Forum

Absurdalne ułatwienia i rozwiązania utrudniające życie niewidomych

Życie codzienne niewidomych

Poprzednia 10 / 11 Następna

djdenismusic

#181 ·

@natalia200 moim zdaniem jest on troszkę zbyt ekspresyjny, i po realizatorsku zbyt dopompowany jak to się mówi. Z drugiej strony m.in, to dopompowanie chyba troszkę dodaje mu do wyraźności.

zywek

#182 ·

3 likes
To jest Knapik, tylko syn.

MarOlk

#183 ·

Możliwe, że taka umowa z lektorem zawiera zgodę użycia klonu jego głosu w przypadku, gdy dany lektor nie będzie z obiektywnych powodów zdolny do dogrywania i modyfikacji kolejnych komunikatów.

Zuzler

#184 ·

Edytowano 1 likes
W Poznaniu, proszę państwa, to dopiero mamy pięknego lektora. Pewnie, że jak ściszą za mocno, to święty Boże nie pomoże, ale ten głos ma to, co trzeba - dobrą dykcję, nośność, miłą barwę, dobre nagrania na ogół, bo niektóre są przyszumione... Wszystkim miastom życzę podobnego. Wrocław też ma niezłego lektora, ale, no wybaczcie Krakowianie, Galon to też nie było to.

tomecki

#185 ·

2 likes
ŚP pan Knapik miał faktycznie niski głos, ale przy tym starał się do końca mieć aż niemal przesadną dykcję, co w zapowiedziach przystankowych jest super istotne. Makłowicz ma tę dykcję w miarę poprawną, ale jednak daleko mu do poziomu Knapika. Galon niby też, ale chyba ma trochę lepsze warunki głosowe jeśli chodzi o zapowiedzi. Do kompletu w takich zastosowaniach bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie już nagranych dźwięków pod kątem tego rodzaju zastosowania. Trzeba te wszystie efekty ustawić tak, aby przede wszystkim służyły poprawie zrozumiałości mowy. To nie musi być ładne i miłe dla ucha. To musi być zrozumiałe w hałasie i tu chyba też różnie sobie radzą.

EugeniuszPompiusz

#186 ·

1 likes
tu drobna próbka pana z Poznania.

nagrania są w możliwie źródłowym formacie innymi słowy taka wersja podawana jest do uszu pasażerów.
; tak, ten przester ściślej soft cliping jest osiągnięty celowo, żeby do maksimum wykorzystać, szczególnie te bardziej sfatygowane głośniki w pojazdach.

https://www.youtube.com/watch?v=tDhyEhYfrDA
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

Numernabis

#187 ·

Owszem, może i dykcję ma w miarę poprawną Pan Makłowicz tylko po co takie zdziwianie podczas wypowiadania niektórych przystanków?
-- (tomecki):
ŚP pan Knapik miał faktycznie niski głos, ale przy tym starał się do końca mieć aż niemal przesadną dykcję, co w zapowiedziach przystankowych jest super istotne. Makłowicz ma tę dykcję w miarę poprawną, ale jednak daleko mu do poziomu Knapika. Galon niby też, ale chyba ma trochę lepsze warunki głosowe jeśli chodzi o zapowiedzi. Do kompletu w takich zastosowaniach bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie już nagranych dźwięków pod kątem tego rodzaju zastosowania. Trzeba te wszystie efekty ustawić tak, aby przede wszystkim służyły poprawie zrozumiałości mowy. To nie musi być ładne i miłe dla ucha. To musi być zrozumiałe w hałasie i tu chyba też różnie sobie radzą.

--
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Numernabis

#189 ·

Może usłyszę, bo będę w Poznaniu teraz z marcu :)
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Kat

#190 ·

Oj tam, oj tam. w koszalińskim MZK jest Ewa od Iwony i trzeba z tym żyć, moi drodzy.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Monia01

#191 ·

1 likes
Ale jak gada, to wiesz, na jakim przystanku wysiadasz. :) Jakąś fanką nie jestem, ale działa, komunikaty są zrozumiałe
🇺🇦 🇵🇱

Zuzler

#192 ·

Kiedyś była chwilę i w Poznaniu. Dupa, dupa i raz jeszcze dupa.

Julitka

#193 ·

A u nas, w Łodzi, kiedyś, za dawnych czasów, zapowiedzi czytał p. Zimoch. Proszę Państwa, to dopiero była dykcja i entuzjazm! I zdjęli piękne zapowiedzi, bo się Pan Zimoch w politykę zaplątał.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

zywek

#194 ·

Tak bylo. Różnie dla mnie to było zrozumiałe w zależności od pojazdu oczywiście.

Numernabis

#195 ·

Dwa przykłady udziwnionej zapowiedzi przystanku.

daszekmdn

#196 ·

Edytowano 3 likes
--
To ja się poodnoszę.
-- (mustafa):
zrobił to za darmo.

--
Galon też nagrał za free.

-- (mustafa):
Głośność tych komunikatów jest regulowana.

I to jest największy błąd, jaki można zrobić. Nie powinno byc opcji wyłączenia komunikatu ani jego przyciszenia.

-- (Numernabis):
No niestety Zuzler, jest akurat odwrotnie, ten głos ginie, jeśli tylko nieco przyciszą lub głośnik nie jest czystej barwy, a w Krakowie takowe są to czasem trudno zrozumieć co on tam gada z ustami pełnymi makaronu.
--
Galon wiedział co robi, i jak zrobić, by było dobrze. Pamiętajmy, że jest on również realizatorem dźwięku z wieloletnim doświadczeniem. Komunikaty były bardzo wyraźne i nawet, gdy były ciszej, to ja mogłem z nich wyciągnąć to, co istotne. Tu się liczy głównie dykcja, wyraźność i odpowiednie EQ.
Makłowicz może chciał dobrze, ale... Pamiętajmy, że on sam chcąc nie chcąc ma pewną wadę wymowy, która jak dla mnie dyskredytuje to. Barwa głosu jest taka, że nie będzie się wybijać przy cichrzym ustawieniu co słyszę już nawet na tych nagraniach, które podesłał przedmówca.
Głos w komunikacie powinien być jednostajny, na tym samym poziomie i tej samej wysokości.
A kompresja? Im większa i bardziej dokoksowana tym lepiej. Równać. Nawet przesadnie, ale równać. Do cna.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

vk

#197 ·

Całkiem dobry, ale ten Wrocławski mi się bardziej podoba. W poznaniu zawsze przed wypowiedzią jest dzwoneczek? We wro nie ma.
-- (EugeniuszPompiusz):
tu drobna próbka pana z Poznania.

nagrania są w możliwie źródłowym formacie innymi słowy taka wersja podawana jest do uszu pasażerów.
; tak, ten przester ściślej soft cliping jest osiągnięty celowo, żeby do maksimum wykorzystać, szczególnie te bardziej sfatygowane głośniki w pojazdach.

https://www.youtube.com/watch?v=tDhyEhYfrDA

--

vk

#198 ·

Z tymi komunikatai to ciekawa sprawa. Raz, jak były wyłączone, zapytałem kierowcy czy by nie mógł włączyć, a on mi powiedział, że on nie ma do tego dostępu, no chyba, że ściemniał, no alejaki miał by w tym cel, z czystej złośliwości? Mało prawdopodobne.
-- (daszekmdn):
--
To ja się poodnoszę.
-- (mustafa):
zrobił to za darmo.

--
Galon też nagrał za free.

-- (mustafa):
Głośność tych komunikatów jest regulowana.

I to jest największy błąd, jaki można zrobić. Nie powinno byc opcji wyłączenia komunikatu ani jego przyciszenia.

-- (Numernabis):
No niestety Zuzler, jest akurat odwrotnie, ten głos ginie, jeśli tylko nieco przyciszą lub głośnik nie jest czystej barwy, a w Krakowie takowe są to czasem trudno zrozumieć co on tam gada z ustami pełnymi makaronu.
--
Galon wiedział co robi, i jak zrobić, by było dobrze. Pamiętajmy, że jest on również realizatorem dźwięku z wieloletnim doświadczeniem. Komunikaty były bardzo wyraźne i nawet, gdy były ciszej, to ja mogłem z nich wyciągnąć to, co istotne. Tu się liczy głównie dykcja, wyraźność i odpowiednie EQ.
Makłowicz może chciał dobrze, ale... Pamiętajmy, że on sam chcąc nie chcąc ma pewną wadę wymowy, która jak dla mnie dyskredytuje to. Barwa głosu jest taka, że nie będzie się wybijać przy cichrzym ustawieniu co słyszę już nawet na tych nagraniach, które podesłał przedmówca.
Głos w komunikacie powinien być jednostajny, na tym samym poziomie i tej samej wysokości.
A kompresja? Im większa i bardziej dokoksowana tym lepiej. Równać. Nawet przesadnie, ale równać. Do cna.

--

Numernabis

#199 ·

ściemnia, bo bywa, że te komuniakty się rozjeżdżają i wówczas motorniczy poprawia, bo słychać jak poprawia.

bratczyk96

#200 ·

Kierowca może jedynie zmienić kierunek i ustawić aktualny przystanek, na którym się znajduje. Jednak z głośnością trzeba już się wzracać do urzędu miejskiego odpowiadającym za komunikację miejską. Pamiętam jak ktoś z Państwa po zaprezentowaniu nagrań głosowych mpk wrocław powiedział mi, że to jest nie prawda. Kanał na którym się znalazłem nazywa się wrocław.pl. Jak wpisałem tą stronę do wyszukiwarki firefoxa to pojawił się komunikat. Za chwilę to udostępnię w załączniku oczywiście dla poprawy humoru.
Pozdrawiam
Poprzednia 10 / 11 Następna