Może wartoby napisać do osób, które wypełniły poprzednią && nie wypełniły tej? Pewnie mailem, nie tylko tutaj. Podejrzewam, że wielka burda ze zlotem i fakt, że nic nie było wiadomo zepsuły trochę sprawę.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
Nie umiem powiedzieć dokładnie, bo nie znam szczegółowej wyceny przy tych zajęciach, jakie wygrały, ale szacuję, że pewnie w planie 3-dniowym ok. 320-350zł i przy 4-dniowym ok. 400zł. Ale to takie bardzo luźne spekulacje obarczone sporym zakresem błędu. Znamy wstępną wycenę z Lasek, ale jeszcze nie znam np. ceny wynajęcia autokarów i szacuję tylko na podstawie oferty na stronie.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Jakby tu powiedzieć... Może i te autokary to piękna i fajna rzecz, ale jeśli ich nie się nie wynajmie, to, hm, też sobie jakoś damy pewnie radę, szczególnie jeśli ogarnie się wolontariuszy.
Zuzler, a ja w to wątpię. Część osób bardziej ogarniętych, a nawet średnio ogarniętych - na pewno. Ale mamy na Eltenie i takich ludzików, co u nich z orientacją... No...
#StandWithUkraine
Wolontariusze są potrzebni na samym terenie Lasek, doprowadzić, ogarnąć na stołówce itp. Ale łatwiej ludzi ogarnąć na przestrzeni bądź co bądź zamkniętej i bezpiecznej, niż sprowadzać do metra, z metra na autobus i jeszcze potem przez las.
#StandWithUkraine
Zakładacie czarny scenariusz. Z orientacją jest różnie, ale wątpię, że ktoś, kto nie da przysłowiowego kroku samodzielie wybierze się na zlot, a jeśli pojedzie to ze swoim przewodnikiem.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
za 3 noclegi z 250 zł na głowę w pokojach dwuosobowych, może kilka dych więcej, autokar jeszcze i cena się zgadza. autokar dobry pomysł, bo z hotelu w jedną stronę do Lasek z wyjścia do wejścia to pewnie z 2 godziny, chociaż nie wiem gdzie ten hotel i co to wgl jest.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Dobry wieczór! Czas na obiecane podsumowanie ankiet. Postaram się jutro (zasadniczo już dzisiaj) wysłać ostatnie przypomnienie, myślę jednak, że wielkich wpływów na wyniki i tak już nie będzie, o ile w ogóle ktoś się zgłosi.
Ostatecznie uzyskaliśmy 42 głosy od 36 osób, wyniki troszkę zaciemnił fakt, iż kilka osób głosowało po 2 razy, co pracy mi dorzuciło odrobinkę, za ważny uznaję ten głos późniejszy w czasie. A więc tak.
Długość zlotu: Tu zdecydowanie wygrywa opcja 3-dniowa, jak podejrzewam niemały wpływ na to mają koszta. Za 4-dniową opcją głosowało osób 12, za 3-dniową 24.
Jeśli chodzi o zakwaterowanie, chęć zamieszkania w hotelu zgłosiły osoby 24, w tym 3 osoby pokoje 2-osobowe, 10 osób 4-osobowe i 11 dużych. Tu się okaże, co zaoferuje hotel cenowo. Do odbioru z Dworca Centralnego jest 14 osób, dwie z dworca PKS zachodniego i jedna z Warszawy Zachodniej. Zobaczymy, co da się zrobić.
Przy okazji uwaga techniczna, sporo osób deklarowało pokoje wspólne tylko z jednej strony, osoba A wpisała na listę osobę B, osoba B jednak nie wpisała osoby A. Prosiłbym, by tu się skonsultować. Z początku zakładałem, że zwyczajowym trybem wycieczkowym będą oddzielne pokoje dla kobiet i mężczyzn, widzę jednak, że w ankietach się tu wymieszało troszkę. Tak więc spróbujemy zrealizować tak zakwaterowanie, w końcu użytkownicy Eltena są dorośli, przy czym zorganizuję to tak, by osoby niedeklarujące współlokatorów w ankiecie jednak były z osobami tej samej płci (może to się okazać dla niektórych sprawą komfortu), wybaczcie więc, jeśli nie uda się spełnić wszystkich wniosków o współlokatorów.
Jeśli chodzi o przewodników, psich zadeklarowało osób pięć, ludzkich dwie. Tutaj oczywiście przypominam, że za pokój dla przewodnika (ludzkiego) także trzeba zapłacić.
Najciekawsza część, czyli aktywności. Pogrupuję je od najpopularniejszych. Wygrywa zdecydowanie koncert z 23 głosami, a więc I'll do my best, żeby się odbył. Zaraz za nim 3 ex aequo: Jam Session (20) co można dość łatwo połączyć z koncertem, Wystawa tyflosprzętu (20), nad czym trzeba pogłówkować, poprosić ludzi, by zebrali, co mają... Ale pewnie jakoś da się zorganizować, Zwiedzanie Warszawy (20), co będzie pewną trudnością organizacyjną, ale... pomyślimy, nie ma problemów nie do rozwiązania. :) Następne miejsce to showdown (19 głosów). Ponownie może być trudno, jeśli Laski nam stołu nie udostępnią, ale na razie nie ma, czym się martwić, może się uda, a jak nie, to... nie wiem... zbijemy z desek. :D Następna jest msza święta (16 głosów), którą będzie zrealizować o tyle łatwo, że w Laskach znajduje się kaplica. Co do następnych propozycji, jeśli zlot ma trwać 3 dni, to wątpię, by był czas na realizację czegoś więcej, bo przede wszystkim chodzi o integrację, a i tak program już się troszkę napiął. Ale wymienię je: Warsztaty kulinarne (14), Pokaz filmu z audiodeskrypcją (13), Goalball (10), Prezentacja psów przewodników (8), Warsztaty z wizażu (6).
Co do proponowanych aktywności, był ich cały zakres - od dość ciekawych, ale rzadkich, po praktycznie niemożliwe do przeprowadzenia (wybaczcie, ale chyba jesteśmy zbyt małą siłą, by zrealizować pokaz pracy maszynisty w PKP). Najczęściej powtarzała się propozycja (w różnych ujęciach 11 razy) przeprowadzenia warsztatów z orientacji przestrzennej. Nie wiem jednak po prawdzie, jak ten temat ugryźć.
#StandWithUkraine
Dopytałem się też w sprawie zbiórki pieniędzy, przeklejam odpowiedź wykładowcy prawa z PW:
Aranżacja wydarzeń w terenie, imprez plenerowych, zlotów czy wystaw, podlega VAT tylko wtedy, gdy jest wykonywana na podstawie umowy zobowiązaniowej, a jedna ze stron może zostać uznana za bezpośredniego beneficjenta czynności. W każdym innym wypadku zbiórka pieniędzy jest zwolniona od podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 33 lit. a ustawy o VAT (oraz dodatkowo na podstawie art. 43 ust. 18 ustawy o VAT).
#StandWithUkraine
ha noniezle. czyli ja nieuczesnicze nazadnym zajeciu? :D bo moje sa dopiero na miejscach od 5 wdol. tak sie zastanawialam, ze umnie jeszcze moze byc tego typu opcja, ze jak finanse wyskocza nad 160 albo co gorsze ponad 360 zlote, to moze byc u mnie ze zlotem ciesko, ale narazie jestem za tak, a finanse to ostatecznie rozstrzygna.
a jak sie to tyczy mnie i pokoju to owszem, niewypelnilam nikogo,natomiast tak, podejscie z pleciami na jednym pokoju jakie masz przy ludziach ktorzy nic nienapisali jest z mojego punktu wydzenia super.
tak w ogole, ja od lat 15 do lat 30 jezdzilam co roku latem na oboz. owszem, tam byly widzaci opiekunowie osob niewidomych, natomias, to wygladalo ttak, ze np jak oboz byl posrodku slowacji, to oni patrzyli ze np ludzie jadaci pociagiem zewschodu moga byc o tej i tej, z zachodu o tej i tej, i zrobili konkretny czas, do ktorego wszyscy dostosowaliszmy sie. czesto wyjezdzaliszmy juz duza grupa pociagami, a namiejscu bylo spotkanie tychze dwoch grup pociagowych. wiec uwazam, ze jak napisane zostaje ze wszyscy jadacy na centralny mamy byc np 16 sierpnia o 15 tej, przy sklepie z czekoladami kinder, to jest na kazdym z nas zeby sie dostosowaci tam w tym czasie byc.
jezeli o mnie chodzi, to ja sie dostosuje hodzby dlatego, ze przyciaga mnie wsplne jechanie busem na zlot z miejsca spotkania. Takze super ze rusziliszmysie nieco doprzodu.
czyli 24 czerwca podpisy z laskami, a jezeli tyczy sie quateru to jest jakas data kiedy mniej wiecej bedzie wiadomo cena? albo ogolnie? przewidujecie taka date kiedy bedzie ostateczna cena znana?
This site uses cookies to enhance your experience.