Pozostałe platformy

Założenia aplikacji mobilnej

Założony przez pajper 133 wpisy ostatni wpis 7 lat temu Strona 5 z 7

To tylko dla tego działa tak gdy na mirande przyjdzie wiadomość jako pierwsza wtedy dla messengera jest ona automatycznie uznana za przeczytaną i dla tego tak jest.

Też zgadzam się ze zdaniem chyba wszystkich, bo faktycznie powiadomienia można wyłączyć, a zdarza mi się zostawić Eltena na kompie i pójść chociażby na dłużej do drugiego pokoju i chciałbym miec wtedy powiadomienia. Jeśli nie, wyłączam i załatwione.

#83 1 polubienie

No właśnie, a przecież same powiadomienia tak samo działają na fb, jak się mirandy nie używa, da się przyzwyczaić, albo wyciszyć
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

dajci znać jak będą jakieś betatesty na ios bo chciał bym się baaardzo zapisać!

Napisałeś w jednym wontku, to myśle, że wystarczy. Dawid rozpatrzy.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#87 1 polubienie

hm, na skypie, mailu i messengerze działa mi to tak, że powiadomienie się pojawia dopuki nie przeczytam na kompie wiadomości, może w eltenie też by się tak udało? Że przeczytana wiadomość na kompie automatycznie znika z powiadomień na telefonie?
po co mi sygnatura?

#88 1 polubienie

Ale to jest Android. :)
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Na IOS też się da.
Aplikacja może zmusić powiadomienie do zniknięcia. Nie może (chyba) bawić się tak bardzo jak na Androidzie, ale takie coś może.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

#90 1 polubienie

Nie, Mikołaju, właśnie nie może, a przynajmniej nie po ludzku.
Aplikacja może usunąć własne powiadomienie lokalne, ale nie zdalne, w sensie...
Aplikacja, która może odświeżać dane w tle, może sama pobierać regularnie dane z serwera i utworzyć powiadomienie. I, owszem, takie powiadomienie może usunąć.
Jednak zdalnego powiadomienia usunąć nie może, nawet jest to podkreślone w dokumentacji Applea.
Jak rozwiązał to Messenger, nie wiem.
#StandWithUkraine

A wyjaśni mi ktoś czym się różni powiadomienie lokalne zdalne?

@pajper

I believe the notification-canceling behavior you're seeing is happening through what's referred to as silent notifications. If an app registers for the "remote notifications" background mode (which first appeared in iOS 7), push notifications will be delivered to the app even when the app is in the background — the system will wake up the app, deliver the notification payload to it, and give it up to 30 seconds of wall clock time to do some work in response. During that time I believe the Facebook app is canceling the previously-shown notification, making it disappear.

This is separate functionality from that which is disabled by switching off Background App Refresh, which is a locally-originating chance for the app to refresh. In Background App Refresh, the system wakes the app up occassionally when it decides to (based on factors such as when in the day/how often the user tends to use the app and the device's current power state), not because of a remotely-initiated notification.

źródło: https://www.quora.com/How-does-Facebook-Messenger-remove-push-notification-from-iOS-app-when-I-see-the-message-on-Facebook
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

@tomecki ja to tak rozumiem, że powiadomienie zdalne przychodzi sobie, bo serwer tak chce, nie koniecznie z jakimś udziałem aplikacji, powiadomienie lokalne jest wydawane przez appkę, czasem nawet bez udziału internetu. To może być np. coś typu przypomnienie itp.

#94 1 polubienie

Dokładnie.
Mikołaju, zachowanie, o którym piszesz, się nie sprawdzi z dość prostej przyczyny...
Istnieje limit cichych powiadomień, max. 3 na godzinę.
Poczytaj sobie w Apple Developer Documentation, dział Silent Notifications.
#StandWithUkraine

No to chyba najprościej rozwiązać to w ten sposób, że serwer wysyła info do appki i ona robi powiadomienie lokalne więc może nimi zarządzać, ale pewnie Dawid na to wpadł i jest to czemuś problematyczne.

#96 1 polubienie

To problem, o którym pisałem, dość banalny...
Appka musi być włączona, w sensie... Uruchamiamy appkę, potem można ją minimalizować klawiszem home, whatever, ale w tle musi sobie działać.
Oczywiście, istnieje i trzecia możliwość pt. nie wpadłem na coś oczywistego.
Co jest dość prawdopodobne, bo taki Messenger jakoś to rozwiązuje.
#StandWithUkraine

A nie ma jakiejś usługi do budzenia appki jeśli wystąpi coś tam?

#98 1 polubienie

Pewnie i jest, tylko trzeba ją znaleźć. :D
#StandWithUkraine

#99 1 polubienie

W każdym razie, w dokumentacji Apple w sekcji powiadomień przykład lustruje wysyłanie ich, ale już niekoniecznie przewidujące usuwanie.
#StandWithUkraine

W sumie o tyle dziwne, że jest masa aplikacji, którym przydałoby się coś takiego.