Systemy (Unix i pozostałe)

Mac.

Założony przez daszekmdn 126 wpisów ostatni wpis 10 miesięcy temu Strona 4 z 7

Na wirtualkach możesz testować sam interface. Co i ja uczyniłem, i szczerze mówiąc bardzo mi to pomogło
w ostatecznym rozrachunku.

tez bym bardzo chciał potestować na wirtualkach, ale nie umiem się za to zabrać co i jak eeehhh...

Pobierasz vm ware workstation albo fusion, już teraz dokładnie nie pamiętam, do tego ściągasz sobie tzw.
Niresha - czyli jedną z dystrybucji tzw. Hackintosha, podmieniasz jeden czy tam 2 pliki, i gra gitara,
aczkolwiek ostatniego kroku za bardzo nie pamiętam, bo ostatnio miałem styczność z taką maszyną wirtualną
w 2014.

Misiaczki- mam do was pytanko: Czy kupować Macbooka air 8 gb ram i 250 gb dysk? Będę zadowolony?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Z tego, co widziałem, ale to raczej pytanie do Denisa, Mac ładnie na 8GB RAM chodzi, naprawdę.
Pytanie brzmi czy ten dysk nie za mały, dla mnie wystarczy, ale wiem, że niektórzy więcej, niż ja danych na komputerze trzymają.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Powiem tak:jestem posiadaczem macbooka air 8 gb ram, intelcore i 5@1.8ghz podkręcony chyba do 2.5 i śmiga
aż miło. Dysku mam co prawda 128 gb, ale z racji, że dane trzymam na zewnętrznym, to problemu jakiegoś
specjalnego nie widzę.

Ja nie wyobrażam sobie mieć 128 gb dysku, czy 256. tak więc jeżeli chodzi o moją przesiadkę na SSD są dwie możliwości,
a nawet trzy. SSD+HDD, zaczekać aż pojemności takich dyskó będą sensowne, a ceny przystępne, albo poczekać
aż będę mógł sobie pozwolić na taki ni to od niechcenia wydateczek. DLa większości to co teraz powiem będzie zbrodnią, bo... Ja
zewnętrzny dysk wykorzystuję do replikacji danych. NIe wyobrażam sobie pamiętać o zapisie na zewnętrznym
hdd jakiejś ważnej
pracy, Mam wszystko zautomatyzowane, po powrocie do domu, ja chcę podlączyć dysk i zapomnieć
i najlepiej żeby to było dla mnie przezroczyste.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Dawid- mam dwa dyski zewnętrzne 500 gb i 1 tb, a jak trzeba będzie to kupię trzeci, takwięc to mały problem.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Nie, nie i jeszcze raz nie. zamkniętość tej architektury to jest jakieś nieporozumienie, a dla Windowsa nie ma co Maca kupować. Powiem tak, wyrwiesz ze dwa razy lepszy komputer w tej samiej cenie, więc... ALe zrobisz jak uważasz.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Też uważam, że jak się z OSX nie zamierza korzystać to kupowanie Maca to taki słaby pomysł. Tym bardziej, że zdarzają się nawet problemy przy updatach dziesiony na niektórych zapewne starszych modelach.
CO do zamkniętości architektury są i dobre tego strony. Windows musi działać na milionach konfiguracji, OSX.... Na kilkunastu, tak więc teoretycznie OSX jest lepszy. ALe ostatnio różne rzeczy się czyta co do OSX i IOS i to nie tylko z niewidomkowego świata. Kiedyś była na pewno opinia taka, że OSX niejest może super bezpieczny, że nawet z Windowsem przegrywał, ale.. System nie do zajechania. Teraz bywa podobno z tym różnie.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Właśnie co do Win10 i Linucha, to z nowszymi modelami jest gorzej niżeli ze starszymi, ojciec prowadzący może potwierdzić
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

AKurat powoli wszystko jest zamykane, na nowszych komputerach też trzeba więcej kombinować co by sprzętu nie uceglić. I to też ojciec prowadzący może potwierdzić. Nie ma co tego Maca na siłę demonizować, bo to się dzieje wszędzie, a będzie jszcze gorzej coś tak m się wydaje jakoś tak niechcący.

W moim przypadku jeśli bym się zdecydował na Maca instalacja Windowsa byłaby ostateczną ostatecznością. Mac musiałby mi wyjątkowo do gustu nie przypaść, a czy tak będzie nie sądzę. Do Iosa i Androida się przekonałem, do Windowsa 8 powiedzmy, że też, chociaż on mnie akurat najbardziej denerwował. Z 10 też bym dał radę, gdyby nie jego upierdliwość i niedopracowanie. Jedynym systemem, na którym poległem był Linux, ale to dalej kwestja gustu. Gdybym miał więcej czasu, cierpliwości i chęci pewnie i jego bym się nauczył.

Mac jest dobrym systemem.
Może nie dla mnie jako człowieka, który czasem musi pogrzebać i który jest Linuxowcem, ale muszę przyznać obiektywnie, że jest to szybki, dobrze zoptymalizowany i prosty system.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Dwie sprawy- czy to prawda, że Maki tragicznie współpracują z urządzeniami z Androidem? I czy posługiwanie się Officem i dokumentami faktycznie jest takie złe? Przecież Apple ma swój zamiennik Officea- nazwy teraz nie pamiętam, ale jak to wszystko działa? Pytam, bo na codzień pracuję w Excelu.

Prawda i prawda.
Niby tam ma jakieś, ale to jest tak jakbyś chciał do ameryki rowerem dziecięcym jechać, oczywiście to jest tylko moja prywatna opinia

Co do sprawy office, muszę się niestety zgodzić. O ile numbers obsługuje tabelki genilnie, o tyle w pages wstawienie jakiejś tabelki, a następnie jej edycja graniczy z cudem. Jest ponoć fajnie dostępny ms office, ale osobiście nie mogę tego potwierdzić, bo nie testowałem.

W takim razie czekam jeszcze na opinie kogoś kto testował tego Oficea. Denis- a jak wygląda sprawa Androida podpiętego pod Maca?

Office jest dostempny, mozna tam ruzne rzeczy zrobic, ale pages czasami jest lepszy.

Ja mówiłem jak jest z Androidem. Jedyne co zrobisz to se w pamięci pogrzebiesz.