Blind shel classic- co myślicie.
Wróć do inne#521 papierek
Nie wiem, co ty Dariusz zauważasz, ja chwilowo widzę bandę dzieciaków wyrywających sobie kawałek chleba. :D nie wszyscy, ale głównie mam na myśli tych zapaleńców, którzy jeden drugiego próbuje przekonać, bo nie umie zaakceptować odmienności i innych rozwiązań. Ty Dariusz nie umiesz odpuścić i dalej kopiesz się z koniem, a jak ktoś skrytykował to znowu zacząłeś gównoburzę, a reszta też nie umie zrozumieć, że każdy korzysta z tego, co komu pasuje, więc nie, proszę mi się tu nie wyżalać.
#522 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Nie użalam się w żadnym wypadku. Blindshell ma sporo niedociągnięć o których wielokrotnie wspominałem, co nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Dla Nuna rewelacją są telefony bez jacka i absolutnie wszystko co nowe, Denis kocha brajlowską metodę wprowadzania i super. Szanuję to.
#523 papierek
To skoro szanujesz, to zakończ ten temat nawet, jak inni nie szanują. Bądź ten mądrzejszy, który nie daje się prowokować. Bo to robi się nudne i z rzadka można już w tym wątku zobaczyć coś nowego i wartościowego. Chyba tylko, jak ktoś zadaje jakieś bezpośrednio pytanie.
#524 magmar
No to pokaż co potrafisz. Właśnie każdy mówi że gdzieś, że kiedyś, a jak przychodzi do konkretów nikt nie potrafi ich podać.
-- (denis333):
Hmm. Szczerze mówiąc nigdy nie bylo mi to potrzebne, bo na iphone mam braillea, ale podejrzewam, że na ali expressie pełno jest takich składanych miniklawiaturek.
--
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#525 tomecki
To nie są prognozy na przyszłość. To już się dzieje. Większość płatniczych rozwiązań oferowanych małym, jednoosobowym firmom opiera się na urządzeniach z ekranem dotykowym. u nas w bloku jest bankomat i jakoś nieco ponad rok temu został wymieniony na taki bez klawiatury, a mój brat prowadząc firmę dostał również gładki terminal. Podejrzewam, że zwłaszcza w dużych miastach ta wymiana będzie postępować szybciej. Z drugiej strony wchodzą w życie ustawy wymagające przyjmowanie zarówno gotówki jak i płatności kartą niemal wszędzie więc małe, wiejskie sklepiki, które jeszcze nie mają takiej możliwości będą musiały o ile już nie muszą w taki terminal się zaopatrzyć. Nie wiem jak wygląda kwestia urządzeń dla sklepów, ale zasadniczo rośnie ilość nieobsługiwalnych dla nas. Próbowałem pisać do kilku firm i odpowiedź otrzymałem od jednej, która umożliwiała nabycie nakładki. Oczywiście taką nakładkę musiałby kupić sprzedawca, a info o tym na stronie żadnego nie ma. Trzeba specjalnie o to dopytać. Dodatkowo przepisów, które jakkolwiek regulowałyby kwestię dostępu niewidomych do terminali nie ma i o ile wiem nikt nic nie robi aby cokolwiek się pojawiło w tej kwestii.
Ponoć są jakieś opaski płatnicze do dostania, ale jak to chodzi i czy nie wymaga przypadkiem współpracy z appką X, nie wiem, jednak myślę, że warto się dowiedzieć, bo wcześniej czy później natkniesz się na takie niedostepne urządzenie i warto być do tego przygotowanym.
#526 johnson
Co jaki czas mniej/więcej pojawiają się u nich jakieś apki? Możesz to określić, czy czasem będzie to tydzień po tygodniu, a później zajmie to miesiąc. albo więcej?
#527 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Johnson. Telefon został wypuszczony 26 września, w październiku doszły dwie aplikacje i kilka poprawek do poprzednich.
#528 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Tomecki, O tym chętnie porozmawiam w innym wątku. Ja mam na to sposób (już kiedyś to zrobiłem). Proszę o rozłożenie płatności na kwoty do 100 zł i płacę zbliżeniowo. Mało kto idzie do żabki i zostawia tysiaka.-- (tomecki):
To nie są prognozy na przyszłość. To już się dzieje. Większość płatniczych rozwiązań oferowanych małym, jednoosobowym firmom opiera się na urządzeniach z ekranem dotykowym. u nas w bloku jest bankomat i jakoś nieco ponad rok temu został wymieniony na taki bez klawiatury, a mój brat prowadząc firmę dostał również gładki terminal. Podejrzewam, że zwłaszcza w dużych miastach ta wymiana będzie postępować szybciej. Z drugiej strony wchodzą w życie ustawy wymagające przyjmowanie zarówno gotówki jak i płatności kartą niemal wszędzie więc małe, wiejskie sklepiki, które jeszcze nie mają takiej możliwości będą musiały o ile już nie muszą w taki terminal się zaopatrzyć. Nie wiem jak wygląda kwestia urządzeń dla sklepów, ale zasadniczo rośnie ilość nieobsługiwalnych dla nas. Próbowałem pisać do kilku firm i odpowiedź otrzymałem od jednej, która umożliwiała nabycie nakładki. Oczywiście taką nakładkę musiałby kupić sprzedawca, a info o tym na stronie żadnego nie ma. Trzeba specjalnie o to dopytać. Dodatkowo przepisów, które jakkolwiek regulowałyby kwestię dostępu niewidomych do terminali nie ma i o ile wiem nikt nic nie robi aby cokolwiek się pojawiło w tej kwestii.
Ponoć są jakieś opaski płatnicze do dostania, ale jak to chodzi i czy nie wymaga przypadkiem współpracy z appką X, nie wiem, jednak myślę, że warto się dowiedzieć, bo wcześniej czy później natkniesz się na takie niedostepne urządzenie i warto być do tego przygotowanym.
--
#529 misiek
Pitef ja cię bardzo proszę: Xperia j to stary dziesięcioletni trup, do tego model najniższy jaki wyszedł więc jakiekolwiek porównanie z dzisiejszymi xperiami totalnie mija się z celem. I prośba, mówcie o telefonach sprzedawanych aktualnie i ich dostępności, a nie pięcio czy dziesięcioletnich. Ja ostatnio bawiłem się jakimś raczej podstawowym Oppo i działa to conajmniej zadowalająco, a przepaść między flagowym Samsungiem pięcioletnim jest ogromna. Aha i Lg na dzień dzisiejszy nie produkuje telefonów.
#530 Pitef
No ja mówię o doświadczeniach które miałem kilka lat temu z modelem XPeria M2. Oczywiście, zgadzam się, że chinole tj. Xiaomi, Poco i tym podobne działają sprawniej niż przeładowane zbędnymi pierdołami samsungi, ale nie korzystałem z nich znowu na CSR, więc się nie wypowiem.
#531 pates
Teraz tak.
@Magmar miałem swego czasu coś co się nazywało poprostu mini bluetooth keyboard. Powiedzmy wielkości no, niecałej kasety, ale cieńsze, do kieszeni spokojnie wejdzie i nawet wygodne, spokojnie jedną ręką się dało pisać. Oczywi.ście kilku klawiszy to nie miało, ale fn nie bolał i było to na tyle intuicyjne, że spokojnie dawało radę. Kupił bym takie coś jeszcze raz, bo wsumie czasami się by przydało. Niestety po 5 albo coś koło tego latach padło micro usb w klawiaturce, a szkoda. Na tamte czasy kosztowała 65 zł, mogę ci poszukać jak chcesz. Guziki gumowe, reszta plastik. Klik bardzo bardzo cichy.
@Dariusz nie chce ciebie przekonywać do andro, bo rozumiem twoją decyzję, ale od bs mnie odpycha 1, dość jednak duży fakt. Wsparcie. Skąt wiesz, że za powiedzmy 2 lata producent powie a chszanić to, wypuszczam 3 gen, a starego nie wspieram bo po co, albo wogule dajemy sobie spokój z biznesem i porzucamy, skutek tego to nie aktualizowanie aplikacji w sklepiku, no a wiadomo co wtedy dalej. Ciekawe czy bs 1 jest wspierany nadal tak swoją drogą. Taki androfon nawet jak wsparcie utraci, no to sklep play nadal ma, a jak przestanie działać można się pobawić w roota. Sam bs rozumiem jak najbardziej, fajna sprawa jak ktoś chce prosty telefon, taki nokiowaty bym powiedział. Swoją drogą z ciekawości czy gdyby bs miał symbiana to byś go kupił.
#532 misiek
Nie miał by Symbiana, bo symbian nie żyje od 10 lat.
#533 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Pates,
Chyba kiedyś o tym pisałem. Przyjmijmy, że telefon będzie wspierany przez 3 lata. 2000 zł na 3 to w przybliżeniu 666 zł rocznie. Tyle jestem w stanie zapłacić za święty spokój nawet, gdyby telefon za kilka lat faktycznie nie dostawał wsparcia. A jedynka wspierana jest nadal. Odlicz sobie od tego kilkadziesiąt albo kilkaset zł, które zaoszczędzam na płatnych aplikacjach i rachunek wcale nie jest najgorszy. No i do tego 400 zł, które mogę odliczyć od podatku. -- (pates):
Teraz tak.
@Magmar miałem swego czasu coś co się nazywało poprostu mini bluetooth keyboard. Powiedzmy wielkości no, niecałej kasety, ale cieńsze, do kieszeni spokojnie wejdzie i nawet wygodne, spokojnie jedną ręką się dało pisać. Oczywi.ście kilku klawiszy to nie miało, ale fn nie bolał i było to na tyle intuicyjne, że spokojnie dawało radę. Kupił bym takie coś jeszcze raz, bo wsumie czasami się by przydało. Niestety po 5 albo coś koło tego latach padło micro usb w klawiaturce, a szkoda. Na tamte czasy kosztowała 65 zł, mogę ci poszukać jak chcesz. Guziki gumowe, reszta plastik. Klik bardzo bardzo cichy.
@Dariusz nie chce ciebie przekonywać do andro, bo rozumiem twoją decyzję, ale od bs mnie odpycha 1, dość jednak duży fakt. Wsparcie. Skąt wiesz, że za powiedzmy 2 lata producent powie a chszanić to, wypuszczam 3 gen, a starego nie wspieram bo po co, albo wogule dajemy sobie spokój z biznesem i porzucamy, skutek tego to nie aktualizowanie aplikacji w sklepiku, no a wiadomo co wtedy dalej. Ciekawe czy bs 1 jest wspierany nadal tak swoją drogą. Taki androfon nawet jak wsparcie utraci, no to sklep play nadal ma, a jak przestanie działać można się pobawić w roota. Sam bs rozumiem jak najbardziej, fajna sprawa jak ktoś chce prosty telefon, taki nokiowaty bym powiedział. Swoją drogą z ciekawości czy gdyby bs miał symbiana to byś go kupił.
--
#534 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
A gdyby BS miał symbiana, który jest martwym systemem nie wspierającym internetu, to bym go nie kupił, ponieważ w szufladzie mam kilka sprawnych Nokii.
#535 guliwer
Dziwne rozumowanie że odliczasz sobie za płatne aplikacje na których zaoszczędzasz:)
Czyżby Ci brakowało w swoim telefonie dostępu do niektórych płatnych aplikacji? Skoro zakładasz, że mając otwarty telefon byś je kupił?
-- (dariusz.1991):
Pates,
Chyba kiedyś o tym pisałem. Przyjmijmy, że telefon będzie wspierany przez 3 lata. 2000 zł na 3 to w przybliżeniu 666 zł rocznie. Tyle jestem w stanie zapłacić za święty spokój nawet, gdyby telefon za kilka lat faktycznie nie dostawał wsparcia. A jedynka wspierana jest nadal. Odlicz sobie od tego kilkadziesiąt albo kilkaset zł, które zaoszczędzam na płatnych aplikacjach i rachunek wcale nie jest najgorszy. No i do tego jeszcze 400 zł (20 procent ceny) mogę odliczyć od podatku. -- (pates):
Teraz tak.
--
--
#536 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane
Statystycznie pisałem. No ale Ok, przyjmijmy, że nie kupiłbym żadnej. 1600 Zł po odliczeniu od podatku na 3 daje 533 Zł rocznie.
#537 magmar
Wytłumaczcie mi, proszę zapaleni fani telefonów dotykowych jak to jest, że nie razi Was fakt, że ktoś używa ELtena ze względu na przyjazny interface, a z drugiej strony odrzucacie i jawnie gardzicie filozofią tych, którzy używają Blindshella ze względu na dla nich wygodny sposób pisania na fizycznej klawiaturze.
#538 guliwer
Ktoś tu ma przeczulice i wyolbrzymia:)
Nie wiem kto, ja na pewno nikogo nie odrzucam ani nikim nie gardze że używa tego dupiatego telefonu.
Tematem tego wątku jest to co myślimy o tym telefonie, więc każdy piszę co o nim myśli.
Nikogo nie razi używanie Eltena, bo wszyscy którzy na nim są go używają:)
Osoby którym przeszkadza Elten albo go nie lubią, po prostu go nie używają.
Czy jest tutaj ktoś kogo razi używanie Eltena przez inne osoby a na nim jest?
#539 magmar
Dupiatego telefonu.
To Twoje słowa nie moje.
#540 tomecki
Warto podkreślić, że swego czasu na eltenie toczyło się kilka dyskusji aby zmienić interfejs na standardowy, jednak propozycje były odrzucane ze względu na ilość potrzebnej do tego pracy więc argument nie do końca trafiony. Po za tym w przeciwieństwie do blindshella, Elten oferuje kilka rzeczy, których nie da się inaczej załatwić. Chociażby rozmowy z tą konkretną społecznością, konferencje i parę innych. Nie da się użyć innego klienta, bo takich zwyczajnie nie ma. Są inne, alternatywne listy czy grupy, ale to już inni ludzie, inne tematy, czasem inne odpowiedzi na te same pytania. Blindshell nie oferuje żadnych nowych możliwości. ma wyłącznie inny interfejs, który oczywiście jest łatwiejszy, ale nie ma np. forum czy tam jakiegoś komunikatora tylko dla użytkowników tego konkretnego urządzenia.