Powiadomienia o dodatkach i nie tylko

NVDA 2026.1 wydane

Started by stefan 80 posts last post 17 days ago Page 2 of 4

Cytuję:
• Przyciszanie mowy nie jest już wspierane dla Microsoft Speech API w wersji 4 ani 32-bitowych głosów Microsoft Speech API w wersji 5. (#19432)
Jakby ktoś jeszcze nie zrozumiał, to na SAPI 5 64 bitowych działa, oraz działa na innych syntezach poza tymi wymienionymi.

Wcale się nie zdziwię, jak pewnego pięknego dnia windows 10 przestanie być wspierane. przez nvda, Ale wtedy to będzie problem, bo puki co. windows 11 jeszcze nie mam.
Слава Україні! Sława Ukraini!

Wiadomo, że kiedyś windows 10 nie będzie wspierane, ale jakiś czas po zakończeniu wsparcia i tak nvda będzie działać. W każdym razie kilka lat jeszcze do tego upłynie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

A jak dla mnie wywalenie ARM to może być w przyszłości problem, szczególnie, że microsoft trochę ostatnio zwraca się ku tej architekturze.

Ctrl +win + enter - masz narratora po to, tj ja nie mówię że to dobre podejście jest, ale hmm, też chyba nie jakiś wielki problem.

-- (misiek):
Co to za durny pomysł wyłączyć uruchamianie Nvda na ekranie logowania po instalacji? Dwie godziny zmarnowałem na to co mogło potencjalnie się stać z laptopem hasłowanym uprzednio. Dzięki bardzo, zajebiści jesteście.

--

Po pierwsze tego skrótu zwyczajnie zapomniałem, a po drugie skąd miałem wiedzieć, że sobie wyłączą ekran logowania po pierwszej instalacji, bo jakieś takie mają widzimisie z dupy? Ja nawet początkowo nie podejrzewałem Nvda, tylko myślałem, że coś z kompem nie wiem, jakaś większa dziwna aktualizacja, Windows coś na mieszał, co też się zdarza, albo że zwyczajnie się spiepszył.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Nie rozumem wyłączenia kczki audio dla sapi 4 i 32 bitowego 5, jaki to ma sens. A co do ARM wyleciał tylko dla windowsa 10, też trochę bez snsu, ale generalnie on dalej jest.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Ja to rozumiem, że NVDA nie będzie już wspierane na Windows 10, skoro ten system nie jest już aktualizowany lub wkrótce przestanie być aktualizowany przez Microsoft.

A jak tylko dla dychy to OK - z changelogu to trochę nie wynika.

-- (pates):
Nie rozumem wyłączenia kczki audio dla sapi 4 i 32 bitowego 5, jaki to ma sens. A co do ARM wyleciał tylko dla windowsa 10, też trochę bez snsu, ale generalnie on dalej jest.

--

#30 1 like

Ja też myślałem, że coś się popsuło bo nvda nie mówił mi nic jak startował komputer nie wiedziałem kiedy wpisywać hasło. Też miałem ustawione, że na początku nvda mówi, dlaczego po aktualizacji nie są te same ustawienia, przecież tak nie powinno być, że jak ktoś sobie ustawi coś w nvda to jak się zaktualizuje to te ustawienia się zmieniają.

A ja myślę że miało prawo popsuć, jeśli chodzi o start bo mamy inną wersję NVDA 2026 teraz jest wersja 64 bitowa to w ogóle inne niech NVDA 2025 32 bitowa

-- (Nivellen):
Ja też myślałem, że coś się popsuło bo nvda nie mówił mi nic jak startował komputer nie wiedziałem kiedy wpisywać hasło. Też miałem ustawione, że na początku nvda mówi, dlaczego po aktualizacji nie są te same ustawienia, przecież tak nie powinno być, że jak ktoś sobie ustawi coś w nvda to jak się zaktualizuje to te ustawienia się zmieniają.

--

Jest taka opcja w tej nowej nvda, że głośność dźwięków jest taka sama jak głośność nvda tylko to tak dziwnie działa bo jak to włączam to te dźwięki są dużo bardziej ciche niż głos nvda.

Pojawiła się wersja 2026.1.1
To jest wydanie łatki rozwiązującej problemy związane z bezpieczeństwem. Uwzględniono także poprawkę dotyczącą problemu wprowadzonego w wersji 2026.1 dotyczącego obsługi kombinacji Ctrl+F w Eksploratorze plików. Usunięto zmianę wprowadzoną w wersji 2026.1 dotyczącą sposobu, w jaki NVDA radzi sobie z problemami z połączeniem przy zdalnym dostępie.

Ważna uwaga:Pamiętaj, że po aktualizacji dowolnego oprogramowania warto ponownie uruchomić komputer. Uruchom ponownie, przechodząc do okna dialogowego zamykania, wybierając „uruchom ponownie” i naciskając ENTER. Aktualizacja oprogramowania może spowodować zmianę używanych plików. Może to prowadzić do niestabilności i dziwnego zachowania, które można rozwiązać poprzez ponowne uruchomienie. Jest to pierwsza rzecz, którą należy wypróbować, jeśli po aktualizacji zauważysz coś dziwnego.

Zauważyłam też, że głosy tyflotecnia znowu pracują, lecz trzeba sobie zainstalować dodatek głosy tyflotecnia. To wiadomość dla tych, którzy mają licencję i kod do niej. W każdym razie ten fakt mnie ucieszył, bo lubię ten syntezator i znowu mam Zosię.

A menu w aplikacji dvb viewer również pracuje? Czyli 32 bitowa aplikacja qt? Czy jednak nadal element menu element menu?

Niby piszą że 32 bitowe już nie pracują. Ktoś by musiał to sprawdzić.

Gratulacje.

to jest tak, że ta opcjaa się potrafi losowo wyłączać i trzeba ją z powrotem włączyć w ustawieniach. Z innych rzecy, czy ktoś by mi mógł podpowiedzieć, jak przypisać sobie ten nowy skrót nawigacji w wordzie? Nigdzie tego nie widzę
Happy hacking

żywek, a za co gratulacje? Jak coś źle napisałam, to przepraszam.