Wątki archiwalne

Elten Event 2019

Założony przez Julitka 922 wpisy ostatni wpis 7 lat temu Zamknięty Strona 25 z 47

#481 1 polubienie

Trzeba to wszystko gdzieś zacząć organizować, bo tego jest dużo, a znajdzie się kilka osób, które mogą pomóc. Pytanie gdzie i jak, no i co trzeba zrobić? Wiem, z czym się jada koncerty i tu mogę się przydać, pytanie czy mam się w to mieszać. Takich rzeczy pewnie będzie więcej i warto ustalić najlepszy sposób komunikacji, bo dróg jest trochę, od tutejszego forum, przez Whatsapp czy inny Telegram, bo to się ostatnio fajnie dostępne zrobiło, po różne rozwiązania tekstowe.

Chętnie się włączę o ile będzie zainteresowanie.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#483 2 polubienia

Tyle razy gubił mnie pośpiech, że wolę podejść zawsze do możliwości ostrożnie. A w tym ostrożnie mieści się: zastanówmy się najpierw, co można zorganizować, oczywiście zerkając na przedstawioną listę.
Pewnik dość proste to msza, chyba najprostszy, bo w Laskach jest kaplica.
Koncert i Jam Session też się nie wydają bardzo trudne, wiadomo, będzie trzeba zadbać o nagłośnienie, ale Laski coś mają, instrumenty mają w muzycznej szkole... A nawet, jak nam nie udostępnią niczego, to muzykalni Eltenowicze przecież swoje mają, ja na pewno będę z aranżerem PSR S970, który i za pianinko śmiało zrobi. Mamy tu skrzypków, flecistów, ale to dość proste do transportu rzeczy.
Wiadomo, będzie trzeba zastanowić się, gdzie, jak, kiedy, ale to i tak maleńki problem w porównaniu z kolejnymi sprawami.
Showdown - jeśli Laski nie udostępnią niczego, mamy jakieś inne możliwości? Ktoś się orientuje?
Spacer po Warszawie - w życiu nie spodziewałem się takiej popularności. Pisząc tę opcję myślałem, że kilka osób się zgłosi (max 10), jakoś się zorganizujemy, pójdziemy. Ale 20 niewidomych... Nie wiem, jak to ugryźć, jak zorganizować, choć na pewno jakoś się da.
Wystawa tyflosprzętu też jest dość problematyczna, ale to raczej problematyka organizacyjna, trzeba spytać ludzi, co mogą przynieść, jako to skatalogować.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

#484 1 polubienie

Myślę, że wystawa właśnie nie będzie zbyt skomplikowana. Tak na prawdę w gruncie rzeczy można usiąść na krzesełeczkach, niech każdy ma swoje parę minut, a sprzęt puści się w koło. Wtedy każdy wszystko zobaczy, nie będzie przekrzykiwania wzajemnego ani sytuacji, że ktoś jeno siedzi i pokkazuje, a inni oglądają wszystko.
Co do koncertu, zaskoczę się pozytywnie jeśli Laski dadzą cokolwiek, ale spróbuję coś załatwić drogą prywatną. Najważniejsze, że klawisz będzie, bo to najgorsze w transporcie. Chyba. Mogę się tym koncertem zająć, tak samo jak popytać ludzi o te sprzęty na wystawę.
Warszawę też widzę tak sobie i tak prawdę mówiąc grupowe wyjście w dwódziestu ślepych to jakaś masakra będzie. Chyba lepiej podzielić się na kilka grupek po jakieś cztery osoby i niech każda robi co uważa za stosowne. Trzeba jedynie podzielić ludzi, bo niektórzy będą chcieli do pubu, inni do sklepów, jeszcze inni pochodzić po Starówce i jakoś to trzeba ogarnąć i te grupki stworzyć tak, aby każdy poszedł, gdzie mu wygodnie.

#485 2 polubienia

A ja jestem za tym, żeby szczegóły organizacyjne ogarniać już poza tutejszym forum. Na cholerę komuś z zewnątrz wiedzieć nawet kto tam dokładnie pojedzie?

#486 2 polubienia

@Zuzler na razie żadne nazwiska nie padły. :)
Dobra, zróbmy tak. Dałem czas na ankiety do 24 czerwca. Potem do tych, co wypełnili, wyślę jeszcze jedną już na zasadzie:
Co możesz przynieść na wystawę tyflo? Czy chesz brać udział na koncercie? Na czym chcesz grać, czy możesz to zabrać ze sobą? Itd.
Pytania odn. zwiedzania Warszawy i showdowna są otwarte.
Otwarte są także sprawy tego, co wysokiej noty nie zajęło, np. audiodeskrypcja, choć bym raczej tego nie liczył.
#StandWithUkraine

No showdown, wystarczy otworzyć salę, jak z tym będzie problem to się zdziwię.
Do Wawy zwiedzanie, no kto co lubi, z Lasek godzina chyba i w centrum się jest.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#488 2 polubienia

Noo, jak chodzi o zwiedzanie, to ja tu widzę też pewien problem bez przewodników. Z dotarciem do hotelu i z powrotem już byłoby łatwiej, bo taki spacer to raczej w miarę bezcelowa wędrówka.

wlasnie zuzler, dla tego ja niewypelnialam to chodzenie powawie bo przyszlo mi to bezsensowne,zeby tak se lazic.
ale wyglada nato, ze dla osob jak ja, ktore niewybrali nic z pierwszej piatky zajec, no moze poza wystawa, nic ciekawego nie bedzie sie tam dzialo.
moze idiotyczne pytanie, ale lasky nie maja basenu? lub nie ma jakiegos gzsies w poblizu?
jak bedzie goraco no to .......

#490 2 polubienia

Kocham użytkowników Eltena!
W kilka minut po przypominającej wiadomości mamy już 3 nowe głosy...
#StandWithUkraine

a ja sie tak zastanawiam, czy warto pojsc droga w stylu:
im wiecej ludzi nawarsztacie tym lepiej?
ja osobiscie uwazam, ze im bedzie nas w grupce mniej, tym wiecej mozna sie np nauczyc, i tym prosciej jest to zorganizovawac.

#492 1 polubienie

A ja się jeszcze nad inną kwestią zastanawiam.
Spacer to hm... pół dnia. Koncert to jakieś dwie godziny góra. Showdown... nie wiem, ale niech będzie, że też parę godzin, msza to godzinka, wystawa... niech będą dwie godzinki. Z tego najdłuższy jest ten spacer, bo do Warszawy trzeba dojechać itp. Resztę, na dobrą sprawę dałoby się ogarnąć jednego dnia. Rozbicie tego na trzy, bo przecież prócz spaceru, chyba zostanie chwila czasu to zostaje sporo wolnego. Gdzie tu napięty plan?

#493 2 polubienia

Tylko trzeba liczyć, że pewnie w niedzielę już ludzie zaczną się rozjeżdżać, a i w piątek nie będą od samego rana.
Jedyny pełny dzień to sobota. W piątek nawet, gdyby ludzie byli o 14:00 na Centralnej, a dla niektórych oznacza to bardzo wczesne wstawanie, to w Laskach jesteśmy koło 15:00.
I analogicznie w niedzielę, pewnie po mszy i obiedzie będą ludzie już chcieli się rozjeżdżać.
Nie sprawdzałem wszystkich połączeń, ale z osób mi znajomych, np. dla Elanor jest to wielo-godzinna wyprawa do Stalowej Woli, Monia też ma pociągiem z 8 godzin... I tak dalej.
#StandWithUkraine

jezeli ty pajper ppowiesz ze mamy byc w piatek na 10 ta, i odjezdza sie w niedziele dopiero po niewiem 12 tej, to mysle ze kazdy powinien zrobic maximum zeby sie do tego dostosowac.
bo jezeli by na to patrzec tak jak patrzys, to poco nam 3 dniowa akcja, skoro w piatek nie beda wszyscy a w niedziele tesnie?

#495 1 polubienie

Co do audiodeskrypcji, to jest akurat zrobić dość łatwo. Rozdzielamy się w hotelu na dwie grupki, wszystkich filmem i tak nie zadowolimy i ktoś w pokoju zapuszcza, nawet i z laptopa czy głośniczka Bluetooth. Nawet jak będą widzący, niech poznają, co to znaczy audiodeskrypcja w pełnej jej formie, tj. bez obrazu. Tak wiem,, będą ludzie teoretycznie poza hotelem.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

#496 1 polubienie

Co do tych ludzi poza hotelem, moim zdaniem taka opcja to dość duży błąd. Tak, wiem, są ludzie z bliska i tak dalej, ale podejrzewam, że zlot zlotem, a co po zlocie to inna sprawa. Jakaś... większa integracja. Nie mówię nawet o jakichś większych ekscesach, choć i te pewnie będą, ale ogólnie o spotkaniach do późnych godzin nocnych. Tak często jest, z własnego przykładu np. było na ICC, więc podejrzewam, że podobnie będzie i tutaj. Osoby poza hotelem powinny sprawę jeszcze raz przemyśleć i wziąć to pod uwagę.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

#497 2 polubienia

Jak ktoś chce być w hotelu, będzie.
A jak chce odpocząć w nocy, ma możliwość, nie chce wydawać 200zł itp. Czemu zabraniać?

Jeśli ktoś z okolic Warszawy chce się zintegrować nocami, przecież nie zabraniamy opłacenia hotelu.
#StandWithUkraine

#498 2 polubienia

ja zamierzam zostać przecież np. z balteamem z wami w hotelu ale nie na zasazie nocowania, tylko sobie jakoś w nocy wrócić, chociażby i tym uberem. Opcja najlepsza, bo za hotel nie płacimy, a uber wyjdzie duuużo taniej.
po co mi sygnatura?

Co do warsztatów, mogą się odbywać równlolegle, na showdownie przy jednym stole maks 4 ludzi jak będzie, to by było git, oczywiście więcej, też się da, ale optimum takie powiedzmy sobie jest.
W tym czasie jakiś koncert czy pokaz sprzętów mógłbybyć.
Tylko wtedy by musiały te warsztaty nachodzące na siebie trwać jakiś czas, no bo ja chcę showdown oczywiście i jakieś słuchawki też obejrzeć.
Także nie jest to idealne rozwiązanie, ale w razie braku czasu po prostu warsztaty przynajmniej w części mogą na siebie zachodzić.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#500 2 polubienia

wiecie, poza tym kolejna kwestia. Tam w tej sali shodownowej jest holerie gorąco, tak baaaaaaardzo gorąco, tak mega w ch*** gorąco. Faktycznie lepiej, żeby to jakoś w miarę się zruwnolegliło, żeby nagle nie wlazło 20 osób do sali, w której jest 40 stopni. A znowu takie jak koncert, to tam lepiej, żeby było więcej osób, bo po co śpiewać dla dwuch osób. Znowu nie wiem, jak wy chcecie zrobić koncert, bo sprzętu z lasek raczej ni dostaniemy. A jakieś minimalne nagłośnienie, mikrofony ze dwa by się przydały. Chyba, że nie wiem co, będziecie zoomy podlączać do komputera, nasłuch i śpiewamy do zooma :P
po co mi sygnatura?