EltenLink

#141 zegarmistrz

Spadać od Mojsiora!

Każdy ma prawo do wyrażenia własnej opinii, Mojsior wyraził swoje za i przeciw i bardzo dobrze. POwiedział co tutaj jest zkopane, ale nie mowił by tego nie kupować czy cosś. Trochę wyrozumiałości, bo naprawdę, to co tu się dzieje to wola o pomstę do nieba.

2025-10-30 14:44

#142 mojsior

no i panie czytanie ze zrozumieniem lezy u pana jak demony w sanktuarium, a więc pomogę ci przeklejam wpis z posta gdzie niby nie wziołem tego pod uwage.

Nie każe wam brać każdej mojej opinii pod uwage, poprostu myślę że od tego jest forum.
Mam przegrane w to jakieś kilkadziesiąt godzin, więc mam prawo wyrażać swoje zdanie.

Pozza tym ja niesiedzę w waszych głowach i nie wiem co się komu podoba a co nie, żeby czasem kogoś nie urazić, więc pisze z mojej perspektywy nikogo nie obrażając ani nie zniechęcając, to po pierwsze.
A po drugie napisałem, że nie powiedziałem tej grze ostatecznego nie i zamierzam ją dalej poznawać, bo może trafie na coś co sprawi że ją bardzo polubie.
Ale skoro ja zachowuje się jak rozkaprywszona panienka, dobrze.
Od teraz jęśli jakiejś gry nie lubie albo coś mi się nie będzie podobać będę to pomijał.
Właśniepo to jest forum, że możecie napisać dlaczego się nie zgadzacie z moją opinią, bo nie jestem wyrocznią.
Poza tym zrobiłem dość żetelny wpis, w którym wyraźniepoparłem to moje narzekanie argumentami, a nie napisałem, ee to diablo jest głupie, do dupy nie grajcie.
Ale tu na tym forum nie ma co liczyć na żetelną wymianie zdań, bo nawet nie macie czym to poprzeć.
Ilu z was przeszło chociaż prolog w diablo .
4

2025-10-30 14:58

#143 guliwer

To ja zacytuję coś innego:) Panie mądraliński:)
Jeśli chcecie wydawać hajs w ciemno proszę bardzo, tylko nie płaczcie po kilku godzinach gry, że jesteście zawiedzeni,
Poza tym miej jaja a nie bądź jak panienka nie umiejąca panować nad emocjami:)
Napisałeś "Ale tak jak wspomniałem kończe z jakimi kolwiek wpisami na tym forum."
a za chwile piszesz znowu:)
To kiedy skończysz pisać skoro tak napisałeś?:)

-- (mojsior):
no i panie czytanie ze zrozumieniem lezy u pana jak demony w sanktuarium, a więc pomogę ci przeklejam wpis z posta gdzie niby nie wziołem tego pod uwage.

Nie każe wam brać każdej mojej opinii pod uwage, poprostu myślę że od tego jest forum.
Mam przegrane w to jakieś kilkadziesiąt godzin, więc mam prawo wyrażać swoje zdanie.

Pozza tym ja niesiedzę w waszych głowach i nie wiem co się komu podoba a co nie, żeby czasem kogoś nie urazić, więc pisze z mojej perspektywy nikogo nie obrażając ani nie zniechęcając, to po pierwsze.
A po drugie napisałem, że nie powiedziałem tej grze ostatecznego nie i zamierzam ją dalej poznawać, bo może trafie na coś co sprawi że ją bardzo polubie.
Ale skoro ja zachowuje się jak rozkaprywszona panienka, dobrze.
Od teraz jęśli jakiejś gry nie lubie albo coś mi się nie będzie podobać będę to pomijał.
Właśniepo to jest forum, że możecie napisać dlaczego się nie zgadzacie z moją opinią, bo nie jestem wyrocznią.
Poza tym zrobiłem dość żetelny wpis, w którym wyraźniepoparłem to moje narzekanie argumentami, a nie napisałem, ee to diablo jest głupie, do dupy nie grajcie.
Ale tu na tym forum nie ma co liczyć na żetelną wymianie zdań, bo nawet nie macie czym to poprzeć.
Ilu z was przeszło chociaż prolog w diablo .
4

--

2025-10-30 15:03

#144 mojsior

aa i jeszcze jedno, w tym poście gdzie żekomo tak narzekam napisałem, czym jest hack and slash i napisałem, co w tym diablo zaburza ten gatunek, czy to jest narzekanie.
BO mi się wydaje, że pokazałem dzieląc sie swoją wiedzą, jak powinno to wyglądać.
Jak się okazuje nie jestem jedyny na tym świecie który ma takie samo zdanie.
Tak samo, napisałem dlaczego moim zdaniem diablo 4 nie jest tym co dawniej odnosząc się do klasyka gatunku czyli diablo 1.
Mam rozumieć, że to też jest narzekanie.
Poprostu uważam, że jeżeli powstaje kontynuacja serii diablo, to powinna posiadać podstawowe filary, które istnieją w niej od początku, a jedynie powinno się te filary ulepszać.
Na tym polega kontynuacja, a niestety ja w czwórce widzę duży regress.
O nie, przepraszam, znowu narzekam.
Zapomniałem się.

2025-10-30 15:08

#145 mojsior

no i czemu miał ten cytat służyć.
No tak by było, jak bym nie napisał o czymś co nie działa jak trzeba to dopiero by było marudzenie w stylu.
Kupiłem grę i po 10 godzinach strasznie mi się znudziła, albo inne tego typu wpisy, w stylu, a czemu jak leveluje to nie czuje, że moja postać jest silniejsza.

A może właśnie dzięki mnie ktoś kupi to zagra i powie, ee ten mojsior miał racje, faktycznie tak jest a ja wydałem/wydałam hajs w ciemno.

2025-10-30 15:13

#146 martinus

@mojsior, ja pisałem to pod kątem znajomości całej fabuły diablo 4. I dałbym tej grze jakieś 6 na 10. A jeśli chcesz o tym po dyskutować, to w jakimś innym miejscu, bo to forum się do tego nie nadaje. Pisałem to po obejrzeniu trzech serii z tej gry, gdyż nie mam możliwości zagrania, znam tylko zarys fabularny. @ guliwer +1

May the force be with you!
2025-10-30 16:25

#147 longshoot

no taak, bo 200 czy 300 złoty za kilkadziesiąt godzin gry czy nawet setki to bardzo wygórowana cena przecież. :D

2025-10-30 22:22

#148 Adasadula

XD, ale fajna gównoburza. Przede wszystkim - mojsior to już sygnalizuje swoje odchodzenie z eltena od ok miesiąca, więc.....
Sam w diabełka nie grałem, ale z letsów wydaje mi się że jest wart tych 180ZŁ na promce XD, a pan gamer traktuje każdą opinię na jego temat jako atak.

2025-10-31 07:43

#149 mojsior

ee tam, fajnie jest przynajmniej mogę się troszeczkę pośmiać xd.
a tak swoją drogą, to widziałem streamy z ostatniego serwera ptr, no i w końcu to zaczyna wyglądać jak action rpg.
Potwory w końcu w początkowych fazach są trudne, trzeba uciekać przed nimi bo mogą cię zabić, więc uniki trza robić.
Nareszcie to lewelowanie może nabrać sensu.
trzeba czekać do grudnia bo troche ma się zmienić.
O ile ludzie się nie spłaczą i zwnowu potwory nie zostaną znerfione.
BO blizzard jak coś zrobi fajnego na sezon to potem to nerfią,bo na reddicie łkanie ludu, że łojej za trudne,
Ale jeśli to będzie takie jak ten ptr był, noo to wreszcie będzie po co w to grać.

2025-10-31 15:00

#150 guliwer

No tak jak typowa rozkapryszona panienka;) Najpierw się wściekła, wkurwia, płacze że ktoś napisał prawdę, a prawda boli:) a potem się śmieje z bezsilności, no wprost idealnie;)
To chyba ludzie grający w Diablo płaczą ogólnie, jedni bo są tym co powyżej, a inne płaczki bo za trudno;)

2025-10-31 15:19

#151 mojsior

lol no comments

2025-10-31 15:21

#152 longshoot

skoro ktoś gra na easy, czy normal modzie np, to ma sobie radzić z potworami, a nie przed nimi uciekać.

2025-11-01 23:31

#153 mojsior

no niee, nie do końca.
Ty masz w początkowych fazach gry czuć poziom trudności nawet na łatwym, bo w grze rpg zaczynasz od zera aż do bohatera.
Więc to, że potwory będą cię bić i będą miały mechaniki swoje to jest zaleta.
Po pierwsze dlatego, że uczysz się unikania, co potem może się przydać w przypadku walk z bossami.
Po drugie, jest to poczucie kiedy dostajesz na dupe, że twoja postać jest słaba jak mucha i wiesz że musisz odpowiednio się dostroić, żeby potem czuć się coraz lepszym.
Teraz przez to że moby są jeno gombkami, które nawet nie chcą atakować i jeszcze się skalują pod ciebie, to nie czujesz przede wszystkim potrzeby levelowania się.
Poprostu jedziesz z itemami które dają plus ileś do deva plus ileś do damage i nic cie nie obchodzi.
Podam przykład dlaczego obecnie levelowanie nie ma sensu w diablo 4.
Byłem na jakimś 30 levelu postaci, atakowały mnie moby co były przeskalowane do mnie.
Ja poszedłem zrobić mamie herbate, i ona jeszcze cośtam gadała do mnie co mi zajeło 15 minut.
Wróciłem i słyszaem jak te mobki mnie pukały że tak powiem, a się okazało że nic mi się nie stało.
Myślę że to samo miał bym na pierwszym levelu.
Wiesz, rozumiem twój argument z tym, że na łatwym czy mormalu ma se ktoś radzić z potworami, dość ciekawy temat rzuciłeś, hmm w końcu ktoś dał ciekawy temat do rozważań.
Ale o tym napisze w nowym wpisie żeby nie było za długo.

2025-11-02 17:04

#154 mojsior

ostatnio oglądałem jakiś materiał ludologiczny , bodajrze u kiszaka albo tamae, już nie pamiętam teraz o poziomach trudności w grach czy mają sens i czy są w ogóle potrzebne.
Dał mi on sporo do myślenia i rozważania.
.
Wydaje mi się, że w diablo 4 te tiery, czyli poziomy świata nie mają na chwilę obecną sensu.
A dlaczego.
Dlatego, że uważam iż poziomy trudności, jak to było wspomniane w materiale, to nie powinny być tylko podkręcane cyferki od mobów..
Podam przykład.
Wyobraźcie sobie grę o pokemonach, która ma dwa poziomy trudności łatwy i hard, .
Nie ma tu skalowania , czyli każdy pokemon ma swoje właściwości.
Teraz tak, na poziomie hard w stosunku do poziomu easy, pokemony zadają wam podwójne obrażenia pomnożone dwa razy i one mają też razy dwa pomnożone statystyki defensywne, przez co bijecie je na pierwszych poziomach poprostu wolniej w porównaniu do poziomu easy.
Mało tego, na poziomie hard dostajecie cztero abo pięcio krotnie wyższego expa.
Spłyca się to do tego,, że przez to że macie wyższy level i po pewnym czasie bardzo szybkim czasie, okazuje się że te pokemonki bijecie tak, jak biliście na easy.
Czyli dodanie kolejnych poziomów trudności gdzie były by bustowane cyferki nie miało by sensu, bo spłycało by się to do wolniejszego grindu, który i tak finalnie sprawił by że dojdziecie do sufitu, gdzie te cyferki się z waszą siłą zrównają.
Teraz wyobraźcie sobie te same pokemony gdzie poziomy trudności działają podobnie, ale wszystkie pokemony skalują się z waszym poziomem.
Czyli nie ważne jaki macie level postaci, jesteście w stanie złapać każdego pokemona .
A wyższy poziom trudności jedynie sprawia, że pokemony atakują mocniej i dłużej je bijecie ale skalowanie sprawia, że rosną z wami w siłe, ale skalują się z wami cztero krotnie, czyli za każdym levelem czujecie się słabsi.
W diablo 4 poziomy trudności działają w taki sposób, że poziom łatwy obecnie skaluje moby do jakiegoś 50 poziomu naszej postaci, czyli przez 50 leveli, również wypadające przedmioty skalują się do naszego levela.
I co jest kretyńskie i złe.
To jeśli nie będziemy zmieniać szybko itemów, to skalowanie sprawi, że każdy nasz level, który zdobywamy będzie nas osłabiał, a jak będziemy doganiać skalowanie itemami, i co level zakładać inne, to nie odczujemy w ogóle mocy naszej postaci.
Na poziomie trudnym moby skalują się bodajrze do max levela czyli 60 i mają zwiększony mnożnik swoich statystyk.
Co finalnie jest bez sensu, bo na początku poczujemy jakeś tam osłabienie, bo będziemy bardziej dostawać , ale kiedy już dogonimy skalowanie dojdziemy do wniosku że ta zmiana poziomu trudności na trudny sprawi że on szybko będzie łatwy.
Dlaczego, bo poziom trudny w diablo 4 oznacza więcej expa, już nie pamiętam o ile on tam jest pomnożony, co sprawi że szybciej dojdziemy do sufitu naszej postaci i będzie łatwo jak ta lala.
żeby dać jeszcze dziekciu to blizzard w innych poziomach trudności daje nam uwaga inne typy itemów.
np na easy kończymy z legendarkami, zaś na tych pokutach i innych poziomach dostajemy uniki i ancestrale, co totalnie jest głupotą bo te przedmioty i tak sprawi,ą, że po dwóch godzinach grania na pokucie będziesz miał szybciuchno łatwo i zechcesz przejśc z pokuty na udrenke 1 albo 2.
acha i jescze żeby odblokować udrenki to musiz pity robić.
Więc gdyby blizzard wprowadził 60 dodatkowych tierów świata to nie miało by to sensu, bo różniło by to się tylko cyferkami od damage i defa co by sprawiało, że na chwile by wasz game play spowalniał ale już po paru godzinach była by nuda bo dostaniecie itemki, które sprawią, że będziecie szukać jeszcze wyższych wartości.
A co powiecie na to, że każdy poziom trudności będzie się cechował tym, że każdy potwór niedość że mocniej bije to dostaje inne mechaniki atakowania.
NP macie na poziomie łatwym wilka, który jedynie skacze do nas i próbuje nas zagryść, ale już na poziomie hard ten sam wilk dostaje inną mechanike, oprócz gryzenia rzuca się na nas i wali nas łapami, co nas ogłusza, albo robi obrut i uderza nas ogonem robiąc ogromne kombo.
I to jest moim zdaniem dobrze zrobiony poziom trudności, bo na poziomie łatwym dzieki temu że wilk nas tylko gryzie, to możemy przyjąć tylko inną taktyke, ale już na trudnym poziomie, gdzie on wykonuje te dodatkowe ataki, musimy bardziej uważać i nauczyć się, jak zrobić żeby on nas nie powalił, albo żeby unikać jego ogona.
Mamy trudniej.
Oczywiśccie.
Wiecie jaka jest gra, która ma jak należy zrobione poziomy trudnośc?
To slay the spire.
Są tam tak zwane tryby wyniesienia, gdzie mamy mechanike częściej pojawiający się elit, albo elity, które się uzdrawiają, gdzie na poziomie podstawowym tego nie robiły.
No i co, nie macie wtedy ochoty sprawdzać każdego poziomu trudności, no pewnie że tak.
Wiem że dooom też ma podobną mechanike.
NP w doom 1 pierwsze potwory na poziomie easy stoją i jak my nie podejdziemy to nic nam nie zrobią,zaś na poziomie ultra violence będą miały zupełnie inne skrypty ataków.
Jeżeli blizzard wykorzysta te mechaniki potworów z serwera ptr i sprawi, że na każdym tierze świata będziemy musieli się uczyć nowych taktyk, to wtedy to będzie miało duży sens, bo każdy stopień trudności będzie jakimś game changerem który zmieni to, jak graliście w tą grę na łatwym levelu.
A jeżeli to będzie tylko podwojony damage, defensywa, movement speed to szybko się to znudzi, bo prostu będzie wasz game play spowalniany ha chwile, ale jak tylko się dolevelujecie będziecie grać tak samo.
I tutaj longshoot wyłania się twój argument radzenia sobie z mobami na przykładzie przytoczonego prze ze mnie wilka.
Mam nadzieje że blizzard to zmieni.
Ten materiał co obejrzałem pokazał mi niestety, że wiele gier audio ma właśnie tak źle zrobione poziomy trudności, o ile by było łatwiej na przykładzie takiego q9 gdyby zwierzęta na każdym z tych stopni dostawały nowe zachowania, co prawdziwie by utrudniło gre, a nie zrobilo tego poprzez dodanie cyferek do skryptów.

2025-11-02 18:13

#155 Kosa12

I nie ma już potworów welitarnych tylko są czempionyi alchemik już nie ulepsza mikstur.
Czytałem zmiany testowego serwera i sam to testowałem.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??
2025-11-02 20:36

#156 AndyElusive

Siemson:)
Zaiste dyskusja na argumenty: każdy ma swoje z mojej strony nie będzie osobistych wycieczek)
Ja w Diablo IV mam już ograne 1000 godzin ponad ktoś by stwierdził co za ćwok ze mnie nawet że z prostą gierką sobie nie mogłem poradzić:)
Na początku nawet nawigacji nie było teraz jest pomiędzy 4 a 6 miejsc w fabule które faktycznie wymagają pomocy kogoś widzącego aby udało się je przejść.
Fabułe ukończyłem puki co raz i dodatek również.
Jednym dialogi się nie podobają w grach a mi osobiście nie przeszkadzają.
Klasy które ograłem to Łotr i Barbażyńca którym kończe już prawie podstawkę bo stoje dosłownie u bram do Piekła w Kaldeum:)
Z progresem najprzyjemniej się go odczuwa tak na T1 a szczególnie jak wleci jakiś Mityk itemek.
Pewno teraz ktoś jak będzie chciał ubić Lilit to jeszcze ma szanse bo po nowych zmianach nie wiem czy nie wycofają się z Bariery dla Bossów bo wcześniej jej nie miały tylko jak dochodziła pomiędzy pierwszym a drugim etapem walki taka Lilit to pojawiała się animacja sekwencja w której była nieśmiertelna i tłuczenie Jej nie miało sensu.
Ostatnio lewelowanie to jest faktycznie zrypany balans jednak jak słucham o zmianach w itemach to mam mieszane uczucia z wejściem sezonu 11 podzielam pośrednio zdanie Kondysa z Youtube na ten temat.
Same to uproszczenie że będzie mniej płotek na leczenie a po 30 sekundach będą przywracane na każdą sztukę wnioskuje że te 30 sekund będzie to mija się z celem bo nawet w takim Diablo 1 w Tristam do Uzdrowiciela w mieście łaziło się po eliksiry życia lub many a tu nawet to zlikwidują.
Klimat gry mi pasuje dużo ta gierka wspólnego z Diablo 1 już nie ma chyba że nazwe i pare szczegółów związanych z fabułą mimo to ma swój klimat.
Lubie wrucić po pracy gdy mnie wku... wnerwią w szpitalu lub człowiek ma taką spuchniętą od rozmów z pacjentami głowe odpali Diablo IV i ma szanse się wyżyć choć po 30 minutach mi mija niczym ganianie się z Policją w GTA i biorę się za założone cele i zadania bywa że gra wnerwia jednak mnie osobiście odpręża.
Nie dość że nie żal mi wydanej żadnej złotówki to jeszcze na dodatek robie przymiarki by kupić sobie ją w promce na PC bo wrażenie mam że działa nieco trochę szybciej niż na PS ale tu chodzi tylko o samą rezponsywność.
Pozdro
ps. jakimi klasami graliście do tej pory????

Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
2025-11-04 17:39

#157 mojsior

Ja najbardziej lubie spirytyste, według mnie można na nim kombinować jeśli chodzi o bildy.
Ja gram pod poison, czyli pięść uwiondu, troche zmieszanego z gorylem bo on ma pod damage niezłe rzeczy, chociaż orzeł ma sporo pod movement speed więc jak powiedziałem, spiryt ma sporo kombinacji, które mu na dobre wychodzą.
A jak jest z uber bossami np taką uber lilith czy innym warszanem, dropią jakieś uniki z nich, czy tylko obducyt leci.
Zastanawiam się czy jest po co robić uber lilit, bo z tego co wiem fabularna lilit dropi gwarantowany unik ale chyba tylko raz.

2025-11-05 15:33

#158 mojsior

co do diablo jedynki, to już nie mogę się doczekać kiedy wejdzie pełne accessibility do silnika devilution.
Jestem w stałym kontakcie z twórcą i wiem od niego, że pracę trwają nad dostępnością diablo hellfire, gdyż skrypty lua pozwalają na sporo modyfikacji.
Ale devilution jest tak wielo platformowym silnikiem do diablo 1, że ta dostępność idzie bardzo wolno, ale się robi.
Już najnowsza beta devilution ma czytnik ekranu, więc jak komuś nie przeszkadza łażenie na czuja to można z tym coś ugrać.
Oj jak ja bym chciał diablo 2 albo diablo 2 resurected chociaż.
Ciekawe czy oryginalną dwójkę dało by się zmodować.

2025-11-05 15:37

#159 AndyElusive

Na Uber Bossów opłaca się chodzić nie dropią obducytu tylko unikaty i runy no i wiadomo doświadczenie no i to co każdy chcę mieć czyli Mityki dawniej nazywane Uber Unikaty, tylko że z pierwszej puli Bosów jest 2 może procent że wypadnie Mityczny itemek za to z drugiej klasy Bosików już jest 5 procent.
Ja lubie grać Łotrem ostatnio pod Grad strzał, Szybki ostrzał i Cienistym Krokiem i jednym Nasyceniem - od cienia bo pozostałe nasycenia przy aktywacji Gradu strzał automatycznie nasycają lecące strzały dzięki amuletowi.
Teraz gram Barbem i może w weekend przysiąde to ukończe podstawkę i idę na |Lilit może sobie z nią poradzę kto wie Barb jest bardziej tankowy niż mobilny za to trzeba mieć na Lilit Nieustępliwość gdzieś zamontowaną albo w Aspekcie albo w jakimś okrzyku wojennym.
Po lilit muszę pozbierać trochę kluczy na Piekielnym przypływie to może wydropie kilka niezbędnych mi przedmiotów ale w wersji Starożytnej.
Obducyt tak apropo dropi się z Koszmarnych podziemi, Piekielnych Hord oraz z Podmiasta w dodatku ale Podmiasto jest na czas i trzeba mieć Daniny do przepalenia w palenisku.
Na czas do wbijania glifów masz też Doły wel nazywane też Pity w Kerigar.
Jeśli jeszcze masz jakieś pytania dotyczące End Game to pisz w wątku a postaram się zaglądać codziennie to odpisze na nurtujące pytania:)
ps. Spiryta planuje przejść na końcu to bardzo szybka i mobilna postać ale posiada jedną wadę ma słabszy singiel target od ataków opszarowych w tych drugich jest ta klasa lepsza.

Sygnatura: "
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
2025-11-05 20:29

#160 Adasadula

Ciekawie prawisz z tym pierwszym diabełkiem.

-- (mojsior):
co do diablo jedynki, to już nie mogę się doczekać kiedy wejdzie pełne accessibility do silnika devilution.
Jestem w stałym kontakcie z twórcą i wiem od niego, że pracę trwają nad dostępnością diablo hellfire, gdyż skrypty lua pozwalają na sporo modyfikacji.
Ale devilution jest tak wielo platformowym silnikiem do diablo 1, że ta dostępność idzie bardzo wolno, ale się robi.
Już najnowsza beta devilution ma czytnik ekranu, więc jak komuś nie przeszkadza łażenie na czuja to można z tym coś ugrać.
Oj jak ja bym chciał diablo 2 albo diablo 2 resurected chociaż.
Ciekawe czy oryginalną dwójkę dało by się zmodować.

--

2025-11-05 20:38