ZDSR (Zhengdu), czyli Chiński screenreader
Wróć do Screenreadery i syntezatory mowy#381 pajper
Ja akurat lubię minimalizm. Nie widzę sensu napakowania czytnika ekranu funkcjami, które z czytaniem ekranu niewiele mają wspólnego. Więc za dodatkami jestem całym sercem.
Jeśli mam się czegoś przyczepić, to braku zintegrowanego z NVDA repozytorium, ale NVAccess od lat jest o nie proszone i od lat odpowiada, że "tak tak, będzie", ale wszelką pomoc nawet użytkowników w tym zakresie odrzuca.
Z mojej strony główną wadą NVDA jest responsywność w niespodziewanych przypadkach, gdy zawodzi wątek główny. Mam tu na myśli m.in. zwieszenia, gdy dany program przestaje odpowiadać, pojawia się masa niespodziewanej treści itp.
I tu rzeczywiście NVDA bardzo zawodzi.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#382 zvonimirek222
@pajper, na przykład takie niespodziewane zwalniania wywołuje twój dodatek do eltena, próbując się łączyć z pipe, jak tego eltena nie ma otwartego.
#383 Robert123
To teraz ja się włączę do dyskusji. Jak zdsr radzi sobie z apkami, które się że tak powiem przerodziły z tych wersji webowych na te wersje klasyczne. Mam tu na myśli messengera oraz whatsappa. W przypadku tego pierwszego jest wtyczka do nvda, która bardzo fajnie ten komunikator udostępnia, zaś do whatsappa też jest wtyczka, która dodaje kilka przydatnych skrótów klawiszowych, a jak to jest z tym zdsrem. No i czy już wersja młodzieżowa zawiera wszystkie rzeczy co wersja komercyjna, to mnie tak ciekawi właśnie. No i czy poprawiło się tłumaczenie zwłaszcza na język polski, chodzi mi o mechanizm tłumaczenia wszyty w ten czytnik, bo nie działał on jak powinien. Pozdrawiam i życzę milutkiego wieczoru.
#384 mateponczas
Jeszcze apropos przekomarzania się, to, naprawdę, szkoda, że nie można dołączyć do społeczności ZDSR na QQ. Druga rzecz, to fakt zamknięcia strony zd.hk, na której mogliśmy dowiedzieć się wielu przydatnych informacji. Mam wrażenie, że ten program powstał niejako z przymusu, bo chińska cenzura, i tu mówimy całkiem poważnie, blokuje technologie zachodnie. Jeśli tak dalej będzie, to fajny program może przestać istnieć, a szkoda, bo widać, że autor wkłada dużo pracy w jego rozwój.
#385 balteam
Bry, używam zdsr już chyba z miesiąc, jeśli ktoś spodziewa się, że jest to tak dobre jak csr w porównaniu do talkbacka, to niekoniecznie. Jest sporo dziwnych rozwiązań, np. kontrol strzałka lewo lub w prawo chodzi tylko w edytorach tekstu po słowach, wszędzie indziej chodzi po jakichś elementach, na pewno nie po słowach. Aby chodzić po słowach trzeba wcisnąć page down+zdsr+strzałka góra/dół
Zaznaczanie tekstu poza edytorami tekstu też nie jest normalne, tylko trzeba wstawić początek i koniec zaznaczenia, potem kliknąć kopiuj.
Program szybszy niż nvda, niektóre irytujące problemy nvda rozwiązuje, np. jak wciskam menu start, to nvda często nie wchodzi w nie,, natomiast zdsr dużo lepiej. Jednakże kontrol+ esc rozwiązuje ten problem i w nvda.
Jeśli chodzi o kolejne problemy,, zdsr nie ogarnia jeszcze słowników na poszczególne głosy, jest chyba 1 słownik do wszystkich głosów.
No i tak sobie mogę wymieniać te problemy wszelakie, na część jest obejście, na część nie ma jeszcze. Najgorszej est to, że ciężko znaleźć informacje. Grupa angielskiej społeczności jest mało aktywna, a Nuno jest 1.
Jak dla mnie aktualnie ten program jest mniej więcej takim csr po roku od napisania o nim pierwszy raz w Polsce. Z tym, że csr miał wszystkie ustawienia wywalone na wierzchu i jak ktoś miał zaparcie to sobie pogoarniał je, zdsr ma jakoś dosyć mało funkcji w sobie, ale jak ktoś wie co edytować, to sporo oczywiście osiągnie, tlyko to już takie proste nie jest.
Warto sprawdzić, zwłaszcza jak ktoś ma zacięcie i konkretne problemy z nvda. Jeśli takich moich top 5 problemów zostanie rozwiązane to na bank program kupięponownie, ale teraz jest jeszcze do czego się doczepiać. dajcie znać ci co korzystali, czy dalej korzystacie, jak nie to dlaczego.
Jak tu będzie jakieśzainteresowanie to będę co jakiś czas pisać, mam licencję na rok, także z pewnością sporo pokorzystam, np. nawet czasami na takiego thunderbirda sobie go przełączę z nvda.
Ps. darmowa wersja starczy na jakieś pobieżnetesty, ale płatna musi być jeśli to ma konkurować z nvda.
#386 Paulinux
Ja testowałam lata temu i zrezygnowałam ze względu na niemożność remapowania skrótów