Studia politologiczne nie mają tu kompletnie nic do rzeczy. Partie robią wszystko dla swoich interesów i interesików, a jak ktoś chce dobrze to jest skrzętnie uciszany, albo przychodzi do niego seryjny samobujca.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
Ciekawe co byś mówił ggdyby to Polskę putin najechał i musielibyśmy spierdalać za granicę. Zresztą już tak było, został ogłoszony stan wojenny i ponad milion Polaków uciekło za granicę i uzyskali pomoc również za free. Mieliśmy zamknąć granicę i dać tym ludziom zginąć?
-- (misiek): Tak tak, robią tyle dla nas, że mamy Polskę ukrainizowaną w gratisie.
--
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Pamiętajcie, bo to ważne: wznoszą się młodzi, gdy padają starzy. Słowa te wciąż są aktualne, chociaż po raz pierwszy spisane zostały w XVI wieku w Anglii. Słowa te odnoszą się przede wszystkim do naszych polityków. Wszyscy wiemy, że młodzi ludzie nie wspierają polskiej polityki. Zwalają wszystko na barki seniorów.
Nic mądrego nie wnoszą te słowa bo to naturalna kolej rzeczy, a nie oznacza to także wcale, że młodzi, którzy się wzniosą po upadłych starych wniosą coś lepszego, może być wręcz odwrotnie.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Polecam sprawdzić trochę głębiej niż w telewizor i media propagandowe. Czy ja napisałem, że to wina Ukraińców, nie to wina naszego debilnego rządu. A ty myślisz, że za to wszystko Państwo płaci? Nie, to płaciż ty, płacę ja i każdy polak: takie same świadczenia jak dla nich w tym 500 plus co ledwo stać by polakom wypłacać. Wiesz w ogóle do czego dochodzi? Ano do tego, że Ukrainki robią wszystko by do nas przyjechać i urodzić. Wiesz co jest w szkołach? Ukraińcy są sprowadzani do polskich klas gdzie teoretycznie uczą się tego samego co i my. Praktycznie nie powie po polsku ani słowa, ale i tak dostanie pozytywną ocenę, bo tak i zostanie przepchnięty dalej. Skoro tak chcą się bawić, to może niech tworzą ukraińskie klasy, gdzie będą uczyć ich polskiego? Flagi ukraińskie po wywieszane na sklepach, instytucjach, na stronach internetowych. Tylko dlaczego tam niema flagi Polski? Mało tego, wygrywane Hymny ukraińskie co rano w Tvp, tylko dlaczego nie grają w takim razie Hymnu Polski? Słóżba zdrowia gdzie Ukrińcy ponad wszystko, a polacy muszą czekać nawet latami. No ale spoko, Polska nie jest ukrainizowana wcale.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
Z emeryturami to jeśli wyjedziesz do innego kraju to też możesz mieć chyba wypłacaną emeryturę w tamtym kraju. Co do dostępu do służby zdrowia to jest gadanie dla gadania. System leży i nie jest tak, że przychodzi ukrainiec do lekarza, pokazuje dokument, że on z ukrainy i wchodzi bez kolejek. O szkolnictwie nie chce mi się pisać. Gdzieś tych uczniów trzeba wcisnąć było i nic dziwnego, że przez pierwsze miesiące oni nie są w stanie uczyć się tak jak polacy. Język to nie jedyna bariera. Ci ludzie uciekają z koszmaru, więc psychiczne obciążenia też są. Owszem wojna to wspulny problem nie tylko polski i ukrainy, ale całej europy. My jesteśmy najbliżej więc najwięcej tych problemuw przychodzi do nas. A według ciebie to te ukrainki, które jak twierdzisz robią wszystko by w polsce urodzić mają w bąbardowanych szpitalach rodzić? Chyba dość normalne, że starają się rodzić w bezpieczniejszym miejscu. -- (misiek): Ah i jeszcze wypłacanie polskich emerytur Ukraińcom.
Zywku, co mnie obchodzi ile bym kupił benzyny za dzisiejszą wypłatę minimalną kiedyś, porównywałem ile można było kupć za minimalną w danym roku.
Miśku, w każdym kraju to obywatele płacą za wszystko, po to są podatki, jak nasi wyjechali w czasie stanu wojennego to również obywatele kraju do którego przybyli płacili, na tych Polaków. Mieliby sami płacić za siebie? W jaki sposób? Z czego? Poza tym spora część racuje u nas i płaci podatki, kupuje żywność i inne towary napędzając gospodarkę, spora część założyła w Polsce własne firmy i również płacą podatki. Nie słucham propagandy, bo tam mówią bzdury, nie słucham też takich tekstów jak Twoje, bo dla mnie to są teksty nienawiści. Mój znajomy również jest na Nich cięty i wow, jeżdżą superfurami itp, itd, oczywiście, tacy też są, ale nie tylko bogaci uciekli, wystarczy popatrzeć ile ich jeździ tramwajami i autobusami, to nie bogaci jeżdżą tramwajami, oni rozbijają się swoimi autami, a tych w tramwajach jest naprawdę dużo. U mnie na osiedlu jak spadł śnieg to koło bloków odśnieżała młoda Ukrainka czyli nie darmozjad, pracuje i to nie lekko, oczywiście są i tacy na socjalu, ale nie można wszystkich pakować do jednego wora, wśród Polaków również jest sporo darmozjadów, alkoholików i też na nich płacimy, a cyzm się oni różnią od Ukraińców? Tylko tym, że się tutaj urodzili, a i to wcale nie jest takie pewne.
Właśnie. Uwielbiam tą schizofreniczną argumentację. Hur dur, fury takie wypasione. A co, chyba lepiej, że część, która przyjechała ma pieniądze. Co, ieliby socjal brać? To też się niepodoba. Poza tym coby nie mówić to korzystają po prostu z możliwości. Pretensje mieć do rządu, że stwarza możliwości nadużyć.
To mnie wiecznie będzie rozpier... HMHM. Typowe polactwo raz nie wiem który. Polaczki jak im przyjado do kraju bo uciekają przed wojną to narzekajo że im bioro hurr durr tle pieniendzów dajo z naszych podatków ale jak by tak k*rwa jeden z drugim spierdalał z PL bo by tu bomba spadła to by by było zajebiście, że inny kraj daje jak potrzebują czy nie, a jeszcze by przycwaniaczyli żeby obejść prawo i jeszcze więcej wyciągnąć. Pfu! Już musiałem bo we mnie zbierało się to od miesięcy jak słyszę narzekania wieczne. rzygać mi się chce na takie wybiórcze egoistyczne podejście. Nie zesrajcie się tam własnym jadem.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Dobra z moich postów wyciągacie nawet to co wam pasuje na swój sposób. Nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwko Ukrainie. Jeśli już to przeciw poronionym pomysłom rządu naszego. Tylko jeśli my zostaniemy wplątani w wojnę, co przez wtykanie nosa w nie swoje sprawy rządu jest możliwe ciekawe kto nam wtedy pomoże, skoro jesteśmy skonfliktowani niemalże ze wszystkimi.
Pomagamy bo to leży również w naszym interesie, gdybyśmy my nie zaczęli pomocy na szeroką skalę to nie byłoby dla Ukrainy takiej ogromnej pomocy z zewnątrz, a bez pomocy Ukraina już by była rosyjska, a następni bylibyśmy MY. Sposoby na nadużycia są wszędzie, nie da się tego uszczelnić, bo jak nie drzwiami to wejdą przez okno. A sami Polacy nie kombinują, nie narażają nas na straty, co z prywatnym przedsiębiorcami, którzy płacą minimalną krajową pracownikowi, a reszta pod stołem tylko po to, aby zapłacić mniejszy ZUS i niższy podatek? Tu są znacznie większe straty niż to co dajemy pomagając Ukrainie.
Jak by ci to, Wietnamczycy są mało buńczuczni. Wasza kultura często opiera się na szacunku do starszyh, kompletnym posłuszeństwie rodzinie, jak i instytucjom typu policja, więc itrudno, żeby było inaczej. Fakt, to jest generalizowanie, ale w kontekście kulturowym i historycznym, gdzie wojna była przecież tylko kilka dekad temu, ludziom raczej nie chce się walczyć, zwłaszcza przeciwko swoim w stylu wojny domowej północy z połódniem. Chociaż, może tym razem obyło by się bez Ameryczki, może warto wyjść na ulice? Z drógiej strony, nie macie wcale tak źle, z tego co mi wiadomo. Dostęp do googla i te sprawy...
Ale najbardziej podoba mi się w Wietnamie to, że jest uważany za jedno z najbezpieczniejszych miejsc na świecie, nigdy nie doszło do ataku terrorystycznego.
“We do not lack ability. We just lack courage. It all comes down to courage.”
This site uses cookies to enhance your experience.