Integracja Eltenowiczów

Księga zażaleń

Started by Zuzler 1835 posts last post 1 godzinę temu Page 87 of 92

#1721 1 like Edited

Bez interfejsu audio jestem jak bez prawej ręki. Serio nie zdałem sobie sprawy z tego jak się od niego uzależniłem. Po asktualizacji do Focusrite control 2 wyjścia liniowe przestały mi działać, jak i wejścia liniowe z tyłu, próbowałem już wszystkiego łącznie z przywracaniem do ustawień fabrycznych oraz próbą na innym kompie. FInalnie wysłałem do serwisu zobaczymy jak to będzie. Ta swododa z rzucaniem sygnału, to se puszczę na głośnikach a tamto na słuchawkach, to serio fajna sprawa.
Co prawda tam pisali że FC2 obecnie wspiera claretta, ale beta, wiec, beta, musiało się coś wykszaczyć. I mam nauczkę.
Ale serio ten fc2 jest fajny, bo ma lepsządostępnośc i ten routing mogłem sobie poustawiać o wiele lepiej niż w jedynce.

Dlatego ja mam półanalogowy mikser. Żadnych dodatkowych aplikacji, wymysłów. Podpinam, działa. Jak nie działa, to pada elektronika a nie aktualizacja. Dlatego nigdy nie chcę interface. Mikser podepnę gdziekolwiek i mam jego pełną funkcjonalność.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

w focusrite control2 całe mapy routungu dotychczasowe idą w pompkę, musisz sobie z focusrite 2 i jego dostepnoscią poustawiac routingi na nowo.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

Wiem, że idąw pompkę i wiem że muszę po ustawiać na nowo. Sęk w tym że wyjścia liniowe nie chciały mi działać w żadnej konfiguracji. Nawet przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało a przecież na fabrycznych to powinny działać normalnie wyjścia liniowe. Robiłem wiele kombinacji i jedyne co mi działało to wyjścia słuchawkowe sprzodu. A co do miksera to jest dobra myśl i planuję w niego zainwestować w najbliższym czasie.

#1725 Edited

Mylisz pojęcia wg mnie, bo interface i mikser służą do zupełnie czegoś innego. W większości tanich mikserów nie możesz nagrywać na dwie niezależne ścieżki sygnałów z np. kanału 1 i 2 symultanicznie, bo zwyczajnie tańsze miksery dają tylko output na sumę. Poza tym bardzo często interface wygrywa jakością przetworników ad / da, przedwzmacniaczy mikrofonowych, niższym poziomem szumów własnych, no i często bardziej dopracowanym sterownikiem asio.
Mikser jest OK do (tak jak wskazuje nazwa) miksowania sygnału, zaś interface jest bardziej pod muzyków wszelkich, bo daje lepsiejszą swobodę przy nagrywaniu.
A, i oczywiście mowa o interface i mikserze w tej samej kasie.

-- (daszekmdn):
Dlatego ja mam półanalogowy mikser. Żadnych dodatkowych aplikacji, wymysłów. Podpinam, działa. Jak nie działa, to pada elektronika a nie aktualizacja. Dlatego nigdy nie chcę interface. Mikser podepnę gdziekolwiek i mam jego pełną funkcjonalność.
--

#1726 Edited

Graco nie jest muzykiem. Ja też nie.

No i co za problem jak ktoś chce więcej osobnych wyjść i wejść wybrać mikser z wieloma wyjściami i dokupić se dobrą kartę dźwiękową, do której nie potrzebujesz jakiejś appki producenta i podpiąć po swojemu jak chcesz? Miksery nie mają tylko sumy. Chyba nie widziałeś wysokiej jakości mikserów.

Hmm, właśnie odkleiła mi się/wypadła strzałka w duł, w sensie obudowa od klawisza w laptopie, da się coś z tym zrobić?

A to laptop czy klawiatura przenośna?
Give me a sign.

Jeżeli wypadł ci klawisz od klawiatury laptopa, to radzę kupić klawiaturę na Bluetooth albo na USB.
Give me a sign.

Czasem da się jeszcze wcisnąć klawisz z powrotem, tylko potem trzeba o niego dbać, oj, dbać.

#1732 Edited

Wybacz, ale "karta z wieloma wejściami/wyjściami" to jak gdyby definicja interfaceu audio XD. Mówimy tutaj o średniopółkowych (w miarę) interfaceach oraz mikserach, a nie jak powiedziałeś takich z klasy ultra high.
Graco sam mówił że liczy się dla niego kierowanie różnych rzeczy na różne wyjścia, by robić takie rzeczy na mikserze musiałbyś się bawić w mnustwo kabli, tj np. osobny wzmacniacz sluchawkowy podpinany pod wyjścia głośnikowe, a tak czy inaczej w większości mikserów z półki cenowej jego Claretta+ 4Pre nie wykierujesz jednego sygnału na słuchawki a drugiego na głośnikowe. Dodatkowo mikser jest znacznie więksiejszy, a nie każdy ma chęć mieć sto gałek i sówaczków, tylko stabilny routing i dobre przetworniki.
Jeszcze inna sprawa, że takie rzeczy nie dzieją się w wersjach oficjalnych. Sam Graco mówił o becie.

Dokładnie.
Adam tutaj ma zupełną rację. Finalnie zobaczymy co powie serwis.

To znajdźcie mi interface bez appki producenta działający od strzała.

Ale nikomu z wyjątkiem ciebie nie przeszkadza fakt posiadania appki, której właściwie używać (jeśli nie chcesz) nie musisz, zwyczajnie daje ona dodatkowe funkcje, czy tego chcesz czy nie. No chyba, że jeszcze wgl bez sterowników, to serio wydziwianie i szukanie dziury w całym, bo tak, możesz pobrać sterowniki bez appki. Możesz też używać po wasapi, w takim wypadku jest wgl plug and play XD, proszę bardzo.

-- (daszekmdn):
To znajdźcie mi interface bez appki producenta działający od strzała.
--

#1736 Edited

Sterowniki są potrzebne. Funkcje też są potrzebne. Po to kupuję pudełko, by ogarniać je przyciskami a nie by ładnie świeciło na biurku.
Prosty przykład:
Jestem gdzieś w miejscu X. Chcę coś nagrać i ustawić. Nie mam swojego sprzętu, ale jest interface. Doinstalowuj appkę na jedno użycie...

#1737 Edited

No ale tak czy inaczej XD. Tu będziesz musiał instalować sterownik, a tu apkę. Jaka różnica? I do tego i do tego potrzebne są prawa admina, poza tym skoro wozisz bydlaka jakim jest mikser na stówę będziesz miał miejsce na małego laptopa :D. Poza tym normalny mikser wgl NIE MA funkcji routingowych jakimi może poszczycić się interface w jego przedziale cenowym. Nie mówię, że każdy, ale obstawiam znaczną większość.

#1738 1 like

I to zdecydowanie są sprzęty do różnych zastosowań, tego nie zaprzeczę. Mikser wjest np. świetny do używania totalnie bez komputera, tj złączenie kilku źródeł w jedno i miks tego wszystkiego na żywo, wliczając proste EQ und efekty jakie ów sprzęt oferuje. Nie zastąpi jednak nigdy interfaceu, i z założenia nie ma tego robić. Z resztą już spory offtop jak na księgi się zrobił :D.

Laptop.
-- (Monte):
A to laptop czy klawiatura przenośna?

--

#1740 1 like

O mój boże!!, jak mnie wp pilot ziirytował!!, dlaczego zrobili teraz taki syf, po co mi wiedzieć na stronie z kanałami cały program w danym kanale!!? ja chcę listę kanałów a nie mieszankę.!!