EltenLink

diablo access

Wróć do Nowości

#1 mojsior

Panie i panowie
Z wielką przyjemnością chcę wam przedstawić mojego moda do diablo 1.
Jest to mod bazujący na silniku diasurgical devilution, który jest portem diablo na różne platformy między innymi windows, linux ios.
Mój mod wspiera platforme windows ale może działa też pod linuxem, nie sprawdzałem.

Funkcje
Czytnik ekranu czytający większość rzeczy w modzie.

wskazówki dźwiękowe dla ważnych obiektów w grze oraz dla potworów.
Auto chodzenie do empeców w mieście.
Ttrackowanie ważnych elementów w lochach oraz ręczna nawigacja do nich.
Odczyt nazwy potwora, jeśli ten jest w zasięgu naszego ataku.

Klawiszologia znajduje się w pliku readme wewnątrz paczki z modem.
Uwaga
do działania moda a raczej silnika devilution są wymagane pliki .mpq z oryginalnej gry diablo oraz z dodatku hellfire.
Gre można legitnie kupić tylko na gogu, battle net nie jest już sprzedawcą diablo 1.
Jakie pliki należy skopiować i gdzie to też jest dostępne w readme.
Mod nie posiada jeszcze wszystkiego na przykład brakuje mu dźwięków na obiekty takie jak niszczalne beczki czy portale, ale się pojawią w nowych wersjach
Ale macie trackowanie więc idzie się obejść bez tych dźwięków a nawet ja gram bez nich, a traktuje je jako pomocnik.
.
Żeby była jasność nie jestem programistą, użyłem ai a ściśle mówiąc codexa.
To jest niebywałe ile to wspaniałe i zajebiste narzędzie ai mi pomogło.
Kocham ai za to, jest cudowne, bo marzyłem od lat żeby zagrać w tą cudowną grę i moje marzenie się spełniło.
Gdyby nie ai to bym dalej czekał na cud.
Zapraszam was do testów i komentarzy.
A mod jest pod tym linkiem
https://forum.audiogames.net/post/947233/#p947233
tam jest link do mojego githuba skąd pobierzecie najnowszy build oznaczony numerkiem 1.06
A więc sanktuarium czeka.

Uwaga!
Nie grajcie w dodatek hellfire, gdyż są ku temu powody.
Po pierwsze sam hellfire w diablo został przez twórce silnika devilution usunięty ze wspieranych i działa jedynie jako mod.
Dzieje się tak ponieważ najnowsza wersja silnika, która ma się jakoś za kilkanaście miesięcy pojawić ma dostać kilka ważnych poprawek dla dodatku hellfire, dlatego autor nie zaleca go używać na obecną chwilę.
Po drugie mój mod nie obsługuje kilku dodatkowych lochów związanych z zadaniemi.
Mamy loch, który wymaga, żebyśmy przeciągali przedmioty, czego na chwilę obecną nie zrobimy.
Potrzebuję współpracy z twórcą, żeby odpowiednio to przystosować.
Narazie skupiam się na tym, żeby podstawowa wersja gry działała jak najlepiej, hellfirem się zajmę jak on trafi oficjalnie spowrotem do silnika jako dodatek a nie mod.
Więc jeśli możecie, nie grajcie w hellfire.

Edytowano 2026-01-26 19:48

#2 mojsior

a jeśli chcecie grać z polskim dubbingiem który jest cudowny, to macie go pod tym linkiem
https://1drv.ms/u/c/8192fcc6fed0aa6b/IQBaEGY0er0iT4iZqbbOU3REAdvNf4mINYhB4yC_18OaciE?e=ruEwEi

Plik pl.mpq należy skopiować do folderu z devilution obok pliku devilutionx.exe.

2026-01-26 19:51

#3 lalar123

Jak chcesz mogę dać ci dźwięk rozwalanej beczki czy coś.

Cholerne wstrętne sample w suno!
2026-01-27 10:44

#4 mojsior

jasne daj to sprawdzę

2026-01-27 17:18

#5 mojsior

wydałem właśnie nową wersję oznaczoną jako 1.0.7.
Dodałem wsparcie dla otwartych portali w mieście.
Jeżeli użyjemy zwoju miejskiego portalu to w mieście pojawia się otwarty portal.
Klawiszem p nawigujemy do niego, lub do innych otwartych portali jeśli takie się zdarzą.
Dodałem przełączanie się do innych podziemi w mieście oprócz katedry
E prowadzi tak jak do tej pory do domyślnie ustawionego lochu, w tym przypadku do katedry a ctrl e przełącza nas do innego lochu jeśli oczywiście odblokowaliśmy go na mapie.
Jeśli lochu nie ma to komunikat zwróci nie ma innych lochów dostępnych.
Natomiast jeżeli się to przełączy to wypowiedziana zostanie nazwa podziemia i litera e powinna prowadzić do niego.

2026-01-27 20:09

#6 martinus

Fajnie, że powstał mod dostępnościowy do jedynki. Szkoda, że gra jest tylko do kupienia na gogu.

May the force be with you!
2026-01-27 21:03

#7 pates

Z ciekawości, Codex?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-01-27 23:30

#8 mojsior

ano codex

2026-01-28 12:06

#9 pates

Jeśli działa, to ok. Ja uważam że nie ma nic złego w robieniu modów z AI bo praca szybciej postępuje, a i więcej tego jest.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-01-28 14:42

#10 exterminator

Mojsior, ty najlepszy człowieku na świecie. Dziękuję! Mam jedno pytanko. Podeszłem do barmanki żeby schować ważny przedmiot. Jak go odzyskać? Po kliknięciu otwórz skrytkę, pod strzałkami mam tylko mój ekwipunek. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Time to exterminate.
2026-01-28 16:54

#11 mojsior

skrytka jeszcze nie jest wspierana, nie dodawałem jeszcze bo oryginalne diablo jej nie ma ono jest tylko w devilution i poprostu robiąc moda nie wiedziałem, że istnieje.
Zrobie to za parę dni.

2026-01-28 17:00

#12 mojsior

nowa aktualizacja wleciała, v 1.0.8.
Poprawki
Poprawiłem błąd, który uniemożliwiał powrót z lokacji questowej do głównego podziemia, teraz shift +e poprowadzi nas do głównego lochu spowrotem.
Dodałem
Shift plus t cofa nas do poprzedniej kategorii śledzonych rzeczy.
Jeśli drzwi to będzie krata albo inny typ, to czytnik ekranu powinien o tym powiedzieć.

2026-01-28 19:28

#13 exterminator

Mega.

Time to exterminate.
2026-01-29 17:52

#14 Paulinux

O kurna chata! Nie mam teraz czasu na gry niestety, ale bardzo gratuluję zrobienia czegoś fajnego i determinacji :)

Happy hacking
2026-01-29 19:00

#15 mojsior

siemanko.
wersyjka 1.0.7 wydana,
a w niej:
Dodałem możliwość trackowania przedmiotów w mieście.
Często w wmieście empecki dają nagrody w postaci przedmiotów za wykonanego questa i dla nas podnoszenie tych że przedmiotów w mieście dało się robić na ślepo, teraz już jest to pod trackerem również z dźwiękami.
Dodałem śledzenie martwych ciał, co się może przydać w trybie wielo osobowym.
Dodałem autowalking w lochach, teraz jeśli do czegoś nie chcecie nawigować ręcznie pod n to wciskając m na podświetlonym przedmiocie, skrzyni, potworze, czy innych nawigowalnych rzeczach, postać sobie tam elegancko pójdzie

2026-01-29 19:05

#16 mojsior

ach tak lawiatura alfa numeryczna miało być wersja 1.0.9.
sory za pomyłkę

2026-01-29 19:07

#17 mojsior

Witajcie, jeżeli jakieś 30 minut temu przy pobieraniu moda wam wyskakiwał błąd, no to już wyjaśniam, musiałem przebudować repozytorium, tak, aby twórca silnika devilution miał dostęp do moich bazgrołów.
Ale wszystko się udało i już wszystko działa po staremu, więc link ten co zawsze działać będzie.

2026-01-29 22:47

#18 exterminator

Dotarłem do trzeciego piętra, wspaniała gra. Mojsior, dziękuję ci poraz drugi.

Time to exterminate.
2026-01-30 17:55

#19 exterminator

Świeże mięcho!

Time to exterminate.
2026-01-30 17:56

#20 mojsior

ano świerze ja już dwukrotnie go obiłem

2026-01-30 17:56