EltenLink

Napęd optyczny zewnętrzny. Jaki wybrać?

Wróć do Hardware

#41 DJGraco

No dlatego napisałem, że nie byle kto

2024-07-15 17:29

#42 misiek

Taa, na forum pisali, a wiadomo co napisane na drzwiach komórki. Może mu się zwyczajnie laser padł, a może czyścił nie wiem perfumem? To nie dziwota, że padł.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-07-15 18:22

#43 misiek

Jak laser na wieszchu w miarę to niema przeszkód byśmy spróbowali wyczyścić.
-- (daszekmdn):
Taa, samemu przeczyścić soczewki i skończyć z uwalonym napędem. Dzięki :D. Takie rzeczy to robić mogą profesjonalisci, a nie kowalski w dodatku ślepy.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-07-15 18:25

#44 vk

Słyszałęm o tym, ale jak rozmawiałem z kimś o magnetofonach i czyszczeniu głowic, chociaż to chyba jest bardziej ogólne, że izopropanolu z wodą destylowaną w proporcjach, których nie pamiętam urzywa się do czyszczenia np. styków. Muj napend jest chyba nierozkrencalny.
-- (DJGraco):
Na forum kiedyś ktoś włożył płytę czyszczącą, i mu napęd styrało. Może płyta była jakaś lewa albo coś.
Teraz na szybko cieżko mi znaleźć wątek. W każdym razie tam na forum najlepiej radzili rozkręcić napęd i samemu delikatnie przeczyścić soczewki lasera. Teraz zapomniałem jakim preparatem, więc wymądrzać się nie będę. Choć wydaje mi się, że izopropanol z wodą destylowaną może starczyć.
Chociaż rozkręcanie napędu tylko dla osób, które się znają i wiedzą co robią.

--

Edytowano 2024-07-17 22:58

#45 DJGraco

Tu masz Plextora PX-716
Do CD-Audio spokojnie wystarczy
Z tego sklepu nie kupowałem, więc nic nie gwarantuję.
https://allegro.pl/oferta/plextor-px-716a-dvd-cd-rewritable-drive-ide-5-25-15801011253

2024-07-18 00:43

#46 vk

Dziękuję, zobaczę to. Na pewno planuje kupić nieużywany, myślę, że lepiej nawet jak będzie minimalnie gorszy, ale będzie na 100% wiadomo, że jest świeży.

2024-07-28 14:30

#47 johnson

Płyta czyszcząca fajna sprawa. Do innego sprzętu by mi się przydała. Nie wiem, czy warto użyć jej w zewnętrzniakach, które każą się wysuwać do końca i mają w środku taśmę. Ten Asus, o którym trochę postów temu napisałem właśnie jest z czymś takim.

2024-07-28 20:23

#48 misiek

Nigdy jeszcze płyta czyszcząca mi sprzętu nie dobiła, co najwyżej nie pomogła, ale zdarzało się, że po takim zabiegu było git.

2024-07-29 03:55

#49 vk

Gdzie jest ta taśma i do czego służy? Chodzi o taką jak są w komputerach, z przewodami, czy coś innego??
-- (johnson):
Płyta czyszcząca fajna sprawa. Do innego sprzętu by mi się przydała. Nie wiem, czy warto użyć jej w zewnętrzniakach, które każą się wysuwać do końca i mają w środku taśmę. Ten Asus, o którym trochę postów temu napisałem właśnie jest z czymś takim.

--

Edytowano 2024-07-29 12:22

#50 vk

Ten do którego podałeś link to jest wewnętrzny, a ja potrzebuję zewnętrzny i jest odnawiany. Pioniera nie mogłem znaleźć, także chyba będę musiał wziąć coś innego. Na razie waham się między dwoma, Gembird może jeszcze działać pod Makiem, a to podobno nie jest takie oczywiste Co prawda nie mam Maca, ale jak można mieć taką możliwość to czemu nie, ma dużo dobrych opinii
GEMBIRD DVD-USB-02-SV Napęd - niskie ceny i opinie w Media Expert
ASUS ZenDrive U7M (SDRW-08U7M-U) Napęd - niskie ceny i opinie w Media Expert

2024-07-29 23:46

#51 DJGraco

Można kupić przelotkę z ata na usb
Ja tak swojego Plextora użytkuję.
Ciężko mi się wypowiedzieć o Gembirdzie, tej firmy nie znam aż tak.

Edytowano 2024-07-29 23:48

#52 johnson

Taśma w szufladzie. Jest takie małe wcięcie i tam można coś takiego zauważyć. Nie wiem jak z małymi zewnętrzniakami z klapą jak discman przykładowo od Liteona.

2024-07-30 17:45

#53 vk

Aha. Kupiłem Gembirda, wydaje się być bardzo dobry. Na 100 procent nie wiem, bo mam go jakiś czas, zobaczymy, ile lat podziała. Dałem za niego około 80zł, jest w metalowej obudowie, wygląda solidnie, ma cd tekst EAC wykrył go bez problemu, jakość zgranych nagrań to według tego co podawał przy większości 99%, a przy niektórych 100%. Podobno współpracuje z Macem, ma też oprócz takiego nie spotykanego prze ze mnie nigdzie indziej podłączenia na kabel USB okrągłe gniazdo, które jest do podłączenia zewnętrznego zasilania, mniej więcej takie jak w starej Noki i kabelek USB z wtykiem. Jest jakiś program na iPhone do odtwarzania plików znajdujących się na płytach cd? Mam przejściówkę z Lajtnig na Usb, ciekawe czy by to zadziałało.
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/napedy/naped-gembird-dvd-usb-02-sv

2024-10-06 12:28

#54 DJGraco

Fajnie. A powiedz mi jak on jest wyświetlany w EACu na tej liście rozwijalnej?
Możesz użyć dodatku speech history np do skopiowania.

2024-10-06 13:42

#55 misiek

Program jest Itunes.

2024-10-06 19:39

#56 DJGraco

Do zgrywania płyt na Maca polecam XLD

Edytowano 2024-10-07 08:18

#57 vk

Dziękuję, nie mam Maca, ale warto wiedzieć, może kiedyś kupię. Danę o które pytałeś tutaj i w wiadomości postaram się jutro dostarczyć.

2024-10-07 23:49

#58 fraaneek

Odkopuję.
https://www.x-kom.pl/p/1050590-nagrywarka-dvd-verbatim-external-slimline-cd-dvd-writer-usb-32-gen-1.html
A może coś innego Państwo poleci?
Nie wiem czy na coś ma wpływ złącze - tu uSBC, bufor - wybrałem największy 4MB.

Harmonię w domu zapewni akordeon.
2025-04-01 08:53

#59 DJGraco

Zależy Ci na zewnętrznym Slim czy może też być klasyczny 5,25?
Na jakich parametrach Tobie zależy, tj do czego będziesz wykorzystać? Jeśli do zgrywania płyt CD to dobrym wyborem wydaje się LITEON iHAS124.
Ten Verbatim to ogólnie ciężka sprawa, bo nie wiem co tam dokładnie w środku siedzi. Z tymi urządzeniami jest troszkętak jak z dyskami twardymi hdd, jest tylko kilku głónych producentów, a różni inni ładują do swoich "kieszeni" usb.
Kolega tu kupował napęd Gembirda a w środku siedziała Toshiba o ile dobrze pamiętam, w każdym razie TSSTcorp a to jest skrót od Toshiba Samsung Storage Technology.
Niektóre napędy TSSTcorp charakteryzowały się dość dobrą korekcją błędów na porysowanych płytach.

2025-04-01 09:44

#60 fraaneek

Zgrywanie. Wiadomka. Zewnętrzny. Nie musi być slim. Dzięki.

Harmonię w domu zapewni akordeon.
Edytowano 2025-04-01 11:39