Witajcie! Kilka wpisów w temacie "Książka poszukiwana" skłoniło mnie do założenia tego wątku. Jeśli ktoś poszukuje książki z konkretnym motywem, w konkretnym klimacie, albo pamięta treść, ale tytuł uciekł z głowy, tu jest miejsce, by o to zapytać. Proszę jedynie o nie umieszczanie wpisów w stylu "polećcie mi coś do czytania" i o nie wymienianie uwag na temat prędkości pobierania, jakości audiobooków i generalnie nie tworzenie wszelkiego, utrudniającego przeglądanie offtopu. Pozdrawiam Elanor
Przeklejam wpis użytkownika Rafalko112, jako, że z pewnych względów nie można go było przenieść.
Witajcie. Nie mogłem tego wrzucić na poszukiwane książki więc wrzucam tutaj. Czy szukam czegoś klimatem podobnego do hp sam hp mi się już znódził czytałem go kilka razy więc szukam czegoś podobnego.
Witam. Poszukuję książek z motywem wojennopartyzantskim, tj: akcje desantowe, wysadzanie mostów i innych obiektów. Ogólnie trzymające w napięciu do ostatniej, decydującej chwili.
To ja poszukuję kilku motywów: 1. Polska oczami nie Polaków, innymi słowy coś typu przyjeżdża ktoś tam do nas i to opisuje, mogą być też blogi 2. Pomieszanie sf i fantasy, coś jak w Panu Lodowego ogrodu, drugiej części Achai albo u Pilipiuka 3. Dobrego SF tj. niekoniecznie przeniesienie klimatu XIX wiecznych wypraw na dziki zachód do przyszłości albo baśni do przyszłości tylko faktycznie SF z naciskiem na S.
Tomecki, a czytałeś Planetę Śmierci? STo jest sześcioksiąg autora Harry Harrison'a świetna książka, fantastyka w pełnym tego słowa znaczeniu z dozą humoru, lekko napisana.
Tomecki, odnośnie jedynki do głowy przychodzi mi tylko Multicultural Warsaw, które jest na fb, ale w temat się nie zagłębiałam, więc pewnie gdzieś jest coś więcej .
Tomecki, mam wszystkie części w razie czego, w audio wyszła jedynie pierwsza część, ja mam wszystkie w txt, no i chyba też kiedyś przerobiłem sobie na audio :)
TO ja szukam tak: 1. Książek o muzykach lub z muzyką w tle. Mogą być biograficzne, ale nie muszą. Żeby to przyrównać powiem, że dobrze mi się czytało biografię Osbournea, ale miłe było również spotkanie z obyczajową książką Gutowskiej-Adamczyk, gdzie chłopiec chciał zostać perkusistą. :d 2. O drugim poszukiwaniu przypomniał mi widziany dzisiaj w TV film o Pompejach. Moja mama mówiła mi kiedyś, że miała książkę, w której było napisane, jakie napisy były na murach odkrywanych starożytnych miast. Te napisy były nawet przetłumaczone, i, co ciekawe, nie różniły się zbytnio od wypisywanych dziś haseł. xd. Nie pamięta jednak moja mama, jak to się nazywało. WIęc, jeśli ktoś kojarzy to, albo w ogóle coś o starożytności, ale dotyczące bardziej życia codziennego, a nie biografi poszczególnych władców, to będę wdzięczna. W ogóle przeczytałabym kiedyś coś fabularnego, co się wtedy działo, mimo, że historyczne książki zwykle mnie nie zachwycają.
No to kolej na mnie. 1. Szukam czegoś tak poprawiającego humor jak Kroniki Jakuba Wędrowycza. 2. Szukam jakiejś książki o życiu codziennym w średniowieczu, baroku lub renesansie. 3. Szukam czegoś podróżniczego.