Forum

Księga pochwał

Integracja Eltenowiczów

Poprzednia 56 / 60 Następna

zywek

#1101 ·

No t pisał ostatnio, że właśnie nie wykluczy błędów.

Julitka

#1102 ·

Dużo kwestii poruszyłeś. O jakim programie dla tłumaczy mówisz? O CAT-ach tzw? Czyli Tradosie, MemoQ itp? Nie, to nie do końca tak działa, poczytaj sobie. Natomiast co do Codexa, to problem w tym, że żeby go używać, to trzeba być programistą. I to dobrym programistą, który zauważy, że kod jest bullshitem lub jest po prostu nieoptymalny i jedzie do Warszawy przez Berlin właśnie. Czasem, zarówno przy tłumaczeniach, jak i programowaniu, więcej AI tłumaczysz, co ma robić lub więcej po nim poprawiasz, niż gdybyś sam pisał. Nie darmo tłumacze nienawidzą zleceń typu "Zapłacę Ci mniej, bo poprawisz po AI/translatorze", bo tak naprawdę dużo trudniej jest poprawiać po czymś/kimś, niż pisać od zera. Co do Dawida, to nie znam jego metod pracy, oczywiście; z tego, co wiem, używa Codexa i to z dużym powodzeniem, ale sam mówi, że trzeba naprawdę uważać, nawet jak pisze się mu rewelacyjne prompty, jak to ujmujecie.
Ba - grupa od Gemini zaczyna rozważać zatrudnienie programistów, którzy mogliby uczyć je, jak programować, ponieważ wygenerowało się tyle kiepskiego kodu zrobionego przez AI, że jak teraz zasysa, to zasysa bullshit. xd
-- (mustafa):
Julitka, a ten program dla tłumaczy robi to lepiej niż np chat?
I tak musisz poprawiać i tak, a w kodzie programistycznym chodzi chyba o to, żeby działał, a nie żeby był napisany wierszem. Tak jak w tłumaczeniach chodzi o to, żeby były zrozumiałe. Chat jest przynajmniej dostępny, i bawiąc się w tłumaczenia, nie masz problemu jako niewidoma.
Dziwie się, że masz taką opinię. I nie chce mi się wierzyć, że Dawid nie korzysta z codexa. Tym bardziej, że umie programować, więc umie też napisać rewelacyjnego prompta, który wykluczy wiele błędów i działań na okrętkę, a jednak przyspieszy pracę.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

daszekmdn

#1103 ·

Powiem inaczej, bo chyba jestem bardziej liberalny mimo tego, że wydaje się iż nie jestem.
Humanizując? Tak, kod to jest swego rodzaju poezja. Im bardziej optymalny, tym program szybciej działa. Im mniej rozlazły, tym mniej zajmuje appka, ale tym to się nawet nie przejmuje Google i Microsoft, ale ja owszem.
Codex dobremu programiście pomoże.
Kiepskiemu programiście jak ja, ułatwi życie o 100 procent bo ja wiem czego chcę, tylko te cholerne znaczki to już nie moja bajka.
Kowalskiemu który nie jest programistą? Eeej, fajnie, napisał mi appkę! Tydzień później. Eeej, czemu to nie działa? Naprawiam to 10 godzin a chciałem tylko jedną funkcję...
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Julitka

#1104 ·

Tak, w kwestii szeroko pojętego AI, nie tylko w tłumaczeniu i programowaniu, jestem, z braku lepszego słowa, bardzo sceptyczna.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Monte

#1105 ·

Fajnie, że dziś sporo popadało.
Give me a sign.

djsenter

#1106 ·

2 likes
Fajnie mi się ogląda mistrzostwa świata, zwłaszcza, że mogę dzielić te momenty z kimś ważnym.
Senter San

Kuba12565

#1107 ·

Miałem dzisiaj bierzmowanie. Szybko zleciało, było okej.
"Hatsune Miku is simply the best! I'm completely obsessed—listening to her music is my absolute passion!

Adasadula

#1109 ·

Edytowano
Świetna wokalno-instrumentalna próba za mną :).

djdenismusic

#1110 ·

1. Miniony weekend był zajebisty, w dobrze dobranym towarzystwie/
2. Obłowiłem się w sprzęt, który spokojnie starczy mi na kilka lat eksploatacji bez spadku wydajności przez dłuuugi czas.
3. Elten na maca działa zajebiście jak na betę. Ogromne gratulacje dla @pajper, bo jest super.

skrzypenka

#1111 ·

Co kupiłeś?

-- (djdenismusic):
1. Miniony weekend był zajebisty, w dobrze dobranym towarzystwie/
2. Obłowiłem się w sprzęt, który spokojnie starczy mi na kilka lat eksploatacji bez spadku wydajności przez dłuuugi czas.
3. Elten na maca działa zajebiście jak na betę. Ogromne gratulacje dla @pajper, bo jest super.

--
Große Operndiva?

djdenismusic

#1112 ·

Zajebistego laptopa na lata. Grafika rtx 4080, procesor ryzen 9 x3d, 64 gb ramu, 2 dyski z czego 1 tb na system, 2 tb na dane. Moim skromnym zdaniem taka konfiguracja styknie mi na kilka dobrych lat.

DJGraco

#1113 ·

Ja z powodzeniem korzystam z mojego Elitebooka, wiadomo nie jest to nie wiadomo co, też nie wiadomo czego na tym nie zrobię ale jak na razie to śmiga aż miło.

daszekmdn

#1114 ·

Edytowano
Ja to teraz mam zagwostkę z lapkiem, bo bateria wymieniona 2 lata temu na zamiennik się spieprzyła, niebawem czeka mnie dalszy wyjazd i roskminiam czy kupować nową oryginalną za 300, czy to już dla Ideapada S540 sensu nie ma, czy może wziąć Thinkpada X250, który jest wielką krową i swoje waży, ale za to ma slot na kartę Sim i po tylu latach sprawną baterię :D.

djdenismusic

#1115 ·

Powiem tak. To zależy od potrzeb. Bo dla mnie idealnym laptopem na wyjazdy jest macbook air z m4, bateria trzyma kilkanaście godzin, i zrobię na tym wszystko, czego potrzebuję bez spadku wydajności na baterii, co niestety częste w przypadku laptopów z windowsem. Ale zdaje sobie sprawę, że nie każdy lubi mac os, i nie dla każdego ten czas pracy na baterii ma duże znaczenie. Zresztą każdy ma inne potrzeby. Dla jednego wystarczy poleasingowy laptop za 500 zł z procem intela 8 generacji, a drugi będzie potrzebować czegoś więcej.

daszekmdn

#1116 ·

Edytowano
Jeśli ktoś chce rzucić słynne "Kup sobie nowego laptopa", to ja nim rzucę .
Nie opłaca mi się zwyczajnie wydawać na nowy sprzęt, skoro i tak na daily korzystam ze stacjonarki a lapek na wyjazdy. Z drugiej strony wydajność mi nie potrzebna, ale nie kupił bym przecież sprzętu o prędkości traktora, bo wolę mieć na lata dlatego w kropce jestem którego wziąć i czy kupować tą zasraną baterię.
Mi tam styknie żeby dało się odczytać maile, połazić po internetach, puścić sobie muzyczkie czy coś napisać.
X250ka ma tą zaletę, że jest slot na kartę Sim, i nie muszę myśleć o robieniu sobie hotspota, bardzo wygodną klawiaturę, na której nawet ja potrafię pisać (Co jest wyczynem, bo Ci co pamiętają moje laptopowe czasy na pewno wiedzą jak pisałem na szybkości, że trzeba się było czasem domyślać), ale wadę, że ciężka krowa z niego, a na lekkości mi zależy.
A, no i jeszcze Win 11 na tym laptopie dziwnie funkcjonuje. Niby się mówiło, że TPM i inne wymagania można obchodzić i będzie git, ale widzę po czasie, że nie zawsze gada to z tym sprzętem jak trzeba, bo np. potrafi się nie do końca wyłączyć i żreć baterię.
A żeby dłubać w systemie, diagnozować problem? Ja jako zapalony informatyk to przeszłość. Nie chce mi się, zwyczajnie. :D
IdeaPad jest natomiast po prostu lekki i wydajniejszy. Tylko klawiatura do dupy do tego stopnia, że 1 klawisz wypadł mi kiedyś z pod palca nawet.

MarOlk

#1117 ·

A ja mam zagwostkę, bo mój iPhone SE 2022 zapełnił się jak śmietnik przy plaży w Mielnie, cóż 64 GB to jednak niedużo. Leży mi co prawda dwa razy pojemniejsza czternastka plus za laptopem, ale po pierwsze klocuch z tego konkretny, po drugie jakoś FaceID nie lubię. Jest do kupienia wersia SE 2022 128 GB, niby nie rozpakowana i nowa, która wydaje się legitna, ale to znowu wydawanie kasy.

djdenismusic

#1118 ·

Szczerze mówiąc mam zagwozdkę po tym, co piszesz. Ale chyba mimo wszystko poszedł bym w wymianę baterii w ideapadzie. mimo wszystko ten sprzęt jeszcze ma jakieś tam wsparcie, a skoro nie uśmiecha się tobie wymieniać sprzętu na nowy, to chyba jedyna sensowna opcja. Thinkpad, o którym piszesz to krowa, dodatkowo na starym procu, i uprzedzając przytyki, nie chodzi mi teraz o posiadanie nowego za wszelką cenę, tylko po prostu może być tak, że nawet jak obejdziesz tpm i secureboot, to na przykład może nie działać sterownik od upragnionego modemu do karty sim ;) I tu jest pies pogrzebany.

daszekmdn

#1119 ·

Nie, Maca nielubię. Nieznoszę wręcz.
Jako sprzęt do budowanego domowego czy profesjonalnego studia? Najlepszy.
Jako sprzęt do życia? No way.
Nigdy nie polubiłem się z obsługą OSX i nigdy się już z nią raczej nie polubię.

djdenismusic

#1120 ·

Ja bym mimo wszystko przeprosił się z face id. Świat się zmienia, i stare technologie są do wyrzucenia. A se 2022 to najgorszy telefon w historii applea nie licząc poprzednika, i słynnego iphone 5c, którego po czasie wycofali z produkcji xd To były czasy...
Poprzednia 56 / 60 Następna