diablo access
Wróć do Nowości#21 mojsior
wItajcie.
Właśnie wypuściłem versję 1.1 i można rzec, że jest to aktualizacja gigant.
Przebudowałem totalnie tracker
Teraz pod ctrl page up i ctrl page down są kategorie.
samo page up i page down przenosi nas po liście poszczególnych kategorii.
Home pozwala na ręczną nawigacje do wybranego celu, zaś shift plus home auto nawiguje do wybranego celu.
dodałem kategorie gracze, teraz można śledzić graczy w trybie sieciowym.
teraz shift plus z czyta procentową manę.
Jeżeli w danej kategorii na ktorej się ustawimy nic nie będzie to czytnik ekranu nam powie, że w danej kategorii nie ma danej rzeczy, zaleznej od sytuacji.
Ulepszyłem przeglądanie ekwipunku pod i, teraz powinno to być bardziej klarowne i kursor nie będzie sobie hopsał gdzie nie powinien.
Poprawki
Poprawiłem, że krowy nie były widoczne w trackerze i nie dało się do nich nawigować.
Teraz stan drzwi powinien być lepiej czytany
poprawiłem, że opisy klas i poziomów trudności podczas tworzenia postaci nie były czytane.
Dodalem polskie tłumaczenie dla opisów klas postaci i poziomów trudności, gdyż nie bylo ich w oryginalnym diablo.
Miłego grania.
Link jak zawsze w pierwszym poście
#22 Rogan
Super robota Mojsior!
Zbieram się i zbieram, by zainstalować i trema mnie zżera. Nie umiem w takie rzeczy. W końcu trzeba! :) Zawsze chciałem pograć, a teraz w końcu mogę.
#23 Rogan
No i mam. Nawet całkiem dobrze chyba jest. Widzę dwa problemy. Jeden wynika z głupoty mojej raczej, drugi z niedoróbki w modzie.
1. Jak stawiać portale do miasta? I pytanie techniczne, jak długo portal się utrzymuje?
2. Fajnie by było widzieć na itemie jakiej klasy jest. Teraz już nie opłaca mi się zbierać absolutnie wszystkiego, a złoto jednak potrzebne...
3. Jest jaki sposób z modem na unikanie obrażeń od wybuchających beczek?
#24 mojsior
1. Używasz zzwoju teleportacji, portal będzie tak długo , aż go nie użyjesz chociaż pewności nie mam jeszcze.
2. Ale jak masz unikat to mod ci przeczyta to , ja nie wiem jakie jakości mają przedmioty jeszcze, ale to sprawdze i dodam
#25 Rogan
Ok - jedyny unikat na razie mam za zadanie ze źródełkiem i faktycznie przeczytał. Chodziło mi o te itemki na ziemi co leżą. Na pewno z tego co wyczytałem w internetach są zwykłe i magiczne. Nie wiem czy magiczny to od razu unikat czy jest też trzecia kategoria, ale no... jakoś tak. Jak dojdę głębiej i będzie tam więcej ciekawszego złomu to zobaczę.
Co do zwoju portalu miejskiego... Dałem na nim d, powiedziało zwój portalu i... w sumie tyle się stało. Fakt, mój błąd, że nie sprawdziłem czy portal powstał w tym trackerze.
Zwojów leczenia używa się tak samo, d wystarczy na nim dać czy trzeba przenieść do pasa i wtedy cyferką?
#26 mojsior
zwój leczenia działa tak, że po użyciu go poprzez w już cię leczy, niedstety po niewidomemu nie możemy leczyć innych graczy, co może być problemem, więc jak możecie to tak ostrożnie z rozgrywkami sieciowymi.
Ja narazie skupiam się na okropnym bugu, który sprawia, że tracker kłamie, bo pokazuje, że w danej kategorii niby nic nie ma i page up i page down twierdzą to ssamo, tylko, że jak się home wciśnie to się okazuje, że jednak są jakieś przedmoty nawet więcej niż jeden.
No więc to jest moje zadanie, a multiplayer to potem poprawie.
#27 pates
A da się jakoś te zwoje zrobić?
#28 mojsior
w sensie bo nie rozumiem
#29 mojsior
wersja 1.2 wydana.
Jest to mała aktualizacja, w której
Poprawiłem błąd z trackerem, teraz tracker zbiera wszystko co jest na danym poziomie lochu i pokazuje to na liście, więc już nie powinno nas kłamać, że nic nie ma, kiedy coś jest.
Usunięto stary tracker z kodu, który nie śmieci już kodu moda.
Poprawiono błąd, który sprawiał, że alternatywne przejścia z lochów do miasta się nie pokazywały i jedynie były widoczne schody na poziomy wyżej.
Teraz jeśli gdzieś jest portal do miasta na przykład z katakumb, to powinien być widoczny i przy wyjściach i przy .
schodach
#30 pates
Muwisz że zwojów leczenia nie da się używać na innych graczach w trybie online, to ja pytam czy to się da jakoś udostępnić.
#31 mojsior
nie mam jeszcze pojęcia narazie skupiam się na poprawie ogólnych błędów w single playerze, dla mnie multi nie jest priorytetem, to też zostawiam to na dalszy plan.
#32 mojsior
witajcie
wersja 1.3 już jest.
Ulepszono
Gdy przeglądasz ekwipunek czytany jest typ przedmiotu, jeśli jest magiczny bądź unikatowy
Kiedy nie spełniasz wymagań, żeby nosić zbroje bądź broń, bo twoje statystyki są po niżej wymaganych, to czytnik ekranu powinien o tym poinformować.
Teoretycznie jesteśmy w stanie założyć broń, jesli nie spełniamy wymagań, jednak będzie to dla nas tragiczne przeżycie, bo zorientujemy się, że nie zadajemy żadnych obrażeń, poprostu, wyglądać to będzie, jak byśmy walczyli gołymi rękami.
Osoba widząca widzi, że taki przedmiot świeci się na czerwono, dlatego właśnie zdecydowałem, że dam taką informacje dostępną dla nas.
teraz czytnik ekranu poinformuje nas o typie broni.
Dowiemy się, czy broń jest jedno czy dwóręczna, oraz czy jest wolna czy szybka
Dodałem
oznajmianie typu potworówTeraz oprócz nazwy potworów dowiemy się o ich typie: czy jest to nieumarły, zwierzę, czy demon.
Jest to bardzo ważne, ponieważ różne typy broni mają premię 50 procent obrażeń dla różnych typów obrażeń albo zadają ich o 50 procent mniej.
Informacje o typach potworów dostaniemy na liście potworów, oraz wtedy, gdy mobek będzie w zasięgu naszego ataku.
Dodałem wsparcie dla skrytki.
Uwaga to jest rzecz experymentalna
Z racji, że sporo problemów dzisiaj zajeła mi implementacja tego wsparcia, da się tej skrytki używać, ale muszę wyjaśnić jak z tego korzystać.
Kiedy otworzymy skrytke u barmanki, to kursor wylonduje na skrytce i przeskoczy gdzieś na środkową pustą komórkę.
Czytnik ekranu będzie gadał pusta pusta pusta, bo nie udało mi się zrobić jeszcze czytania komórek i kolumn.
Aby przejść do zakładki ekwipunek w celu wsadzenia czegoś do skrytki naciśnij tab.
Kursor przemieści się na ekwipunek i przeskoczy na pierwszy slot paska gdzie umieszczamy mikstury.
Przejdź się kursorem do przedmiotu, który chcesz umieścić w skrytce I naciśnij D, co odpowiada klawiszowi drugiej akcji.
Odegra się dźwięk świadczący, że przedmiot został umiejscowiony w skrytce i jeśli jest pusta, to przedmiot wylonduje w pierwszej kolumnie i pierwszym slocie, czyli w lewym górnym rogu.
Należy znowu wcisnąć tab, żeby wrócić do panelu skrytki i tak jak poprzednio kursor wyskoczy gdzieś na środek skrytki, więc nalezy się dotaśtać do lewego górnego rogu, aż nie usłyszymy nazwy przedmiotu, który umieściliśmy przed chwilą.
Aby spowrotem przenieść przedmiot do ekwipunku wciskamy jak uprzednio klawisz d.
Wiem, że to brzmi troche skomplikowanie, ale jak wspomniałem to wsparcie dla skrytki jest experymentalne i mogą wydarzyć się problemy, ale postaram się tą skrytką zająć niedługo.
dodałem wsparcie dla ataku w miejscu.
Kiedy przytrzymamy shift i wciśniemy a postać będzie machać bronią w powietrzu stojąc w miejscu, a nie jak uprzednio będzie podchodzić jak najbliżej wroga, jeśli mamy broń krutkiego zasięgu.
Dodałem przełącznik, którym można ten stan przełączać, , dzięki czemu nie musimy trzymać shifta z a.
Nie bindowałem tego pod żaden klawisz.
Można sobie to przypisać w opcjach mapowania klawiszy.
W języku polskim opcja ta jest bardzo dziwnie przetłumaczona jako przełącznik utrzymywania pozycji,.
Niestety czytnik ekranu nie mówi narazie czy to jest włączone czy nie, ale poprawie to.
Poprawki błędów.
Teraz już przy unikatach powinny być odczytywane ich statystyki.
Poprawiłem, że z lokacji, gdzie jest lazarus można już zlokalizować wyjście.
Powinno znajdować się pod kategorią wyjścia.
Nie sprawdzałem, gdyż tam jeszcze nie doszedłem
#33 mojsior
wersja 1.4 wydana
1. Poprawiłem buga z pojawiającym się na liście potworów golemem, co sprawiało że ów golem był widoczny na każdym piętrze, a w rzeczywistości nie istniał, to już nie powinno mieć miejsca.
2. Poprawiłem błąd, że opisy zaklęć nie były czytane z poziomu księgi zaklęć lub księgi podręcznej.
Teraz dostajemy informacje o tym co zaklęcie robi, jak również o jego obecnym poziomie.
3
Ulepszyłem czytanie skrytki, teraz skrytka działa tak jak przy przeglądaniu inventarza, że słyszymy nietylko to co sie znajduje w skrytce, ale również dostajemy informacje, w któym rządku, kolumnie oraz komórce się znajdujemy kursorem.
Te informacje bedą przydatne, gdyż skrytka jest ogromna a to pomoże w jej organizacji.
#34 mojsior
uwaga.
Jeśli możecie to nie grajcie w hellfire tylko podstawkę diablo.
W pierwszym wątku w ostatnich zdaniach to wyjaśniłem.
#35 mojsior
zapraszam dzisiaj po godzinie 19 do tyfloradia na audycję poświęconą diablo access.