EltenLink

The last of us - part I | również z dostępnością

Wróć do Dostępne gry video

#41 mojsior

Ostatnio zacząłem sobie w to pogrywać i jestem zachwycony fabułą, ale dostępność, mogła by być lepsza.
Najbardziej wkurzające jest szukanie itemów, kiedy to co parę kroków muszę odpalać tryb nasłuchiwania i skanowaać.
Oczywiście można łazić z przytrzymanym trybem nasłuchu i odpalać skalowanie co chwila, ale wtedy wszystko mamy przytłumione, co nie jest dobre, bo wtedy mam problem z wysłyszeniem czy postać idzie czy nie.
A jest to ważne, bo czasem to naprowadzanie się zbuguje i często postać się gdzieś zatrzyma i wtedy musimy trochę oejść i ponowić nawigowanie.
A tak poza tym fabuła jest wyśmienita, walka sprawia frajde, kocham system celowania w tej grze.
Widzę, że naughty dog naprawdę wie, jak zrobić dobry fps.
Kurde, mogli by uncharted zrobić z dostępnością,.
zaobserwowałem, że u mnie praktycznie loadingi trwają parę sekund, a budowanie shaderów albo przebiega bajecznie szybko, albo jest ono robione w tle, kiedy odpalam grę.
Na wysokich ustawieniach grafiki miałem 140 procent zużycia gpu, a gra działa baaardzo płynnie i wczytuje się bardzo szybko.
Jestem pozytywnie zachwycony i pomimo wad dostępnościowych gra mnie urzeka.

2023-09-17 19:15

#42 zywek

A co Ty byś chciał, żeby Ci itemy dźwięczyły cały czas? Niszczyłoby to rozgrywkę.

Edytowano 2023-09-17 20:41

#43 matius

Ciężko jest wrócić do danego przedmiotu. Np. Znaleźliśmy sejf i nie znamy kombinacji, idziemy dalej i znajdujemy kartke z kodem. Chcemy tam wrócić, to już nie jest tak łatwo.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-09-17 23:50

#44 matius

A ja albo czegoś nie rozumiem, albo jakoś to dziwnie działa. Jak celować w tej grze? Wciskam, klawisz odpowiedzialny za celowanie i co? Albo co musze włączyć, aby to działało poprawnie?

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2023-09-17 23:52

#45 AXM04

Opcji dostępnościowych jest tam multum, więc polecam je sobie przejrzeć dokładnie od początku do końca. Bardzo możliwe, że czegoś nie masz włączonego.
-- (matius):
A ja albo czegoś nie rozumiem, albo jakoś to dziwnie działa. Jak celować w tej grze? Wciskam, klawisz odpowiedzialny za celowanie i co? Albo co musze włączyć, aby to działało poprawnie?

--

"Dies irae, dies illa,..."
2023-09-18 00:30

#46 mojsior

grałeś w żywku shadows over silesia jeśli nie to zagraj a zobaczysz o co mi chodzi z itemami.
Gra powinna sama informować o itemach jeśli takie znajdą się w pobliżu a potem odpalasz skan żeby do niego dojść tak jest w silezji właśnie

2023-09-18 11:30

#47 zywek

To było pisać, jak były zbierane sugestie dot. dostępności. Ja nie chce, żeby mi rzucało zdazeniami co chwilę, więc jak wiem, że coś gdzieś może być to po prostu sprawdzam. A Ko do sejfu można wpisać bez kodu, jest inny dźwięk na poprawnej cyfrze. No chyba, że ktoś jest głuchy.

2023-09-18 12:12

#48 mojsior

ale ty nie wiesz gdzie momże by ć item itemy mogą być wszędzie,.
Najgorsze jest to, że możesz coś pominąć co w danej chwili ci się może przydać bo nie wciśniesz skanowania w danej chwili, no i wtedy nie przejdzie się gry na st ówe.
Niestety też nie wiemy co znaleźliśmy, chyba, że się to podniesie.
Mam nadzieję że w przyszłych ich grach to poprawią, bo patrząc na shadows over silesia, gdzie pan kubiczek wzorował się na rozwiązaniach the last of us ta dostępnośc tam jest zrobiona najlepiej.
Ale the last of us broni się za to przepiękną fabułą i innymi rzeczami, więc wybaczam im te niedoskonałości.

2023-09-18 13:34

#49 mojsior

co do celowania to pewnie masz wyłączone automatyczne celowanie, to taka funkcja co wspomaga namierzanie.
To się włącza w ułatwieniach dostępu, w sekcji sterowanie jakieś tam, to jest taka nazwa na końcu, w każdym razie wchodzisz w tą sekcję ze słowem sterowanie, i tam szukasz opcji automatyczne namierzanie.
Kiedy to włączysz to on ci namierzy najbliższego wroga, kiedy przytrzymasz lewy trigger.
Odegra się taki niski sygnał, co pewnie oznacza część ciała nogi, jak pojedziesz prawym drążkiem do góry to wtedy zmieniać ci się będzie wysokość dźwięku.
Poćwicz sobie to a się nauczysz.
Ja uwielbiam łazić ze skradaniem i strzelać w łeb, chociaż jak ktoś biegnie to lepiej w giry trafić i jak upadnie podlecieć złapać i lać tym co jest pod ręką.
Czasem nie trzeba kul marnować ale strzelanie z gunów to jest coś co mi sprawia najwięcej frajdy.

2023-09-18 13:47

#50 mojsior

Powiedzcie mi czy to jest normalne w jedynce że kiedy coś podnoszę to ten tts nie mówi co zbieram.
Słysze tylko dźwięk tego co zbieram ale nie wiem co to jest, bo synteza tego nie oznajmia.
Wiem że w dwójce to oznajmia ładnie

2023-09-21 17:01

#51 matius

Niestety to jest normalne.

2023-09-21 18:23

#52 mojsior

no nie wiem oglądałem lets play kolesia, który grał w part 1 na pc i jemu mówi co podnosi

2023-09-21 23:26

#53 matius

Mi nigdy nie mówiło.

2023-09-22 11:54

#54 mojsior

znalazłem rozwiązanie.
Trzeba wejść w opcje, checz czyli hut, następnie znalesc pozycje powiadomienia o podnoszeniu i sprawdzić czy ta opcja jest wyłączona.
U mnie była wyłączona.
Po włączeniu wszystko działa jak należy

2023-09-22 12:49

#55 matius

Dzięki.

2023-09-22 13:48

#56 matius

Polecam też włączyć informacje co do przedmiotów kolekcjonerskich.

2023-09-22 14:15

#57 mojsior

a jak się ta opcja nazywa

2023-09-22 14:41

#58 matius

Postępy w przedmiotach do zbierania. Jest to w: checz.

2023-09-22 16:08

#59 mojsior

eeee, ta gra ma tyle ustawień że się idzie pogubić.
Ale to dobrze.

2023-09-22 18:08

#60 matius

To prawda. Chwile zajmuje przejżenie i ustawienie tak, aby śmigało jak nalerzy.

2023-09-22 22:16