Forum

[18 plus] Eltenowy Hydepark (Wątek ogólny, wszystkie chwyty dozwlone)

Integracja Eltenowiczów

Poprzednia 18 / 29 Next

zywek

#341 ·

1 likes
Tia, @mustafa i jak potem wygląda Twój prompt, jak do każdego pytania dorzucasz 15 linijek formułek, co wolno a czego nie wolno? No to akurat tak się nie da normalnie rozmawiać.

mustafa

#342 ·

DA się. To nie jest człowiek, tylko chat.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

zywek

#343 ·

Nie ma t żadnego znaczenia. Ja akurat bym tak nie mógł, bo schowek jednak jest często jednak potrzebny chociażby do kopiowania plików.

midzi

#344 ·

@Julitka co widzą w AI? A chociażby appkę TyfloCentrum, którą GPT machnął mi od jednego prompta na Androida, a telefon z tymże systemem przyjdzie dopiero do mnie za kilka dni. Kilka osób testowało i do poprawy jest ledwie kosmetyka, wszystko co w wersji na Windows i iOS jakoś działa, będę miał sprzęt, będę poprawiał bo wiadomo, że polerka schodzi najdłużej. Nie wiem, może vibecoding jest jednak prostszy niż liczenie kalorii, na tym drugim się nie znam. :)

daszekmdn

#345 ·

Podrzucisz mi? Chętnie bym przetestował.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Postukujacy

#347 ·

Lubię kwasy chlebowe, a w marketach jakoś nie jest łatwo mi ich dostać. Jak wytestujesz, to daj jakąś rekomendację, czy dobre. To i może ja zamówię :)

-- (MarOlk):
Alebrowar, oprócz krafciny piwnej, robi też między innymi kwas chlebowy i to taki, który na pierwszym miejscu składu nie ma cukru, tylko słody. Węgli zresztą jest około 1,5 g. Poszło zamówienie więc i będzie testowane.

--
INFP

Julitka

#348 ·

Robię to wszystko.
-- (mustafa):
Ja jeżeli wiem, że będę ciągnął z chatem jakąś dyskusję przez długi, długi czas, to piszę prompta, i uzupełniam go za każdym razem, kiedy go na czymś przyłapię. Dodatkowo, jak tylko przyjdzie mi do głowy, na czym mógłby się wyłożyć, też dopisuję to do prompta i regularnie jak mu dodaje kolejne pliki na bazie których chcę odpowiedzi, to podsyłam mu też od razu tego prompta, żeby po prostu pamiętał. Też mu piszę, że jeżeli nie jest czegoś pewny to zawsze i zawsze ma mnie zapytać, zamiast wymyślać i takie tam. Więc trochę też tak jak pisał daszekmdn.
Niby zapomina, zdaża mu się, ale z drugiej strony czasem nawiązuje do innych chatów, co też mnie wk*wia, bo po coś te inne chaty tworzę, no ale... NO i bazuję gównie na thinking. Generalnie to wiadomo tylko sztuczna inteligencja, ale widzę duży progres między wersjami 4 a teraz 5.4, jeszcze rok temu miałem podobne odczucia jak Julita, ale też byłem nowy w temacie. Teraz nie wyobrażam sobie już bez niego życia.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#349 ·

Tiaaa. I ten kod, który działa na zasadzie "sie trzyma, to cicho siedź i się ciesz".
-- (midzi):
@Julitka co widzą w AI? A chociażby appkę TyfloCentrum, którą GPT machnął mi od jednego prompta na Androida, a telefon z tymże systemem przyjdzie dopiero do mnie za kilka dni. Kilka osób testowało i do poprawy jest ledwie kosmetyka, wszystko co w wersji na Windows i iOS jakoś działa, będę miał sprzęt, będę poprawiał bo wiadomo, że polerka schodzi najdłużej. Nie wiem, może vibecoding jest jednak prostszy niż liczenie kalorii, na tym drugim się nie znam. :)

--

balteam

#350 ·

@Julitka, zależy kto jak działa, Midzi już kilka rzeczy zrobił, z tego co wiem, działają ok.
Jeśli bym miał płacić komuś za piękny kod kilka tysięcy, bo bez ai tyle by pewnie to kosztowało, to wolę trochę gorszy kod, puki to nie jest apka gdzie mam prywatne rzeczy.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Julitka

#351 ·

Edited
I tu przechodzimy do tego, co mnie tak ogólnie drażni, czyli spadku jakości produktów, "no bo przecież działa".
Nie ujmuję nic Midziemu, po prostu frustruje mnie zjawisko jako takie.
-- (balteam):
@Julitka, zależy kto jak działa, Midzi już kilka rzeczy zrobił, z tego co wiem, działają ok.
Jeśli bym miał płacić komuś za piękny kod kilka tysięcy, bo bez ai tyle by pewnie to kosztowało, to wolę trochę gorszy kod, puki to nie jest apka gdzie mam prywatne rzeczy.

--

balteam

#352 ·

Z drugiej strony dzięki ai powstało sporo dodatków, a część z nich jest przydatna. Pewnie kiedyś było np. 30% produktów dobrej jakości, teraz jest 10%, ale co z tego, jest dużo więcej do wyboru. Czyli na plus.
A no i ja nie wiem jak dobrze jest napisany kod Midziego, więc w przeciwieństwie do ciebie nie zakładam, że źle.
Nie jestem w stanie o cenić na ile osoba ogarnięta w wibe codingu, znająca podstawy programowana, jest w stanie zrobić dobry kod. Wiem, że dzięki temu, możemy wziąć dużo osób, dać im ai i niech działają, jeśli taki elten by był aktualny na gicie, z 3 osoby by siadły i pracowały z ai, to też trochę fajnych rzeczy by doszło. Np. takie dodanie kasowania ludzi z konwersacji, pewnie jakoś mega ambitne nie jest.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

mustafa

#353 ·

Kwestja ceny. Jeśli coś jest za darmo, to nie możesz mieć oczekiwań. Z drugiej strony, jeżeli ktoś w prost mówi, że to wczesna beta i, że czeka na zgłaszanie błędów, cóż. To nie korporacja. Tym bardziej, że działa to trochę na zasadzie tłumaczeń, o czym pisałaś w jakimś wątku.
Maszyna robi 95 procent, a ty później to szlifujesz, szukasz błędów itd.

-- (Julitka):
I tu przechodzimy do tego, co mnie tak ogólnie drażni, czyli spadku jakości produktów, "no bo przecież działa".
-- (balteam):

--

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

midzi

#354 ·

Edited
@mustafa - naiwnością jest zakładanie, że obecnie oprogramowania nie wytwarza się z użyciem AI nawet takiego, za jakie płacisz. Ważne jest to, czy kod działa i robi to, co ma robić oraz czy jest bezpieczny, ale za to ostatnie bardzo często odpowiadają komponenty, których używasz. Dzisiejsze programowanie to jest właściwie składanie już gotowych klocków w konkretną, pasującą całość.
Problemem z tworzeniem programów z użyciem AI jest to, że ludzie tego nie testują, albo używają słabych modeli, ewentualnie piszą złe prompty. Ja siedzę w tym od jakiegoś pół roku i nie zdarzyło mi się jeszcze dojść do ściany - a jeden przypadek, który miał miejsce jest na tyle skomplikowany, że ludzie, którzy próbowali i potrafią kodować na tym polegli. Mam tu na myśli udostępnienie interfejsu natywnego klienta telegrama na iOS i i tak twierdzę, że to jest do zrobienia, ale wymaga poświęcenia na to mnóstwa czasu, którego nie mam a chciałbym mieć.
@julitka, może spróbujesz? kod jest na Githubie. :-D

mustafa

#355 ·

No ale ja doskonale zdaje sobię sprawę, że ai już to robi. Po prostu ty jesteś sam, jak sam piszesz nie masz czasu. Prawdopodobnie bez ai nie próbowałbyś się w to bawić, bo nie masz o tym pojęcia, więc ja się po prostu wykazuje zrozumieniem i po ludzku wiem, że błędy mogą być.
Z czego konkretnie korzystasz? Nie blokują Cię limity przy dużych ilościach kodu?

midzi

#356 ·

@Mustafa ostatni raz kodowałem coś na studiach. Właśnie ze względu na konieczność przeglądania kodu i debugowanie już wtedy wiedziałem że to nie będzie coś, z czym chcę się związać na przyszłość jeśli chodzi o IT.
Na Codzień korzystam z Codexa, teraz pracuję na GPT 5.4 Xtreme, a wcześniej używałem 5.2, świadomie pomijając GPT 5.3. Na całe szczęście z limitami na razie nie mam problemów, cały czas udaje się dorwać tanie konta od Open AI, a przed Codexem mam postawionego CODEX-LB, który oprócz tego, że ogarnia mi przełączanie się między kontami jeśli dane wpadnie w limit, to jeszcze cacheuje tokeny, dzięki czemu limity aż tak bardzo mnie nie bolą.

mustafa

#357 ·

A jak się te limity właściwie obiawiają. Jak się zachowuje chat i jakie ilości danych trzeba mu wysłać, albo na jakiej ilości kodu pracować, żeby zaczął protestować.

Julitka

#358 ·

Maszyna nigdy nie robi 95%. Jeśli po niej poprawiasz, ona robi 40, a Ty - 60%. Nawet więcej. Tak to działa w tłumaczeniach.
-- (mustafa):
Kwestja ceny. Jeśli coś jest za darmo, to nie możesz mieć oczekiwań. Z drugiej strony, jeżeli ktoś w prost mówi, że to wczesna beta i, że czeka na zgłaszanie błędów, cóż. To nie korporacja. Tym bardziej, że działa to trochę na zasadzie tłumaczeń, o czym pisałaś w jakimś wątku.
Maszyna robi 95 procent, a ty później to szlifujesz, szukasz błędów itd.

-- (Julitka):
-- (balteam):

--

--

--

Julitka

#359 ·

Na moje nieszczęście mam do czynienia z programistami (nie, nie tylko TYM jednym) i wiem, jak pisze AI. Więc nie, ja wolę mniej, a dobrze. To tak, jakby do Eltena dodali pełno funkcji, ale większość by nie działała. Albo działałaby, ale ze względu na optymalizację - o 200% dłużej.
-- (balteam):
Z drugiej strony dzięki ai powstało sporo dodatków, a część z nich jest przydatna. Pewnie kiedyś było np. 30% produktów dobrej jakości, teraz jest 10%, ale co z tego, jest dużo więcej do wyboru. Czyli na plus.
A no i ja nie wiem jak dobrze jest napisany kod Midziego, więc w przeciwieństwie do ciebie nie zakładam, że źle.
Nie jestem w stanie o cenić na ile osoba ogarnięta w wibe codingu, znająca podstawy programowana, jest w stanie zrobić dobry kod. Wiem, że dzięki temu, możemy wziąć dużo osób, dać im ai i niech działają, jeśli taki elten by był aktualny na gicie, z 3 osoby by siadły i pracowały z ai, to też trochę fajnych rzeczy by doszło. Np. takie dodanie kasowania ludzi z konwersacji, pewnie jakoś mega ambitne nie jest.

--

Julitka

#360 ·

O nie @Midzi. Ani z AI, ani bez. Ja po prostu nie jestem programistką. I tyle. :)
-- (midzi):
@mustafa - naiwnością jest zakładanie, że obecnie oprogramowania nie wytwarza się z użyciem AI nawet takiego, za jakie płacisz. Ważne jest to, czy kod działa i robi to, co ma robić oraz czy jest bezpieczny, ale za to ostatnie bardzo często odpowiadają komponenty, których używasz. Dzisiejsze programowanie to jest właściwie składanie już gotowych klocków w konkretną, pasującą całość.
Problemem z tworzeniem programów z użyciem AI jest to, że ludzie tego nie testują, albo używają słabych modeli, ewentualnie piszą złe prompty. Ja siedzę w tym od jakiegoś pół roku i nie zdarzyło mi się jeszcze dojść do ściany - a jeden przypadek, który miał miejsce jest na tyle skomplikowany, że ludzie, którzy próbowali i potrafią kodować na tym polegli. Mam tu na myśli udostępnienie interfejsu natywnego klienta telegrama na iOS i i tak twierdzę, że to jest do zrobienia, ale wymaga poświęcenia na to mnóstwa czasu, którego nie mam a chciałbym mieć.
@julitka, może spróbujesz? kod jest na Githubie. :-D

--
Poprzednia 18 / 29 Next