Generalnie są ludzie, którzy korzystają głównie z pamięci długotrwałej i ja się do nich zaliczam, ale to nie na ten wątek. Kolejny stereotyp, nie wiem, czy już tu padł... Niewidomi są dużo bardziej wrażliwi.
Guzik prawda, to jest zależne od nas samych, właśnie od naszej wrażliwości, od charakteru, a nie od tego czy jesteśmy niewidomi czy widzący, tak samo wśród niewidomych są dranie i egoiści jak i wśród widzących.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
A uważacie, że są jakieś stereotypy, które potwierdzają Eltenowicze? Oczywiście nie chodzi o podawanie loginów, ale o opis stereotypu, który potwierdzają sami niewidomi.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.
Wiecie, to wszystko jest takie trochę... trudne. Każdy z nas potwierdza jakieś stereotypy, nie tylko dotyczące niepełnosprawności. Każdy z nas jakieś stereotypowe zachowania przejawia. Lubimy sobie czasem ponarzekać? Lubimy. Mówi się, że to typowo polskie. I już potwierdzamy stereotyp. Tak sobie myślę, że nie ma co wpadać w paranoję, bo wyniknie z tego jakieś totalne nieporozumienie; kolejny stereotyp: niewidomy, za wszelką cenę walczący ze stereotypami. xd
Sanklip, mam tak samo apropo porządku. Gadaczka, samo istnienie eltena jest wielkim potwierdzeniem stereotypu. :D
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Gadaczko. Czasem to jest normalna cecha, po prostu normalna, która nie wynika z bycia niewidomym. Więc na pewno, jakieś stereotypy potwierdzamy. BO np. jeśli niewidomy kształci się muzycznie, to nie robi tego dla tego, że nie widzi, robi to, bo lubi! Ale to już jest potwierdzenie stereotypu. Podobnie jest ze wspomnianą wyżej wrażliwością, ja np. jestem wrażliwa, ale nie dla tego, żę nie widzę, tylko tak, po prostu. Więc też w pewien sposób potwierdzam stereotyp. Funkcjonuje również stereotyp, że niewidomi bardzo lubią czytać, no i znowu go potwierdzam. :D --Cytat (gadaczka): A uważacie, że są jakieś stereotypy, które potwierdzają Eltenowicze? Oczywiście nie chodzi o podawanie loginów, ale o opis stereotypu, który potwierdzają sami niewidomi.
--Koniec cytatu
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
Polecam książkę "Inwalidzi wzroku, mity i fakty - STANISŁAW KOTOWSKI", sporo wyjaśnia w temacie stereotypów
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Lwica, pytanie, czy lubiłby również, gdyby widział. Bardzo często muzyka jest pierwszym, czym się zajmują niewidomki pod dyktando rodziny no bo skoro słyszy ciut więcej, no to dawaj zapisywać na lekcje gry. Ponieważ coś tam słyszy to do pewnego poziomu może nawet dojdzie, ale często robi się z niego geniusza kiedy wcale nie jest. Efekty tego słychać często na festiwalach gdzie bardzo wielu uczestników po prostu nie umie śpiewać, a prawdziwych muzyków jest na prawdę nie wielu w naszym środowisku.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Cinkciarz i kolejny stereotyp "...bo ciut więcej słyszy", nigdzie nie stwierdzono, żadne badania tego nie potwierdzają, że niewidomy ciut więcej słyszy, to wszystko zależy od danych predyspozycji człowieka, są widzący którzy słyszą więcej i niewidomi którzy słyszą mniej - naprawdę polecam wspomnianą przeze mnie książkę, świetnie gość to wszystko wyjaśnia, po ludzku, bez fachowych objaśnień.
łowca, widzisz. Stereotypy są tak silne, że nawet skróty myślowe je potwierdzają. :D Wiem, że z tym słyszeniem to często stereotyp, ale ja tutaj ich nie roztrząsam, opieram się tylko na swoich obserwacjach pt. jak potoczne wiadomości o niewidomych potrafią wpłynąć na ich wychowywanie np.
Z tym słyszeniem to nie tylko często stereotyp, to jest stereotyp, bo jak już wspomniałem jest to uzależnione od naszych uzdolnień, wrodzonych i czy to jest niewidomy czy widzący to to ma lub nie. A słyszy więcej, to nie jest tak, że słyszy więcej, ale jest bardziej skoncentrowany na dźwiękach, one mu pomagają więc na tym się skupia i zaczyna dostrzegać dźwięki, na które wcześnej jako widzący nie zwracał uwagi lub będąc niewidomym od urodzenia po prostu na to zwraca uwagę, na co widzący nie zwróci bo widzi. Niestety niewidzenie jest przyczyną jakiejś choroby, która niejednokrotnie ma wpływ również na słuch i często jedno idzie w parze z drugim czyli utrata wzroku wiąże się z utratą słuchu lub jego przytępieniem - ot choćby cukrzyca. O tym jest bardzo ładnie napisane wszystkim we wspomnianej książce.
Łowca, mówisz jak do widzącego. Ja to wszystko wiem. Problem jednak polega na tym, że nie zależnie od źródeł tego stereotypu, postrzegani jesteśmy zawsze z gruntu jako lepsi słuchowcy.
Być może tak, ale zauważ jak to odbierają również osoby niewidome, co widać w tym wątku i nie tylko.
Ciągle wracacie do tej samej dyskusji. No fakt, to chyba jeden z najbardziej powszechnych stereotypów. Na własnym przykładzie mogę powiedzieć. Ludzie się dziwią, że nie skończyłam żadnej muzycznej szkoły, nie gram, nie śpiewam, że nie mam szczególnego fioła na punkcie radia. Często też słyszę: ucz się języków. Masz dobry słuch, to będzie ci szło. Daru do języków nie mam ni w ząb. Swoją drogą, z tym radiem to też niezły stereotyp. Są tacy, którzy wierzą, że my nie oglądamy telewizji, że tylko radio w grę wchodzi.