Inne

Kawa i herbata - dyskusja

Założony przez sanklip 50 wpisów ostatni wpis 3 lata temu Strona 1 z 3

Hej, fajna grupa i temat też :D

Ja też, podobnie dopoprzedniczki,
2łyżeczki na kubek i 3/4 wody,
bo na mleko miejsce być musi!

A 2 3 razy w tygodniu,
pozwalam sobie na mocniejszą z ekspresu ciśnieniowego.

Nie mam jakiegoś super,
bo kosztował coś koło 200zł,
ale puki co mi wystarcza.
Przy robieniu kawy w ekspresie,
polecam przed jego włączeniem,
na szklankę/filiżankę,
zawiesić czujnik cieczy,
bo ekspres jest dość głośnym urządzeniem i raczej nie usłyszymy,
kiedy szklanka/filiżanka jest pełna.
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

Cieszę się, że temat grupy Wam pasuje.
Osobiście z kaw to ja tylko Capucino lub ewentualnie trzy w jednym, więc tam więcej cukru niż kawy hehe.
Radość, moja mała przyjaciółka idzie ze mną przez świat. LINE

#3 1 polubienie

Właśnie, co sądzicie o Cappuccino? Ja lubię takie o smaku orzechowym.
Co do pozostałych kaw, to lubię taką świeżo mieloną z ekspresu, ale niestety u nas jest dotykowy i tylko ktoś może mi taką zrobić.
Staram się też pić rzadko, żeby się nie uzależnić za bardzo.
Lubię też typowe Latte, może być z dobrym syropem.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Ja też lubię orzechowe i waniliowe.
Kawę z ekspresu lubię, ale z mleczkiem i z cukrem.

Nie przepadam za Cappuccino, chociaż zdarza mi się wypić. Ale zdecydowanie wolę latte. :)
🇺🇦 🇵🇱

#6 1 polubienie

Julitko- też lubię orzechowe Cappucino, ale traktuję to raczej jako napój kawowy, a niżeli normalną kawę. Kawę piję tylko zwykłą czarną fusiastą, najlepiej goszką.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

O nie, nie jestem w stanie przełknąć gorzkiej kawy! No po prostu nie mogę takiej pić i uż
🇺🇦 🇵🇱

To masz tak samo jak ja z goszką herbatą.
--Cytat (Monia01):
O nie, nie jestem w stanie przełknąć gorzkiej kawy! No po prostu nie mogę takiej pić i uż

--Koniec cytatu
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

O. A ja herbaty gorzkiej nie, a kawa tylko gorzka. Może nie jakoś bardzo mocna, bo z jednej łyżeczki preferuje, ale jednak bez cukru i mleka.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

#10 1 polubienie

To piąteczka. Ja dokładnie tak samo, ale może być kawka z dwóch łyżeczek.
--Cytat (lwica):
O. A ja herbaty gorzkiej nie, a kawa tylko gorzka. Może nie jakoś bardzo mocna, bo z jednej łyżeczki preferuje, ale jednak bez cukru i mleka.

--Koniec cytatu

Ja herbatę słodzę, a kawę zwykłą, znaczy taką fusiastą jak piłam, to różnie, i gorzką, i słodką.

A co sądzicie o herbatce z mlekiem?

Szczerze?
Nieee!
W przedszkolu nam to dawali i nazywali to bawarką. Fuj!
Może dobrze przyrządzić nie umieli, ale nie dobre to było.

Nigdy nie piłem, i chyba nie mam zamiaru, połączenie conajmniej dziwne delikatnie mówiąc. Agnieszko- współczuję przedszkola.

Witajcie. Gorzkiiej czarnej kawy nie lubię. Z mlekiem, typu flat white, latte czy cappuccino nie słodzę. Herbaty wszelakie, najmniej czarną, a ją jeśli już to z miodem. Herbat na ogół też nie słodzę. Z napojów kawowych typu cappuccino, również lubię orzechowe, śmietankowe oraz karmelowe.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Ach, nieświadomi...
Bawarka, a klasyczna English Tea z mleczkiem to są dwie różne rzeczy!
Bawarka to jest odrobina herbaty rozcieńczona mlekiem, żeby więcej otrzymać napoju, czymkolwiek on jest i to faktycznie jest obrzydliwe, natomiast English Tea to prawdziwa, mocna, jeszcze do tego najlepiej angielska herbata z odrobinką mleka. Bardzo to smaczne!
--Cytat (agakrawcow):
Szczerze?
Nieee!
W przedszkolu nam to dawali i nazywali to bawarką. Fuj!
Może dobrze przyrządzić nie umieli, ale nie dobre to było.

--Koniec cytatu

Aaa! To nie piłam takiej angielskiej tea.
Skoro tak mówisz, to z pewnością jest smaczna.

--Cytat (agakrawcow):
Aaa! To nie piłam takiej angielskiej tea.
To pojęcie bardzo względne.Skoro tak mówisz, to z pewnością jest smaczna.

--Koniec cytatu

Witajcie
Postanowiłam też się do was dołączyć, bo ciekawy temat. Co do herbaty, to najbardziej lubię zieloną smakową, owocowe o różnych smakach i czarną z miodem. Herbatę z mlekiem zwaną bawarką też lubię.
A co do kawy to lubię fusiastą, ale z mlekiem i dwiema łyżeczkami cukru. Rozpuszczalną też czasem pijam, ale żadziej.
Ciekawym warjantem jest kawa słodzona miodem, albo kawa z bitą śmietaną i posypką na górze.
Lubię jeszcze kawy rozpuszczalne smakowe.
Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.

O nienie,
jeśli o herbacie zielonej rozprawiamy,
to zwykła, mocna,
żadne tam smakowe.
Ostatnio zasmakowała mi zielona typu gun powder.

A bita śmietana na kawie też dobra jest,
zwłaszcza na mrożonej.
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".