Jak nazwalibyście swoje dzieci
Wróć do Integracja Eltenowiczów#101 skrzypenka
Bardzo chętnie syna bym Fryderyk nazwała, ale nie nazwę, bo Chopin na niego będą wołać.
#102 misiek
Taa- może jeszcze Ludwik Van Jan Sebastian no i bah.
--Cytat (skrzypenka):
Bardzo chętnie syna bym Fryderyk nazwała, ale nie nazwę, bo Chopin na niego będą wołać.
--Koniec cytatu
#103 skrzypenka
bez przesady, no nie, ale Frycek to mi się bardzo podoba. haha. Ooo a Wolwgang też ładne. :d
#104 misiek
Szkoda jeszcze, że nie Frytek.
--Cytat (skrzypenka):
bez przesady, no nie, ale Frycek to mi się bardzo podoba. haha. Ooo a Wolwgang też ładne. :d
--Koniec cytatu
#105 Monia01
Szkoda, Łysy,że masz problem ze zrozumieniem, że to, co podoba się komuś innemu, niekoniecznie musi podobać się Tobie.
🇺🇦 🇵🇱
#106 misiek
Ja mam jakiś problem, najważniejsze by podobało się właścicielowi imienia. Gdyby mi dano na imię Frycek cycek to napewno bym je sobie zmienił.
--Cytat (Monia01):
Szkoda, Łysy,że masz problem ze zrozumieniem, że to, co podoba się komuś innemu, niekoniecznie musi podobać się Tobie.
--Koniec cytatu
#107 mucha
skrzywdzenia dziecka
#108 anna_cz
dziewczyny:
ania, anna, laura, Pavlína, lenka, Svetlana, Anastasia, irina, Maria, Eliška, Edita, šarka, Ilona, žofie, Lucie, Marie, Markéta, tatjana, Katja, Ekaterina, kateřina, Marina, Sylvia, Martina, hanka, johanka, Valeria, jana, diana,Helena, Alena, Radka, Elena, Marta, Milena,
jak to bude chlop:
václav, Roman, Robert, Adam, Michal, františek (franta), Karel, Radek, Patryk, Jakub, Sergej, Ivan, Michal, Antonin, betřich, jaroslav, jiří, Marek, jirka, jan
Going from my papers and family, they say that I am German. But noone is asking about my heart and soul, because very deep inside myself I know that I am Czech
jestli jenom zobrazí moje dokumenty, a koukají na moje rodina, ríkají, že jsem nemka, ale nikdo ne zaptal, co je hluboko v mé duši a srdce. protože já vím a cítím, že hluboko ve me jsem cešká!
#109 misiek
Marketa- po prostu cudowne.
#110 anna_cz
to jest czeske imie
Going from my papers and family, they say that I am German. But noone is asking about my heart and soul, because very deep inside myself I know that I am Czech
jestli jenom zobrazí moje dokumenty, a koukají na moje rodina, ríkají, že jsem nemka, ale nikdo ne zaptal, co je hluboko v mé duši a srdce. protože já vím a cítím, že hluboko ve me jsem cešká!
#111 misiek
Ok- w takim razie zwracam honor.
--Cytat (anna_cz):
to jest czeske imie
--Koniec cytatu
#112 anna_cz
czemu
#113 misiek
Wiesz- po polsku brzmi to jak market, czyli sklep.
--Cytat (anna_cz):
czemu
--Koniec cytatu
#114 anna_cz
wiem ale to nie jest polske imie wiesz
#115 misiek
Dlatego napisałem, że zwracam honor, czyli przepraszam za moją ironię.
--Cytat (anna_cz):
wiem ale to nie jest polske imie wiesz
--Koniec cytatu
#116 Sunniva
Nigdy nie chciałam mieć dziecka i nie mam, ale paradoksalnie od kiedy pamiętam, lubiłam wybierać imiona dla dzieci. Do dziś się na tym łapię, że się zastanawiam, czy takie lub inne imię dałabym swojemu dziecku. Tak więc wychodzi na to, że w posiadaniu dzieci interesuje mnie głównie ich nazywanie XD
Z męskich imion podobają mi się najbardziej Karim i Dominik.
Z żeńskich dawniej szalenie mi się podobało Karolina, ale to już nieaktualne. Obecnie córce mogłabym dać na imię Aurelia, Urszula, Lukrecja, Daria, Lilianna.
Nie lubię imion staropolskich, tych wszystkich sławów i mirów.
Podoba mi się sporo imion zagranicznych, które na gruncie polskim i z polskim nazwiskiem brzmiałyby raczej karykaturalnie. Tu mogę jako przykłady podać z męskich: Morgan, Brendan, Jordan, Gaston, Armand, Maxim, Nicolo itp. z żeńskich: Solange, Chantal, Vivianne, Beatrice, Thalia, Noemi...
Nie lubię trendów w imionach. Jak słyszę, że ktoś z moich znajomych nazwał swoje dziecko Julia, Zuzia czy Mateusz, to choć zasadniczo nic do tych imion nie mam, to uważam, że odrobina inwencji i indywidualności by nie zaszkodziła. Nie mówię, że trzeba bardzo wydziwiać, ale jest sporo imion prostych, a jednak nie tak oklepanych.
#117 damianzegarek
Hej, jeśli chodzi o imiona do dziewczynki to: Laura, Klaudia, Ania chociaż oklepana i przemielona jest całkiem spoko, Karolina, Natalia.
Zaś co do chłopaka to Remigiusz. Uwielbiam wprost to imię :)
#118 Sunniva
Też lubię Remka. Laura to moja chrześnica. Początkowo miała być Lucyną i gdyby rodzice przy tym imieniu obstawali, nie dałabym się namówić na chrzestną, szczególnie że i tak jako niewierna w zasadzie nie powinnam brać na siebie takiej funkcji. No, ale w Niemczech różne rzeczy są możliwe, a moja Laura w Niemczech właśnie była chrzczona.
#119 damianzegarek
Hah ja też jestem tzw. niewierny i teraz czeka mnie przepychanka jak co roku z księdzem po kolendzie... Serio nie rozumiem tego, dlaczego oni nie potrafią uszanować, że ktoś w Polsce może nie być Katolikiem... Ale to taki oftop i koniec go. Dobrze, że w Niemczech jest normalnie. Nam do normalności jeszcze w tej sferze naprawdę wiele brakuje.
#120 misiek
Moja sąsiadka ma na imię Beatrycze, ale wszyscy mówią na nią Beata. Co sądzicie o imieniu Wioletta/ Wiola? Dziś poznałem mającą tak na imię trzyletnią dziewczynkę. Szanuje za to, że nie znów oklepana Oliwia.