Programowanie - dyskusje pozostałe

Problemy programistyczne.

Założony przez nuno69 75 wpisów ostatni wpis 6 lat temu Strona 2 z 4

Odgrywanie dźwięku w bat: Mozliwe, czy nie?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Nie, chyba ze przez konsolowy FFMPEG.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Z funkcją pow mam problem, że pokazuje nieco inne rzeczy niż powinna.
Znalazłem błąd. :)
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Ale w C PPlus Plusie? Jaką liczbę chcesz podnieść do potęgi.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Robie zadanie z polskiego spoi
I tak w c plus plus.
Dla danych dwóch liczb naturalnych a i b, wyznaczyć ostatnią cyfrę liczby ab.

Zadanie
Napisz program, który:
• wczyta ze standardowego wejścia: podstawę a oraz wykładnik b,
• wyznaczy ostatnią cyfrę liczby ab,
• wypisze wynik na standardowe wyjście.
Wejście
W pierwszej linii wejścia znajduje się jedna liczba całkowia D (1≤D≤10), oznaczjąca liczbę przypadków do rozważenia. Opis każdego przypadku podany jest w jednym wierszu, zawierającym dwie liczby naturalne a i b oddzielone pojedynczym odstępem (spacją), takie, że (1 ≤ a,b ≤ 1 000 000 000).

Wyjście
Dla każdego przypadku z wejścia Twój program powinien wypisać (w osobnej linii dla każdego przypadku z wejścia) cyfrę jedności liczby ab zapisanej dziesiętnie.

Przykład
Dla danych wejściowych:
2
2 3
3 3
poprawną odpowiedzią jest:
8
7
Jak dla mnie jest po prawnie, ale sędzia twierdzi, że błędna odpowiedź.

#include
#include
using namespace std;
int main()
{
int a, b, c, n;
cin>>n;
for(int i=0; i {
cin>>a>>b;
c=pow(a, b);
cout< }
}
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

No nie tak. Musisz tak jak kiedyś, przerobić tę liczbę na tablicę i wtedy na wyjściu wypisać jej ostatnią cyfrę

Tyle, że program robi to o co chodzi. Pokazuje te liczby jedności.
Jak dam te dwa i trzy, to pokazuje osiem, jak te trzy i trzy daje siedem.

No to zapytaj kolesia w czym jest błąd, bo ja go osobjiście nigdzie w tym kodzie nie widzę.

Czyli uważamy to samo.

Skoro badane liczby a i b to takie, że (1 ≤ a,b ≤ 1 000 000 000), no to najciekawsze są przypadki brzegowe, że mamy policzyć np. 2^1000000000.
Ale zresztą i 10^20 wystarczy, żeby położyć użyty algorytm.
Pytanie na ile złośliwy chciał być autor testu, bo może wystarczy zmienić typ int na jakiś bardziej pojemniejszy, a może trzeba zastosować inne podejście do problemu.

Jak w PB zapisać coś do pliku np konkretny tekst?
W HSP np jest noteadd a później tekst lub zmienna której treść jest zapisywana,.

Potrzebuje porady kogos kto obsluguje c++ oraz uzywal modulu dzwiekowego biblioteki sfml. nie bede wykminial w czym rzecz zanim nie bede wiedzial ze jest komu, troche to porypane.

Dawaj, zobaczymy co da sie zrobic.

Jak moduł dźwiękowy sfml to możęsz i do mnie

I wgl problem jst,przekonwertowałęm sobie projekt z vs 2013 do 2019 i i tak szuka msvcr120-d.dll. Jak to naprawić?

Czy istnieje jakiś elegancki sposób na to, aby ASP.NET i PHP współdziałały elegancko na jednym serwerze? Udało mi się Apache przestawić pod ASP.NET, ale teraz PHP nie działa.

Sluchajcie, Jak zrobic, aby gadacz czytal w programie pozycje menu oraz inne informacje bez zatrzymywania gry? narazie zrobilem tak, ze poprostu zatrzymuje program i wyskakuje okno dialogowe, ktore trzeba potwierdzac. Da sie to zrobic w bliotece windows.H? bo takiej uzywam.

Ja mam swoją drogą teraz inny program. Wywaliłem sobie stary projekt, konfiguruję nowy, ale Windows nie pozwala mi używać przestrzeni nazw std mówi że po :: nie może być żaden indeks.

@Nuno jest na pewno, bo strony różne tak robią, że to jakoś tam współdziała.