Z racji tego, że mój MSIsowski napęd czasami, żadko bo żadko, ale pada, zastanawiam się nad wyborem jakiegoś zewnętrznego napędu optycznego. Jakie firmy polecacie, zależy, żeby napęd czytał mi CD text, bo mój MSIsowski tego nie potrafi. Drógim argumentem jeżeli chodzi o napęd zewnętrzny jest taki, że jak będę miał jakiś nowy komputer, który nie ma wbudowanego napędu, bede mógł sobie używać zewnętrznego.
Płyty teraz może tak, ale za początku tylko te kupowałem na filmy DVD. Co do napędu tak, Platinum i do tej pory działa, w metalowej obudowie, wszystko pięknie spasowane, wygląd pierwsza klasa, działanie również.
No nie wiem- ja od zawsze miałem z tymi płytami problemy, nawet z tymi starymi z małym logiem, a najczęściej to się sama z siebie po czasie zdzierała zewnętrzna strona, a to jeszcze gorsze jak porysowana płyta.
Jeśli byście chcieli kupować napend optyczny i podpinać pod komputer stacjonarny to wam powiem, że się nie opłaca, bo stacjonarne napendy montowane do obudowy mają szybszy odczyt i zapis.
To ja wiem, dlatego przy stacjonarce nigdy nie miałem zewnętrznego napędu. --Cytat (żywek): Jeśli byście chcieli kupować napend optyczny i podpinać pod komputer stacjonarny to wam powiem, że się nie opłaca, bo stacjonarne napendy montowane do obudowy mają szybszy odczyt i zapis.
Tak, jeśli ktoś chce nagrywać z najszybszą prędkością to tak, ale im szybszy zapis tym mniejsza jego trwaość. Poza tym należy się zastanowić na czym nam zależy, czy na szybkości czy mobilności, tak samo możnaby powiedzieć, że nie opłaca się kupować laptopa bo za te same pieniądze mamy znacznie wydajniejszą stacjonarkę.
Ja mówiłem akurat pod kątem siebie, bo złożyłem sobie stacjonarkę i stwierdziłem, że napend mi nie bedzie potrzebny, więc go nie kupowałem. Potem się okazało, że kolega chce zainstalwać grę z płytki i trzeba było kupić napend i strasznie wolno to szło.