Nowa appka, Seeing Assistant Go
Wróć do inne#21 papierek
Prościej mówiąc przud telefonu to nie jest przud człowieka, bo gdyby tak było, to idąc trzeba by było mieć telefon ciągle w jednej pozycji, żeby dostawać poprawny kierunek.
A po włozeniu telefonu do kieszeni, albo nawet jak sobie odwrócimy do góry nogami to nie zaczyna podawać tego, co było przed tobaą, że jest za tobą, bo kierunki naturalne, godzinowe on sobie bieże z naszego ruchu, a nie pozycji naszego telefonu.
-- (zywek):
@numer nie. Jeśli masz telefon skierowany w jakimś kierunku i wie, w jakim kierunku, to nie zawsze znaczy, że punkt jest przed Tobą. To, że punkt jest przed telefonem nie znaczy, że jest przed Tobą.
--
#22 Numernabis
W takim razie twórcy powinni przewidzieć pewne zachowania i dodać opcję zatrzymania kiedy to w przypadku bezruchu kierunek nadawałby właśnie góra telefonu kiedy go trzymamy płasko, w jakim celu, no właśnie w celu ustalenia kierunków, np. stoję i nie wiem w którą stronę mam się udać, aby dojść do przejścia dla pieszych, przeszukuję w celu odnalezienia sklepów czy jedczenia, wówczas raczej stoimy, aby się zorientować w okolicy i to dałoby lepszy obraz.
#23 MarOlk
Ale zawsze tak było, że jak człowiek stał to informacja o kierunku była psu na budę. Dopiero w ruchu to nabierało sensu i precyzji
#24 papierek
Jeśli szukasz punktu jakiegoś na trasie, czyli przykładowo przejścia, czy gdzie masz skręcić, to właśnie po to jest ta funkcja wskazywania, że obracając telefonem jak ci plumknie to góra telefonu wskazuje kierunek i w tamtą stronę masz się kierować gdzie jest góra telefonu w momencie plumknięcia i to działa jak sobie stoisz. Możesz też w okolicy wybrać sklepy i obracając się będzie ci pokazywało te, co masz przed górną krawędzią telefonu, o ile dobrze to rozumiem.
-- (Numernabis):
W takim razie twórcy powinni przewidzieć pewne zachowania i dodać opcję zatrzymania kiedy to w przypadku bezruchu kierunek nadawałby właśnie góra telefonu kiedy go trzymamy płasko, w jakim celu, no właśnie w celu ustalenia kierunków, np. stoję i nie wiem w którą stronę mam się udać, aby dojść do przejścia dla pieszych, przeszukuję w celu odnalezienia sklepów czy jedczenia, wówczas raczej stoimy, aby się zorientować w okolicy i to dałoby lepszy obraz.
--
#25 Numernabis
OK, a co ma być włączone, bo kręciłem telefonem, ale żadnej wibracji czy dźwięku nie miałem mimo, że skierowałem telefon w kierunku przejścia, którego szukałem testowo.
#26 Numernabis
I teraz zapewne lamerskie pytanie, bo jak twierdzicie, trzeba być w ruchu żeby telefon wiedział jaki kierunek mamy ustanowiony i super i wówczas mamy też kierunki zegarowe, a teraz pytanie, skąd telefon wie kiedy jego górę skierujemy we właściwą stronę szukając miejsca, jak w przypadku mojego przejścia dla pieszych? Przecież stoję i zawibruje kiedy obrócę w kierunku przejścia, a przecież się nie ruszam?
#27 MarOlk
Czyli pewnie to zależy czy dany program korzysta zarówno z kompasu i pozycji, a kiedy tylko z pozycji i jej zmiany w ruchu.
#28 Numernabis
No właśnie, ale skoro takie coś działa to i kierunki zegara również powinny ziałać, a te i owszem, działają, ale losowo, raz powie na godzinę dwunastą, a raz na północ.
#29 balteam
Jeśli idziesz wolniej niż 3 km na godzinę czy ileś tam, to zacznie mówić kierunkami.
#30 Numernabis
Nadal nie rozumiem, skoro stojąc telefon rozpoznaje północ, południe, wschód, zachód, południowy wschód itp to rozpoznaje 8 kierunków to dlaczego nie rozpoznaje tych 8 kierunków zegarowych, to to samo tylko zamiast powiedzieć południe powie godzina szósta, zamiast północ powie godzina dwunasta, zmienia się tylko nazewnictwo, ale dla słuchacza jest to bardziej zrozmiałe, nie musi się zastanawiać w którą stronę jest odwócony, gdzie jest północ, a gdzie wschód, przecież otrzymujemy położenie względem naszego położenia.
#31 Numernabis
Jutro będę testował w drodze do pracy, ale trzeba przyznać, że jest to najprostrza nawigacja jaką dotychczas stworzono.
Mogliby poprawić nieco nazewnictwo, bo na przystanki tramwajowe mówi perony, to co kiedyś gadał Lazarillo.
#32 papierek
pułnoc to kierunek bezwzględna. Szusta jest kierunkiem względnym. Jak się obracasz to szósta może zrobić się dwunastą i tak dalej. Kierunki godzinowe to kierunki względem twojego ruchu, kierunek geograficzny zawsze zostanie taki sam niezależnie, jak jesteś ustawiony. Pułnoc to nie jest kierunek względem twojego położenia, pułnoc jest zawsze w tym samym miejscu bez względu na to, gdzie jesteś ty.
-- (Numernabis):
Nadal nie rozumiem, skoro stojąc telefon rozpoznaje północ, południe, wschód, zachód, południowy wschód itp to rozpoznaje 8 kierunków to dlaczego nie rozpoznaje tych 8 kierunków zegarowych, to to samo tylko zamiast powiedzieć południe powie godzina szósta, zamiast północ powie godzina dwunasta, zmienia się tylko nazewnictwo, ale dla słuchacza jest to bardziej zrozmiałe, nie musi się zastanawiać w którą stronę jest odwócony, gdzie jest północ, a gdzie wschód, przecież otrzymujemy położenie względem naszego położenia.
--
#33 Numernabis
Mam nadzieję, że trzymając go w kieszeni będzie mi wskazywał właściwe kierunki, kiedyś testowałem jakąś nawigację i gadał, ale odwrotnie, zamiast skręć w prawo gadał skręć w lewo, musiałem odwrócić telefon, a rzecież to nie powinno mieć znaczenia jak mam ułożony telefon, powinien rozpoznać mój kierunek marszu, tak jakby mapa mu się odwracała wraz z ekranem :)
#34 papierek
Często trzymałem tel w kieszeni.
#35 tomecki
No to tak: telefon może rozpoznać kierunek na dwa sposoby. Pierwszy to wbudowany kompas. Ustawiasz urządzenie na płasko i górna krawędź wskazuje właściwy kierunek. Super, ale w kieszeni telefon nigdy nie jest na płasko, a ustawienie jest losowe względem użytkownika więc taki kierunek na podstawie kompasu będzie absolutnie mylący. Po za tym kompas wbudowany w telefon też się może omylić i czasem faktyczie tak się dzieje. Drugi sposób to kierunek na podstawie GPS. Tu jest gorzej, bo GPS jako taki jedyne, co potrafi to określić szerokość i długość geograficzną użytkownika. Nic więcej. Żeby sprawdzić kierunek, trzeba zacząć iść w miarę prosto, telefon porówna sobie kilka pozycji i wyliczy kierunek. Zaleta jest taka, że działa to niezależnie od tego, czy telefon w jest w kieszeni, do góry nogami, przodem, tyłem, czy jak tam jeszcze. Wadą jest to, że GPS z zasady nie jest aż tak precyzyjny, jak chcielibyśmy żeby był,. Po pierwsze dlatego, że nigdy nie ma absolutnej dokładności, a po drugie, wersja cywilna ma rozmyślnie wprowadzone pewne błędy coby nie można było z dokładnością do jednego biurka pummm. xd W efekcie nawet gdy stoję w jednym miejscu, program "myśli" że odrobinkę poruszam się w różnych kierunkach i to jest nie do poprawienia, bo takie mamy dane z systemu GPS. To również sprawia, że gdy idę wolno, taki "dryf" ma znaczenie przy ustalaniu kierunku marszu, który może być wyliczony nieprawidłowo. Innymi słowy gdy stoję w miejscu, a telefon mam ustawiony jakoś tam losowo, program nie ma żadnej możliwości prawidłowego wyliczenia kierunku, bo niby skąd ma wiedzieć, w którą stronę stoję odwrócony twarzą, a trasa się wygenerowała i trzeba coś użytkownikowi powiedzieć. Niektóre programy na dzień dobry mówią coby iść gdzieś i zobaczymy, czy idziesz dobrze. Go podaje kierunek geograficzny, bo być może wiemy, w którym kierunku jest południe, np. po tym, jak słońce świeci albo kiedyś się dowiedzieliśmy, że np. wyjście z bloku jest na zachód. Dodatkowo można sobie telefon na płasko położyć i gdy zawibruje, znaczy, że mam iść tam, gdzie wskazuje górna krawędź. Gdy telefon będzie mniej więcej wiedział, w którym kierunku idę, przestawi się na kierunki zegarowe. Btw, w menu jest kompas i można obracając telefon dowiedzieć się, gdzie jest np. północny wschód.
#36 papierek
Kierunek geograficzny tak dokładnie podawany jest w dwuch przypadkach, jak górna krawędź wskazuje drogę do punktu, a my stoimy, ja osobiście to wyłączyłem, wystarczy mi wibracja i dźwięk. Druga sytuacja, jak dystans się zmniejsza, ale z jakiegoś powodu gps nie wyliczył dobrze naszego kierunku marszu. Wskazywanie telefonem punktu działa z kompasu, nie z gps więc oszczędza to nam odpalanie kompasu i szukanie samemu, gdzie wlaściwie mamy pułnocny-zachód. Kierunek naturalny czy też zegarowy, wyliczyany przez gps wbrew pozorom jest całkiem precyzyjny, o ile faktycznie idziemy tak conajmniej te 5 km/h, jak zaczynamy kluczyć, kręcić się w koło to już lepiej użyć wskazywania i probować kierować się w stronę górnej krawędzi telefonu. Wyłączenie mowy we wskazywaniu przy okazji ogranicza sporo spamu, bo tak jak idziemy z telefonem w ręku to on potrafi dużo spamić.
#37 Numernabis
Bazy dla Seeing Assistant Move
https://www.gps.zlotowicz.pl/ttsam/index.html
Da się to jakoś zaimportować do tej apki? Jeśli tak to jak, bo dla mnie ten opis na stronce jest niejasny.
#38 zywek
Pobierasz, klikasz na pliku udostępnij, wyszukujesz Go i jeśli się pojawi pytanie, co zrobić z plikiem, to po prostu zapisujesz jako bazę i już.
A jeśli się pojawi, że ze względów bezpieczeństwa nie udało się zaimportować blablabla, to szukasz tam przycisku przeglądaj i wskazujesz mu ręcznie ten pobrany plik, i dalej jak powyżej.
#39 Numernabis
Dzięki będę testował
#40 Numernabis
No i się tyle razy przy uruchamianiu naklikałem o lokalizacji i lipa.
Dzisiaj testowałem w trasie.
Mam Galaxy Z Flip 4, po zamknięciu mam komunikat, ekran wyłączony, ale mam ustawione wygaszanie ekranu po 5 minutach i tyle czasu mi działa nawigacja w kieszeni, po 5 minutach milknie, muszę odblokować telefon.
Dupa blada.