EltenLink

Odkurzacz automatyczny? Co jest sensowne?

Wróć do W domu

#1 daszekmdn

Wiem, że są wszelkiego rodzaju automatyczne odkurzacze, Roomby, Roborocki, Xiaomi itd.
Nie wiem jednak, jak się do tego zabrać.
Chcę kupić sobie jakiś automat, co by jeździł, nie zawracał mi dupy i robił swoje.
Najważniejsze, aby miał dostępną dla nas appkę na Androida. Jeśli w gratisie było by jakieś API co by zarządzać nim z komputera to już w ogóle było by świetnie.
Najlepiej aby w appce nie tylko była opcja ustawienia harmonogramów, ale też typowe kliknij i odpal go teraz, bo raczej nie chcę robić automatyzacji.
Mam sporo sprzętu, trochę mebli, trochę różnych pudeł nie koniecznie ustawionych najsensowniej z uwagi na skosy itd, więc zależy mi aby dobrze radził sobie z wjeżdżaniem w zakamarki, omijaniem przeszkód i nie klinował się jak debil w mniejszych przestrzeniach umiejąc sobie poradzić i wyjechać jak już wlazł nie tam gdzie trzeba.
Ważne też aby miał dość pojemny worek. Im więcej będzie zbierał, tym lepiej.
Jeśli mógłby nie hałasować na cały dom nie zagłuszając wszystkiego jak to robią stare ręczne to też dobrze.
Co polecacie, czego używacie i w jakich jest to pieniądzach?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2026-03-03 10:07

#2 Zuzler

Widziałam parę takich wynalazków, żaden nie był workowy. Trzeba się pofatygować, otworzyć dziada i wysypać mu z brzuszka.

2026-03-03 18:34

#3 daszekmdn

No to może być i tak. Ważne by był pojemny.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-03-03 18:35

#4 tomecki

Teraz większość tych robotów sprzątających ma stację dokującą z dużym worem. Wjeżdża to to do środka, tam jest przerzucana zawartość do owego wora, a jeśli robot, prócz odkurzania jeszcze myje to sam jest myty i suszony w takiej stacji. Mam Roborocka s8 więc dość już starszawy sprzęt i u mnie całkiem jest ok. Teraz chyba prym wiedzie Dreame, ale dostępności ich appki nie znam.

2026-03-03 20:39

#5 djsenter

Zakładam, że cena takich porządnych robotów sprzątających to koło tysiąca zł wzwyż, zgadza się?

Senter San
2026-03-04 15:04

#6 Julitka

Oj, no to myślisz nieco utopijnie, kolego, bo one nie wjadą Ci w takie zakamarki, o jakich mówisz. One ledwo co ogarniają przestrzenie pod biurkami, tj. wjeżdżają tam, ale szczelin za tylnymi ściankami biurek już nie odkurzą, więc sam rozumiesz.

-- (daszekmdn):
Mam sporo sprzętu, trochę mebli, trochę różnych pudeł nie koniecznie ustawionych najsensowniej z uwagi na skosy itd, więc zależy mi aby dobrze radził sobie z wjeżdżaniem w zakamarki, omijaniem przeszkód i nie klinował się jak debil w mniejszych przestrzeniach umiejąc sobie poradzić i wyjechać jak już wlazł nie tam gdzie trzeba.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-03-04 17:55

#7 Julitka

Dużo, dużo, dużo więcej. :)
-- (djsenter):
Zakładam, że cena takich porządnych robotów sprzątających to koło tysiąca zł wzwyż, zgadza się?

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2026-03-04 17:56

#8 MarOlk

Poza tym wszelkie puszyste dywany i inne przeszkody stanowić będą problem. U nas jest spory próg oddzielający kuchnię od pokoju i żaden turbodymomenoautonomiczny odkurzacz na niego nie wjedzie, mimo że istnieją takie z taką przednią nóżką, która niby to umożliwia pokonywanie niewielkich przeszkód.

2026-03-04 19:06

#9 mustafa

Z 7-8x więcej.

-- (djsenter):

--

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-03-04 20:04

#10 balteam

Podobno jakiś spoko robot jest za 1200 zł na promocjach, niestety nie znam nazwy, na pewno to nie jest rumba.
W każdym razie do 2 koła pewnie się znajdzie jakiś wybór, ale zbyt różne opinnie abym sam chciał coś kupować, jednemu działa, drugiemu różnie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-03-04 22:44

#11 guliwer

Dobry się kupi już za 2-3k.

2026-03-04 22:57