Grupa radiowa time, Forum zarchiwizowane.

Stacje pod szyldem Radio Eska, wątek zarchiwizowany

Started by lukasz1993258 2726 posts last post 1 year ago Closed Page 6 of 137

Transcription

O nie, a ja taką miałem nadzieję, że będzie RMF Max. Kurczę, Łukaszu, jak... No po prostu... Dobra, tam. Okej, no ale... Rozczarowałeś mnie strasznie, no. Wygrało, Świnoujściu. No to Świnoujściu będziemy mieli jaskę Szczecin. Powiem tak. Po tej aferze ze Sturmieniami to już w ogóle straciłem do tajem... ...sentymetr swoją drogą, że tak powiem. Dobra, to taki masz, że twojego radia będę słuchał. 99,2. Nie, 99,5.

Transcription

8 9 2

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

89.2 Twoja częstotliwość, ASK Świnoujście, specjalnie dla Gracjana, yo! Pozdrawiamy serdecznie z radia ASK! Ja? Pewnie być tak, Gracjan. Czy ASK czy RMF MAX to jest jeden key, bo... zarówno jedna jak i druga stacja wymagają komercyjnie i tak naprawdę jakichś większych różnic według mnie muzycznie nie ma. No może... czasami inne recurrenty się zdarzą, ale... według mnie, czy ASK czy RMF MAX nie ma to dla mnie znaczenia. Ja bym był szczęśliwszy, gdyby jakieś lokalne radio nadawało w tym miejscu. No ale niestety nie zgłosił się żaden lokalny podmiot na ten przetarg. W związku z powyższym, radejko z literką E na początku i A na końcu wygrała.

Transcription

Chyba chciałeś powiedzieć SK Szczecin na 89,2. A co do różnicy między jedną stacją a drugą, czyli między radiem SK a RMF Max, to można różnicę odczuć, szczególnie w nocy, ponieważ radio SK w nocy zazwyczaj puszcza tylko muzykę polską, chociaż i zagraniczne się zdarzają. A natomiast RMF Max w nocy puszcza hip-hop, czyli coś, czego SK praktycznie nie puszcza. A więc na przykład w nocy taką różnicę można odczuć. Poza tym w RMF Max, jeżeli chodzi o Sylwestra, jest klubowy przebój roku. A w SK tego nie ma. No to także taka mała różnica jednak jest. Jakby się człowiek tak w to bardziej zagłębił. No to raczej tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie, nie, nie, nie, nie, nie. Ja mówię o 99,5, na którym nadaję twoje radio. Mówię, że będę słuchał twojego radia na 99,5, twojego radia Stargard, bo ono też maszynę musi nadawać, więc o tym mówiłem. Owszem, to nie jest dowątku, tylko wspominałem, że w takim razie będę słuchał twojego radia na 99,5. O to mi chodziło.

Transcription

A to przepraszam, mogłem się pomylić i jeszcze raz przepraszam.

Transcription

W SC już są dżingle świąteczne, nie ma jeszcze zapowiedzi gorącej setki, ale podejrzewam, że w tym tygodniu już coś będzie zapowiadane.

Transcription

Przebój roku to się wybiera w każdej tak naprawdę liście. Przebój lata, przebój roku, przebój zimy... to nie ma znaczenia. Jesteś pewien, Łukaszu, że Wermach, McDonald ten hip-hop w nocy puszczają? Bo jakoś w tamtym roku ktoś na Radio Polsce pisał, że zrezygnowali z tego hip-hopu. Ale jeżeli wrócili, to faktycznie sprawdzę to, bo tak, RMF Max puszczał ten hip-hop w nocy, acz ja raczej nie brałem pod uwagę nocy, a brałem pod uwagę to, co jest grane w dzień. Max gra więcej jakichś w ogóle EDM-ów jeszcze, więc to też mnie niechęcy. No, w sumie dla mnie to powinno jakieś lokalne radio tam grać, a nie komercyjna sieczka. No, tej już mamy za dużo.

Transcription

A co do świątecznych dżingli, tak wracając do tematu eski, dżingli świąteczne na antenie radia eska są od poprzedniego tygodnia, a na promose gorącej setki podejrzewam, że jeszcze poczekamy. Jeżeli nie w tym tygodniu, to w następnym już powinny się pojawić promose i gorącej dwudziestki setki i sylwestrowej imprezki. Jakoś we wcześniejszych latach było dużo wcześniej o tym mówione, a ostatnio... Ostatnie dysponowanie.

Transcription

No, tu się akurat zgodzę, że ostatnio jest o tym mniej mówione niestety. W poprzednich latach było to nawet dwa tygodnie przed świętami, że jakieś tam zapowiedzi były. A na przykład w 2006 roku, ja tu już o tym wspomniałem, codziennie było tam głosowanie na antenie. Więc chyba od początku grudnia aż do samego końca. A co do dżingli świątecznych, to ja je dopiero dzisiaj zauważyłem. Bo ja dopiero dzisiaj odpaliłem Eskę, więc... Ale ja tutaj powiem jeszcze tak szczerze, że ten lektor mi się w ogóle nie podobał. On jest taki jakiś taki dziwny. Nie podoba mi się on w ogóle wcale. A co do twojego pytania... Odnośnie hip-hop na RMF MAX, to leci, ale troszkę rzadziej. Więcej puszczają teraz w nocy takiej polskiej muzyki typowo, niż hip-hopu. Kiedyś to co druga piosenka była hip-hop. Teraz to już troszkę mniej. Podejrzewam, że za tym wszystkim stroi... Że... Za tym wszystkim stoi nie kto inny, jak Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji w Polsce. No bo któż by inny. Także pozdrawiam.

Transcription

Zapewne ta Krajowa Rada Radiochronii Telewizji lubi się mieszać, ta ustawa o polskich numerach, w ogóle dla mnie to jest jakieś nieporozumienie, ja nie wiem co za karakan to wymyślił. Było kiedyś dobrze, mniej tych polskich hitów można było grać, były ładnie zagraniczne numery przeplatane z hip-hopem w RMF Max na samym początku, jeszcze w 2007 tak było, pamiętam, w 2008 do listopada jakoś też tak było. Dużo tego hip-hopu grali w RMF Max, naprawdę fajnie się tego słuchało, ale dobra, no tutaj o RMF Maxie, a wątek dotyczy Eski. Ten nowy lektor też mi się nie podoba, jakiś taki Radio Eska, hit i nocz, o si, nie podoba mi się, nie wiem w ogóle dlaczego oni zmienili tego lektora, mogli zostawić tego, który był w wakacje, chociaż najlepiej jakby wrócili do starego, dobrego lektora. Z początku lat dwutysięcznych to były czasy, a nie, a że tak powiem, zmieniać, zmieniać, zmieniać. Muzycznie by zmienili coś, albo całkowicie, nie wiem, z hitów ma czas na najlepsza muzyka, tym by mnie nie zaskoczyli, ale zmianą lektora, no niestety mnie Radio Eska nie zaskoczy. A głosowanie w 2006 roku pamiętam, w 2005 jeszcze tak tego nie sprawdzałem, ale w 2006 było. W 2007? W 2007 chyba też, znaczy już nie pamiętam dokładnie, ale głosowanie w 2006 pamiętam doskonale.

Transcription

Ja też właśnie te głosowania pamiętam. W ogóle, że tak powiem, żeby było śmiesznie, to ja z Hip Hop Noc w Esce po raz pierwszy w ogóle styknąłem się w 2004 roku. I to jeszcze w Trójmieście, kiedyś słychałem w nocy Hit FM. I połapałem się dopiero wtedy, że to ma coś wspólnego z Eską po lektorze. A nawiasem mówiąc, ty orientujesz się może, jak ten lektor się nazywa? Bo próbowałem jakoś informacje o tym starym lektorze znaleźć i niestety ja nie wiem, kto to jest. Chociaż on jeszcze często występuje tam czasami w jakiś reklamach w telewizji, czy jeszcze gdzieś tam występuje. Więc generalnie ciekawy jestem, jak on się nazywa. No i jeszcze był jeden lektor przed wakacjami tego roku. Który był od 2020 roku. Podajże od lutego. I on się udzielał też w reklamie T-Mobile'a. Czasami, więc ja to dobrze pamiętam. Tak, ja pamiętam, że jeszcze raz gorącą setkę i to chyba właśnie było gdzieś chyba w 2005 roku prowadził Michał Puzio. Też bardzo dobrze pamiętam. Co do linearu hity na czasie. No mogliby to zmienić. Na przykład w ESCE Kraków gdzieś wyczytałem, że w roku 2007, zanim zaczęli stopniowo zsieciowywać tą stację. To jeśli się nie mylę, to tam był linear najlepsza muza w Krakowie, czy coś takiego jakoś tak. Dopiero jak już zaczęli to wszystko stopniowo zsieciowywać, to już potem zmieniło się na hity na czasie. I tak zostało do tej pory. No wyjątkiem były te wakacje, w których były najlepsze hity na lato. No to był tylko wyjątek, bo tak to cały czas jest najlepsze. Znaczy hity na czasie. No fakt już nie ma 10 hitów, jeden po drugim. No bo to wycofali. Więc generalnie tak to niestety wyszło. Ja bym w tej ESCE jeszcze... Może bym generalnie... Pozmieniałbym... Parę rzeczy. Między innymi wycofałbym to ESCE Music News, bo to... Nie wiem, to bez sensu jest. Nie podoba mi się w ogóle ten program. Jakoś taki dla mnie jest dosyć taki dziwny. Naprawdę mi nie przypadł do gustu ten program ESCE Music News. Zawsze jak mieszkałem na Śląsku, to się cieszyłem. Bo w niektórych miejscowościach typu Warszawa, Łódź. Poznań. Kraków. Wrocław. To od 6.30 do... Nie, od 6.15 do 6.30 był tam ten przeklęty magazyn. Który mnie irytował. Zawsze. A na Śląsku na szczęście do 7 równy były najważniejsze wydarzenia. Więc tego nie musiałem na szczęście słuchać jak mieszkałem na Śląsku. No teraz wiadomo mieszkam w Warszawie, więc... Czasami jestem na to wskazany, co mnie to bardzo irytuje. I uważam, że to jest trochę takie... No, dosyć męczące. No i... Jak na razie to chyba tyle. Co chciałem powiedzieć co do zmian. Pewnie coś mi do głowy przyjdzie. A a propos tego lektora. Tego co jeszcze jest obecnie. To mi... Przez ten... Reklama. Reklama. Tak beznadziejnie tata on to mówi. Nie wiem, tak... Dziwnie. To już tamten lektor, który był w te wakacje mówił 100 razy lepiej. Bo mówił... Reklama. A nie tak dziwacznie jak ten obecny. Ja w ogóle nie wiem czemu oni co chwilę lektorów zmieniają co parę miesięcy. Co to jakieś kontrakty się kończą, czy co? Bo to aż jest normalnie śmieszne. W żadnym radiu się nie spotkałem, żeby co parę miesięcy albo co rok była zmiana lektora. Na przykład w Radiu Wawa w 2010 roku była zmiana lektora. I teraz lektorem jest Grzegorz Pawlak do dnia dzisiejszego. Więc ja nie wiem z czym to się wiąże, ale to jest dziwne.

Transcription

Coś tutaj jeszcze chciałem powiedzieć, co do takich zmian, które bym wdrożył w ese. To po pierwsze przede wszystkim zmiana wszystkich dżingli, bo te dżingle są niektóre takie jakby dziwne. Nie wiem, średnio mi się podobają. Zwłaszcza, że niektóre z tych dżingli były przed wakacjami transmitowane. Po dwumiesięcznej przerwie wróciły, ale lekko zmodyfikowane. Ze wstawkami jakby lokalnych częstotliwości, znaczy częstotliwości nie ma, tylko lokalne miasta są. Więc tak generalnie trochę to dziwne. Że eska odeszła. Odeszła od podawania częstotliwości, w jakich miastach nadawała. Znaczy no, chodzi o częstotliwości, że nie podaje. Czy coś jeszcze, no tak jak już tutaj wspomniałem, zwiększyłbym jednak te audycje lokalne chociaż do minimum 4 godzin dziennie. Bo to jednak 3 godziny to jest zdecydowanie za mało. Taka jest moja opinia. I tego się będę zadawał. No i co to jeszcze bym tutaj coś pozmieniał. Uważam, że w całej sieci powinien poranny program zaczynać się o równej 6.30. A nie, że w niektórych eskach do 7.00 są magazyny jakieś reprezentowane. Jakieś, nie wiem, nowe konkursy, których nigdy nie było, ale jakieś tutaj się okazują. Jakoś sobie dają z tym radę na szczęście. A jeżeli chodzi o jakiś powrót takich fajnych zabaw, to chciałbym, żeby powróciło tak. 3 bit in verso, bo to było fajne. Dźwięki ściśle tajne też mogłyby powrócić. No i fajnie by było jakby coś z tą Eska Live Remix zrobili. Bo to jednak puszczanie playlisty takiej jak normalna jest przy hitach na czasie i co drugiego dżingla. Eska Live Remix to jest tak trochę niedorzeczne, że już mogliby tego, tych dżingli Eska Live Remix nie puszczać. No bo to... No... Generalnie to nie ma sensu w takim wypadku, skoro i tak nie ma żadnych setów, tylko jest normalna, standardowa muzyka puszczana przez 4 godziny w sumie. Po odejściu Płotka. No właściwie to się zaczęło w wakacje, więc podejrzewam, że Płotek już chyba miał zamiar odejść wcześniej, znaczy już chyba wcześniej planował odejście z Eski. Tylko, że pewnie musiał tam przeczekać tam, że tak powiem swój czas. No i generalnie cóż... Nie wiem, dodałbym jakieś jeszcze inne audycje klubowe, jakieś nowe identy. Bo na przykład w RMF MAX bądź co, bądź co roku jest zorganizowany ten Start Vice Festival, tak? A nawet jak Płotek pracował jeszcze, no to tego już co roku nie było. Nie było żadnych już DJ-ów i do tej pory nie ma. Teraz już chyba szczególnie tego nie będzie, jak Płotek odszedł. No i tak generalnie jest trochę lipnie, jeżeli chodzi o tą kwestię. I trochę szkoda, no bo jednak kiedyś piątki i soboty były fajne. Czy Estate of Trance leciało, czy David Guetta leciał, czy coś innego leciało, a teraz to tak... Zrobili to dziwacznie... Nie wiem dlaczego. No także pozdrawiam.

Transcription

No więc tak, no dobra, od więc tak nie zaczyna się zdania. Natomiast, co do lektorów powszednich, no niestety nie mam takiej zdolności do zapamiętywania lektorów, kiedyś wiedziałem, ale niestety mi to w tym momencie z głowy uciekło i sam nie rozumiem, dlaczego oni zmieniają tych lektorów. Kontrakty podpisują na rok, czy kuźwat, co? Tego nie wiem. Co ja bym zmienił w Esce? No przede wszystkim więcej recurrentów. To pasmo od 23 do 2 spoko, tylko nie, że Eska Live Remix, bo to jest totalne nieporozumienie. Po prostu z hasłem Hity na czasie, albo wrócili by do starego, dobrego Eska Club Dance Night i do Hip Hop Nocy w tygodniu. I wszyscy byli szczęśliwi. Ale wiadomo, niestety, co dobre, to Senevrati. Czy coś bym jeszcze zmienił w Esce? No na pewno Liner, tak jak wspominałem, lektora, a z lektorem dżingle. Bo te dżingle są coraz gorsze. Kiedy korzystali z biblioteki Killer Hertz były one zdecydowanie fajniejsze. Co tam jeszcze mógłbym w Radiu na literkę E zmienić? Zgodzę się, że poranek powinien się zaczynać we wszystkich miastach o tej samej porze. Acz podejrzewam, że każde miasto ma troszeczkę inaczej zapisane tam w koncesji ilość słowa i muszą to realizować. Stąd gdzie nie gdzie jest hotplota, a gdzie nie gdzie dopiero o siódmej się zaczyna program, to wiadomości trzeba magazyn puścić, bo tak każą. Czy jeszcze chciałbym jakichś powrotów? Te zabawy typu Eskomat były fajne. Czyli eksplozja kasy, dźwięki ściśle tajne. Eska płaci twoje rachunki to w sumie tak nie. Ale też było. Czyli to głos. Było trochę fajnych tych zabaw. A teraz? Teraz to albo iPhona można wygrać, albo coś właśnie ciekawego, że nie można wygrać telefonu z Androidem, tylko iPhona. To jest też bardzo ciekawe. Taka dyskryminacja tych, którzy mają Androida. No ale to już Eska tak sobie decyduje. Jeszcze z tymi DJami pokombinował. Nie wiem, Słupkowskiego na przykład. Ja tam czekam na poranek, co by było ciekawie. Nie wiem. Jankies by mógł jakieś pasmo po południu prowadzić o 13 do 16, co by było ciekawiej. No i program lokalny też bym, gdyby się dało, najlepiej bym robił od 6 do 19, czy tam od 7 do 19, żeby to sobie leciało lokalnie, a o 19 już niech ta Imbrzeska leci wszędzie. Albo, nie wiem, do 17 i 18 lokalny program. Wszędzie, w każdym tym. Eska Kraków istotnie miała inny liner, tam właśnie coś z muzą, nie pamiętam dokładnie. I w ogóle ta playlista nawet się różniła. Kraków miał chyba największą autonomię, chociaż Wrocław też miał autonomię na pewno. I też kolega jeden opowiadał, że oni grali inne wersje, że nawet po czcieciowaniu, mimo, że te playlisty były, że była to sama playlista, we wszystkich to Wrocław lubił się wyłamywać, i Josemi grał w innej kolejności, tak to było podobno. Nie wiem, nie słuchałem jeszcze w tym 2007, nie potwierdzę. I chyba tyle, bo się rozgadałem. Pierwszy mój dłuższy post na LTE, nie, fajnie. Pozdrawiam.

Transcription

Tak, potwierdzam. W 2007 roku, nawet 2006, na przykład w ESC Śląsk były grane inne wersje numerów różnych niż w momencie, kiedy szła na przykład imprezka, kiedy to szło wszystko stąd, czyli z Warszawy. Potwierdzam, było coś takiego. No, ESC Śląsk też w tych latach lubiła bardzo, ceniła sobie lokalność. Też program był od 6 do 19 nadawany. Dużo fajnych konkursów było, a potem to zaczęli zsieciowywać. A w ogóle czasami zastanawiałem się i dalej się zastanawiam, w jakim oni celu to zsieciowywują. Dlaczego to robią? Co to ma na celu? Przecież... To są stacje lokalne, a nie ponadregionalne ze stawkami lokalnymi. Pozdrawiam.

Transcription

Tegoroczną setkę przez 8 godzin będzie prowadził Michał Celeda. To było zresztą do domyślenia się, biorąc pod uwagę, że odszedł Płotek.

Transcription

święta, święta i po świętach, a po świętach dżingle zniknęły, świąteczne i bardzo dobrze, że dżingle świąteczne zniknęły, ale Łukaszu, jeden fakt jest do odnotowania. Chodzi o poniedziałkową imprezkę. Prowadził ją Pawelec. To jest dopiero ciekawostka. On chyba nigdy nie prowadził imprezki w ESCE, a może w lokalnym, w tym warszawskiej ESCE kiedyś? Nie pamiętam, ale myślę, że warto odnotowania. Pozdrawiam.

Transcription

No tego to akurat nie zauważyłem, bo w poniedziałek eski nie słuchałem. Ale co do dżingli świątecznych, to jeszcze w godzinach porannych one były. I przedpołudniowych również jeszcze w dniu dzisiejszym były. Także tak to wygląda. Dziękuję.

Transcription

Jedna rzecz, którą dziwną zauważyłem w SC, szczególnie w nocy, to jest bardzo nietypowa rzecz, nie wiem czy ktoś z Was to zauważył, ale powiem tak, ta wpadka zdarzyła się w sumie dwa razy. Raz była w nocy przy ogólnych hitach na czasie gdzieś tak między czwartą a piątą, a raz była podczas rzekomego SK Live Remix, którego w rzeczywistości nie ma. Więc była taka sytuacja. Że leciała sobie jakaś piosenka, ja teraz dam taki przykład, na przykład David Guetta – Not To Let Me Go. Skończyła się piosenka, zaczęła się na przykład inna, na przykład Katy Perry i po tej piosence Katy Perry znowu leciała piosenka David Guetta – Not To Let Me Go. I tak się zdarzyło właśnie dwa razy. Raz podczas ogólnie nocnych hitów na czasie. I raz właśnie podczas tego SK Live Remix. SK Live Remix, którego de facto nie powinno być, bo wpadka i tak nie ma. Więc czasami zastanawiam się po prostu kto układa pre-listę, bo jezu, no. Jeżeli ktoś to robi z radia, taki znany z anteny, to naprawdę chyba nieudolnie za bardzo. Bo to wychodzi, bo, no nie będę uwagał, nie będę mówił, znaczy nie będę ukrywał, kiepsko mu to wychodzi. Bardzo kiepsko. A więc, tak to wygląda. Bo to raczej z mojej strony tyle. Przepraszam Was za tą chwilową właśnie zamułę. Ale niestety Elden się zwiesił, nie mogłem wyłączyć nagrywania, więc musiałem wejść w kontakty z kultem F9. Wyjść z tego escape'em. No i teraz mogę zakończyć nagrywanie. Także... Miłej nocy, życzę.

Transcription

Tak, zauważyłem jakiś czas temu, że tak istotnie się dzieje czasami z tymi piosenkami, że poleci, no ja kiedyś, jakoś w wakacje natrafiłem na Kid Cudi Day & Night akurat, ale zauważyłem taką sytuację, natomiast no kto układa, muzyczny układa, no, ktoś może układać playlistę, no. Cóż jeszcze mogę tu powiedzieć? W nocy akurat, w nocnych hitach na czasie tak nie zauważyłem, bo nie słucham mu też, nie lubię tego nowego polskiego chłamu, nie będę, że tak powiem, słuchał czegoś, czego nie lubię. Gdyby grali trochę starszych, ładnych polskich numerów, to bym posłuchał tego czegoś.