EltenLink

Pływający dźwięk NVDA w laptopie Dell

Wróć do Problemy z oprogramowaniem

#1 Numernabis

Drugiego lapka mam firmy Dell, niestety właśnie w tym co mam pływa mi dźwięk od NVDA, gada raz głośniej raz ciszej, co chwilę się to zmienia podczas pracy.
Da się to jakoś obejść, coś z tym zrobić?
W ustawieniach dźwięku nie mam zakładki "ulepszenia", te są jedynie w ustawieniach System > Dźwięk > Wszystkie urządzenia > Urządzenia wejścia, w urządzeniach wyjścia nie ma tej pozycji i w urządzeniach wejścia mam to wyłączone, ale nadal dźwięk pływa.
Wiem, że to problem ze sterownikami do dźwiękówki,może da się zainstalować jakiś zamiennik, jakiś uniwersalny sterownik dla windows 11, a nie od Dell'a, Może to by rozwiązało problem, ale nie mam pojęcia gdzie taki sterownik szukać.
Model to: DELL LATITUDE 74002

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-04-05 13:34

#2 djdenismusic

Podejrzewam, że jedyne co możesz zrobić to wyłączyć ulepszenia w panelu kontrolnym maxx audio pro. Powinieneś mieć to preinstalowane z systemem.

2026-04-05 19:08

#3 Numernabis

No to lipa, muszę czekać na jakieś oko, bo ten soft jest całkowicie niedostępny, nawet z nawigacją objektową, bo ma niezaetykietowane przyciski. Ale dzięki, wiem gdzie szukać.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-04-05 19:33

#4 daszekmdn

Możesz ewentualnie mieć wywalone na Maxx audio i całe sterowniki della i wrócić na domyślne Windowsowe ale to nie zawsze pomaga. Jest gdzieś jakiś plik .reg do wyłączania tego ale to się może zachowywać różnie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-04-06 00:19

#5 Numernabis

ale jak wrócić do domyślnych sterowników windows? Czy wystarczy odinstalować Realteka? No i czy winda po którymś uruchomieniu nie zaktualizuje tych sterów?

2026-04-06 15:54

#6 mustafa

Łap tu wspomniany plik reg. Tak na prawdę były dwa, więc po prostu spróbuj. Jak poprzednik mówił, różnie one działają, ale były pod dela zrobione więc może coś...

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-04-06 17:33

#7 Numernabis

Dzięki Ci dobry człowieku, już wprowadziłem oba klucze, restart i testuję.

2026-04-06 17:49

#8 Numernabis

No, niestety, nadal dźwięk pływa. Odinstalowałem Maxxaudio i nic, odinstalowałem Realteka, ale po ponownym uruchomienu "inteligentny" system od razu zainstalował z powrotem Realteka eh. . .

2026-04-06 19:02

#9 mustafa

Znaczy ja się nie znam ale one chyba działały zamiennie. Nie że oba trzeba wprowadzić, tylko jak jeden nie działa to spróbować drugi.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-04-06 21:12

#10 mustafa

Teraz sobie przypomnij który wprowadziłeś jako drugi, i wprowadź ten który odpaliłeś pierwszy. I znów restart. One się chyba nadpisują, więc gorzej nie będziesz miał. Ja też je dostałem jak miałem dela i któryś pomógł.

2026-04-06 21:17

#11 Paulinux

Jeśli to co Mustafa powiedział Ci nie pomoże, to możesz spróbować z tymi sterami domyślnymi od Microsoftu, tylko że po dużej aktualizacji systemu stery nawrócą do domyślnych i zabawa od nowa.
wyposaż się w jakiś głośnik bluetooth, kartę dźwiękową, linijkę brajlowską, albo cokolwiek innego co pozwoli Ci odzyskać dźwięk jak się spierdzieli
wejdź w menedżer urządzeń, znajdź kontrolery dźwięku, video i gier, znajdź realtek audio, kontekstowy, aktualizuj sterownik, przeglądaj, pozwól mi wybrać z listy dostępnych sterowników, pokaż zgodny sprzęt musisz odznaczyć, na pierwszej liście microsoft, a na drugiej urządzenie zgodne ze standardem high definition audio wersja współczesna, czyli nie 2001 tylko ta druga. Dajersz enter, restartujesz kompa i sprawdzasz czy działa

Happy hacking
Edytowano 2026-04-06 23:46

#12 pates

Witamy w świecie Della, niestety.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-04-08 01:21

#13 misiek

Chciałem to napisać, ale powstrzymywałem się.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2026-04-08 03:45

#14 Numernabis

Zmiana sterownika i brak dźwięku. OO, może to coś da, może ktoś na coś wpadnie, jakby dało się tak, że głośniczki są traktowane jako słuchawki, jak podłączam słuchawki lub głośnik do gniazda słuchawkowego to NVDA gada ze stałą głośnością, ciekawe, ten sam sterownik powoduje pływanie głośności NVDA jedynie na wbudowanych głośnikach laptopa.

2026-04-11 14:20

#15 mustafa

A jak się zachowuje nvda podczas np. odtwarzania muzyki?

2026-04-11 17:40

#16 Numernabis

Normalnie, nie mam włączonej opcji przyciszania w trakcie odtwarzania.

2026-04-11 18:03

#17 mustafa

Chodzi mi o to, że na głośniczkach ci głośność pływa, czy tak samo jest jak gra muzyka? Czy muzyka pływa i czy nvda też, albo np muzyka nie pływa a nvda tak.

2026-04-11 18:05

#18 Numernabis

Nie, nie, wszystkie inne dźwięki, muzyka czy źwięki innych aplikacji działają normalnie, dźwięk nie pływa, jedynie NVDA i tak jak pisałem tylko na głośniczkach wbudowanych i czasem przycisza się dosłownie na dwie sekundy, a czasem to trwa kilkanaście sekund i wraca do normy, a taka łaściwa głośność też trwa różnie, bywa, że kilka minut, a bywa, że kilkadziesiąt sekund.

2026-04-13 00:05

#19 zywek

Może wasapi bruździ. Sprawdź w ustawieniach zdaje się zaawansowanych.

2026-04-13 10:32

#20 pates

Albo wtyczka bt audio.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-04-13 13:00