większość przetłumaczona, ale przypominam się jeszcze, żeby te angielskie tłumaczenie to było już takie stuprocentowe. Teraz na szybko nie wiem gdzie, ale napewno przy tworzeniu gestów brakuje tłumaczeń, pewnie jeszcze jakieś miejsca by się znalazły, ale tak ogromna większość jest.
tak, tworzenie gestów i ta część jest całkiem nieprzetłumaczona. Przypominam o naprawieniu buga, gdzie nowotworzone paczki gestów przez nas trafiają ch*** wie gdzie i trzeba ręcznie je przenosić do folderu z angielską nazwą, bo domyślnie trafiają do tego z chińską. :P
acha i znowu, nie wiem co robię źle, ale ocr mi nie działa. Znaczy są dwie pozycje odpowiedzialne za ocr. ocr recognision, co rozpoznaje poprostu cały ekran i wyświetla jako tekst w osobnym okienku. Rzecz fajna, ale bezużyteczna, bo to nie jest do klikania, tylko tak, żeby zrobić taki zrzut ekranu w formie tekstowej. I to mi działa. Jest też recognise ocr on focused item, czy jakoś tak to się nazywa, czyli to, co nas najbardziej interesuje. I to mi nie działa. Niby opcja się klika, ale potem jest zupełna cisza. Coś powinienem zmienić w opcjach, czy jak? Czy ekran jest zbyt ciemny, czy co jeszcze innego?
Nie działa w sumie. raz czy 2 powiedziało mi kategorię w quizwaniu, speech recognition mam na chiński tradycyjny, na innych mi nie czyrało nic, ale na tym tylko 2 razy, ale i tak nie zapamiętuje to co powiedziało, czyli dalej mam 16 17 18 przycisk nie oznaczony. Żadko mi czyta po prostu, może ten język nie ma znaczenia.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Nie, to u mnie lipa, praktycznie nie działa, nie wiem dlaczego czasem coś odpowie, ale nawet jak odpowie to i tak idę lewo prawo to mi nie czyta rozpoznanengo tekstu tylko 16 przycisk 17 przycisk itd. itp.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Miałem 46 procent i kurtynę i kilka razy rozpoznało, więc to chyba nie od tego zależy, teraz dałem na 100 procent i bez kurtyny i nic się nie zmieniło, nie rozpoznaje w chińskim prostym w tradycyjnym też nie, a na pewno nie za pierwszym razem. No, ale i tak z tego wynika, że jasność nie ma nic d do tego skoro kurtyna nie przeszkadza
wiesz co? Zasugeruj panu chińczykowi, żeby troche uporządkował swoje dzieło. Kolejny raz się przekonuję w takim razie, jaki ten program jest jednocześnie fajny, a z drugiej strony rozwalony. Zobacz samo ocr. Do gestów i przycisków głośności mamy możliwość przypisania następujących rzeczy związanych z ocr: virtual screen że niby rozpoznaje cały ekran a my sobie możemy klikać, i to aktywuje się, ale to jest dobre przy serio chardcorowych apkach, bo jak wiadomo ocr kuleje czasami. Recognise focused item with ocr - i to, co nie działa, a dlaczego? Może ja chce sobie robić ocr jednym gestem/przyciskiem? tekst recognision - t działa jak virtual screen, też rozpoznaje cały ekran i też możemy sobie klikać w rospoznane obiekty, ale jeszcze jakby z możliwością edycji, nie wiem czym się różni od virtual screen. I to tyle jeżeli chodzi o mapowanie. Jeszcze mamy w menu action/advanced settings/ocr recognision kolejne ocr, które działa tak, jak powinno działać recognise focused item with ocr, czyli dokładnie rozpoznaje nam ten objekt, na którym stoimy kursorem. Czyli niby jest, działa, ale znowu muszę grzebać się w menu żeby do tego się dostać i nie mogę tego działającego ocr nigdzie przypisać do niczego! Acha, bym zapomniał. Jest jeszcze gdzieś głęboko w ustawieniach programu automatical ocr recognision for unlabeled buttons i znowu: to działa, ale tylko jak eksplorujemy. Na flickach to nie działa.
Czyli już samym tylko ocr znalazłem 5 różnych opcji, z czego większość nie działa albo nie wiadomo do czego jest. Nie lepiej zrobić dwie opcje, jedną rozpoznaj cały ekran, druga, rozpoznaj item, na którym jest kursor?
chodzi o to, że jak przeciętny kowalski chce sobie rozpoznać ocrem jakąś etykietkę i dogrzebie się już nawet do mapowania akcji dla przycisków głośności, wchodzi tam i widzi akcję zatytułowaną recognise focused item with ocr i sobie to przypisze to chyba logiczne, że powinno mu to rozpoznawać, tak? I ten kowalski jak mu to nie zadziała, nie będzie się zastanawiał tylko stwierdzi, że ocr w tym programie nie działa. A nie, bo tu się okazuje, że to nie działa, tylko trzeba wejść w jakieś action menu, potem niewiedzieć czemu w tym action menu jest advanced settings, nie wiem co to za tłumaczenie, bo to nawet nie są settings ani tymbardziej advanced, no i tam dopiero jest sobie text recognision. A żeby wprowadzić jeszcze więcej zamieszania, jest sobie też text recognision, które można przypisać do gestów i przycisków, ale to text recognision już robi co innego. :P Tak jak pisałem w poście powyżej.
podobnie jest z resztą z trybami jakieś tam jedno editing, advanced editing, jeszcze inne editing, jakieś browsing, jeszcze inne browsing, przeanalizuj nuno problem, o którym tutaj wspominam na samym przykładzie ocra i zasugeruj, że tak to nie można :P bo sporo trybów albo się dubluje funkcjonalnością, albo nie działa, albo jeszcze coś innego, a tego, czego człowiek szuka to najczęściej nie znajduje. To troche wygląda tak, jakby cały czas dodawał nowe funkcje do programu nie patrząc na te, które już dodał wcześniej. Coś na zasadzie o, mam nowy pomysł, to go napiszę, nie ważne, co już wcześniej jest. Słowem, jeden, wielki burdel powstał.
subtelne, racja, może i są, ale takie subtelności to wiesz. To ja posłużę się eltenową analogią. Wyobraźny sobie, że dawid chce stworzyć chat głosowy w eltenie, ale znudził mu się obecny chat i zamiast rozwijać ten co jest, robi nową funkcję zatytułowaną chat głosowy. Potem stwierdza, że w zasadzie chat głosowy i tekstowy razem to nie jest głupia opcja, ale zamiast połączyć dwie poprzednie opcje, buduje nową funkcję, zatytułowaną chat głosowo/tekstowy. Potem stwierdza, że obecny chat tekstowy mu nie wystarcza, bo nie da się wstawiać kilka linijek tekstu, a wciśnięcie entera zamiast robić nową linię to wysyła wiadomość, więc buduje nową opcję, zatytułowaną chat tekstowy zaawansowany. I tak dalej, i tak dalej, i tak dalej. A wystarczyło by zbudować jedną funkcję, chat, a tam można by było rozmawiać głosowo, tekstowo, ctrl/enter wstawia nową linię a enter wysyła wiadomość.
Oczywiście wszystko jest fikcją wymyśloną na potrzeby pokazania pewnych analogii, ale wiadomo, o co chodzi. :P
No, właśnie nie wszystko działa, word by word mode, nie przesuwa po słowach tylko po nie wiem czym, po pół zdania, jak jestem w tym trybie, i palcem w doł jadę to często jestem na końcu frazy zamiast na początku i bym musiał w górę jechać albo bawić się lewo prawo aby być na poprzedniej frazie i palcem w dół czytać kolejną. No i text recognition też nam nie działa, mi i Papierkowi, a mamy 2 różne telefony, samsung i xiaomi.
wszystko działa? Dobra, to powiedz mi, jak zmusić do działania funkcję recognise ocr on focused item czy jakoś tak. Mam to przypisane do przycisku głośności w góre przytrzymanie. Ustawiam się na etykietce, przytrzymuję przycisk głośności w górę i... cisza.
Akurat text recognition działa, ale te z action menu. Przynajmniej mi --Cytat (balteam): No, właśnie nie wszystko działa, word by word mode, nie przesuwa po słowach tylko po nie wiem czym, po pół zdania, jak jestem w tym trybie, i palcem w doł jadę to często jestem na końcu frazy zamiast na początku i bym musiał w górę jechać albo bawić się lewo prawo aby być na poprzedniej frazie i palcem w dół czytać kolejną. No i text recognition też nam nie działa, mi i Papierkowi, a mamy 2 różne telefony, samsung i xiaomi.
a no to mi raz na ruski rok przetłumaczy, ale jak nawet powie to i tak flikiem już to niejest nazwane, jakby nie zapamiętuje, a jak dobrze kojażę, Nunowi w audycji chyba czytało rozpoznany tekst jak flikował, ale pewien nie jestem.
no nie zapamiętuje, to fakt, ale mi zawsze rozpoznaje, przynajmniej na kategoriach. Ale ja nie chcę się grzebać w menu, żeby mieć dostęp do ocra, on powinien sam ocrować z automatu niezaytekietowane przyciski, albo dać mi możliwość przypisania tej akcji do gestu/przycisku. No i niby jest, tak jak pisałem, recognise ocr on focused item, czyli jak dobrze rozumiem, zrób rozpoznanie ocr na rzeczy, która jest pod kursorem, no ale mam to przypisane i właśnie... nie działa. A automatyczne ocrowanie owszem jest, ale działa tylko jak jadę eksploracją. Czyli jak mówiłem, sporo rzeczy w tym programie jest, ale nie wiele działa bez zarzutu. Przynajmniej z tych bardziej innowacyjnych. Więc taka sugestia do pana chińczyka, nowości w programie są fajne i oczekiwane, ale najpierw trzeba usystematyzować i uporządkować to, co już mamy i zrobić tak, żeby wszystko działało.