Programowanie - dyskusje pozostałe

Problemy programistyczne.

Założony przez nuno69 75 wpisów ostatni wpis 6 lat temu Strona 1 z 4

Witajcie!
W tym wątku możemy się dzielić naszymi problemami związanymi z szeroko pojętym programowaniem: Używam języka C#, net framework 4.5 i mam problem taki, że choćbymm niewiadomo jak skrajnie niepoprawne dane wpisywał, program i tak nie chce wyrzucić błędu.
Fragment kodu poniżej
using DavyKager;
using Renci.SshNet;
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;

namespace Mao_TTY
{

public partial class DLGConnect : Form
{
public DLGConnect()
{
InitializeComponent();
}

private void DLGConnect_Load(object sender, EventArgs e)
{
Tolk.Load();
}
SshClient SSHObj = null;
private void BTNConnect_Click(object sender, EventArgs e)
{
string Address = TXTHost.Text;
string Port = TXTPort.Text;
string UserName = TXTUserName.Text;
string Password = TXTPassword.Text;
int NumPort = Int32.Parse(Port);
SSHObj = new SshClient(Address, NumPort, UserName, Password);
SSHObj.Connect();
if (!SSHObj.IsConnected)
{
MessageBox.Show("Wystąpił błąd połączenia z serwerem.\nSprawdź czy wszystkie wprowadzone dane są poprawne i spróbuj ponownie", "Błąd");
}
}
}
}
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Funkcja licząca ilość cyfr w liczbie.
Nie stety nie pokazuje wyniku.
Może lepiej przez przez void napisać, a nie funkcje zwracalną?

#include
int ilosc_cyfr(int liczba);
using namespace std;
int main()
{
int liczba;
cout<<"Podaj liczbe.\n";
cin>>liczba;
cout<<"Podana liczba ma: "<}
int ilosc_cyfr(int liczba)
{
int licznik=0;
for(int i=0; i>liczba==0; i--)
{
liczba;
licznik++;
}
return licznik;
}
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Coś ty tu narobił? :O

#include
int ilosc_cyfr(int liczba);
using namespace std;
int main()
{
int liczba;
cout<<"Podaj liczbe.\n";
cin>>liczba;
cout<<"Podana liczba ma: "<}
int ilosc_cyfr(int liczba)
{
int licznik=0;
while(liczba) {
liczba/=10;
licznik++;
}
return licznik;
}

@edit Chociaż i tak z perspektywy czytelności kodu najlepiej zrobić to jedną linijką (logarytm dziesiętny). Oczywiście najwydajniejsze to by nie było.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Dzięki.
O while nie pomyślałem.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#5 1 polubienie

Słuchaj, a że tak zapytam, jak to co ty napisałeś miałoby działać? W sensie, w pseudokodzie, co miałby robić twój program?

Tu chodziło o funkcje. Tyle, że złej pętli urzyłem. :)
Robie zadania z samymi funkcjami.

#7 1 polubienie

OK, w sensie, rozumiem, że chodziło o funkcje. Byłem po prostu ciekawy, co dokładnie miałoby robić ciało tej funkcji.

Masz zadaną liczbe i ma podać ile cyfr jest w tej liczbie.

Jak zapisać zmienną do pliku w C#?
Czym kompilować i testować przed kompilacją jeśli Visual nie chce współpracować z moim PC?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Kompilujesz csc.exe, co do zapisu zmiennej do pliku, napiszę za czas jakiś :).
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Zapisu zmiennych jest kilka sposobów, najprostrzy to strumieniem.
Ale najpierw nalerzy utworzyć plik.
Przy zapisie plik zautomatu sam sie utworzy.
No i powinna być zmienna plikowa
fstream nazwa pliku w kodzie
dalej funkcja open.
nazwapliku.open("ścieszka do pliku", ios::out);
Chyba nie pokręciłem.
A i jeszcze oczywiście biblioteka #include.
Przynajmniej w c plus plus.

Tobie się matius myli z C++.
Daszek, musisz wpierw u góry dodać sobie coś takiego:
using System.IO
Potem w kodzie piszesz.
File.WriteAllLines("nazwapliku.txt",zmienna);

Mam liczbę, która ma jedenaście cyfr. I z każdą z nich mam co innego do zrobienia. Jak w c plus plus pokazać, że na tej konkretnej chce działać?

W sensie z każdą cyfr, czyli masz liczbę 11234567890 i? Jak tak to zapisz to w tablicy, i tak działaj

ROzbij stringiem to. String to tablica, więc wrzuc ją w string i tak operuj.

No o tym mowilem

OK. Dzięki.

Ewentualnie pewnie dałoby się dzielić przez kolejne potęgi dziesiątek i wyławiać reszty itp. Jednak żaden ze mnie programista i gadam tak trochę na chłopski rozum.

Tomecki, masz racje.
Ale wg mnie jest to pozbawione sensu. Ja zawsze, przynajmniej od niedawna, wbijam sobie liczbę w string

Ale po co tak? :D