Forum

Co teraz czytacie?

Kultura i sztuka (forum mieszane]

Poprzednia 3 / 4 Następna

Mimi

#41 ·

Transcription

przycisk. Nie masz za bardzo za co przepraszać, ale myślę, że to też jest forma polecenia książki. Tak, Biedrona polecała, ja też polecam. To już jest nas dwie. Zapraszamy do lektury tej i innych książek.

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Moonlight22

#42 ·

1 likes
Transcription

A ja tak się zabieram za ciotkę zgryzotkę, że po prostu miałam już w tamtą sobotę zacząć czytać i co i nic. A już mamy kolejną lekturę zapowiedzianą, a jest to balladyna. Także ciekawie będzie. I czy coś mogę jeszcze powiedzieć? Chyba nie.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

lirin

#43 ·

Transcription

To ja też się może wypowiem, tak sobie przeglądam forum. Obecny temat w celu może inspiracji dla siebie, chociaż mam co czytać. Ja na przykład nie potrafię czytać kilku książek na raz, jakoś tak, nie wiem. Nie lubię chyba takiej wielowątkowości, jeśli mogę się tak wyrazić. Więc jedna książka jednocześnie zdecydowanie wystarczy. Przynajmniej jestem wciągnięty w to maksymalnie i skupiony na tym, co jest w tekście. A co ja czytam obecnie? Obecnie czytam Stephena Kinga. Wszystko jest względne. To jest tom opowiadań. Także, jak widzicie, lubię literaturę tego typu. Czyli troszkę bardziej mroczniejszą, czyli taką, nazywają to literaturę grozy. Ale King jest w tym mistrzem. Jest świetny, moim zdaniem. Ma kunszt. Uwielbiam strasznie jego styl pisania. Może dlatego, że ja w ogóle lubię szczerość, a tam w tych jego książkach jest często taki fajny, szczery przekaz. I często dosadny, dobitny, co mi się bardzo podoba. Ostatnio właśnie gdzieś tak z tym Kingiem. Kingiem mi po drodze. Stephen King właśnie to jest autor, którego, jak mówiłem, cenię i tak dalej. Natomiast ostatnio jakoś tak mi po drodze, bo teraz jeszcze kupiłem jego kilka książek. Przeczytałem Cmentarz Zwierząt. Przeczytałem wiele jego książek, tak naprawdę. Mógłbym tutaj wyliczać. Mimo, słuchajcie, że jestem wielkim fanem fantastyki. Zdecydowanie. Fantasy to coś, co lubię. Oczywiście jestem, jak to niektórzy mówią, przykładnym Polakiem, jeśli chodzi o fantasy. Bo Wiedźmin to jest jednak Wiedźmin. Bardzo, bardzo, bardzo piękne. Ale czytam wiele rzeczy. Bardzo różnych. Oczywiście, jak mam czas i sposobność do tego, żeby sobie poczytać. Także, no jakby ostatnio nie mam tego czasu tyle, ile chciałbym. Samo nagrywanie i projekty, które mam i tak dalej, kosztują mnie troszkę czasu. Po prostu moja praca i tak dalej. Nie zawsze mam aż tyle czasu, żeby nagrywać. Natomiast kolejka książek, które mam do przeczytania rośnie. To jest niestety straszne. Nie wiem, czy straszne, ale rośnie. Najrzadziej chyba sięgam po wszelkie kryminały. Chociaż zdarzają się. Prze... jakby niesamowita trylogia. Czyli milenium Stiga Larssona. Dla tych, którzy lubią bardziej takie no... klimaty szwedzkie. Z tamtych stron. No jest niesamowite. Napisane jest genialnie. To jest coś, co mi się całościowo bardzo spodobało i wciągnęło mnie na długie godziny. Te książki są grube. Niesamowicie. Niesamowicie. Ale warte przeczytania. Sama historia opowiedziana jest absolutnie mistrzowska. Także naprawdę wiele, wiele... wiele rzeczy mi się podoba. Po wiele sięgam. Nawet jeśli w sercu czuję się wielkim miłośnikiem fantasy. To myślę, że ode mnie wszystko. Pozdrawiam Was.

Mimi

#44 ·

Transcription

przycisk. Witaj Lirin. Ja też czytałam. Wszystko jest względne i naprawdę wartościowa książka, faktycznie. Jak ktoś lubi trochę taką koncepcję thrillerową, dla mnie powiem Ci szczerze, najbardziej poruszające było pierwsze opowiadanie o tym prosektorium.

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Moonlight22

#45 ·

1 likes
Transcription

Witam! Jestem z siebie zadowolona, ponieważ po trzech tygodniach nieudanych prób zaczęcia czytania książki pod tytułem Ciotka z gryzotka, dzisiaj to mi się udało i przeczytałam jakieś trzy czwarte pierwszego rozdziału i mi się podoba, podoba mi się, naprawdę. I w końcu zaczęłam czytać.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".

Moonlight22

#46 ·

Transcription

Aha, jeszcze mam w zamiarze, tak, w zamiarze, ja tylko mam zamiary, zamierzam przeczytać książkę Do Zobaczenia Nigdy. Szczerze mówiąc, kupiłam ją sobie na tamte święta w Czarnodruku, no, jestem bardzo mądra, tak, kupiłam sobie. Bo tam jeszcze drugą książkę dla mamy kupowałam, także wyszło trochę taniej, aha, tak, wyszło taniej i też zamierzałam ją wtedy przeczytać, żeby mama mnie czytała. Ale teraz w zamiarze mam przeczytać ją w wersji elektronicznej. Także zobaczmy, czy mi się to uda.

biedrona333

#47 ·

Transcription

No to świetnie, że Ci się udało zacząć czytać tą książkę. Ja skończyłam czytać tej samej autorki, co czytałam poprzedniej książki, czyli Link Harlotte. Decyzję skończyłam czytać, a teraz czytam już od paru dni Czas burz.

Mimi

#48 ·

Transcription

Hej, hej, witajcie. Ja teraz czytam Jussi Adlera Olsena. To jest taka trylogia o Departamencie Q. Zaraz Wam powiem o co tu chodzi. Pierwszy tom to Kobieta w klatce, to już przeczytałam. Potem jest Wybawienie i Zabójcy bażantów. To ja właśnie kończę Wybawienie i potem się biorę za trzeci tom w wersji audio. Jest to taka kryminalna bardziej historia o takich sprawach nierozwiązanych, a całą trylogię łączy bohater główny oczywiście. No ale cóż, będę Wam więcej opowiadać. Nie wiem, czy będzie z tego recenzja, zobaczymy jak tam będziecie chcieli. Ciotka z gryzotka oczywiście czytałam. Decyzji nie czytałam, tej link, ale Czas Włóż, który teraz Aniu czytałam. Czytasz? Też już wcześniej czytałam. Do Zobaczenia Nigdy też czytałam. Jak skończę tego Olsena, bo już mi niedużo zostało, bo ta ostatnia część to na pewno pójdzie szybko, to wezmę się za coś innego. Mam już kilka pomysłów, także na pewno je zrealizuję. Jakby co, dogram się w tym wątku. Na razie.

lirin

#49 ·

Transcription

Hej, nie tak na szybko, w sumie z doskoku trochę. Nimi, tak, to opowiadanie, tym prostektorium, no, mega świetne. Fajny klimat, bardzo mi się podoba. W ogóle ten zbiór opowiadań jest mistrzowski. W ogóle kończę już go w tym momencie. Już w ogóle następny gdzieś tam mam w kolejce. I to dziwnym trafem jakoś znowu King. Jakoś ostatnio tego Kinga katuję, nie wiem dlaczego. Ale jakoś podoba mi się. Więc czeka mnie jeszcze jego kilka książek. O, plus kilka innych. Zobaczymy, kiedy znajdę czas, bo jak na razie to też różnie z tym bywa. Dzisiaj mam nadzieję skończyć. Wszystko jest względne, więc mam nadzieję, że mi się uda i wszystko będzie ok. I będę mógł przeskoczyć się do czegoś nowego. No nic, ja tak na szybko. Pozdrawiam wszystkich.

Moonlight22

#50 ·

Transcription

Witam i chciałam powiedzieć, że teoretycznie czytam Ciotkę Zgryzotkę. Chociaż jej dawno nie czytałam, przynajmniej w lisopadzie, a nie linijki. Przyznaję się bez bicia. A praktycznie to właśnie nic nie czytam. A które szkolną przeczytałam? Ballodynę. Nie spodobała mi się. Także nie jestem zadowolona z niej, z tej niektórych szkolnych. A tą Ciotkę Zgryzotkę to się kiedyś tam przeczyta.

wojtas

#51 ·

1 likes
Transcription

A ja się teraz będę zabierał za książkę Ernesta Hemingwaya Stary człowiek i morze. Ponoć jest krótkie, to fajnie będzie czytać. I ponoć też jako książka zagłupienie jest. Dobranoc.

Moonlight22

#52 ·

1 likes
Transcription

O! Stary człowiek i morze. Mamy to w spisie lektur.

wojtas

#53 ·

Transcription

No my też właśnie dlatego też zamierzam to czytać.

Mimi

#54 ·

Transcription

Witajcie, ja teraz się wzięłam za trylogię Dmitrija Gruchowskiego Metro 2033, Metro 2034, Metro 2035. Jestem oczywiście w tomie pierwszym. Opasły to to, takie katastroficzne trochę, ale po prostu mam ochotę sobie wyrobić zdanie na temat tych książek. A niedawno skończyłam czytać, mam na imię Lucy, Elizabeth Strout. Jakby co recenzja jest na moim blogu. Oczywiście mówię o książce Strout. Metra na razie recenzji nie ma. Nie wiem, czy w ogóle będzie, ale jestem na razie dopiero na początku, także cóż mam recenzować. Trzymajcie się.

Moonlight22

#55 ·

Transcription

Witam. Ja obecnie czytam jako lekturę opowieść wigilijną, ale też tak sobie od połowy października czytam, czytam i doczytać nie mogę. A chodzi tu o ciotkę z gryzotką. Po prostu jak zaczęłam czytać, to skończyć nie mogę, ale jakoś na początku listopada czytałam. Tak mi tam se w dokumentach peka na otworzenie i na dalsze przeczytanie. Ale teraz będzie mi święta. Będzie więcej czasu, to sobie poczytam. Także tyle ode mnie.

maciej01

#56 ·

Transcription

Witajcie. Ja przez ostatni rok właściwie bez przerwy czytam sagę George'a R. Martin'a, Gra o tron. Jest to właściwie tak wciągające, że naprawdę nie zdecydowałem się w trakcie tego okresu na żadną inną książkę. Także serdecznie zachęcam. A poza tym pierwszy tom Gra o tron jest zrobiony jako naprawdę świetne słuchawisko. Według mnie jedno z najlepszych słuchawisk jakie kiedykolwiek w ogóle powstały. W każdym razie w Polsce na pewno. Nie wiem jak to jest w innych krajach. Ale... Świetna obsada aktorska i dźwięki tła. Także naprawdę świetnie. Serdecznie polecam i zachęcam do przeczytania.

monstricek

#57 ·

1 likes
Transcription

Witajcie! Jestem z nowych słuchawek, także nie wiem o ile dobrze mnie będzie słychać i czy nie będę przestarowany, mam nadzieję, że nie. Ja teraz bardzo dużo czytam książek rosyjskich i nawet nie wiem, czy zostały przetłumaczeni na polski, ale przeczytałem książkę Mikołaja Narokowa pod tytułem Zmienne, tak to można byłoby chyba na polskie przetłumaczyć. Książka jest o czasach stalińskich, o tym jak tarturowano ludzi, o tym jak to się wszystko odbywało, jak można było trafić do więzienia nie za co, dosłownie, i o tym jak ludzie z tym walczyli albo próbowali walczyć i tak dalej. Książka jeszcze jest ciekawa z powodów takich, że była napisana w 1952 roku, czyli autor jest niemal mieszkańcem tego Związku Radzieckiego, gdzie to wszystko się odbywało i na go oczach to się było. A teraz z powodów takich, że mam zadanie na uniwersytecie, czytam metra 2033 Głuchowskiego i to na pewno już jest z tym lepiej, bo z tego co wiem, tłumaczenie jakieś na polski było i nawet kolega mi opowiadał, że dość niezłe. Książka jest o tym, że był apokalipsis i... chodzi tam o to, że ludzie zamieszkali w metrze moskiewskim, no i jak im to wychodziło. Bo oczywiście były wałki o przestrzeń, o wolne miejsce, o własne życie i tak dalej, ale ludzie jakoś w tym radzili, oczywiście były problemy, oczywiście były różnego rodzaju nowe, tak bym powiedział, potwory, nowe zwierzęta, które przeszkadzali. Sporo niebezpiecznych rzeczy się działo, ale ludzie jakoś dawali radę. Będę w następną sobotę o tym opowiadał, o tej książce. Już czytałem kiedyś, ale teraz po iluś tam latach, na pewno po siedmiu chyba jakoś tak, wspominam to i już odczuwam, że czuję się ta różnica. Pomiędzy tym, jak odbierałem tę książkę kiedyś i jak odbieram teraz.

Moonlight22

#58 ·

Transcription

Witam, witam. Ostatnio nagrywałam się i mówiłam, że czytam opowieść wigilijną, ale już nawet w szkole skończyliśmy ją omawiać, właśnie w piątek. I dzisiaj zaczęłam słuchać kolejną lekturę, czyli słucham, to jest Pan Tadeusz, przesłuchałam jakąś godzinę 53 minuty, bo znalazłam sobie na YouTubie, tak słuchałam, że będę musiała jeszcze raz to powtórzyć, to przesłuchanie, ponieważ z połowy to po prostu przespałam. Włączyłam sobie, tak sobie położyłam, żeby mi było wygodnie, położyłam się, żeby mi było wygodnie i po prostu tam, coś tam, tak, piątek. Aha, zaczyna się. Ktoś coś ode mnie chce, ktoś się dobija. No i tak piątek przez dziesiątę słyszałam, a omawiamy 10 stycznia. A ten audiobook trwa około, ponad 8 godzin. A jeszcze pewnie będę czytać, bo mamy tak jeszcze w spisie lektur. Quo vadis, artyste, wcześniej mówiłam też tutaj, w którymś wpisze w tym wątku, że też będziemy omawiać stary człowiek i morze. I jeszcze będzie, mamy. też dwanaście prac Herkulesa. I chyba tyle. No a ja nadal tak czytam Ciotkę z Gryzotkę, że chyba nie pamiętam czy jest, nie, rozdział pierwszy skończyłam. Jeszcze mam w planach jedną książkę zacząć. I chyba tyle.

Moonlight22

#59 ·

1 likes
Transcription

Witam, jestem z siebie zadowolona, gdyż od piątku, w piątek zaczęłam wreszcie czytać Do Zobaczenia Nigdy i jak dotąd przeczytałam 24 rozdziały, w śledzonym wątku pojawił się nowy wpis. Jak widać komputer też ma coś do powiedzenia. Najprawdopodobniej niedługo będę musiała zacząć czytać kolejną lekturę, czyli Quo Vadis. No a poza tym to jeszcze nie skończyłam tej nieszczęsnej ciotki z gryzatki, co ją... Od października, co ją w październiku zaczęłam i nie mogę skończyć, gdzie już odkrwiłam, nie wiem, pod koniec pierwszego rozdziału. Także tyle chciałam powiedzieć.

Mimi

#60 ·

Transcription

A ja teraz czytam Ciało Tess Gerritsen. Tess Gerritsen jest to pisarka thrillerów, trochę takich utworów romantyczno-psychologiczno-kryminalno-medycznych. No właśnie i Ciało jest takim właśnie thrillero-kryminalno-medyczną taką właśnie książką. Niezbyt długa, ale wciąga. Jestem mniej więcej w czterech piątych.

Poprzednia 3 / 4 Następna