Transkrypcja
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie w kolejnym głosowym wątku na Eltenie. Dzisiaj chciałbym poruszyć tematykę banku Millennium. Chciałbym poznać Waszą opinię odnośnie banku Millennium. Jaki on według Was jest? Czy według Was jest on przystosowany dla potrzeb osób niewidomych, czy też według Was nie jest przystosowany? Ja, jeśli chodzi o mnie, to w banku Millennium jestem od czerwca 2015 roku, a więc już jestem w nim dwa lata. I co mogę na dzień dzisiejszy na temat tego banku? Więc powiem tak, bank bardzo mi się podoba, strona internetowa jest bardzo łatwa do ogarnięcia, naprawdę bardzo łatwo można nią zarządzać, mamy możliwość samodzielnie, bez pomocy osób, że tak powiem, widzących, mamy możliwość zrobienia przelatów. Mamy możliwość zrobienia zlecenia stałego, w przypadku kiedy coś wzięliśmy na ratę, czy chcemy jakieś zlecenie stałe zrobić, na przykład na jakieś opłaty telefonu, internetu, czy rat za coś. Więc muszę powiedzieć, że strona jest jak najbardziej dla nas przystosowana i bardzo chciałbym ten bank polecić. Warto też tutaj wspomnieć, że ten bank posiada możliwość informowania SMS-em o jakimkolwiek przelewie, które zostanie wykonane na nasz numer rachunkowy. Dzięki temu dowiemy się, że mamy pieniążki na koncie. W dodatkowo jest jeszcze taka możliwość, aby... Przy zakupie jakiegokolwiek produktu, czegokolwiek, dostać SMS-a, kiedy ten przelew, czy kiedy było opłacone, ile było opłacone i jaka jest aktualnie kwota na naszym koncie. Więc muszę powiedzieć, że bank Millennium jest jak najbardziej dla nas przystosowany i jestem pod wielkim wrażeniem, że naprawdę jest chociaż jedyny taki bank, który po prostu bardzo wszystko ułatwia. I teraz przejdźmy dalej. Zanim na przykład zrobi się pierwszy przelew na dany numer rachunkowy i zanim się go doda do odbiorcy, oczywiście będzie trzeba spisać z telefonu komórkowego, na który przyjdzie SMS kod. Potem, jak się już ten numer rachunkowy doda do odbiorcy, takiej sytuacji nie będzie. Powiem tutaj jeszcze, że zanim miałem, to znaczy zanim założyłem konto w Millennium, miałem przez bardzo długi okres czasu, bo od połowy 2012 roku, aż do połowy 2015 roku, czyli praktycznie też do czerwca, czyli do praktycznie tego samego dnia, w którym podjąłem się jednak o przeniesienie swojego numeru, konto rachunkowego do banku Millennium, miałem w ich koncie PKO. I niestety, te konto nie było dla nas w ogóle w jakimkolwiek stopniu przystosowane. Ponadto, niestety, ale miesięcznie trzeba było bulić za utrzymanie konta kwotę w wysokości bodajże 5 złotych. Tutaj, w banku Millennium, takiej sytuacji nie ma. Jeśli robimy przelew przez infolinię, płacimy tylko za to 2 złote. I teraz, jeśli chodzi na przykład o stronę banku PKO, no to niestety, ani trochę ona nie jest dla nas przystosowana. Co kilkukrotnie mówiłem to konsultantom w banku PKO. Prawdziwą udręką, jaka była tam, było to, że tak powiem, że przy każdym przelewie, jaki trzeba było wykonywać, było, chcąc nie chcąc, spisywanie takich kodów, polegało to na zdrapywaniu tych kodów, żeby wykonać jakikolwiek przelew. Ale, tak jak mówiłem, strona nie była dla nas przystosowana, niestety. I po prostu, nawet jeśli by takiej sytuacji nie było, to i tak nie byłbym w stanie tego wszystkiego przelewać. Podstawową też wadą banku PKO BP było to, że niestety, przy zakładaniu konta, w banku PKO, niestety, ale był pewien problem pod tytułem kod PIN. Niestety, mimo to, że założyło się konto, czekało się dwa tygodnie na przesyłkę, w której to była karta. Jakiś czas później dopiero przesyłali kod PIN. I tutaj był, że tak powiem, pies pogrzebany, jeśli chodzi o osoby niewidome. Ja, niestety, musiałem korzystać z osoby zaufanej, żeby mi odczytała ten kod, jak go sobie spisałem. I, no, jednak, co niektórzy niewidomi pewnie mieliby, że tak powiem, pewne wątpliwości, czy aby ten PIN kiedyś nie zostałby wykorzystany przez osoby, które były, a właściwie, które musiałyby go nam przeczytać. Natomiast bank Millenium ma to do siebie, że kiedy w ciągu dwóch tygodni prześlam kartę, dzwoni się na infolinię, i teraz tak, robi się to w ten sposób, że, jeszcze tutaj zapomniałem powiedzieć jednej ważnej rzeczy, że przy zakładaniu konta dostajemy taki ośmiocyfrowy milekod i dostajemy hasło pierwszego logowania, które oczywiście możemy zmienić. Natomiast kiedy już ta karta przyjdzie, dzwonimy na infolinię, podajemy ten kod, i mamy sami możliwość wymyślenia sobie PIN-u, jakikolwiek sobie chcemy, i potem ten PIN jest jak najbardziej aktywny. Na stronie banku Millenium mamy też możliwość właśnie zmiany kodu PIN. I zmienić możemy limity wypłacania pieniędzy. I zmienić możemy limity wypłacania pieniędzy. I zmienić możemy limity wypłacania pieniędzy. Możemy w sumie wszystko zrobić przez stronę internetową. Więc tym miłym akcentem kończę mój wpis w forum głosowym, i czekam na wasze wpisy, a raczej nagrania w tym wątku głosowym. Życzę miłej reszty niedzieli i miłych wakacji, no bo jakby nie patrzeć, dzisiaj jest trzeci dzień wakacji. Także życzę wam wszystkim miłej reszty niedzieli i do zobaczenia w tym wątku.