EltenLink

Taxi na zamówienie

Wróć do Inne

#1 Numernabis

Nie wiem jak w innych miastach, ale w Krakowie to jakieś kuriozum.
Zamawiamy taksówkę na następny dzień, na godziny poranne, np. 6:00, bywa wcześniej i otrzymujemy informację, że mogą przyjąć zamówineie, ale nie gwarantują, że taksówka przyjedzie, bo może się okazać, że nie będzie dostępnej i informują wówczas 10 minut przed czasem.
To są jakieś jaja, co mi z informacji 10 minut wcześniej, zwłaszcza o wcześniejszych porach? Przecież małe szanse na zorganizowanie czegoś innego o tak wczesnej porze, ludzie mają odloty, pociągi, autokary i muszą się dosatć tam na czas.
Jaki problem przyjąć zgłoszenie, na radio pytać kto podjedzie jutro o tej i tej gozinie pod wskazany adres, zgłozenie przyjęte, taksówka przyjedzie.
Jakaś masakra.
To jest od jakiegoś czasu, kiedyś tak nie było, zamawiało się dzień wcześniej i miało się pewność, że taksówka przyjedzie na umówiony czas.

Taxi dla niepełnosprawnych działa jeszcze lepiej, bo okazało się, że logistyka działa jedynie od poniedziałku do piątku od 7:00 do 15:00, zadzwonisz później - nie przyjmą zgłoszniea, zadzwonisz w sobotę czy niedzielę, to samo, a najlepsze w tym to, że to jest tazi Partner więc w czym problem przyjąć zgłoszenie dla niepełnosprawnego w innych godzinach?
No, ale żyjemy w Polsce, kraju absurdów.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edytowano 2025-08-31 12:40

#2 balteam

Testuj freenow, bolt, może i uber też ma zamawianie wcześniejsze, nie mają gwarancji przyjęcia, ale działa to tak, że jeśli kierowca nagle odmówi, to szukają drugiego, w sensie zawsze coś może wypaść, ale to i w zwykłej taksówce, kilka znajomych korzystało z bolta i działało bez zażutu.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-08-31 13:07

#3 Numernabis

Jasne, że może coś wypaść, ale da mnie to awaria auta czy nagła choroba, a nie że pani mówi, że nie wiadomo czy będzie auto, umawia się dzień wcześniej więc w czym problem.
Z Uberem czy Boltem też nie mogę ryzykować, znajomi właśnie Ubera zamówili, nawet śledzili w apce, że jedzie, był blisko, a nagle zawrócił i nie przyjechał, a jechali na lotnisko i biegiem do sąsiadów, pobudka i błagali żeby ich zawiózł na lotnisko - za dobrze im się powodzi, dawniej to taksówka walczyła o klienta, a teraz to klient musi walczyć o taksówkę.

Ale dziękuję za propozycję.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edytowano 2025-08-31 13:11

#4 balteam

Ale zamawiali ubera też dzień wcześniej?
JEśli uberopodobne odpadają, no to niestety, szukaj taksówek nawet droższych, ale na czarną godzinę abybyły, bo jest to mega nie typowe.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-08-31 13:14

#5 djdenismusic

Ja polecam appkę itaxi. Drożej niż w przypadku ubera, bolta czy free now, ale jeszcze nigdy mnie nie zawiedli jeśli chodzi o transport. No i w większości jeżdżą tam polacy. przynajmniej we Wrocławiu.

2025-08-31 13:19

#6 daszekmdn

Uber ma to do siebie, że jeśli chcesz dostać się gdzieś na czas, to lepiej jechać normalną taksówką. Znajomi kiedyś wszędzie nim jeździli. Skończyło się to tym, że nie zdążyliśmy na pociąg. Uber jest spoko, gdy chcesz dojechać gdzieś bez konkretnego terminu, nie spieszy Ci się i nie zależy ci na tym, czy przyjedzie teraz, czy zaraz.
Ale fakt, zamawianie przejazdu na następny dzień jest. Daj sobie jednak 15 minut czasu TJ. jak wiesz, że dojedziesz gdzieś w 30 minut, i musisz wyjechać o 7 rano, to zamów na 45 czyli jakaś 6.45, by w razie odmowy zdążyć z następnym kierowcą.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2025-08-31 13:27

#7 Numernabis

@balteam, tak, zamówili dizeń wcześniej.
@Daszek, nie planowałem Ubera, ani nic z podobnych, planowałem zamówić taxi, ale po takim komunikacie również mi się odechciało, jeszcze w takich godzinach można skorzystać z MPK, znacznie mniej wygodnie, ale pewniej, ale bywają godziny kiedy MPK nie kursuje, bo za wcześnie i człowiek zdaje się na łaskę i niełaskę kierowcy, który po prostu nie przyjedzie, znajomi mieli pociąg przed 5:00 i też myśleli o taksówce, ale po takiej informacji zrezygnowali, syn musiał brać urlop żey ich zawieźć, mają to szczęście, że syn ma auto i mieszka z nimi, ale są ludzie, którzy nie mają tyle szczęścia.
Dla mnie to nienormalne, w dzisiejszych czasach żeby nie mieć pewności, że zamówiona taksówka nie przyjedzie.

2025-08-31 14:06

#8 MarOlk

@Numernabis, z jakiej korporacji zamawiałeś? Raz się zdarzyło, że zamawiałem na następny dzień, gdzieś na 6:30 z Mega Taxi i akurat w tym moim przypadku nie było problemu.

2025-08-31 17:30

#9 Numernabis

Ja nie mówię, że miałem problem, bo nie zamówiłem, Radio Taxi Icar, ale taką informację usłyszałem od pani, że nie gwarantują, że taksówka będzie, to samo było w Radio Taxi Partner, a znajoma jak chciała rano to dzwoniła do Radio Taxi Barbakan i nie chciałem wierzyć, że taki jest aktualnie stan rzeczy, znajomej też wcześniej koleżanka mówiłąa, że tak jest teraz z tymi taksówkami. Owszem, może okazałoby się, że przyjechałaby taksówka, ale jeśli nie to ja już aMPK bym nie zdążył na miejsce więc po prostu pojadę autobusem.

2025-08-31 18:17

#10 daszekmdn

W Krakowie polecam najbardziej Mega taxi. Nigdy mnie z niczym nie zawiedli.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-09-01 04:02

#11 cinkciarzpl

To chyba przykry standard. Tak się kończy wszechobecne b2b. Teraz korporacje to po prostu słupy do wystawiania zleceń na giełdę,za dostęp do której każą sobie płacić i chyba niewiele więcej. No i jeszcze jakoś tam odsiewają niegadających po polsku, choć już też nie zawsze niestety.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Edytowano 2025-09-01 05:27

#12 Julitka

W Warszawie, Wawa Taxi, nigdy nie było problemu.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2025-09-01 13:01

#13 pates

Ikar to generalnie odwala maniany, także to mnie nie dziwi jak mam być szczery.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-09-06 13:25

#14 Numernabis

Ale nie tylko Icar jak pisałem, Partner tak samo nie gwarantuje przyjazdu kierowcy, nie mają obowiązku, mają jak wszędzie jak się dowiedziałem możliwość zrezygnowania z iluś tam przyjętych zleceń, jak przekroczą limit nie otrzymują powiadomień.
Przyjmuje taki zlecenie i nawet w trakcie jazdy do punktu odbioru widzi lepsze, lepiej płatne zlecenie, rezygnuje z aktualnego i bierze inne, a ty se kretynie czekaj.
Dawniej najwyraźniej przyjęte zlecenie nie mogło być porzucone i dlatego nie było takich akcji, no chyba, że faktycznie jakaś awaria auta.

2025-09-07 22:14

#15 djsenter

Uber mnie nigdy nie zawiódł kiedy planowałem przejazd z wyprzedzeniem, mogę polecić. Zawsze są opcje comfort czy green, gdzie częściej trafimy na Polaka czy kogoś ogarniętego języcznie, jeżeli nam na tym zależy.

Senter San
2025-09-08 21:05

#16 Numernabis

No niestety, ja Ubera nie bęę polecał, wczoraj zamawialiśmy dwa kursy, jeden miał kosztować 9 zł, Kobieta moja zapłaciła, a po potwierdzeniu nagle pojawiła się kolejna kwota 12 zł, bez jaj.
Ale, najpierw zamówiła jeden kurs i miał być za 9 minut, w międzyczasie zamawiała dla mne, był do pierwszego kursu podany numer, próbowała się dodzwonić, ale wciąż Ją odrzucało, albo nikt nie odbierał, chciała uszczegółowić miejsce, w końcu zrezygnowała z kursu, mój w międzyczasie ponoć się pojawił, ale obeszła cały KFC i nic, żadnego Ubera, no to dzwonimy, nikt oczywiście nie odbiera, i też zrezygnowaliśmy, kolejna próba to właśnie to 9 zł + kolejne 12 :).
Zrezygnowaliśmy i zamówiliśmy Bolt, za chwilkę podjechał jeden i po nim drugi, bez kombinacji, a w międzyczasie do pierwszego i drugiego dzwoniliśmy w celu ustalenia dokładnej naszej lokalizacji, żadnych problemów.
Co do zamawiania w dniu poprzedzającym na godzinę to niestety tak jest, że ktoś przyjmuje zlecenie, a potem rano np. łapie lepszy kurs, a z tego zlecenia rezygnuje. Mogą zrezygnować, ale mają jakiś limit, kilka razy i dostają coś w rodzaju bana na zgłoszenia, ale co z tego jak nam może uciec pociąg czy inny transport bo ktoś się połakomił na lepszą kasę i zrezygnował z przyjętego zlecenia.
To powinno być oblikatoryjne, przyjmuje zlecenie i nie ma prawa z niego zrezygnować.
Rozumiem chorobę, wypadek, awarię, ale nie, że gość łapie lepszy kurs i na nas się wypina. To mi mówił sam kierowca Bolta, że takie sytuacje mają miejsce.

Co do Ubera to już nie pierwszy raz mamy problemy, kiedyś zapłaciliśmy, była informacja, że będzie za 9 minut, a po dwóch minutach przyszło anulowanie zlecenia, że nie przyjedzie, a pieniądze zostaną zwrócone na konto.

Edytowano 2025-09-08 21:42

#17 djsenter

Tak, to się zdarza, dlatego ja im od razu piszę, że osoba niewidoma i przynajmniej jak mnie odrzucą to zrobią to od razu, a może akurat trafi mi się bliższy kierowca? :D

Senter San
2025-09-09 18:22

#18 balteam

Dlatego bolty i podobne zamawiam jeśli jadę np. z pociągu do domu, na pewno nie na lotnisko, cena robi swoje i z lotniska takieo ubera można dostać w tej samej cenie albo z 40% taniej, to samo w kwestii freenow.

2025-09-10 10:05

#19 Kat

Ja ostatnio mam dziwną sytuację z Boltem, choć generalnie pod względem zamawiania tylko raz miałam akcję, gdzie czas przyjazdu kierowcy mocno mnie zniechęcił, w związku z czym zrezygnowałam z kursu, ale ja nie o tym. Otóż ostatnio w apce mam jakiś problem z lokalizacją, bo pokazuje nie dość, że taką, która jest ode mnie oddalona o jakieś 100-200 m, to jeszcze pokazuje adres, którego w tej okolicy nie ma. Taka akcja miała miejsce już drugi raz. Dodam, że nie zamawiam z domu, tylko jak już wyjdę z budynku i stoję pod klatką.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2025-09-11 17:46

#20 Postukujacy

Dziwi mnie opinia o zawodności TaxiPartnera w Krakowie. Jeżdżę nim od początku tego roku całkiem często i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby anulowali kurs tak o. Jak już to anulowałem go ja, a nie firma, ewentualnie nie mieli wolnych terminów, bo zamawiać tam dobrze jest z wyprzedzeniem ze względu na charakter działania - zajmują się głównie dowozami dzieci niepełnosprawnych do placówek oświatowych, reszta to dodatek.
Tutaj warto wiedziec, że dla kursów weekendowych istnieje dodatkowy numer centrali, pod który należy dzwonić w przypadku soboty i niedzieli. Chociaż w ciągu tygodnia kurs na weekend zamawia się zwyczajnie.
Jak się też okazuje, jazda Taxi Partnerem na lotnisko totalnie się nie opłaca, strasznie drogo to wynosi i lepiej tu już skorzystać z innych firm.

INFP
2025-09-18 12:01