Stacje radiowe

Wasze ulubione stacje radiowe

Założony przez lukasz1993258 80 wpisów ostatni wpis 7 lat temu Strona 2 z 4

#21 1 polubienie

Transkrypcja

Znam Radio Free, bo kiedyś słuchałem w Lublinie, jak tam się uczyłem. Znam radio z Lublina, jest to Radio Lublin. Oczywiście jest jeszcze Akademickie Radio Centrum. Takie tam leciały popy, chyba z tego co kojarzę. Może księga psa je wydłoniła i mam pytanie. Czy w planecie tej internetowej leci jeszcze ten polski hip-hop, czy nie?

Transkrypcja

Jak chodzi o mnie to z polskich czasem łączę eskę i voxa, czasem oczywiście z internetowych radio DHT, wszak współtworzę to radio, to jego słucham, a z angielskich Signal One and Seven, czasami Switch Radio, które grają muzykę różną od spokojniejszych numerów do tych nowszych, od lat 90-tych, bo ja taką muzykę lubię. Capital Extra i Kid Story, o Kid Story to jest fajne radio, bo oni grają takie wcześniejsze lata tysięczne i chyba klicówki 90-tych, taki oldschool, nie tylko czarne bity, ale i fajne dance'owe utwory, o właśnie czarne hit'y dance'owe i bity. To było ostatnie hasło radiostacji, zmieniło się planetę, oczywiście 15 hitów, 15 imprezowych kawałków na godzinę, się pamięta. Chyba w wieku... W jakimś czasie 2016, bo o radiostacji miałem przyjemność słuchać i na tamte czasy mi się podobało, czy dzisiaj bym to włączył, gdyby radiostacja była w taki formie jak SKR, Max pewnie bym chyba nie włączył. Pozdrawiam.

Transkrypcja

No, powiem w ten sposób. Nie wiem, czy się co prawda wypowiadałem już w tym wątku, jeśli tak, to sobie sprawdzę później i najwyżej usunę któryś z wpisów. Ale jeśli chodzi o mnie głównie, ja wychodzę z założenia, że obecnie naprawdę nie ma czego słuchać na FM-ie. No z internetowych stacji, no to DHT, kiedyś jeszcze słuchałem, jak był format inny. Teraz są z rana Audisy i zdecydowanie już wolę sobie włączyć Hands Up, tudzież jakiś Digital Imported z Eurodance'em, ewentualnie Radio Express, bo tam fajnie grają. No, muzycznego radia też słucham z takich FM-owych stacji. No ale głównie to są jakieś stacje internetowe typu Technobass, Rautemusic, technoforever.fm. Wszystkie oczywiście niemieckie, bo oni tam naprawdę myślą. Słuchają w tych radiach internetowych i wiedzą w jakim celu je tworzą. Przynajmniej te większe, bo oczywiście też spotkałem się z różnymi mniejszymi stacjami internetowymi, które miały naprawdę różnie z poziomem swoich i prezenterów i w ogóle wszystkiego innego. Natomiast te trzy, które wymieniłem, no naprawdę są świetne, świetne, świetne stacje. Zwłaszcza Technobass ostatnio, bo najwięcej mają audycji ze wszystkimi. Z wszystkich radii internetowych, które znam. Ogólnie jest teraz kryzys, jeśli o to chodzi, no ale miejmy nadzieję, że kiedyś gdzieś tam się z tego radio jeszcze ogólnie wykaraska.

Transkrypcja

Tutaj pewnie dostanę reprymendę od Daszka, ale no cóż, przypomniało mi się właśnie w tym momencie, że radiostacji to ja słuchałem od 2002 roku, gdy się miało te lat 8. I jeszcze czasy programów typu Gadu-Gadu, gdzie naprawdę potrafili dzwonić ludzie różni, aż do czasów czarnych hitów, densowych bitów i 16 kawałków na godzinę, czyli tak naprawdę do samego końca radiostacji. Później była Planeta FM, która próbowała zachować formę radiostacji, nawet nocną playlistę mieli tą samą. A propos nocnej playlisty, to naprawdę tam było ciekawie. Bo te hip-hopy, co oni tam grali, to naprawdę, to tego się dało słuchać w nocy. Ja to naprawdę lubiłem słuchać. I tak szczerze mówiąc, teraz to chciałbym mieć na dysku takie rzeczy. No, że tyle ode mnie, jeśli chodzi o radia, o tą tematykę. Daszku, wybacz za dwa posty.

Transkrypcja

A jeśli chodzi o takie radio internetowe, to ja też polecam swoją drogą, znaczy może nie polecam, ale ja czasem słucham, są takie dwa radio internetowe www.radioparty.pl albo www.ojej, nie pamiętam jaka strona była, ale to było Radio Red 7, Twoja Czerwona Siódemka? A czy jak to się tam nazywało, już nie pamiętam, też jakaś muzyka klubowa, tam są chyba dwa kanały klubowa i disco polo, no ale właśnie z klubowych to ja tak właśnie najbardziej, no nie no, odnośnie muzyki klubowej ja tu się nie będę wypowiadał, bo to nie jest wątek odnośnie muzyki klubowej. No ale jeszcze mogę dorzucić z tych moich ulubionych stacji radiowych, jeszcze lubię takie niemiecką stację internetową. Chits One of Four, ona akurat może nie nadaje muzyki klubowej, ona daje jakieś takie hity na czasie, czasem posłucham, ale to rzadko, ale jak jest to. No i to chyba tyle, jak mi się coś przypomni, to dorzucę.

Transkrypcja

Będzie off-topic, skąd tyden się wziąłeś tę bzdurę, że w DH terenu są oldisy? One są tylko w soboty i w niedzielę od 8 do 12 jak na razie. A nic mi nie wiadomo o tym, żeby od poniedziałku do piątku leciały oldisy. Także może warto by było sprawdzić, niech się powie coś. Pozdrawiam.

#27 1 polubienie

Transkrypcja

No witam, ja z internetowych stacji lubię jeszcze RMF Szanty, Radiogol, a jeszcze z takich, których nie wymieniłem, to od czasu do czasu posłuchałam sobie Radiowawa albo Czwórki, ale to tak naprawdę bardzo rzadko.

Transkrypcja

Nie wiem, jak jest teraz na czwórce, ale kiedyś jeszcze byłem w Polsce, to zdarzyło się, że puszczę jakieś fajne hip-hopowe tracki, co prawda odcenzurowane, ale mimo wszystko.

Senter San

#29 1 polubienie

Transkrypcja

Dzień dobry Teraz na czwórce jest tak, że jest ona tylko radiem internetowym niestety I chyba jest podobnie pod względem repertuaru Gdyż ostatnio widziałam tam wywiad z grupą Pocahontas Co do jeszcze moich upodobania radiowych Od czasu do czasu posłucham sobie Trójki A zwłaszcza od drugiej w nocy Dlatego, że jest tam taka fajna audycja Tony z Betonu W której jest o hip-hopie Zarówno polskim jak i angielskim Zarówno starym jak i nowym Więc ciekawie jest Jakby ktoś tam chciał to Trójka Godzina druga, sobota Zapraszam, do słuchania

#30 1 polubienie

Transkrypcja

Ale chyba program czwarty jest nadawany w DAB-ie jeszcze, oprócz Interneta. Czy już nie?

Transkrypcja

Z tego co ja wiem, to program czwarty chyba jest nadawany w DAB-ie, ale nie ma już go na UKF-ie, ponieważ zamiast jego jest Polskie Radio 24, więc nie ma już po prostu.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Radio A4 chyba jest w dobie, a na pewno jest w dobie.

Transkrypcja

Tak, jest w DAPie, bo ktoś mi to mówił, że jest.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transkrypcja

Witajcie wszyscy. Ja się tutaj nie wypowiadałem, no się wypowiadałem, ale nie na temat ulubionych stacji. Z Polski się jest tego naprawdę bardzo mało, bo uważam, że polskie radia grają praktycznie na jedno kopyto. Kiedyś słuchałem radiażnin, gdy tu jeszcze odbierało, bo miałem jakiś naprawdę mocny odbiornik z bardzo długą, wysoko powieszoną anteną, więc mogłem korzystać. Nie wiem jak teraz grają, bo od kilku lat już radia nie posiadam. Poza tym radio Afera od wielu, wielu lat, bo grają rocka i jak jestem gdzieś w okolicach Poznania lubię sobie włączyć. I CD-Z czasem włączę, jak sobie z kimś rozmawiam, jest miło, spokojnie albo fajnie, to czasem włączam na tło. I sobie gadamy i sobie słuchamy. I z polskich internetowych czasem włączę sobie radio DHT, posłucham audycji jakiejś, ale jakoś tak nieregularnie, bo ja generalnie średnio regularny z radiami jestem. Bardziej to słucham plików z dysku, jak już mówiłem w pierwszym poście w tym wątku. A z zagranicznych, no cóż... Cortime FM, Techno Forever, Sunshine Line z odmianą Hardcore czy tam... Któryś z tych streamów, nie pamiętam, musiałbym spojrzeć. I Techno Bass. Czasem najczęściej jest Cortime FM. I cóż tu jeszcze z zagranicznych jest ciekawych stacji. Słuchałem swego czasu czasami Capitalaz. Z Anglii, z Brytanii, nie wiem skąd oni są nawet zbytnio, nie pamiętam. I czasem jeszcze innych, jakieś tam stacje randomowych. Bardzo lubiłem Piratów w Londynie, gdy był jeszcze odbiornik w Londynie na Global Tuners, to często sobie słuchałem ich muzyki. Miałem konkretne częstotliwości i sobie słuchałem, bo mi się podobały niektóre gatunki tam grane. W ogóle Ameryka jest bardzo rozległa, jeśli chodzi o gatunki muzyki nadawane w radiach, w radiu. Na palach krótkich też miałem jedną stację, ale już nie pamiętam, jak się nazywała, więc nie przytoczę. No i czasem lubiłem sobie posłuchać Chińskiego Radia Międzynarodowego, tudzież Trans World Radio, to już na innych palach niż u Kawy. Zazwyczaj to tak bardziej z sentymentu. Chociaż TWR ma taki sam styl prowadzenia audycji, jaki był kiedyś, więc... Więc to zostało, ale szkoda, że już nie mają częstotliwości na krótkich, bo tam książki czytali. Z tego, co pamiętam, gdzieś tam z moich pierwszych lat istnienia. No i tyle.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transkrypcja

Tak, no jeżeli, nie wiem czy jeszcze tutaj wypowiadałem, jeżeli chodzi o kwestie stacji radiowych, internetowych, bo nie chce mi się tak całego wątku przeglądać, bo w sumie zapomniałem, bo ten wątek dawno zakładałem. Ale ze stacji takich internetowo, typowo internetowych to raczej wolę takie jakieś kanały poświęcone muzyce klubowej, ale nazwy niestety nie wypowiem, gdyż nie jestem dobrym w angielskich, więc nazwy nie wypowiem, bo mogę zaliczyć w tope. Ale jest pełno takich stacji, Heidsteilowe też lubię bardzo. Co do Chili Z, to czasami raz na jakiś czas to tam coś sobie włączę. Generalnie Chili Z teraz nadaje tylko w trzech miastach Polski, Katowice, Kraków, Warszawa, kiedyś nadawało w osiemnastu miastach Polski, ale w większości miast, gdzie nadawało Chili Z nadaje teraz antyradio. No i Chili Z dostało też koncesję na nadawanie w Gdańsku na chyba częstotliwości 89 FM chyba. No i chyba jeszcze w jakimś jednym mieście, ale nie musiałbym sprawdzić. Także... Dostali koncesję prawie rok temu, ale wiadomo jak to jest z koncesjami, że minął rok, no i niestety do tej pory rezultatów brakło. No i tyle.

Transkrypcja

Tutaj też chciałbym zachęcić to niektórych do przesłuchania sobie chociaż przez jakieś parę minut, to już od was zależy. W każdym razie wczoraj, i to może być śmieszne co teraz powiem, bo generalnie ta stacja nadaje od 2015 roku, a nic nie powiedziałem o tej stacji. Dopiero wczoraj jakoś jak szukałem czegoś na radiu, to natknąłem się na tą stację. Mowa o pop-radiu z Pruszkowa na częstotliwości 92,8. Co mogę o tej stacji powiedzieć? Nie wiem jak to będzie dzisiaj w sumie, bo teraz na chwilę obecnej aż tak nie słucham. Ale przesłuchałem ją całą noc od godzin wieczornych i muszę wam powiedzieć, że ani jednej reklamy nie było. Muzyka leci bez przerwy. CHR Dan. Nie pamiętam już jaki to jest format muzyczny, ale CHR to jest na bank. Bo tam leci muzyka disco polo, trochę dance'ów, coś w stylu Vox FM. I muszę powiedzieć, że to jest bardzo fajna stacja, więc polecam, jeżeli ktoś by chciał sobie ją zobaczyć jak to wygląda. Dzisiaj rano tylko była godzinna masza święta nadawana. Od dziewiątej do dziesiątej w tym radiu. Ale tak to muzyka jest naprawdę godna poleceniu. Więc zachęcam, abyście w wolnej chwili sobie to sprawdzili jak to wygląda. No to także z mojej strony tyle. Pozdrawiam.

#37 1 polubienie

Transkrypcja

No to jak leci disco polo to nie dla mnie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#38 1 polubienie

Transkrypcja

Nie, Daszku, tam nie generalnie jest disco polo. Ja troszeczkę obronię tą stację radiową, ponieważ oni mają bardzo interesującą ramówkę, czyli weekendy u nich są różne style panują, może być i rock, i ludowe piosenki, jakieś nowoczesne i tak dalej, ale to w konkretnych po prostu godzinach. A w inne dni to grają popa, ale takiego normalnego, z wyższej półki, nie disco polo. Disco polo też zdarza się, są tam jakieś audycje czy coś, ale to chyba wieczorami czy jakoś tak, czyli nie zawsze ta stacja gra disco polo.

#39 1 polubienie

Transkrypcja

Na przykład teraz w Popradziu leci coś takiego. No i tak dalej. Czyli naprawdę nie zawsze to gra disco polo. I dobrze bardzo.

Transkrypcja

Tak, przed chwilą ta piosenka leciała z Szymona Wydra, Carpe Diem. Disco Polo, jeżeli chodzi, to leciało wczoraj tak, co, no nie wiem, dwie piosenki Disco Polo na godzinę, ewentualnie jedna na godzinę. Tak jak mówię, to radio gra bardzo zróżnicowaną muzykę i to mi się nawet podobać zaczyna naprawdę, bo widać, że próbują bardzo w fajny sposób podejść do słuchacza. I piosenki biesiatne z tego, co czytałem też czasami tutaj są, aczkolwiek jeszcze się na to nie natknąłem. Też jest właśnie taka jedna audycja, która nazywa się Alokacja, jest nadawana w piątki od 18 do chyba północy i ona leci w dwóch stacjach jednocześnie, właśnie w Polradiu i w Radiu Płońsk. Nie wiem. Nie wiem, co to jeszcze jest, ale zamierzam tego przesłuchać, zobaczyć, na czym to polega, co to właściwie jest, no bo to w sumie ciekawie jest. O i teraz, żeby bardziej uwiarygodnić, to pokażę dokładnie, co w obecnej chwili leci właśnie w PopRadiu. Bo też wyłapałem. Chociaż, dobra, chwileczkę. O, to leci. Zobaczcie, co to dla tłuczenia, ale tutaj, akurat w tym miejscu, gdzie ja jestem, musiałbym antenę troszkę bardziej skierować. Poza tym nie nagrywam z tego głośnika, z którego sprzętam. Uwaga, chwała nie mu się przyda. Uwaga, nie. Uwaga, moet się się przydać. Ale z zespołu, w którym ja jestem, o, to już, zezpole, musi być. W sensie, teraz, pożywam, ale już nie. To bym, jak tak powiedział, nie potrafił, tak? Może to kiedyś pokazał, ale już już nie potrafił, może to nie było. Więc, wydaje mi się, że nie. I w sensie, to chyba takie w tym wyzwoicie. z tego głośnika, z którego demonstrowałem jedną rzecz w innym wodku, tego z jeszcze innego radia takiego przenośnego też w stylu letro, ale z anteną tereskopową, tylko no troszkę inaczej wyglądającego i co właśnie taka muzyka mniej więcej w tym radio leci, jeszcze jest takie radio Bielsko w którym też muzyka taka zrzwicowana leci i przede wszystkim plus jest tam taki, że tam nie ma mowy o polityce w ogóle także tyle