Wielkie zmiany w TVP
Wróć do Wydarzenia i nowiny#41 djdenismusic
O ile nie zgadzam się z tym przypinaniem łatki, jakoby tusk był jakimś sługą berlina, o tyle doskonale pamiętam rządy po, i to, jak niektórzy dość wysocy rangą politycy odnosili się do naszego kraju. Delikatnie mówiąc nie było to zbyt kulturalne.
Na dodatek słynne sorry, taki mamy klimat też jakimś szczytem wypowiedzi nie było. A pani bodajrze Joanna lichocka, uwczesna minister transportu nie wykazała się w tym przypadku jakąś szczególną erudycją.
A do wszystkich szumiących o drożyźnie pod rządami pis. Myślicie, że gdyby wówczas rządziła strona przeciwna drożyzny by nie było? Mylicie się. Było by podobnie jeśli chodzi o ceny, z tym, że państwo nie pomogło by najbiedniejszym. A całą sytuacje zwalili by oczywiście na brak pieniędzy w budżecie. Jak zwykle zresztą czynili.
Jedyne, o czym teraz marzę, to móc zrozumieć to, czym kierowało się społeczeństwo głosując w minionych wyborach. Bo nie wierzę, żeby aż tak duży procent społeczeństwa nie pamiętał tego cyrku, który dział się za rządów platformy do 2015.
#42 Numernabis
Zywku:
W 2005 roku benzyna dochodziła to 5 zł za litr
dzisiaj kosztuje 6,30 zł za litr
w 2005 roku miesięczne wynagrodzenie wynosiło
849 brutto czyli netto to około 617 zł
Za tą wypłatę mogłeś kupić licząc nawet po 4 zł, bo do 5 zł dochodziła w okresie wakacyjnym, 154 litry benzyny
W 2023 roku minimalna krajowa wynosiła 3600 zł brutto czyli netto około 2780 zł czyli nawet licząc za litr 9 zł, co nie pamiętam, aby tyle paliwo kosztowało, bo w Krakowie przez chwilę nieco ponad 8 zł to za tą wypłatę można było kupić 308 litrów paliwa
Licząc po cenie dzisiejszej 6,30 zł za litr to za 2780 zł można kupić 463 litrów benzyny, minimalna krajowa jednak w tym roku wzrosła i netto wynosi 3221 zł czyli kupisz za tą wypłatę w aktualnej cenie 536 litrów benzyny to jest 3 i pół razy więcej.
#43 djsenter
Akurat jeżeli o socjale chodzi to nie ma się co kłócić, bo i jedna i druga partia się licytuje w tym, która więcej da. Było 500+, no to dla konkurencji zróbmy 800+. PO chciała 800+ na dany termin, to PIS zaoferował, że jeszcze wcześniej można to wprowadzić.
Co do suwerenności Polski sprawa ma się podobnie, bo pomimo kreowania się na wyzwolicieli Polski i zarzucania Tuskowi wszyscy wiemy czego, Morawiecki popierał chociażby fit for 55 jeżeli o UE chodzi, a i własnych, Polskich przedsiębiorców PIS dojeżdżał nie tylko podczas pandemii. Zobaczcie sobie statystyki, ile firm upadło za pisu, możecie być zszokowani. Po co poświęcać jednej czy drugiej partii czas i nerwy, skoro mamy jakieś alternatywy. Dla prawaków Konfa czy PJJ, dla lewaków lewica i wszyscy zadowoleni. Ten spór już trwa od lat i co to zmieni? Absolutnie nic. W mediach głównego nurtu usłyszymy tylko wypowiedzi wycięte z kontekstu i sensacyjne aferki, a to co się za drzwiami dzieje to jest dopiero syf. Nie wspominając już o samych obradach sejmu, gdzie głosują mało, jeszcze mniej robią dla Polski a diety poselskie zgarniają, zarabiając tym samym więcej, niż nie jeden Polak, który ciężko pracuje.
#44 daszekmdn
Powiem tyle i na tym skończę. Pis, P.O jedno zło. Dobranoc, idę spać.
#45 zywek
Ale co TY mi tu @numer gadasz, że teraz 6,30 i nie było 9, Ano było 9, jak wojna na Ukrainie wybuchła i ropa drożała.
#46 kmicic92
Fakt, z tym co robili w covidzie też się nie zgadzałem i z tym co zrobili ze strajkiem przedsiębiorców. No i faktycznie czasem ma się wrażenie że jednym i drugim zależy trochę na tym, żeby nas Polaków podzielić.
#47 cinkciarzpl
Nie będę stosować ostrzejszych środków, ale bardzo proszę już o przejście do meritum, tzn. trzymanie się tematu tego wątku, którego istotą jest stricte nowa TVP, nie zaś polityka krajowa. Wiem, że będzie to bardzo trudne wszak za jej zmianami stoi zmiana władzy, ale wikłanie się przez nas w te bieżące spory polityczne nie służy niczemu prócz podkręcania wzajemnej wrogości.
Poza tym, gdyby intencją autora tego tematu były właśnie owe spory, za pewne nadałby temu wątkowi odpowiedni tytuł.
Miejmy my dla siebie ten minimalny szacunek, jeśli ci na górze go nie mają.
Jeśli ktoś pragnie pogadać o tym, co wyprawia aktualnie opozycja/rząd, zapraszam do innego wątku.
#48 Numernabis
Zywku, pisałem, że była nieco powyżej 8 zł, ale wyliczyłem po 9 i za wypłatę z 2023 roku benzynę po 9 zł można było kupić 308 litrów paliwa, za wypłatę z 2005 roku licząc benzynę po 4 zł, a dochodziła do 5 można było kupić 154 litrów to jest dwa razy mniej
I tak, 9 zł to paliwo być może kosztowało w Warszawie, bo w Krakowie nie pamiętam aż 9 zł, poza tym trwało to niedługo więc nie można liczyć takiej ceny za stałą co widać na dzisiejszym przykładzie, a pod koniec roku cena paliwa była w granicach 5,7 i takiego przelicznika już nie wyliczałem, jakby na to nie patrzeć to biorąc najtańszą cenę paliwa z 2005 roku i najdroższą z 2023 to i tak można aktualnie kupić conajmniej 2 razy tyle paliwa z minimalną wypłatę.
poza tym nie liczmy benzyny z 2023 roku bo aktualnie kosztuje 6,3 zł za litr, a wypłata na rękę aktualnie to 3221 zł czyli kupisz za tą wypłatę w aktualnej cenie 536 litrów benzyny czyli nie 2 razy tyle co w 2005 roku, a 3 i pół razy więcej
#49 Zuzler
Mimo wszystko, nigdy nie słyszałam o człowieku, który mieszka we własnym baku i żywi się benzyną. Koszty życia ogólnie jakoś tak skoczyły w górę.
#50 Numernabis
nie rozmawiamy o żywieniu, ale ceny żywności są uzależnione od ceny paliwa i patrząc na te proporcje również można w ten sposób wyobrazić sobie koszty utrzymania na podstawie cen paliwa.
No i odpowiadałem na zarzut Zywka, który podał właśnie cenę paliwa jako argument więc i ja ten argument przytoczyłem.
#51 kmicic92
Przepraszam, zapomniałem że miało być o TVP, ale czasem niechcący z jednego tematu wyniknie drugi. A co do TVP to jak usłyszałem te nowe wiadomości to się poczułem jak po jakimś przewrocie.