś tam się go da osłużyć.
Warto jednak używać wersji klasycznej, Team Talk 5 Classic, więc przy instalacji należy to zaznaczyć, z przy czym, że to nie są pola wyboru, te takie tak normalne screen readery, odczyty ekranu nie powiedzą, że zostało to zaznaczone, po prostu będzie cisza.
Ale należy po prostu domyślnie pamiętać, że...
...przy...
...przy...
...przy instalacji te klient accessibility, poru accessibility klasyczny jest niezaznaczony, więc warto go po prostu zaznaczyć i przejść dalej, gdy nam się program zainstaluje i uruchomi.
Po drodze jeszcze może zapytać, czy dodać wyjątek do zapory systemu Windows, wyrażamy mu na to zgodę.
I teraz, aby do naszego zespołu się podłączyć, istnieją dwa sposoby.
Pierwszy sposób jest taki, że w momencie, gdy naciśniemy klawisz F2 i...
...i otworzy nam się okienko łączenia z serwerem, na, w momencie, gdy, teraz nie pamiętam, czy host się ustawia na, zaraz ja to sprawdzę na szybko, żeby Państwa nie skłamać, wejdziemy sobie w Team Talka i jak naciśniemy F2, co się stanie?
Aha, od razu jak naciśniemy z czoky w dół, po prostu tam, gdzie jesteśmy, to...
...jedziemy, mogli sobie poszukać na liście publicznych, które będzie public, teamtalk5, us, coś tam, coś tam i przedostatnia pozycja będzie public, public, teamtalk5, serwerpolish.pl.
I wystarczy naciśnąć w tym momencie klawisz Enter i już połączenie zostaje nawiązane i wchodzicie Państwo do nas na serwer i potem można albo w ustawieniach pod F4 w pierwszej rekładce, albo pod skrótem F5 ustawić sobie własną ksywkę.
Jeżeli wcześniej się przed połączeniem tego nie zrobiło w ustawieniach, albo drugim sposobem, przy połączeniu się z hostem, naciskamy klawisz tabulator i przechodzimy do pola host, bądź adres serwera i możemy wpisać sobie następujący host.
N jak Natalia, V jak Volvo, P jak Paweł, S jak samochód.pl, NVPS.pl i wystarczy de facto nacisnąć klawisz Enter i też połączenie zostanie nawiązane.
W tym momencie, jeżeli mamy konto użytkownika u nas założone, to oprócz tego będzie przy połączeniu z hostem dwa pola na wpisanie nazwy użytkownika i hasła do serwera.
Czyli w tym momencie, jeżeli mamy konto użytkownika u nas założone, to oprócz tego będzie przy połączeniu z hostem dwa pola na wpisanie nazwy użytkownika i hasła do serwera.
Czyli w tym momencie, jeżeli mamy konto użytkownika u nas założone, to oprócz tego będzie przy połączeniu z hostem dwa pola na wpisanie nazwy użytkownika i hasła do serwera.
Post bardzo przydługawy, ale myślę warto się z nim zapoznać. Mam nadzieję i gratuluję wszystkim tym, którzy wytrwają do końca i wysłuchają mojej wypowiedzi do końca.
I cóż, do zobaczenia na oficjalnym.pl.
I zapraszam do miłych i owocnych dyskusji.
Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania, pozostaje jak najbardziej do dyspozycji, bądź reszta administracji, tak jak wymieniam, jest to Żywek, jest to Nuno69 i jest to na pewno DaszekMDM.
Aha, i tutaj mi...
Tak, odpowiada, że jest jeszcze właśnie Longshot.
Także jeżeli ktoś miałby pytanie co do działania serwera, co do utworzenia konta użytkownika, bądź ewentualnie kanału takiego pokoju stałego, to proszę się kierować do któregoś z nas.
A tymczasem pozdrawiam ciepło, bardzo słonecznie, chociaż z tym słońcem ostatnim czasem jest różnie, bardziej go nie ma niż jest, ale życzę, żeby chociaż w sercach te słońce jakoś tam jeszcze zagościło.
Trzymajcie się, pozdrawiam.