Forum

Jaws

Screenreadery i syntezatory mowy

Poprzednia 5 / 7 Następna

balteam

#81 ·

4 likes
Ja wolę ten brak konsekwencji i miejsca i kilka tysi w kieszeni.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

nuno69

#82 ·

Nikt Ci nie każe kupować JFW od Altixu.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

misiek

#83 ·

To tak dla przeciętnego użytkownika: co takiego szczegulnego posiada Jaws, by było warto za niego zapłacić, czego niema Nvda?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

nuno69

#84 ·

Korzystanie z MS office nie jest udręką, zdecydowanie lepsza responsywność, sporo lepszy OCR, wbudowane skanowanie, masa skryptów dla różbych aplikacji, wygodniejsza moim zdaniem myszka, lepsze wsparcie dla aplikacji UWP
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

misiek

#85 ·

A korzystanie z Ofisa na nvda jest udręką? Nie to bym kochał go, bo go nie lubię za sam wygląd, ale nie sądzę by Jaws coś zmienił w tej kwestji.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Paulinux

#86 ·

@82, kupowanie subskrypcji jest nielegalne w naszym kraju
Happy hacking

DJGraco

#87 ·

Paulinux, co nie rozumiem.
Jak jest nie legalne?

Paulinux

#88 ·

Wersja subskrypcyjna może być kupiona tylko na terenie UK czy tam US, już nie pamiętam, w każdym razie kupowanie jej w Polsce wiąże się z używaniem VPN, czyli oszukiwaniem producenta, co nie jest legalne
Happy hacking

zywek

#89 ·

5 likes
Nie zaczynajcie znowu dyskusji coś tam vs coś tam. Przestańcie żesz wreszcie się wykłócać. Skrypty skryptami, nvda ma dodatki, które może pisać każdy, więc dla jednego będzie dobre, dla drugiego zagorzałego fana cokolwiek by nie zrobili z jawsem i tak będzie lepszy, niż nvda, tyko dlatego, ze nvda jest za darmo i rozwijany przez społecznośc.

papierek

#90 ·

Z myszką się nie zgodzę, ale to kwestia subjektywna. Co do responsywności, mam na tyle dobry sprzęt, a też warto pamiętać, że nie jest to jakiś high-end, że nvda jest najbardziej responsywny, jak się da, więc jaws tego już nie zmieni. Jedyne, kiedy jaws mógłby, ale nie wiem czy by tak było, zdobywać przewagę tylko wtedy, gdybym włączył ultra hiper oszczędzanie energii. Word w nvda jest coraz lepiej używalny i generalnie office, a jeszcze jak dodali uia przy obsłudze office przez nvda, to już jest super responsywny.
Co do aplikacji UWP nie wypowiem się, bo nie używam ich wielu, a z tymi co mam sobię radzę.
Co do skryptów, nvda ma wtyczki, więc jakby no.
po co mi sygnatura?

nuno69

#91 ·

Próg wejścia do tworzenia skryptów do JAWSA jest sporo niższy niz nauka jakiegoś tam Pythona do pisania modułów do NVDA. W przypadku JFW, każdy, nawet średniozaawansowany użytkownik może sobie jakiś program udostępnić w prymitywny chodźby sposób.

papierek

#92 ·

1 likes
Zważywszy na to, że Nvda podbił większość rynku nie bez powodu plus fakt, że żeby kupić nie od Altix muszę jeszcze używać vpn, czyli kolejne utrudnienie to sprawa jest przesądzona.
po co mi sygnatura?

papierek

#93 ·

No dobra, jeden argument mój obaliłeś. Co z resztą? Gdzie to jaws i na jak starym sprzęcie pokazuje, że jest bardziej responsywny?
Zgoda, łatwiejsze pisanie skryptów to zaleta, ale znowu z drugiej strony większość nie kupuje czytnik po to, żeby łatwiej się mu pisało na niego skrypty.

-- (nuno69):
Próg wejścia do tworzenia skryptów do JAWSA jest sporo niższy niz nauka jakiegoś tam Pythona do pisania modułów do NVDA. W przypadku JFW, każdy, nawet średniozaawansowany użytkownik może sobie jakiś program udostępnić w prymitywny chodźby sposób.

--
po co mi sygnatura?

papierek

#94 ·

I argumentu o tym, że nvda jest darmowy nie przymuję, bo csr jest płatny, a z powodu tutaj faktycznego ogromnego przyrostu responsywności, funkcjonalnością i wszystkim innym csr miażdży talkbacka.
po co mi sygnatura?

nuno69

#95 ·

4 GB Ram, Intel Core 2,14 GHZ, Windows 10 Home X64.
NVDA ma problem z obsługą Chrome'a, JAWS radzi sobie świetnie.

papierek

#96 ·

Nie wiem dokładnie co to za procesor, ale ja mam laptopa mobilnego, bardzo mobilnego z 8 gb ram, procesor intel core i5 10210 U o tpd 15W, taktowanie bazowe 1.6, turbo 4.2 ghz. 4 rdzenie, 8 wątków, chociaż należy nadal pamiętać, że to jednostka mobilna niskonapięciowa, więc 4.2 ghz to może na jednym rdzeniu i przez kilka sekund. Nvda działa responsywnie nawet przy włączonym oszczędzaniu energii, chrome w nvda też działa super. A no i oczywiście dysk SSD MvME coś koło 2000 odczyt zapis, nie pamiętam dokładnie.
po co mi sygnatura?

Lowca_Androidow

#97 ·

Dodatkowym, przynajmniej dla mnie argumentem przemawiającym za NVDA jest możliwość utworzenia wersji portable z moimi ustawieniami.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

nuno69

#98 ·

To jest jedna z niewielu rzeczy, które NVDA faktycznie robi i to nawet dobrze, jako jedyny program.

daszekmdn

#99 ·

1 likes
Aż by człowiek chciał zaktualizować regulamin i dodać punkt o braku pozwolenia na wykłócanie się w każdym temacie Jaws VS NVDA. :)
Każdy niech używa tego czego chce. Jak będę chciał, to i skorzystam z Magica, Zoomtexta czy jak mu tam :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

daszekmdn

#100 ·

Edytowano 6 likes
Ale skoro się bawimy to:
Nuno:
4 GB Ram, Intel Core 2,14 GHZ, Windows 10 Home X64.
Ja 4GB Ram,
Intel(R) Pentium(R) CPU N3540 @ 2.16GHz, 2159 MHz, Rdzenie: 4, Procesory logiczne: 4
Windows10 Home
I jakimś dziwnym trafem Chrome działa, że aż miło patrzeć.
Ja wiem, że ZDSR jest wg Ciebie królem wszystkich czytników, ale nie każdego to interesuje. Musisz zrozumieć, że każdy ma prawo do własnego światopoglądu i nie zmienisz go ciągłym pisaniem jakie to NVDA jest złe.
Jedyne, do czego to prowadzi, to do chęci przewijania niektórych Twoich postów. Wszyscy już W-I-E-D-Z-Ą jakie jest Twoje zdanie i nie musisz go ciągle przytaczać w każdym wątku, który tego niedotyczy.
Ja np. wolę komputery od telefonów, słucham muzyki głównie na kasetach lub w odtwarzaczach i nie wyobrażam sobie korzystać ze streamingu, a czy mimo tego w każdym wątku o nowościach w grupie Telefony piszę coś w stylu:
"Telefony powinny być nadal tylko do kontaktu. Powinny służyć do podstawowych zadań, bo nie są komfortowe w użytkowaniu! Jak wy możecie z nich korzystać, skoro na komputerze wszystko można zrobić szybciej i wygodniej?"
Tak, nie przepadam za smartphonami, gdy się z kimś spotykam często nawet nie noszę ich ze sobą, a wykonywanie na nich jakichś zadań nie jest dla mnie zbyt komfortowe, ale nie piszę tego w każdym wątku, bo wszystko zależy od człowieka. Jeden lubi kości, drugi woli mostek, inny woli... HMMM, bo tam nie ma kostek i nikomu nic do tego. Nie interesują mnie nowości z tej branży, to nie ma mnie nawet w grupie o telefonach.
Gdy wywiąże się rozmowa albo ktoś zapyta mnie o moje zdanie, to się wypowiem, ale po co mam zasypywać tym forum?
Proszę mi tylko znów nie wspominać o Youtube :P.
Podsumowując:
Jest to już po prostu nudne.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Poprzednia 5 / 7 Następna