Nowa appka, Seeing Assistant Go
Wróć do inne#1 tomecki
Najważniejsze, linewka: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.com.tt.SeeingAssistant.go
Opis mój, bo od firmy jest długo i entuzjastycznie, bo jakże miałoby być inaczej. W każdym razie łatwe, funkcjonalne i darmowe. To z najważniejszych rzeczy. Korzysta to to z wbudowanego kompasu coby nie trzeba wiedzieć, którędy na zachód. Konkretnie działa to tak, że po wyznaczeniu trasy telefon kładziem na płasko i górna krawędź pokazuje, gdzie iść. Do tego coś, co można nazwać dynamicznymi komunikatami, czyli puki jestem daleko od następnego punktu to info tylko czasem, ale jeśli bliżej niż 50m to komunikaty zdecydowanie częściej i generalnie cały ten interes daje radę.
jest monitorowanie, co prawda tylko jednej kategorii na raz, jest okolica, wyszukiwarka, rejestrowanie własnych tras, są działania Talkback, czyli paluch góra / dół na różne dodatkowe opcje, są szczegóły punktu czyli wszystko, co na ten temat ma w sobie OSM. Jeśli jest telefon, można stuknąć i zadzwonić. To samo w przypadku strony. Stukamy i otwiera się przeglądarka. Zapisywanie własnych punktów, marsz na azymut oczywiście też jest. Co ciekawe, iOS musi jeszcze chwilę poczekać, bo Apple ma jakiś ból o coś tam, ale generalnie appka jako taka jest gotowa.
Jednym słowem polecam.
#2 Julitka
Ale jak mamy telefon kłaść na płasko w drodze?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#3 papierek
No, zwyczajnie. Poza tym mniej istotne, żeby był na płasko w drodze, tylko raczej jak się zgubisz i szukasz właściwego kierunku. Wtedy raczej stoisz. To chyba pierwszy raz, kiedy kręcenie się bez celu w koło może mieć cel. :D poza tym, to dodatek, ułatwiający namierzenie kierunku, jak zacznie nam kazać iść na zachód, gdzieś zboczymy albo nie za bardzo wiemy, jak wystartować, ale w większości ide bez dtego.
#4 MarOlk
A podobieństwa i różnice ze starszym bratem SeeingAssistand Move jakieś są?
#5 papierek
Ten sam algorytm wyznaczania tras. Korzysta z tych samych map. Właściwie to odświeżony, uproszczony i tak jakby przepisany na nowo move. Robiony też z założeniem, że bez grzebania w ustawieniach ma działać od strzala, gdzie właśnie z move rezygnowało wiele osób, bo nie umiało go dobrze używać. Uproszczone są te komunikaty. Łatwiej coś wyszukać, bo masz jeden przycisk do szukajki, jeden przycisk do tego, co mamy w okolicy i tyle, bez zbędnego szukania jak w move, że mamy punkty z baz, punkty z OSM, punkty z czegoś tam i tak nie było wiadomo, gdzie szukamy.
#6 tomecki
Różnica jest zasadnicza. Go jest dużo mniej skomplikowany, a podobieństwo to np. funkcjonalność. Z takich chyba najczęściej używanych rzeczy to brakuje opisu skrzyżowań i monitorowanie kilku kategorii. To ostatnie można częściowo obejść wybierając kategorię Nazwane miejsca, czyli w sumie wszystko.
#7 MarOlk
Czy można wyeksportować swoje zapisane punkty z Move do Go?
#8 papierek
Opisy skrzyżowań możemy jakoś tam rekompensować włączając monitorowanie drogi i ulice. Nie wiem, czy znowu te opisywanie skrzyżowań i na ile było dla takiej typowej nawigacji pieszej przydatne. Zwykle nas interesuje najbliższe przejście, które mamy pokonać, a tutaj to działa. Jak mamy ulicę z wysepką to też wiadomo, bo ten sam punkt jest dwa razy, jako dwie ulice. Monitorowanie wielu kategorii pewnie kiedyś wejdzie. Mi troszkę pewnie brakuje mozliwości dodania punktu do wykluczonych jeśli wiem, że nie chcę przechodzić przez jakieś skrzyżowanie, żeby mi wyznaczył trasę, która mi to omija. Mam tylko możliwość tej trasy, którą on sobie życzy i koniec. Znowu, co jest fajne i zostało zmienione w porównaniu do move, wyznacza nową trasę po 30 metrach. Czyli, jeśli on nam zgłupieje, albo my zgłupiejemy i się pogubimy absolutnie, możemy iść sobie w losowym kierunku i dość szybko wyznaczy nam trasę na nowo, zawsze to mniej klikania.
#9 tomecki
Wydaje mi się, że te punkty są kompatybilne.
#10 papierek
Mi też, bo pracowano nad kompatybilnością, żeby to działało, gdyby ktoś tak chciał. Trasy, bazy można między programami kopiować, to i punkty pewnie zapisane i inne też.
#11 Numernabis
Aplikacja może i fajna, jeszcze do końca się jej nie przyjrzałem, narazie wstępne uwagi.
1. Przy każdym uruchomieniu otwiera mi się oknoLokalizacja dostęp mimo, że mam zaznaczone, aby nie pytał, żeby był dostęp podczas używania aplikacji.
2. Sposoby informowania, wypowiadaj kierunek wskazywany przez kompas mam wyłączone, Sposób prezentowania kierunków mam ustawione na tarcza zegarka i tutaj zamiast kierunków godzinowych mam nadal kierunki geograficzne, skąd do cholery mam wiedzieć gdzie jest kierunek półnozny zachód, skąd mam wiedzieć gdzie akurat jest północ czy południe nic nie widząc.
3. Dokładność pozycjonowania średnio 20 - 30 metrów, to dość kiepska dokładność.
To narazie tyle z obserwacji.
#12 zywek
@numer tarcza zegara jest tylko w ruchu. Sposób. Komunikat jest taki. Sposób prezentowania kierunków w ruchu.
tym razem się apple uwinęło jakoś szybko :D
https://apps.apple.com/pl/app/seeing-assistant-go/id6499322150
#13 zywek
@numer jeszcze raz. Prosi o lokalizację nawet, gdy nie używasz aplikacji, bo w przeciwnym razie jak zablokujesz ekran to nic nie będzie działać... ale oczywiście można zrobić tak, żeby nie prosił. Tylko wtedy co powiesz użytkownikowi, który sobie raz odklika i zapomni, że ma nie pytać, a zacznie marudzić, że po zablokowaniu ekranu mu nagle nie działa?
#14 papierek
Każde te aplikacje podają kierunek geograficzny jak się nie ruszamy, bo nie mają punktu odniesienia. No a dokładność gps polecam testować na dworze, w budynkach to i mi pokazywało 50 metrów. Co owocuje wiadomo, że gdzieś w tunelach będzie jakoś prowadzić, ale też będzie głupieć, ale to już problem samego gps, a nie aplikacji zazwyczaj.
#15 papierek
Tak w sumie, jak o tym myślę, można defaultowo wywalić ten kierunek geograficzny, prawie nikomu on do niczego się nie przyda. Jeśli aplikacja nie potrafi ustalić kierunku naturalnego czy tam w każdym razie względnego, to albo wywalić komunikat całkiem, skoro jest bezużyteczny, albo wypowiedzieć go bez jakiegokolwiek kierunku, jedynie sam dystans.
#16 Numernabis
Ale jak nie ma punktu odniesienia, trzymam telefon płasko i skierowany w jakimś kierunku tak? No to wie czy mam np przejście z prawej na dziesiątej lub pierwszej, przecież dokładnie tak samo ustala kierunki geograficzne.
-- (zywek):
@numer tarcza zegara jest tylko w ruchu. Sposób. Komunikat jest taki. Sposób prezentowania kierunków w ruchu.
--
#17 MarOlk
Można przenieść punkty z Move do Go. W tym pierwszym pod przyciskiem "akcja" zaznaczamy wszystkie, potem "Udostępnij", klikamy na "Więcej" i szukamy SeeingAssistant Go. Później w Go klikamy na zapisz w punktach czy coś takiego. Działa. Szybko i prosto.
#18 zywek
@numer nie. Jeśli masz telefon skierowany w jakimś kierunku i wie, w jakim kierunku, to nie zawsze znaczy, że punkt jest przed Tobą. To, że punkt jest przed telefonem nie znaczy, że jest przed Tobą.
#19 papierek
Punktem odniesienia jest kierunek, w którym się poruszasz.
Przejdź się z tą aplikacją i zobaczysz, o co chodzi.
Trudno tłumaczyć i testować aplikację do nawigacji siedząc w domu. Polecam jeszcze wyłączyć w sposobach informowania, we wskazywaniu mowę i zostawić sam dźwięk i wibrację.
Wtedy poruszając się będziesz miał normalnie komunikaty, a szukając krawędzią telefonu będziesz miał pikanie, co do tej funkcjonalności w zupełności wystarczy.
-- (Numernabis):
Ale jak nie ma punktu odniesienia, trzymam telefon płasko i skierowany w jakimś kierunku tak? No to wie czy mam np przejście z prawej na dziesiątej lub pierwszej, przecież dokładnie tak samo ustala kierunki geograficzne.
-- (zywek):
--
--
#20 zywek
@papierek tam mowa jest po to, żeby szybciej mieć info o pozostałym dystansie. ALe jak komuś niepotrzebne to można wyłączyć.