#81 KaelaMensha2000
No dokładnie.
#82 Adasadula
Ehh. Jak wyobrazasz sobie usuwanie szumów programowo. Że istnieją takie narzędzia, jasne. Tylko że zniekrztałcają dźwięk. Z ciekawości ktoś by dał prubkę jak to to to nagrywa?
-- (Numernabis):
No niekoniecznie, można to zapewne zrobić programowo, ale jaki to będzie efekt finalny...
napisałem, czas pokaże.
--
#83 Numernabis
Normalnie, przecież odszumiają nagrania i dźwięk nie jest zniekształcony.
Nikt tu nie mówi o całkowitym wyeliminowaniu szumów.
Jak pisałem, mnie to nie przeszkadza, bo nie korzystam z tego zbytnio, ale gdyby to poprawili nie narzekałbym.
Wystarczyłby jakiś filtr programowy.
-- (Adasadula):
Ehh. Jak wyobrazasz sobie usuwanie szumów programowo. Że istnieją takie narzędzia, jasne. Tylko że zniekrztałcają dźwięk. Z ciekawości ktoś by dał prubkę jak to to to nagrywa?
#84 Numernabis
@KaelaMensha2000, a próbowałaś w ustawieniach nagrywania zmienić głośność mikrofonu na niski?
Przy ustawieniu na niski jest mniej szumów.
#85 Adasadula
Ale poczekaj, chodzi ci o takie odszumianie jak np. w olimpusach było kiedyś możliwe? Że to miało ustawione jakiś zakres częstotliwości którą usuwało, i przy okazji brzmiałeś jak przez skypea xd?
-- (Numernabis):
Normalnie, przecież odszumiają nagrania i dźwięk nie jest zniekształcony.
Nikt tu nie mówi o całkowitym wyeliminowaniu szumów.
Jak pisałem, mnie to nie przeszkadza, bo nie korzystam z tego zbytnio, ale gdyby to poprawili nie narzekałbym.
Wystarczyłby jakiś filtr programowy.
-- (Adasadula):
--
#86 Numernabis
Nie wiem jak to brzmiało w olympusach :), był faktycznie taki filtr, ale nigdy z niego nie korzystałem bo DM-5 jak dla mnie nagrywał idealnie, ale już LS-P4 właśnie mocno zbiera szumy.
Nie jestem programistą, napisałem sugestię i zobaczymy czy i jeśli to jak zareagują
#87 KaelaMensha2000
O, faktycznie, jest zdecydowanie lepiej.
Tak jak wspominałeś jak to naprawią to nie będę narzekać.
#88 KaelaMensha2000
Zapytam tutaj, bo może komuś się jeszcze przyda
Czy można ustawić przejście w tryb uśpienia szybciej niż 10 minut? Chodzi mi o to, że jak słucham książkę to żeby szybciej usypiał się sense player.
#89 Numernabis
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, bo opcja usypiania w czasie bezczynności to co innego, a opcja usypiania w trakcie ottwarzania to co innego.
Uspypianie w czasie bezczynności ustawiamy wchodząc w ustawienia > Opcje globalne > i tu pierwsza pozycja "wejście w tryb uśpienia i domyślnie jest 10 minut" i nie da się zmniejszyć, możliwe do ustawienia to 10 minut, 20 minut, 30 minut i wyłączenie opcji usypiania.
Usypianie w trakcie odtwarzania można ustawić kiedy jesteśmy w trybie Media player czy odtwarzacz Daisy lub Przeglądarka dokumentów, nie ma to znaczenia.
Jest to tak zwane automatyczne wyłączanie i aby to uaktywnić wciskamy i przytrzymujemy przycisk na klawiaturze numerycznej w lewym dolnym rogu aż usłyszymy:
Ustaw czas do automatycznego wyłączenia, wyłączone
i teraz strzałkami w prawo/lewo ustawiamy czas jaki nas interesuje, do dyspozycji mamy:
3 mnuty,
5 minut,
10 minut,
15 minut,
20 minut,
30 minut,
45 minut,
60 minut,
90 minut,
120 minut,
150 minut,
180 minut,
jest to jednak ustawienie jednorazowe, po wyłączeniu domyślnie ustawia się ta opcja na wyłączone.
#90 KaelaMensha2000
dziękuję
#91 KaelaMensha2000
Czy wiadomo coś o aktualizacji Sense Player, czy będzie, a jeśli tak co w niej się znajdzie?
#92 Numernabis
Będzie na pewno, ale co w niej będzie tego nie wiadomo, przynajmniej ja nic nie wiem bo trudno powiedzieć na które z sugesti/zgłoszeń od E.C.E. zareagują i które wdrożą.
Ja w każdym bądź razie zostawiam sobie plik z aktualnym oprogramowaniem gdyby coś zepsuli w aktualizacji.
#93 KaelaMensha2000
O kurcze, to ja sobie zaraz pobiorę z E.C.E. żeby to mieć, dziękuję za sugestię.
#94 KaelaMensha2000
Pojawiła się aktualizacja oprogramowania do sense player, ale mój sense player twierdzi, że moje oprogramoanie jest najnowsze, chyba muszę jeszcze poczekać.
#95 Numernabis
Na stronie E.c.E. nie ma jeszcze nowego oprogramowania, a internetowo nie warto instalować bo tam zawsze są opóźnieni z tym oprogramowaniem, E.C.E. wystawia wcześniej niż sam producent :)
Tak swoją drogą to skąd masz informacje, że jest nowe oprogramowanie?
#96 KaelaMensha2000
Ok, czyli czekamy na oprogramowanie na stronie E.C.E. w sumie tam najbezpieczniej.
Informacja pojawiła się w tyfloprzeglądzie:
https://tyflopodcast.net/tyfloprzeglad-odcinek-nr-196/
Informacje tutaj:
Nowe oprogramowanie SensePlayera pozwala zainstalować aplikacje i wiele więcej:
https://hims-inc.com/download/senseplayer-latest-firmware-release-notes/?wpdmdl=9300&masterkey=VCfrZUzMbB9-pVkjjDRdYJ4vBTtH-fnCopbAMi07pf3vki6pxaK4SVp8QcRWJDIlQB-aq2uLN-zWUFAe4wnJx7urZJdECwkjFTkmzKkEcmg
o sensw player w tyfloprzeglądzie, znacznik czasu:
SensePlayer 2.0 wprowadza czytnik ekranu 00:57:20
#97 Numernabis
Tak, jest tam o nowej wersji i wygląda obiecująco, ale póki co to jest wersja dla zagranicznych użytkowników, nie ma jeszcze polskiej wersji tego softu.
#98 KaelaMensha2000
Zgadza się, ale dobrze wiedzieć co będzie w kolejnej aktualizacji.
#99 Numernabis
Na stronie E.C.E. jest już dostępna omawiana w tyfloprzeglądzie wersja oprogramowania 2.0 beta.
#100 KaelaMensha2000
Pobrałam, przeniosłam na kartę, ale kiedy próbuję zainstalować offline mam komiunikat, że nie ma oprogramowania.