Miranda NG
Wróć do Oprogramowanie#21 zywek
Nie wszystkie, te któe nie nadały pinu nie będą tajne albo te, któ
e odznaczyły, zę messenger ma im przechowywać czaty.
#22 lukasz1993258
a przepraszam, gdziesie wyłończa ten pin?, bo prawdopodobnie to przez ten pin mam tensam kłopot z szyfrowanymi wiadomościami.
#23 Numernabis
Nie wiem czy to w ogóle aktualnie jest możliwe, można wyłączyć szyfrowaną chmurę, ale to nic nie daje, jedynie tyyle, że wiadomości, czaty są przechowywane lokalnie w telefonie, ja sobie właśnie wyłączyłem i teraz nie mogę włączyć bo woła PIN, którego nie ustawiałem i lipa.
#24 Numernabis
Zywku, w tym rzecz, że to przechowywanie nie ma z tym nic wspólnego, bo jak pisłem wyżej, wyłączyłem przechowywanie przez messengera w chmurze i nadal mam większość jako tajne konwersacje, wiem też,że ludzie których mam w kontaktach nic takiego nie ustawiali, po prostu korespondują ze mną i innymi i też są zaskoczeni, że mają włączoną tajną konwersację. To robota messengera po ostatniej aktualizacji.
#25 lukasz1993258
No ta tajna konwersacja właśnie powoduje, że miranda nie wspułpracuje tak, jak powinna
#26 Numernabis
No tak, bo wiadomości są zaszyfrowane i musiałaby mieć interfejs do wpodania tego przeklętego kodu PIN i wówczas miałaby dostęp do czatów, choć nadal nie wiem jak to miałoby u mnie wyglądać, bo nadal nie mogę zresetować kodu PIN, którego nie podawałem :)
#27 lukasz1993258
ja właśnie tak samo mam ten kod, i chciałbym go definitywnie sie pozbyć
#28 DJGraco
A gdzie włączasz bezpieczną pamięć numernabis? Na komputerze czy na telefonie?
Jak się spotkamy to postaram się jakoś ten problem rozwiązać a przynajmniej spróbuję.
A może on woła o wprowadzenie własnego kodu pin i musisz go wprowadzić, nacisnąć dalej przycisk i wtedy się włączy? Nie próbowałeś tak?
#29 Numernabis
W telefonie wyłączyłem tą bezpieczną pamięć i teraz zapisuje mi czaty w telefonie :(
#30 lukasz1993258
słuchajcie, znacie recepte na pozbycie sie raz na zawsze tego poronionego kodu?, bo to jest irytujące
#31 DJGraco
Możesz włączyć przechowywanie bezpiecznej pamięci na dysku Google jak masz telefon z Androidem lub na iCloud jak masz iPhonea, tylko, że nie wiem wtedy jak z komputerem.
Ja mam ustawiony pin i po prostu wpisuję go wtedy kiedy się loguję na nowym urządzeniu i robię to tylko raz, nie muszę za każdym razem go wpisywać.
Chodzi o to, że zmienił się kompletnie system komunikacji na messengerze, to jest teraz podobnie jak np w signalu czy whatsappie, są domyślnie szyfrowane i bezpieczna pamięć to jest tak jakby kopia zapasowa na serwerach Mety, tj po zalogowaniu się na nowym urządzeniu i wpisaniu kodu pin mamy dostęp do historii wiadomości, a jeżeli wylączymy bezpieczną pamięć to wiadomości zapisują się lokalnie na urządzeniu.
Takie są niestety wady komunikacji end to end.
Krótko mówiąc dawny messenger jakiego znaliśmy odchodzi do historii i zmienia się protokół komunikacji.
Więcej o tym możecie poczytać tu.
https://www.messenger.com/help/1084673321594605/?helpref=hc_fnav
#32 lukasz1993258
szkoda no ale trudno
#33 Numernabis
Tak czy inaczej, nawet wyłączając pamięć bezpieczną przechodząc na przechowywanie w telefonie nadal konwersacje są tajne.
Może i by nie były gdyby inni użytkownicy również powyłączali u siebie bezpieczną pamięć.
#34 lukasz1993258
być morze tak, mnie zastanawia jedno, jak tu sie restartuje kod?, bo prubóje, i bez skutku.
#35 daszekmdn
Po prostu czas w końcu przejść na normalne fb / Messengera. Przynajmniej do czasu, kiedy nie ogarną jakiegoś obejścia, a raczej nie ogarną. Ja z FB z przeglądarki korzystam od 2018.
#36 Numernabis
No jasne, ale jeśli nie mamy bezpiecznej chmury to to co piszemy w przeglądarce nie pojawi się w telefonie i odwrotnie, żeby mieć te same konwersacje tu i tu musi być podany kod PIN w celu dostępu do histori czatu w chmurze.
#37 DJGraco
Łukasz. Masz włączoną bezpieczną pamięć czy nie?
Jaki masz telefon?
#38 lukasz1993258
iphone se trujke, i nie, nie mam włończonej.
#39 DJGraco
A chcesz ją włączyć / wiesz jak się ją włącza / a jak próbowałeś ją włączyć to co Ci wyskakiwało?
#40 lukasz1993258
Aby podać kod pin, tyle, że go nie pamiętam, a restartowanie kodu pin jest nie możliwe, bo każe mi wzkazać użądzenie na kture ma taki kod przyjść, a z tym to mi ciężko.
a jak klikamto niby kod wysłany, tyle, że go nie ma.
no chyba, że ktoś mi napisze krok po kroku jak sie to robi, bo jedna osoba mi powiedziała, że ona nie ma wgl żadnego kodu.