EltenLink

Eltenger beta dla Androida dostępny publicznie

Wróć do Klient na platformy mobilne

#1 pajper

Witajcie!
Zgodnie z zapowiedzią publikuję betę Eltengera dla systemu Android.
Chcę być szczery, Android nie jest moim głównym systemem mobilnym i siłą rzeczy o wiele łatwiej testować mi wszystko na iOS. Tak więc aktualizacje na ten system będą pojawiały się rzadziej, za co bardzo przepraszam.
Pozostałe informacje z wątku zapowiadającego wersję dla iOS dotyczą także Androida. Może układ dwóch wątków jest dość nielogiczny i w sumie musimy jakoś ogarnąć przestrzeń do wspólnych dyskusji, ale nazwa tamtego mogłaby mylić, stąd nowy.

https://appdistribution.firebase.dev/i/da2bc2e93a874e4a

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2025-10-13 00:30

#2 zywek

@pajper ale w sumie jakie to ma znaczenie, czy jest Twoim głównym systemem czy nie? Jeśli rzeczy native są ogarnięte, to tak samo można poprawiać interfejs i dokładać nowe rzeczy i wypuszczać buildy w tym samym czasie.

Edytowano 2025-10-13 09:27

#3 pajper

Czasem jakaś zmiana powoduje dziwne efekty, zwłaszcza że Maui nie jest jeszcze bardzo dojrzałym środowiskiem. I nagle się okazuje, że z powodu zmienionego bindingu na liście wiadomości, psuje się ich wczytywanie.
Nie jest to szczególnie częsty problem, ale się kilka razy zdarzył, więc po prostu muszę tego Zenfonea fizycznie wyciągnąć z szuflady, naładować i odpalić dla testu Eltengera, żeby nie wysyłać całkowicie wadliwego builda do testerów.

#StandWithUkraine

2025-10-13 09:42

#4 zywek

Racja.

2025-10-13 09:54

#5 zywek

A czemu w takim razie maui a nie np. react native albo któryś podobny?

2025-10-13 09:54

#6 zywek

Pierwszą dostrzegalną różnicą. messages karta 1 z 2, nie z 3 jak na iOS.
Druga brak czynności na listach wiadomości, zamiast tego popup po przytrzymaniu. W sumie widzącym to cokolwiek umożliwi, bo na iOS np. są czynności na pokrętle, ale nie ma kontekstu po przytrzymaniu. Może w sumie kiedyś wartoby to ujednolicić czy coś, ale bez pośpiechu.
Dość duża przerwa też jest między górnym paskiem, gdzie jest naglówek messages, a samą tabelką z wiadomościami. Myślę, że możnaby ją nieco w górę rozciągnąć, Jeszcze ze 2 wiersze by spokojnie weszły.

Edytowano 2025-10-13 10:01

#7 DJGraco

Jedno pytanko. Jaki mam podać adres e-mail na tej stronie? Taki, który jest skojarzony z moim głównym kontem google Android? Pytam, bo mam kilka adresów google i dlatego wolę się upewnić by przypadkowo nie podać jakiegoś innego emaila.

2025-10-13 10:59

#8 zywek

No tak, ten co masz zalogowany.

2025-10-13 11:00

#9 DJGraco

pierwszy błąd, który zauważyłem.
Jak wchodzimy w profil użytkownika to mamy informacje w stylu np DJ Graco, 22, itd, opis profilu.
Ja znam układ i wiem, że 22 to mój wiek, ale nie jest to prawidłowe odczytywanie.
Powinno być tak jak na komputerowej wersji albo podobnie, wiek: 22, opis profilu itd.
Byłoby to znacznie bardziej czytelniejsze.
No i appka jest po ngielsku, ale wiem, że to beta i pewnie inne języki dojdą z czasem.

Edytowano 2025-10-13 14:27

#10 zywek

No i powiadomienia nie działają ani na iPhone ani na androidzie.

2025-10-13 15:09

#11 pajper

Zebrało się kilka kwestii.

1. Dlaczego Maui?
Bo w momencie podejmowania się napisania Eltengera wydawało się to dobrą, przyszłościową opcją. Ogólnie dotnet to platforma zaufana i poważna, a Microsoft jakby nie patrzeć cokolwiek ważna firma. Nie spodziewałem się, że dostaniemy tak wadliwy produkt, którego łatanie potrwa latami.
W tamtym czasie wiele przemawiało za Mauim, w tym cały, bogaty nuget (od, chociażby Bass był już przeportowany).
Fluttera nie trawię. React Native to dobra platforma i gdyby nie Maui, pewnie bym go wybrał, ale w tamtej chwili Maui wydawał się lepszą opcją. Dziś widać, że nie wszystko poszło Microsoftowi zgodnie z planem i React byłby lepszy, ale pisanie aplikacji od zera trzeci raz to byłby skrajny idiotyzm.

2. Tłumaczenie.
Tłumaczenia zostawiam sobie na deser prawdę mówiąc i to taki ostateczny deser.

3. Błąd dotyczący profilu.
Dzięki, słuszna uwaga.

4. Błąd dotyczący powiadomień.
U mnie śmigają i na Androidzie, i na iOS, na prywatne wiadomości przychodzące.
To akurat wymaga zbadania szerszego.

#StandWithUkraine

2025-10-13 22:01

#12 tomecki

No to z tego wynika, że tłumaczenia to będą może ewentualnie kiedyś. Polski produkt, naszych sporo, tłumaczenie na deser.

2025-10-13 23:06

#13 zywek

Dobra Pan, nie marudź. Toż betę i tak powinni instalować doświadczeniu użytkownicy jakby na to nie patrzeć, a nie tam codzienni użyszkodnicy.

2025-10-14 10:02

#14 balteam

kiedyś powiadomień nie miałem, teraz reinstalnąłem apkę i powiadomienie dostałem, ale wczoraj chyba niet, czyli może niezawsze dostajęto powiadomienie, muszę głębiej potestować, ale dzisiaj zadziałało.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-10-16 14:03

#15 DJGraco

Kolejny drobny błąd.
Powiadomienia co prawda u mnie jakoś wróciły i jak ktoś mi napisze wiadomość dostaję to.
Natomiast jeśli kliknę w powiadomienie to jestem przenoszony do appki, ale nie bezpośrednio do chatu tylko muszę wejść w brak tematu, i dopiero potem mam pole edycji lub przycisk by nagrać.
Przydałyby się też przyciski do pałzy i wznowienia, ktoś chyba już o tym pisał wcześniej.

2025-10-17 16:47

#16 balteam

w ustawieniach sobie wyłącz pokazywanie tematów

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-10-17 17:29

#17 DJGraco

aa, właśnie jakoś nie przeleciałem tych settingsów jeszcze. Dzięki

2025-10-17 23:18

#18 DJGraco

No i faktycznie na ekranie głównym jest przycisk open który wywala appkę.

2025-10-18 00:03

#19 daszekmdn

No dobra, to 1 drobny błąd i kilka sugestii jako, że przed momentem to to zainstalowałem.
Idąc od początkowego ekranu.
Przydała by się opcja show password jak jest w niektórych appkach, żebyśmy słyszeli co wpisujemy np na klawiaturze brajlowskiej. Nie musi się wyświetlać wizualnie, ale mogło by gadać do syntezy wtedy co klepiemy bo robienie tego na Gboard było katorgą. :D
Przy 2fa można by też uprościć proces przez zczytywanie kodu z wiadomości sms jak robi to wiele społecznościówek.
No i tu pierwszy dziwny bug. Po wprowadzeniu danych itd i kliknięciu zaloguj się dostałem komunikat Wrong password or user name gdzie już mnie zalogowało więc nie wiem ocb :D.
Drugi? Po wysłaniu wiadomości dźwięk odświerzenia konwersacji czy nowej msg odtwarza się dwukrotnie nie wiem czemu.
Jak klikam w swój nick na górze w more, to myślałem, że mi wyświetli profil czy coś, a on pyta, czy wylogować. Warto by to zmienić na logout bo jest mylące.
O powiadomieniach się nie wypowiem, bo jak to ja na nie po prostu nie zezwoliłem :D I tak nie czytam powiadomień z tel i i tak mi za dużo już tam spamuje.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2026-01-28 10:03

#20 zywek

Powiadomienia nie działają, przynajmniej u mnie.

2026-01-28 10:57