Whats App
Wróć do Problemy z oprogramowaniem#21 DJGraco
Ja nie wiem, na webowym jakoś przewinąłem do starszych wiadomości sprzed kilku miesięcy, ale to może zależy od kilku czynników.
#22 Numernabis
No tak, ale tutaj teraz przewijanie jest koszmarnie upierdliwe, bo nie działa ctrl+home
#23 Numernabis
Nie znalazłem czy jest możliwość wyszukiwania według daty w konwersacji
#24 Julitka
Ona jest okropna. Może wysyłajmy opinie - nic to pewnie nie da, ale ja wysłałam, może kogoś to zastanowi...
-- (paula1):
Witajcie, mnie niestety zrobiła się akutalizacja whatsappa i mój błąd, że nie wyłączyłam sobie aktualizacji. Czy ma ktoś z was wersję poprzednią whatsappa na windows?
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#25 Numernabis
Ale przecież w apce nie ma opcji wyłączenia aktualizacji, albo mnie się nie udało znaleźć. Poza tym sądzę, że po pewnym czasie ta wersja natywna przestanie działać.
#26 paula1
Skusiła mnie propozycja Julitki i za jej przykładem zdecydowałam się również napisać do zespołu whatsapp i na razie tylko dostaję odpowiedzi wygenerowane przez AI, że dziękują za informację i wezmą pod uwagę moje sugestie. No zobaczymy, co z tego wyniknie, ale stwierdziłam, że kto nie ryzykuje ten niepije szampana. Trzeba pokazać producentom, że my niewidomi też chcemy na równi z widzącymi korzystać z whatsappa. Ja akurat potrzebuję go na komputerze.
#27 misiek
Uważaj, bo Meta jeszcze posłucha :XD Na szczęście to to mi totalnie zbędne i są lepsze alternatywy. Dzisiaj pozbyłem się definitywnie.
#28 DJGraco
no cóż, we starej appce messengera, którą ubustwiałem mimo swoich nie dociągnięć była dedykowana opcja zgłoś błąd. Nie raz z niej korzystałem ale oczywiście nie było żadnych reakcji na moje niby zgłoszenia. A finalnie wywalili tą appkę w kosmos.
#29 djdenismusic
Jojczycie jak stare dziady. Appka whatsapppa jest nadal używalna, tylko że inaczej wygląda, i niestety chcąc nie chcąc żre trochę więcej zasobów sprzętowych. Ale działać jak najbardziej działa, robi co ma robić, więc nie rozumiem po cholerę ten hurrdurr
#30 Numernabis
i więcej klikania. Ot choćby, otwieram wiadomość, kopiuję link, otwieram notatnik lub firefoxa żeby wkleić, wracam do apki i już nie ma otwartej konwersacji, znowu jestem na liście czatów i trzeba otworzyć i odszukać wiadomość, więc nie gadaj, że jest używalna, oczywiście, że jest, ale używalna do dupy.
#31 guliwer
Ja też tego nie rozumiem:)
No ale jak komuś się nie podoba to niech sobie piszę do kogo tam chce.
Ja bym raczej poszedł jeśli już w stronę pisania do kogoś kto zrobił wtyczke do natywnej aplikacji, bo pisanie do Mety, śmiem wątpić że cokolwiek da;)
Poza tym aplikacja natywna była tak bardzo dostępna dzięki wtyczce, a nie jako sama aplikacja.
No ale polacy to z zasady marudny i narzekający naród, a niektórzy niewidomi to już w ogóle.
-- (djdenismusic):
Jojczycie jak stare dziady. Appka whatsapppa jest nadal używalna, tylko że inaczej wygląda, i niestety chcąc nie chcąc żre trochę więcej zasobów sprzętowych. Ale działać jak najbardziej działa, robi co ma robić, więc nie rozumiem po cholerę ten hurrdurr
--
#32 misiek
Może dlatego, że gówno owinięte w sreberko od czekolady czekoladą się nie stanie.
-- (djdenismusic):
--
#33 balteam
Nie jest taka zła ta apka, insert spacja powłaźcie i wyłaźcie z trybu formularza, ctrl i cyfry chodzą po chatach, ale jak powie wam nazwę chatu to dajcie enter i jesteście w polu edycji.
#34 djdenismusic
Dokładnie. Trąbiłem o tym tyle razy że już mnie język boli od gadania. Wystarczy używać apki w trybie formularza i problem znika. a na wszystko są skróty, i z tych również korzystamy w trybie formularzy.
#35 Numernabis
A ja nadal piszę, mam włączony tryb formularza, odpalam rozmowę, cofam się shift+tab żeby sobie np. skopiować link, z jednej, potem z drugiej, trzeciej i tak z kilku wiadomości, linki, zdjęcia i co, daję kopiuj i wklejam, ale po przejściu do notatnika kiedy wracam whatsapp wraca do listy czatów, okienko rozmowy gaśnie, trzeba znowu otworzyć i znowu szukać wiadomości, fokus nie pozostaje w miejscu ostatniej kopiowanej wiadomości tak jak to miało miejsce w apce natywnej więc nie wypisujcie tutaj o tym trybie formularza jakby był lekiem na wszystko w tej apce.
Nie da się przejść do starych wiadomości, nie działa klawisz ctrl+home, bo nie przenosi nas do pierwszej wiadomości tylko do początku okna apki.
#36 djdenismusic
Z tym cofaniem do początku rzeczywiście masz rację. natomiast jak chcesz znaleźć konkretną wiadomość to masz szukajkę. Tak też można sobie poradzić.
#37 DJGraco
Mi się jakoś udało dotrzeć do starych wiadomości, chyba trzymając cały czas strzałkę w górę, ale nie pamiętam teraz dokładnie bo to tylko raz zrobiłem bo coś mi było potrzebne.
Co do przeskakiwania ctrl+cyfra to u mnie to działa i normalnie do czatów przeskakuję. Ale fakt z tym kursorem po powrocie z innego okna jest problem, że nie zapamiętuje.
#38 misiek
Szczerze, jak ci się nie podoba co rozumiem jak najbardziej, ale po co używasz? Jak jakoś mocno ci zależy to mobilnie jest trochę lepiej, chodź też szału nie ma.
-- (Numernabis):
A ja nadal piszę, mam włączony tryb formularza, odpalam rozmowę, cofam się shift+tab żeby sobie np. skopiować link, z jednej, potem z drugiej, trzeciej i tak z kilku wiadomości, linki, zdjęcia i co, daję kopiuj i wklejam, ale po przejściu do notatnika kiedy wracam whatsapp wraca do listy czatów, okienko rozmowy gaśnie, trzeba znowu otworzyć i znowu szukać wiadomości, fokus nie pozostaje w miejscu ostatniej kopiowanej wiadomości tak jak to miało miejsce w apce natywnej więc nie wypisujcie tutaj o tym trybie formularza jakby był lekiem na wszystko w tej apce.
Nie da się przejść do starych wiadomości, nie działa klawisz ctrl+home, bo nie przenosi nas do pierwszej wiadomości tylko do początku okna apki.
--
#39 Numernabis
No niek, mobilnie nie jest lepiej, zwłaszcza u mnie z TalkBackiem, fokus skacze, podczas flikowania przeskakuje co ile chce lub wraca na początek czy koniec okna.
Co do szukajki to nie do końca jest to dobre rozwiązanie, nie zawsze pamiętamy słowo czy frazę jakiej w danej wiadomości użyliśmy lub np. jst to link i co wówczas? Jak szukać skoro nie pamiętamy nawet fragmentu linka?
To, że używam nie oznacza, że musi mi się podobać sposób działania danej aplikacji, nie ma alternatywy więc się używa, ale mogę mieć własne zdanie na ten temat.
#40 DJGraco
Alternatyw jest sporo jak chociażby Telegram, który jest bardzo dostępny na Androidzie i ma Unigrama pod Windowsem.
Ale mi się jedna rzecz podoba w nowej appce. Że zachowali ten dźwięk co był na powiadomienie o nowej wiadomości przynajmniej.
Bo myślałem, że jak wejdzie web to ten dźwięk zmieni się na standardowy Windowsowy