Transkrypcja
Raczej pątpliwa sprawa.
Grupa radiowa time, Forum zarchiwizowane.
Raczej pątpliwa sprawa.
A dziś mamy sytuację podobną, w WESCE Śląsk mamy dłuższe newsy lokalne, które chyba w dodatku lecą bez podkładu, albo nie, nawet jest podkład emitowany, on jest bardzo wyciszony, a druga sprawa, że w WESCE Warszawa newsy lokalne już dzisiaj są emitowane na nowym podkładzie.
To bardzo dziwne zjawisko Puszkinie Bardzo dziwne zjawisko
A dżingli nowych nie ma i pewnie, jeżeli coś będzie, to dopiero 23 albo 4 grudnia się pojawi. No i też ciekawe, czy 27 grudnia jeszcze przez jakiś czas będą puszczać świąteczne dżingle. Może będą puszczać i do 12 na przykład. No i wtedy zobaczymy, jak to będzie, a to już... Jejku, niecały tydzień. Znaczy nie, ponad tydzień, sorry. 10 dni tylko. A co 10 dni, to u mnie też się będzie działo, ale to wiadomo, nie na ten wątek. No i tyle.
Przecież Wigilia jest za 7 dni, no ale co do nowych dżingli, no to będą 23 grudnia, bo w tamtym roku były 23 grudnia i jak dobrze pamiętam, to już 27 grudnia od rana nie było ośmioletnich dżingli, także no cóż, pozostaje tylko obserwować i patrzeć jak to będzie wyglądać.
Jedna rzecz mnie ciekawi, Puszkinie, na pewno kto jak kto, ale ty oczywiście będziesz wiedzieć prawdopodobnie, bo dużo wiesz, mianowicie jak te bloki reklamowe są po X20 robione, że oni się nie rozłączają teoretycznie z tego co widzę, a mimo to i tak reklamy są lokalne. I zawsze wiedzą jak idealnie wejść z kolejnym hitem po reklamach. Jak oni to robią?
Prawdopodobnie tak jest ładnie ustawione w systemie emisyjnym, że w drogim systemie emisyjnym masz zagrać osiem reklam, masz na reklamy trzy czy cztery minuty i w tym przeciągu musisz się wyrobić. I zapewne polega to tak, że kończę sobie hunchach wejście, naciskam spację, a wtedy lokalne komputery robią coś co jest w dżindlach. Jest synchronizacja, po prostu jak chodzi o lokalne dżindle, to one są puszczane z lokalnych komputerów, ale jednocześnie eski się ze sobą nie rozłączają. Tak samo jest w przypadku reklam. Naciskam sobie hunchach czy inny sepkowski spację, puf, reklama. Leci sobie siedem osiem reklam, kończą się ładnie, jest wszystko tak ustawione, że na komendę reklama. Na spację jest reklama. I kolejna spacja to jest dżingiel, dżingiel, już po reklamach dżingiel jest, tak? Wydaje mi się, że to w taki sposób wygląda, po prostu. Że mimo, że one nie są rozłączone, one są w stanie robić lokalne reklamy. Ja bym był za tym, żeby SK OX40 też robiła te lokalne reklamy, żeby tak samo wyglądało. Byłoby ciekawie. Myślę. Kto wie, czy one nie będą niedługo do tego nałożyć. Ale te reklamy, to prawda, to jest wszystko ładnie, równo, równo zrobione. Inna sprawa, że jakby tak porównać eski, to one wszystkie równysieńko nie grają, ale to jest inna sprawa. Warszawa jest najwcześniej, Łódź, na przykład Poznań i Wrocław są troszeczkę później, czy te mniejsze wszystkie eski. Także, wszystko dobrze. Wszystko jest do ogarnięcia. Myślę, że to tak się odbywa, jak tutaj opisałem.
Nie no, to właśnie bardzo mnie to ciekawiło, jak to właśnie jest zrobione, bo to bardzo mnie to interesowało i no ciekawe rozwiązanie, naprawdę bardzo ciekawe rozwiązanie. Swoją drogą, ciekawe jestem, jak w końcu wystartuje Eska w Braniewie, to generalnie ciekawe będzie to, bo na pewno będzie z następnym śląskim początku tak, że Eska w Braniewie nie będzie mieć w ogóle reklam, tak jak to było w przypadku Eski Kraśnik czy Eski Ostrzeszów, ale wobec tego ciekawe będzie, jakie reklamy będą wtedy puszczane, czy będą takie ogólne reklamy, czy będą musieli coś wymyślać, żeby jakieś lokalne. Także reklamy po tej X20 poszły, a to w sumie jest bardzo, że tak powiem, ciekawe. Też do tego, co mówiłeś Puszkinie odnośnie tego, że podejrzewa, że za niedługi czas po X40 już się nie będą rozłączać. To ja raczej nie sądzę, że tak będzie, dlatego że Eska Warszawa na przykład ma tam jakieś wejścia lokalne, więc to raczej to jest niemożliwe, bo Eska Warszawa musi mieć lokalne wejście jakieś po X40.
A wzięliby się powstrzymanie z tym lokalnym wejściem dla eski Warszawa. Takie to jest ważne jak moja matura z matematyki, którą niedawno pisałem. Znaczy niedawno, 4 lata temu czy 5. No nieważne. W każdym razie zapewne będzie tak jak ty mówisz, że będą puszczali reklamy ogólne. W Krośniku tak było i dawali muratora, dawali jakieś tam skinfo.pl, skgo.pl i takie reklamy. Jakieś tych swoich poradniki zdrowie, super ekspres, takie rzeczy, murator i różne takie tam dawali rzeczy, które właśnie ta im reklamuje. Musiałem sobie przypkać gardło, przepraszam. A co do... Zapewne te reklamy będą. O, pewnie będzie tak, że 24 grudnia te reklamy o ich 20 znikną. W piątek pewnie powrócą, potem znikną w Sylwestro i prawdopodobnie w Nowy Rok i w czwartek wrócą. Także tak to jest. No i mnie ciekawi też czy te dżingle, które są, czy one zostaną bez dzwoneczków, czy wrócą do tych krótkich dżingli wszystkich. To jest bardzo ciekawe.
Ja Ci powiem tak, że też mnie to ciekawi, ale na bank będzie tak, że 24 grudnia zrezygnują z tych właśnie reklam po X20 i tak jak Ty mówisz one będą prawdopodobnie po świętach, czyli od 27, a ostatni raz chyba będą wyemitowane te reklamy po X20 dokładnie 30 grudnia, czyli dzień przed Sylwestrem, to będzie właśnie ostatni dzień, kiedy będą wyemitowane te reklamy po X20, więc tak to jakoś chyba będzie tak. Tak to całkowicie wyglądać i sądzę, że powrócą do tych reklam po X20 od 2 stycznia, no bo 1 styczeń to wiadomo, że jest to nowy rok, a potem to wiesz sam już jak to będzie. No a akurat z tym, że wejścia lokalne dla Warszawy też jestem z tym, że powinny całkowicie zostać zniesione, bo to nie ma żadnych problemów. To nie jest do niczego potrzebne tak naprawdę, więc generalnie. A poza tym umówmy się, że każdy z prowadzących emituje te wejścia lokalne dla Warszawy jak chce tak naprawdę, więc jedni emitują, drudzy nie emitują. Mi się tak wydaje, że Hamczak chyba częściej emituje te wejścia lokalne dla Warszawy, niż inni prowadzący. Także taka sytuacja jak najbardziej jest. Moim zdaniem z tych usług bynajmniej ostatnio widziałem. Także mówię, kiedyś to bardzo brali na to nacisk na te wejścia lokalne dla Warszawy, tak teraz po prostu każdy je emituje jak chce i jak mu się podoba. Więc no generalnie taka jest o to właśnie na dzień dzisiejszy sytuacja. No zapewne jak to zwykle bywa podczas gorącej setki będą ogólne reklamy, a SK City będzie o pełnej godzinie.
No i mili Państwo, wyglądam na to, że SK News sieciowy w tygodniu w ESCE Śląsk jest nadawany tylko prawdopodobnie 7, 8, 9. Jeszcze o 9 sprawdzę, aby się upewnić, ale wszystko na to wskazuje, że są tylko 3 godziny, w których nadawane są newsy z Warszawy. W każdym razie, jak teraz patrzyłem o 7, to był nadawany SK News z Warszawy na samym początku. Dziękuję za uwagę i do zobaczenia w kolejnych odcinkach.
I wyglądam na to, że tegoroczna sylwestrowa imprezka będzie inna. Puszkinie, jeżeli chcesz, to na blogu, bo jeszcze wrzucałem parę wpisów. I któryś z tych wpisów chyba odnośnie wyłapania eski którejś. W każdym razie z tych nowszych wpisów, w każdym razie tegoroczna sylwestrowa imprezka będzie trwała z tego co wiem 10 godzin. I jeżeli dobrze zrozumiałem, to ma być, ma nie być żadnego prowadzącego. No i chyba tak będzie w tym roku, coś mi się wydaje. Od 20 chyba do 5 rano. Także będzie co nagrywać, będzie co obserwować. Ciekawe czy jakieś wpadki będą. W przedostatnim wpisie jest zapowiedź tej imprezki na blogu.
A mnie się wydaje, że skoro 10 godzin, to będą prowadzić, 5 godzin poprowadzi Hamczak, 5 godzin poprowadzi Kasia Węcierska, o tyle w temacie imprezki, no chyba, że część będzie imprezka, a część imprezka Indemix, stąd na przykład tak, taka zapowiedź, ja ją nawet słyszałem, ale, ja ją słyszałem przez 5, nie przez 10, ale słucham w takim razie też Twoich wpisów, aktualnie nie mogę włączyć eski, bo mam włączyć syntonizację z strumieniem, tak się czasem zdarza.
A ten błąd z synchronizacją ze strumieniem to za jakiś czas pewnie minie, bo to co jakiś czas się pokaże, co jakiś czas się, że tak powiem, pokazuje. Najdziwniejsze w tym wszystkim puśkinie jest to, że od ponad trzech tygodni, albo nawet i czterech, Eska Małopolska w ogóle nie działa do dnia dzisiejszego, no ale to jest inna bajka. Natomiast co do tego, co ty mówiłeś na tym już wielkim początku tego wpisu, no to ja nie wiem, bo oni tam wyraźnie mówią, zero gadania, zero leklam. No chyba, że Sylwestrową imprezkę ma poprowadzić nawet, no bo tam się wszyscy prawie pokazują w tych zapowiedziach. Tam jest Jankes, nawet Kama tam jest, Hamczak, Adamczak, Słopkowski i Węsierska. No także, ale te zapowiedzi są... Każda zapowiedź jest prawie z inną muzyką w tle, więc to też jest takie ciekawe, co to w ogóle będzie. No ale zapowiada się bardzo ciekawie, no ale już mamy potwierdzenie, że Piroskiego w tym roku w Sylwestrowej imprezce po raz pierwszy od 2014 roku po prostu nie będzie już. No, skoro już prowadzi brzutkę na luz, no to cóż, tak już bywa.
Oj, ESKO strzelacie sobie w stopę, żeby zrobić sylwestrową imprezkę bez prowadzącego. Gdyby jednak oni się odzywali i np. każdy po dwie godzinki miał, czy coś, tak od 20 do 6 program byłby żywy, zdecydowanie ESKO by u mnie zapunktowało, ale faktycznie z tej reklamy wynika, że będą same hity. Pewnie w większości playlisty z imprezki Indemix, albo w ogóle to będzie sylwestrowa imprezka Indemix od 20 do 6, słabo, słabo, słabo. A ja akurat będę miał towarzystwo, więc nie wiem, czy będę słuchał, niemniej możesz to nagrać Łukaszu, bo to jest, to jest bardzo, no jestem ciekaw jak to będzie wyglądać, już podejrzewam, że no nie jest zbyt ciekawie jednak, niczym mnie pewnie nie zaskoczą, ale może się mylę, co, a może jeszcze Wigilię zrobię bez prowadzącego. Łał, to już by w ogóle było niefajne.
No właśnie o tym mówię, że to byłoby trochę bezsensowne, no bo Eska zawsze w rok w rok w sylwestrową imprezkę miała prowadzących, a teraz jasno wynika, że nie będzie ani jednego prowadzącego, no to to jest takie trochę beznadziejne. A co do Wigilii, no chyba mam nadzieję, że Wigilii ktoś będzie prowadzić, no to już byłoby totalnie też przegięcie, chociaż autopromocji z Wigilii to już dawno nie było od paru ładnych lat. No oczywiście, że będę nagrywać, no ja będę wszystko rejestrować, tylko że nagram po prostu dwa osobne pliki, jeden plik będzie z gorącą setką, a drugi plik będzie z sylwestrową imprezką, no i tyle.
Szczerze to ja nie pamiętam chyba jakiejkolwiek autopromocji z Wigilią, ale może jakieś były, ale teraz tak sobie nie mogę jakoś przypomnieć kiedy było, jeśli coś było, no ale spoko, nie no chyba będzie ktoś te Wigilie, co do plików, dobra możesz tak zrobić, mogą być dwa, Wigilie w sumie też możesz święta popowodować, bo ja jestem ciekaw też co będzie, wiadomo w miarę możliwości postaram się słuchać, ale nie mniej jednak może jakieś wpadki fajne się uda zerfizować.
Ja autopromocję jakąś z Wigilii, a raczej z Wigilijnego Wieczoru, pamiętam z 2008 roku, bo pamiętam, że nawet chyba i rok 2008 i rok 2009 to były dwa lata, w których Wigilię prowadziła Kamila Ryciak. Z racji tego, że w 2006, przepraszam, w 2010 roku Kamila Ryciak była na zwolnieniu macierzyńskim, to już Wigilię na przykład prowadził niejaki Andrzej Jaszczyszyn, który obecnie pracuje w Radiu Wawa i przedstawia się po zupełnie innym. Inną maską, według mnie to jest trochę robienie sobie jej ze słuchacza, ale to jest inna bajka, ale tylko te dwie właśnie autopromocje pamiętam chyba. Właśnie na bank była autopromocja ze świąt z Wigilii w 2008 roku i chyba na bank była autopromocja w 2009 roku.
Kama też w 2007 roku prowadziła Wigilię, potem w 2010 prowadził Andrzej Jaszczyszyn, potem chyba był Rafał Adamczak z Wojstraka, tak samo było w 2011 i w 2012 chyba też był Jaszczyszyn i Adamczak z Wojstraka zdaje się. Później w 2013 był Celeda, w 2014 była Kama, w 2015, 2016, 2017 i 2018 już był Hamczak, chyba od 4 lat już.
Ja nawet powiem Ci, że pamiętam, i to był też rok 2010, jak 6 na 9 prowadził Michał Celeda w tych mniejszych eskach. I on był sam, mówię o Wigilii, w dniu Wigilii Świąt Bożego Narodzenia. 6 na 9 prowadził wyłącznie Michał Celeda, nikt mu nie towarzyszył, bo przecież wtedy to, tak jak mówię, Kama była na zwolnieniu maczerzyńskim, więc nawet Brzozowskiego wtedy nie było, pamiętam, no i prowadził sam. No i zobaczymy, kto we wtorek będzie prowadził Wigilię. Z eską, ale jestem niemal pewny, że też to będzie chęczak. Założę się, że ta Wigilia będzie trwała od 15 do 18, a od 18 już będzie leciała normalna muzyka, typowo taka świąteczna, do godziny chyba północy, albo 23, chyba do tej pory będzie taka spokojna muzyka lecieć. I znowu. Zobaczymy, jak to będzie w tym miesiącu wyglądało podczas Wigilii ze świątecznymi dżinglami lokalnymi. Zresztą ja od godziny 15 do północy też będę to nagrywać, także też to będzie zarchiwilizowane, także nie ma czego się bać, bo ja oczywiście to wszystko wezmę i zarchiwilizuję. Zresztą ja od godziny 15 do północy jeszcze będę to nagrywać.