Nowa, dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej - Time4Bus
Wróć do inne#161 zywek
Pewnie nie, pewnie jeśli wejdziemyw konkretny przystanek i będziemy celować telefonem to usłyszymy dźwięk i wibrację, jeśli kompas telefonu wskaże ten konkretnyprzystanek, tak się tylko domyślam, bo nie używam tej aplikacji.
#162 romanro
Zywek, genialnie. Dokładnie tak to działa. Najpierw muszę systemowi powiedzieć, czego szukam, a on mi powie, gdzie to jest.
#163 romanro
Z Łodzią problem jest wielki. Oni nie chcą wystawić danych w formacie GTFS. Jeśli to by się udało, bez kłopotu Łódź w aplikacji się znajdzie. Będę nad tym pracował.
#164 romanro
Wkrótce będzie natomiast Wrocław i Opole.
#165 Numernabis
A jak z Przemyślem, tam jest dość posrana ta komunikacja, a ich rozkład na stronie www nie do ogarnięcia, przynajmniej dla mnie.
#166 Numernabis
Niestety, pod androidem 13, Samsung Galaxy Z Flip 4 nie działa powiadamianie o przystankach, czy to apka włączona, czy na wygaszonym ekranie, jedynie działa powiadomienie, że za chwilę nadjedzie wybrany numer, nawet nie ma komunikatu o ostatnim przystanku, ten się pojawia kiedy odblokujemy telefon w powiadomieniach.
-- (romanro):
Powinno być tak samo jak na IOS.
--
#167 zywek
Oszczędzanie energii wyłącz.
#168 Numernabis
To znaczy? Gdzie mam wyłączyć to oszczędzanie energi bo w telefonie jako ogólnie nie mam włączonej.
No dobra, coś tam przełączyłem w ustawieniach bateri w aplikacjach.
Jutro przetestuję.
#169 zywek
Właśnie w oszczędzaniu energii, a to ciekawe jest co mówisz. Sprawdź czy masz optymalizacje baterii dla tej aplikacji włączoną, jak masz to wyłącz. Musi mieć pełny dostęp do działania w tle.
#170 Numernabis
Jeszcze jedno pytanie.
Czy jak już włączę powiadomienia, po prostu wybiorę przystanek docelowy to aplikacja ma pozostać włączona czy można ją zamknąć, ale tak całkiem :), z poziomu zamknij wszystko? Wiem, wiem, pytanie conajmniej dziwne, ale może po zaznaczeniu opcji o informowaniu i tak po zamknięciu może coś działać w tle :)
#171 zywek
Nie wiem czy appka ma normalne pushe czy jakieś swoje własne powiadomienia wysyłane przez siebie samą, jak ma normalną usługę push to zamknięcie aplikacji teoretycznie nie powinno powodować braku przychodzących powiadomień, ale nie wydaje mi się, żeby p wybraniu przystanku który Cię interesuje i zamknięciu aplikacji powinieneś dostać powiadomienie, bo przecież proces powiadomień push aplikacji raczej nie śledzi Twojej lokalizacji i zaznaczonych przez Ciebie przystanków.
#172 Numernabis
OK, dzięki, pobawię się, potestuję i się okaże :)
#173 Numernabis
Niestety, nadal mi nie działają powiadomienia głosowe o przystankach.
Oszczędzanie energi mam wyłączone.
W aplikacjach wszedłem na Time4Bus i tutaj są ustawienia bateri i mam ustawione:
Nieograniczone. Zezwól tej aplikacji na korzystanie z bateri w tle bez ograniczeń.
Uprawnienia też nadałem wszystkie możliwe, w uprawnieniach mam, że nie odmówiono żadnych uprawnień.
Jedyne powiadomienie działa to wówczas kiedy nadjeżdża mój tramwaj to mam komunikat, że Twój tramwaj lini takiej, a takiej za chwilę wjedzie na przystanek.
Oczywiście w ustawieniach mam zaznaczoną opcję powiadomień o przystankach.
#174 zywek
To jej nie gaś z ostatnich aplikacji jak dodajesz przystanek do obserwowanych czy jakichś tam.
#175 Numernabis
No nie gaszę jej z ostatnich, mam Galaxy Z Flip 4, tylko go składam czyli blokuję ekran i cisza.
#176 zywek
Hm, ciekawe czy On w ogóle odświeża lokalizację w tle pomimo tego, że mu na to zezwoliłeś może niestety tego ni robi.
#177 zywek
Sprawdź z odblokowanym ekraniem, znaczy, spróbuj nie pozwolić mu się zablokować albo przestaw że po złożeniu się nie blokuje i wyłącz wygaszacz ekranu i autoblokadę.
#178 djdenismusic
No to Wrocław jest już na liście miast w time 4 buss. Niestety póki co występuje problem z pobraniem danych przez aplikację.
#179 papierek
Z tego, co zaobserwowałem, samsungi mają jakiś problem z aktualizacją lokalizacji w tle przy każdej aplikacji.
#180 zywek
Tylko w trybie oszczędzania energii, nie w trybie z wyłączonym oszczędzaniem.