Coś wygodnego do pdf-ów?
Wróć do Oprogramowanie#1 Zuzler
Chrome i Firefox pozostawiają trochę do życzenia w kwestii poprawnego wyświetlania plików .pdf. Acrobat niby lepiej sobie radzi z pokazywaniem pliku jak pliku, wyświetlaniem tabel itd, ale używanie go na dłuższą metę... Noe nie, kur dwanaście, zlitujcie się nade mną.
Jednym słowem przyszłam tu spytać o program darmowe, pokazywało pliki normalnie z całym formatowaniem, tabelami nie udawało, ze to jest prezentacja ani strona. Ładowanie w Acrobacie za każdym razem każdego pliku, zatwierdzanie mu, że tak, chcę dla cztnika ekranu i inne zabawy z nim wcale mnie nie pociągają. Marzy mi się program, za pomocą którego otworzę dowolny pdf, a następnie przeczytam go jak każdy inny plik. Kojarzy może ktoś coś takiego?
#2 Adasadula
A może tak microsoft Edge :D
#3 balteam
ale chyba w acrobacie da się ustawić na stałe aby to było dla niewidomych itd, wejdź już w otworzonym pliku w ustawienia i popatrz.
#4 midzi
QRead, jeśli chodzi o szybkość działania to niczego lepszego nie znam, jeśli zaś o interpretację formatowania chodzi no cóż, wszystkiego chyba nie da się mieć:
https://q-continuum.net/qread/buy
edit: Teraz dopiero doczytałem, że ma być darmowe, to ja bym też spróbował Edge i ewentualnie dostrojenia ustawień Acrobata, ale i tak bym uzbierał na QReada. :-D
#5 Zuzler
Ale on jest powolny, dziadowski i, z tego co rozumiem, czasem to dostosowywanie dla niewidomych jest szkodliwe albo nie takie i trzeba w tym grzebać. A ja nie chcę grzebać, ja ahcę po prostu otworzyć i czytać, do diabła.
#6 zywek
Mi też czegoś takiego brakowało, odpuściłem sobie, bo nic nie ma chyba.
#7 cinkciarzpl
No tu niestety się nie da.
#8 DJGraco
Czasami używam Microsoft Edge, bo faktycznie nie raz sensownie potrafi wyświetlić formatowanie. QRead usuwa całe formatowanie z pliku po wczytaniu.
#9 Paulinux
Na pewno wiem że edge z tabelami w pdfach sobie radzi, bo nawet raz zobaczyłam. Ale nie wiem czy na pewno ze wszystkimi i zawsze. Na pewno jest lepsze niż wszystkie inne przeglądarki
#10 patricus
nextcloud PDF viewer. :p
jeśli znajdziesz jakąś instancję dla siebie.
#11 balteam
I jak teraz sytuacja wygląda? edge i chrome nie pozwalają jakoś wyszukiwać w całym dużym pliku, jak coś jest powiedzmy na 120 stronie, nie wyszukuje mi, abby finereader ustawiony mam aktualnie żeby mi wyśeitlał po stronie, ale czasami jak dojdę do końća, to przeskoczy mi na kolejną, albo dziwnie sięjakoś zachowuje.
Coś polecacie co szybko działa, nie muli, a jednocześnie da się łatwo skakać po stronach? Ten qread nie wiem, nie wiem, formatowania szkoda.
#12 midzi
Wszystko jest kwestią tego, jak często faktycznie korzystasz z tego formatowania, a jak często masz duże pliki, w których istotne jest, żeby szukać. Jeśli masz w FR funkcję Hot Folderów - nie pamiętam, czy mają to wszystkie wersje, to możesz sobie np. ustawić Joba, żeby monitorował jakiś folder i szukał tam plików, a następnie je przerabiał do formatu, który lubisz i w którym łatwo Ci się szuka i obejść to w ten sposób.
#13 balteam
Faktycznie qread szybki, ale przy próbie zakupu płatnej wersji jest internal error.
A no i na audiogames też narzekali, że serwer padł, idę testować znowu tego bookworma
#14 balteam
JEdnak się da kupić. Faktycznie szybki, chrome czy abbyfinereader nie daje rady przy plikach gdzie jest z 200 stron.
#15 zywek
Ale qpdf chyba nie wspiera linków i takich rzeczy.
#16 DJGraco
Qread nie wspiera w ogóle formatowania, to prawda, nagłówki, listy, tabele w przeszukiwalnych PDFach, wszystko jest pomijane
#17 midzi
@zywek, dlatego pisałem, że wszystko zależy od potrzeb. Osobiście jak mam potrzebę przeglądać dokument z dużą ilością linków to już się przemęczę z tym Acrobatem, ale jeśli tylko mogę to używam QRead, bo jest zwyczajnie szybki, a mało mamdo czynienia z takimi dokumentami, gdzie bogate formatowanie jest priorytetem i bez niego nic z dokumentu nie zrozumiem. Oczywiście, chciałbym soft z dostępnością dokumentów na miarę produktu Adobe i szybkością działania QReada, ale nie znam takiego co nie znaczy, że nie istnieje, lub że nie da się go stworzyć.